Soru:" Alt Ve Ast Yüksekliği" |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Soru:" Alt Ve Ast Yüksekliği"merhaba hocamismim gülsüm ben 20 yaşındayım 10 gün önce böbreklerimin ağrısından dolayı doktora gittimbütün tahlilerim yapıldı idrar da bol lökosit benim yaklaşık 4 senedir çekiorumka ise ast:73 alt:43 çıktıtanıdık bir doktor abim hepatit-b aşısı önerdi yaptırdımaşıdan 1 hafta sonra tekrar ast ye bakıldı ast:63e alt:35e indibu durumda ben hastamıyım?ast ne demek onu bile bilmiyorumgaliba hepatit-b virisü ile ilgili bana yardımcı olursanıız çok sevinirimiyi çalışmalar DoçDr Yusuf AKCAN 061121:31:00 öncelikle AST ve ALT birçok sebepten yükselebilir bunların bir kısmı geçici sebeplerden olabilir değişik ilaç alımları grip gibi değişik viral enfeksiyonlar ALT ve AST yüksekliği olduğunda viral hepatitler yönünden kanda Hbs Ag Anti HBs Anti HCVbakılması önceliklidir bunlar hepsi negatif ise viral hepatiti dışı diğer sebepler araştırılabilir bunların neler olduğu eski gastroenteroloji sorularından "hepatit" ve "alt yüksekliği" gibi kelimelerle sorgulayarak okuyabilirsiniz HBs Ag pozitif ise, hepatit B vücudunuzda var demektir ALT AST yüksekliği ilk defa farkediliyorsa , 6 ay süre ayda bir karaciğer testleri (ALT ve AT) testi yapılarak hasta izlenir ilk defa farkedilenler kendiliğinden yenme şansaları olup olmadığından emin olamk için beklenir 6 ay sonunda hala ALT ve AST >2 katdan fazla yük****e karciğer biyopsisi yapılarak tedavi planlanabilir AST yüksekliği oran olarak ALT den daha fazla olduğundan durum biraz daha farklıdır öncelikle karaciğer dışı hasarlar dışlanmalıdır kırmız küre yıkım hastalıkları kaslarda zedelenme ile giden durumlar kalp enfarktüsü gibi karaciğer rahatsızlığı olup AST nin yükseldiği durumlarda ise iki durum irdelenmelidir *****ik karaciğer hastalığı ileri evre karaciğer hastalığısizde AST daha yüksek görünüyor yukarıdaki durumlarda gözönüne alınarak bir gastroenterolog tarafından değerlendirilmeniz uygun olur Yazının Orjinali için Lütfen wwwsaglikdaniscom adresini ziyaret ediniz |
|