Bünyeyi Kuvvetlendiren Macun |
07-17-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bünyeyi Kuvvetlendiren MacunBünyeyi Kuvvetlendiren Macun Bir tutanı zencefil ve üzerlik tohumu, yarım tutam tarçın ve karanfille birlikte bir avuç ceviz içi dövülerek ezilir Hazırlanan karışım suları çekilinceye kadar kaynatılarak pişirilir Sıkılarak hazır*lanan karışıma, macun kıvamına gelinceye kadar bir tutam razi-yane tozu ilâve edilerek pekmez ile yoğrulur Elde edilen macun, badem yağı ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak se*rin bir yerde saklanır Bünyeyi kuvvetlendiren bu macundan sa*bah ve akşam birer çorba kaşığı yenir Üç adet domalan mantarı, iki adet keçiboynuzu, yarımşar avuç fındık içi ve ceviz içi ve yarım tutam narçiçeği karanfille bir*likte, dövülerek ezilir Hazırlanan karışım yarım saat süre ile suda pişirilir Sıkılarak hazırlanan karışıma macun kıvamına gelinceye kadar yarım avuç çavdar unu ilâve edilerek dut pekmezi ile yoğ*rulur Elde edilen macun bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır Hazırlanan macundan, günde bir veya iki çorba kaşığı yenir İkişer tutam mürver çiçeği ve kişniş tohumu, bir tutam ke*nevir tohumu, yarım tutam hardal tohumu, yarımşar avuç ba*dem içi dövülerek ezilir Hazırlanan karışım yirmi dakika süre ile suda pişirildikten sonra süzülür Süzülen karışıma macun kıvamı*na gelinceye kadar dövülmüş Şam fıstığı ilâve edilerek bal ile ka*rıştırılır ve bir kavanoza doldurularak serin bir yerde saklanır Günde iki çorba kaşığı yenir İki baş domalan mantarı, bir tutam keten tohumu, yarım tutam karanfil, bir avuç badem içi ile birlikte dövülerek ezilir Ha*zırlanan karışıma beş adet çilek ve iki çorba kaşığı kuşburnu pe*kmezi ilâve edilerek on beş dakika süre ile suda pişirilir Süzüle*rek elde edilen posaya macun kıvamına gelinceye kadar dövül*müş nohut unu ilâve edilerek bal ile yoğrulur Hazırlanan macun ayçiçeği yağı ile yumuşatıldıktan sonra bir kavanoza konarak se*rin bir yerde saklanır Bünyeyi güçlendiren bu macundan, yemek aralarında ve yatmadan önce bir ile iki çorba kaşığı yenir |
|