|
|
Konu Araçları |
arabi’nin, duası’nın, esmau’l, hûsna, manası, muhyiddini, okunuşu, türkçe |
Muhyiddini Arabi’Nin Esmau’L Husna Duası’Nın Türkçe Okunuşu Ve Manası |
07-17-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Muhyiddini Arabi’Nin Esmau’L Husna Duası’Nın Türkçe Okunuşu Ve ManasıYa Allah, Ya Allah, Ya Allah Allahu la ilahe illa huvel hayyul kayyum La tehûzuhû sinetun vela nevm Lehû, ma fissemavati vema fi’l ard Men zellezi yeşfeu indehû illa bi iznihi Ya’lemu ma beyne eydihim ve ma halfehum Ve la yuhitune bi şey’in min ilmihi illa bi ma şâe Ve sia kursiyyuhu semavati ve’l ard Ve la yeuduhu hıfzı huma Ve huvel aliyyu’l aziym Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah O’ndan başka ilah yoktur; O haydır, kayyumdur Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama Semalarda ve arzdakilerin hepsi O’nundur İzni olmadan O’nun katında kim şefaat edebilir? O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir O’nun katında kim şefaat edebilir? O, insanlar O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler O’nun bildirdiklerinin dışında insanlar O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez O, Aliydir, Aziymdir Şehidallahu ennehu la ilahe illa huve ve’l melaiketuhu ve ulu’l ilmi kâimem bi’l kıst La ilahe illa huve’l aziyzu’l hakiym Huvallahullezi lâ ilâhe illa huve alimu’l gaybi veşşehadeti huverrahmanurrahiym Huvallahulleziy lâ ilahe illa huve’lmeliku, el-kuddusu, es-selamu, el-mu’minu, el-muheyminu, el-azîzu, el-cebbaru, el-mutekebbiru subhanallahi amma yuşrikun Huvallahu’l haliku el-bariu, el-musavviru lehul esmau el-husna, yusebbihu lehu ma fissemavati ve’l ardi Ve huve’l azizu’l hakiym Allah, adaleti ayakta tutarak şu hususu açıklamıştır ki, kendisinden başka ilah yoktur Melekler ve ilim sahipleri de Mutlak güç ve hikmet sahibi Allah’tan başka ilah yokturO Allah’dan başka ilah yoktur Ancak o vardır O gaybda olanı bilen (alimdir) şahiddir O Rahman ve rahimdir Kulillahumme maliki’l mulki tu’ti’l mulke men teşau ve tenziu’l mulke mimmen teşau ve tuizzu men teşau ve tudillu men teşau bi yedikel hayr İnneke alâ kulli şeyin kadir Tûlicu leyle finnehari ve tûlicu’nnehare fi’l leyli ve tuhricu’l hayye min’el-meyyiti ve tuhricu’l meyyite mi’l hayyi Ve terzuku men teşau bi gayri hisab De ki: Mülkün gerçek sahibi olan Allah’ım! Sen mülkü dilediğine verirsin ve mülkü dilediğinden geri alırsın Dilediğini yüceltir, dilediğini de alçaltırsın Her türlü iyilik senin elindedir Gerçekten sen her şeye kadirsin Geceyi gündüze katar, gündüzü de geceye katarsın Ölüden diriyi çıkarır, diriden de ölüyü çıkarırsın Dilediğine de sayısız rızık verirsin Huvallahullezi lâ ilâhe illa hu İlahen ferden sameden lem yelid ve lem yuled ve lem yekul lehu kufuven ahad Ve lem yekul lehu şerikun fil mulki ve lem yekul lehu veliyyun minel zulli ve kebbirhu tekbira O Allah’dan başka ilah yoktur Ferdir, Samed’dir doğmamış doğurmamış ona denk hiçbir şey yoktur Mülkünde hiçbir ortağı yoktur ve hiçbir yardımcıya ihtiyacı da yoktur Ve O’nu Tekbirle yücelt Huvallahullezi la narifu lehu semiyyen Ve huve recau ve la irticau ve’l lec’a ve’l multeca, ve ileyhi muşteka ve min hu’l feracu ve’nneca Eseluke bi-ismike rafi’a celilu’l alî el meniyi’l ellezi ihtertehu li nefsik Vehtasastehu bi zikrik Ve ba’astehu li cemii’l halkike ve efradtehu an kulli şeyin dunike Ve cealtehu delilen aleyke ve sebeben musilen ileyke fe innehu a’zemul esm’a Ve ecelu’l aksam Ve efharul eşya Ve ekberu’l azaim Ve evseku’d daaim La yahîburraci bihi Ve la yuraddu anhu ve la yedufu men’i’temede aleyhi Ve la yudamu men ticae ileyhi Ve la yeftekiru sailuhu Ve la yenkatahu recau murciye O’ndan başka hiçbir kimseyi tanımayız Ve O’ndan başka ricada bulunulacak, dönülecek ve sığınılacak kimse yoktur Şikayetlerimiz sana ve isteklerimiz de senden ve kurtuluş kapısıda sende Kendin için seçmiş olduğun Rafi’a , Alî, ve Menî isimlerinle senden istiyorum Zikrinle bu isimleri tahsis ettin Bütün yarattıklarına, mahlukata senden başka bunları arattın ancak hiçbir kimsenin gücü yetmez zira yalnız ferd olan sensin (bu isimleri) Kendine delil kıldın Ve sana ulaşmaya sebeb eyledin Bunlar senin en yüce isimlerindendir ve kainattaki en güzel şeydir, en büyük da’vettir En güvenilir destekdir Onunla senden isteyen sıkıntıda kalmaz Duası red olunmaz Ona güvenen güçsüz kalmaz Onunla isteyen fakir olmaz İsteyenin isteyi kesilmez Ya men huve lâ yukheru ve lâ yudamu ve lâ yuğleb, ve lâ yunaziu, ve lâ yumâni ve lâ yukamu İhfirli zunubi kulleha Vekfini hemmeddunya ve’l ahire Ve afini ve’ddunya ve’l ahire Ve karrib civari minke Fi inneke ente’llahu’llezi lâ ilâhe illa ente Ve bi-ismikel azami’l ekberi tevesseltu Ve bike teallaktu Ve aleyke tevekkeltu Lâ ilahe illa ente Vahdeke lâ şerike lek Ve lâ ilahe gayruke Ya Rabbu ente rabbu’l erbab Ve m’utiku’l rikab Ve sahibu’l afvi ve’l ikab Es-eluke birububiyeti’lleti infaredet biha entuncini minennari bi kudretike Ve tudhileni cennete bi rahmetike ya erhamerrahimiyn Ey hiçbir olumsuzun etkilemediği, hiçbir zaman yok olmayan yalnız mevcud olan, hiçbir şekilde mağlub olmayan, hiçbir kimsenin hesap sorması mümkün olmayan, hiçbir şeyin kendisine engel teşkil etmediği, hiçbir gücün kendisini etkilemediği Rabbim bütün günahlarımı afv eyle Ya Rabbi dünya ve ahiret sıkıntılarım da sen bana yet, yardım et Dünya da ve ahirette senden afiyet istiyorum Beni sana yakın eyle Senden başka hiçbir ilah yoktur Senin yüce isimlerinle sana tevessül ediyorum Sana bağlandım ve sana tevekkül ettim Senden başka ilah yoktur Senden başkası da yoktur Ya Rab bütün Rablerin Rabbi sensin Kulunu azad edende sensin, afvında cezanında sahibi sensin Rububiyetinle Tek kıldığınla senden istiyorum Beni kudretinle cehennemden koru Ya erhamerrahimiyn rahmetinle beni cennetine dahil eyle Ya Nur! Ente nurussemavati ve’l ard Kadistenara bi nurike ehlu semavatike ve ardike, es eluke en tec’al li nuren fî kalbî Ve nuren fi semî Ve nuren fi basari Key estadiu biha fiddunya ve’l ahire Ya Nur! Sen arzın ve semavatın nur’usun Sema ve arz ehli senin nurunla nurlandı Nurunla kalbime tecelli etmeni senden istiyorum İşitmemi, gözlerimi nurlandır Dünya da ve ahirette nurunla nurlanmayı nasib eyle Ya Aziym! Ente rabbu’l arşi’l aziym Bi azametike estaiyn Ferfani fi illiyyin ve elhikni bi dereceti’s salihiyn Ya Aziym! Yüce arşın Rabbi sensin Senin azemetine sığınıyorum İlliyin de beni yücelt, Salihlerle beni ilhak eyle Ya Keriym! Li keremike tearrattu, ve bi vucudike temessektu ve aleyke e’temettu fe ekrimni bi kerametike ve enzil aleyye min rahmetike ve berekatike ve karribni min cevarike ve’ksunî behaike Ve enilni bi rahmetike cezili ataike Ya Keriym! Senin kerem etmeni diliyorum senin varlığına tutundum, sana güvendim bana kereminle ikramda bulum rahmetini ve bereketini üzerime indir Beni kendine yakın eyle bana takva elbisesini bana giydir Ve beni rahmetine nail eyle Ya Kebir! La tus’air haddi ve la tunkiz hazzi, ve la tusallit aleyye men la yerhamune Verfa’zikri, ve şerrif makami, ve alî fi illiyyin dereceti Ya Kebir! Beni yüz üstü bırakma ve nasibimi de azaltma yarabbi, ve bana rahmet etmeyeni de bana musallat etme Yarabbi zikirlerimi yücelt, makamımı şereflendir, derecemi de iliyyinde (cennette) yücelt Ya Mutealî! Eseluke bi uluvike enter fani ve la ta’daani, ve la tebluni bi ma huve a’la minni Ya Mutealî! Ey çok yüce olan, senin bu isminle beni yüceltmeni istiyorum Beni zelil kılma, kaldıramayacağım şeylerle beni imtihan etme Ya Hayyu! Eseluke bi hayatikelleti la tazulu ve la tahulu, havvin aleyyel mevte, ve ahyini hayaten tayyibeten, ve tevaffani vefaten tayyibeten, ve cealni meal ebrari fi dariddunya ve daril karar Ya Hayyu! Senin bitmeyen tükenmeyen Hay isminle senden istiyorum Ölümü bana kolaylaştır ve dirildikten sonra çok çok güzel bir hayatı bana ikram eyle ve bana temiz bir ölüm nasib eyle ve yarabbi dünya da da ahirettede beni iyilerle beraber eyle Ya Kayyum! Entel kaim alâ kulli nefsin, el kayyumu alâ kulli manen ve hasiyn, icaalni min men yutieke ve la ya asiyke, ve yekumu bi hakkıke ve la yağfulu an zikrike Ya Kayyum! Sen her nefis üzerine gözeticisin, iyiliğide kötülüğüde algılayansın (görensin) sana itaat edenlerden beni eyle beni asi eyleme, senin hakkını yerine getirenlerden eyle zikrinden gafil eyleme Ya Rahman! Teattaf alâ durri bi r’afetike ve hallısni min aziymi curmi bi rahmetike, fe inneke şefiyku, ve men rekena ilahi ma himake, ve’l tece ileyke fe kad temesseke bi ruknil vesiyk Ya Rahman! Rahmetinle benim günahlarımı isyanlarımı zararlarımı afv eyle, rahmetinle büyük günahlardan beni koru, muhakkak ki senin şevkatin sonsuzdur Muhakkak ki senin himayene kim dayanırsa ve kim sana sığınırsa sonsuz güveni olan bir dayanağa dayanmışdır Ya Rahiym! İrhamni bi rahmetike li tuğnini an rahmetin sivake Ya Rahiym! Rahmetinle bana merhamed eyle Ya Melîk! Min mulkike talebtu, ve min hazainike leti la tenfezu seeltu fe atiyni mukuddunya ve’l ahire fe innehu lâ yu’cizuke, ve lâ yunkisuke, ve lâ yuesseru fi ma indeke Ya Melîk! Mülkünden taleb ettim, senin bitmeyen hazinelerinden istedim Dünya ve ahiretin mülkünü bana ver… Sen bunları vermekte aciz değilsin verdiklerinle de hazinelerinde hiçbir şey eksilmez Ya Kuddus! Ented tahiru’l kudsu tahhir kalbi, ve ferrihhu li zikrike, ve allimni ma yenfeuni, ve zidni ilmen ila ilmin Ya Kuddus! Kuds’u tahir kılan sensin, kalbimi arındır, zikrin için kalbimi boşalt Bana faydalı olanı öğret İlim üzerine ilmi öğret Ya Cebbar! Bi kuvvetike einni alel cebbariyn min abidike, ya cebbare’l aziymi’l kesiyr, fe kullu cebbariyn hadiun bi azametike, zelilun tehta izzetike Ya Cebbar! Cebbar kullarına karşı bana yardım eyle Ey Cebbarların en azametlisi! Her cebbar senin yüceliğine karşı aldanmıştır, izzetinin altında zelildirler Ya Mutekebbiru! Eknufnî bi kenefike, ve hul beynî ve beynettuğati bin halkıke bikibriyaike Ya Mutekebbiru! Benim üzerime rahmet kanatlarını ger Yüceliğinle azgın kullarına karşı sen bana yardım et Ya Azizu! Eizzini bi taatike, ve la tezulleni bime’sıyetike, feehuvne ındike ve inde halkıke Ya Azizu! Taatınla (itaat etmemle) beni şereflendir, sana asi olmakla beni zelil etme Senin ve mahlukatın yanında beni aziz kıl Ya Haliymu! E’fu annî bi-hılmike vesturnî bi-afvike, vecalnî mueddeben bi-hulkike, ve la tefdahnî beynennas yevme’l ardı’l ekberi beyne yedeyke Ya Haliymu! Hilminle beni afveyle, afvınla benim günahlarımı ört, senin ahlakınla beni terbiye eyle Ve beni büyük hesap gününde ellerin arasında, insanların içinde teşhir eyleme Ya Aliymu! Ente’l alîmu bi-haliy, sırrî ve cehri, ve hatai ve amdi, fağfirlî ma kaddemtu ve ma ehhartu, ve ma esrertu ve ma e’lentu ve ma esreftu, ve ma ente e’alemu bihi minni, lâ ilâhe illa ente Ya Aliymu! Sen halimi biliyorsun, sırlarımın gizlisinide açık olanını da bilen sensin, bilerek veya bilmeyerek yaptıklarımı da bilen sensin… Gelmiş ve geçmiş günahlarımı afv etmeni senden istiyorum Sen beni benden daha iyi bilensin senden başka hiçbir ilah yoktur Ya Hakim! Es-eluke bima ehkemte bihi ehkemte bihi eşyae feethanteha, entehkume lî bi’l icabeti fima seeltuke ve rağıbtu ileyke fi hi Ya Hakim! Yaptığım işi hikmetine uygun olmasını senden istiyorum Senden bu isteğimdeki hükmü de sana bırakıyorum Bu istekde sana rağbet ettim (her hükmü sana bıraktım) Ya Selamu! Sellimnî min mezalimi’l ibadi Ve min azabi’l kabri, ve min ehvali yevmi’l kıyameti Ya Selamu! Zalimlere karşı, kabir azabından ve kıyametin hallerinden bana Selam isminle tecelli eyle Ya Mu’minu! Emminnî mine’l havfi, ve erham durrî ve fakatî, ve ma ehemmenî fî’ddunya ve’l ahıreh Ya Mu’minu! Beni korkudan emin eyle Dünya da kendime işlediğim günahlardan dolayı verdiğim zulmetleri sen rahmetinle afv eyle üzerimden sil, kaldır Ya Muheyminu! Huzbinasiyeti ilâ rıdake, ve’calnî fî taatike me’sumen bi-velayetike Ya Muheyminu! Perçemimi tut, rızana doğru çek, anadan doğmuş masum çocuk gibi beni taatında masum kabul eyle Ya Haliku! Bi’l kaderetîlleti halkate biha kulle şey’in, ikfinî şerre kulle şey’in bi-rahmetike, ya erhamerrahimiyn Ya Haliku! Kendi kudretinle ki, o kudretinle her şeyi yarattın, bana yet! her yarattınığın şeylerin şerrine karşı ey merhametlilerin en merhametlisi Ya Bariu! Ente bariyyu’l eşyae alâ gayri misalin, eseluke enentecı’alenî mine’ssadıkıyne’l mebruriyne ındeke Ya Bariu! Yarabbi sen her yapılan bütün olumsuzluklardan berisin Beni katındaki sadıklardan ve iyi kullarından eyle Ya Musavviru! Savvirtenî fî ahseni savreti, feahsin halkî ve hulkî ve hulukî yevme’l kıyameti Ya Musavviru! Beni en güzel surette yarattın Yaratılışımı ve ahlakımı kıyamet gününde güzelleştir Ya Kadîru! Bi’lkudreti elleti kaderte biha alâ el-eşyai, eseluke en tuhsine tavri fî’ddunya ve’l ahıreti, ve tekune avnî, ve neccinî min su’i ekdarike Ya Kadîru! her şeye karşı gücün kudretin sonsuzdur Senden istiyorum benim dünyada ve ahirette vahşetlerimi (çirkinliklerimi) ört ve bana yardımcı ol ve beni kudretine karşı yaptığım hatalara karşı kurtar Ya Ganiyyu! Eğninî bi-ginake, ve evse’a aleyye ataeke, ve eşfinî bi-şefaike, ve eazniye min belaike Ya Ganiyyu! Beni zenginliğinle zengin eyle, taatte bana rahatlık ver ve bana katından şifa ver ve beni musibetlerden beni koru Ya Hamidu! Leke’l-hamdu kulluhu, ve bi-yedike’l hayru kulluhu, fe-elhimnî şukre ne’amake Ya Hamidu! Bütün hamdlar sana mahsusdur Bütün hayırlar senin elindedir Nimetine karşı şükrü bana ilham eyle Ya Mecîdu! Temedde bi-mecdike’l vucudu fela yefutu şey’un min ılmike ve la ye’vuduke, icalnî mimmen yukaddiske, ve yumeccidke, ve yusnî aleyke Ya Mecîdu! Her şey senin övülmüş vücudunla mevcud oldu senin ilminde her şey var… muhakkak ki sana hiçbir şey gizli kalmaz… beni, seni takdis edenlerden, yüceltenlerden ve övenlerden eyle Ya Ehadu! Entallahu’l ehadu’l ferdu’s-samedu lem telid ve lem tuled ve lem yekun leke kufven ehad, kun allahumme lî caren, ve mu’nisen ve hırzen, ve hısnen menian Ya Ehadu! Allah’ım sen teksin, samedsin, doğmadın, doğrulmadın ve benzeri olmayan sen ahadsın Allah’ım beni kendine komşu eyle, ünsiyetinle kuşat beni, en güzel şekilde beni koru Ya Vitru! Ente vitru kulli şeyin fela kableke şey’un ve la be’adeke şey’un, i’cal akıbete emrî hayren lî, vec’al hayre eyyamî yevme elkake Ya Vitru! Sen vitirsin (tek’sin) her şeyde, sen den öncede senden sonra da hiçbir şey yoktu Akıbetimi hayırlı eyle, sana kavuştuğum gün kıl benim için Ya Samedu! Ya men la te’huzuhu sinetun ve lâ nevmun ve lâ tahva aleyhi hafiyeh fizzulumati el bari ve’l bahri Ehfızni fî nevmi ve eykazseni ve leyli ve nehari Ya Samedu! Ey ne uyku ne de uyuklama tutmayan, denizin en karanlık derinliklerinde ne de karada hiçbir şey kendisinden gizli kalmayan… Beni gecemde ve gündüzümde uyandıran, uykumda beni koru Ya Semiu! İsme’a savti verham surahi vecib duai Ya semi’e ya mucib Ya Semiu! Sesimi duy, çığlıklarıma merhamet et, duama icabet et Ya Semi ya Mucib Ya Basîr! Kad ehata bi kulli şey’in ilmeke ve nefeze fihi emruk ve kullehu bi aynik fanzur ileyye bi rahmetik ve tuariz anni bi vechikel keriym Ya Basîr! Senin ilmin herşeyi kuşatmıştır ve herşeyi emrinle bir anda var ettin, herşey senin gözetimin altında bana rahmetinle muamele eyle Keriym olan vechinden beni mahrum eyleme Ya Rauf! Ente arafu bî min ebi ve ummi ve lev la ra’fetuke ma atafa aleyye fe temmim ni’meteke aleyye Ve la tenkusniy ma a’teyteni Ya Rauf! Sen bana annemden ve babamdan daha şefkatlisin, senin şefkatin olmasaydı bana kimse şefkat edemezdi üzerime ni’metini tamamla Bana ikram ettiklerinden kısma Ya Latif! Ultuf bi bilutfike’l hafî min haysu a’lemu ve min haysu la e’lemu inneke ente allamul el guyub Ya Latif! Bana lutfeyle, bana gizli olan bildiğim veya bilmediklerimi zira gaybı bilen sensin Ya Hafizu! Ehfazni fi nefsî ve ehlî ve malî ve veledî ve ma hazartu fihi ve ma gayibtu anhu min eza bima hafizte bihi essemavati vel ard ve ma fihinne inneke alâ kulli şey’in kadîr Ya Hafîz! Nefsimi, ehlimi, malımı, çocuklarımı, şu an bende olan bildiğim ve bilmediğim herşeyimi tüm şerlerden semavatı ve arzı koruduğun gibi beni de koru Herşeye Kadîr sensin Ya Ğafur! Iğfirlî zûnubî vestur uyubî ve lâ tefzahnî inneke ente el-gafur er-rahiym Ya Ğafur! Günahlarımı afv eyle, ayıplarımı setreyle, beni utandırma muhakkak ki sen afv eden “Ğafur”sun ve merhamet sahibi “Rahiym”sin Ya Vedud! Icalli minke rahmeten ve vidden fi’d-dunya ve’l ahire vec’al lî meveddeten fî kulubil-mu’miniyn Ya Vedud! Bana dünya da ve ahirette muhabbetini ve rahmetini ikram eyle, bana karşı müminlerin kalblerine de muhabbet duymalarını nasib eyle Ya Zel-arş’el-mecîd! Icalnî min el musebbihiyne bi hamdike ve’l mumeccidiyne leke ena elleyli ve etrafi’n-nehari bi’l ğeduvvi ve’l âsal ve eınniy alâ zalike Ya Zel-arş’el-mecîd! Beni seni hamd ile tesbih edenlerden eyle, gece ve gündüz, sabah ve akşam şanını yüceltmeyi nasib eyle ve bunu yapmamda bana yardım eyle Ya Mubdiu! Ente bede’ete’l eşya kema turîd ve ente’l elmubdiu ve’l muîd fa’alu’lima turîd ferzuknî hayri ed-dunya ve’l ahire ve’l afiye fî cemîe el-umur ya mevlâye Ya Mubdiu! Sen bütün eşyayı ilk kez var edip ve yok edensin, istediğini yapansın Ey mevlam! dünya da ve ahirette beni hayırlarla rızıklandır, bütün işlerimi de hayırlı eyle Ya Muîd! Ente muîd el-eşya kema’bedea teha evvela merratin, eseluke’ssıhhate fî mali ve celîl ahvali Ya Muîd! Bütün eşyayı hayattan sonra ölüme ve ölümden sonra da hayata çeviren ve bunu devam ettiren sensin Malı mı ve işlerimin sıhhatte olmasını (korunmasını) istiyorum Ya Rakîb! Uhrusnî bi rukyetike ve’ranî bi hayatiyke veknufnî bi fadlike ve lâ tekellinî ilâ gayruke Ya Rakîb! Bütün kullarını tek tek gözeten bütün varlıklar üzerinde gözcü olansın Beni Rakîb esmanla koru üzerimde gözcü ol, beni koruman altına al, fazlınla kucakla beni Senden gayrısına bırakma Ya Şekûr! Ente şekûr, ve leke eş-şukur alâ ma raeyte ve encebte ve efneyte ve’bkayte, ıcalnî mine’ş-şakîrîne li elâike ve mine’l-hamidiyne li niamaike Ya Şekûr! Verdiğin nimetleri arttıran şekur sensin Her halükarda verdiğin ve aldığın herşeye şükür sanadır Beni nimetlerine şükür edenlerden, sıkıntılara karşı da hamdedenlerden eyle Ya Baîs! Ibasnî şehîden, takiyyen sıddıken, radiyyen, azizen, hamîden, muhtabitan, mesruren, mukarremen, mahburen Ya Baîs! Yeniden dirilten “ba’s eden”! Beni şehid, takva sahibi, sıddık, razı olan, aziz, hamdeden, mutlu ikram edilen kullarından eyle Ya Varîs! Ente terisu el arda ve men aleyha ve terisu essemavati kulleha, ve cemîa ma halekte, fe verisnî ilmen ve hılmen ya hayr el-varisîne Ya Varîs! Arza ve arz da bulunan herşeye ve semavatta ve semavatta bulunan herşeyin gerçek varisi sensin ve yarattığın herşeyin varisi sensin ey varislerin en hayırlısı beni hılme ve ilme varis eyle Ya Muhyî! Ahyini hayaten tayyibeten bi cûdike, ve elhimnî şukreke ve zikreke ebeden ma ebkayteni, ve atînî fî’d-dunya haseneten, ve fi’l-ahireti haseneten, ve kınî bi rahmetike azâbennâr Ya Muhyî! Beni güzel pak varlığınla dirilt, ebediyyen şükrünü ve zikrini ilham eyle, dünya da ve ahirette bana güzel ameller (hasenat) nasip eyle, rahmetinle beni cehennem azabından koru Ya Muhsîn! Ya Mucemmilu, udî allahumme aleyye bi ihsanike, ve zâif ledeyye ni’ameteke, ve cemîl alâike Ya Muhsîn! Ey güzelleştiren üzerime güzellikleri muhsîn isminle ihsan eyle ve güzel ni’metlerini üzerimde çoğalt Ya Mumît! Havvin aleyye sekerat el-mevt ve gusasahu ve barik lî fi hi inde nuzûlihi, ve lâ tecalnî inde ve mufaretekehi’d-dunya min innâdimiyne Ya Mumît! Sekerati’l mevti üzerime kolaylaştır, inişini (nüzulunü) mübarek eyle, dünyadan ayrılırken beni pişman olanlardan eyleme Ya Cemîl! La tunkusnî ma e’tayteni, ve la temn’anî ma rezaktenî, ve la tah’r-rimnî ma veattenî ve cemmi’lnî bi taatike Ya Cemîl! Bana verdiklerini azaltma, kısma bana vaad ettiğin nimet ve rızıklardan beni mahrum eyleme, taatinle beni güzelleştir Ya Mu’nim! Temmim ni’meteke aleyye, vesturni biha, ve cealnî min’eşşakiriyne aleyha Ya Mu’nim! Üzerimde olan nimetini tamamla, günahlarımı setreyle ve bu nimetlere karşı da şükür eden kullarından eyle Ya Mufaddil! Bi fadlike aişu, ve leka ercu, ve aleyke tuklânu, fe evsi’a aleyye min fadlike, verzukni min halali rızkike Ya Mufaddil! Senin fazlınla yaşıyorum ve fazlını istiyorum, fazlınla rızıkların helalinden rızkımı genişlet Ya Evvelu! Ente’l evvelu ve’l ahiru, ve’zzahiru ve’l batınu, ve ente alâ kulli şey’in şehîd, fecalni evvela ennasi ve evvele men yeşrabu min havzı nebiyyike yevme el-kıyame Ya Evvelu! Evvel olan, ahir olan, zahir olan, batın olan sensin Herşeye şahitsin, kıyamet günü nebînin havzından (kevser havuzundan) ilk içenlerden eyle Ya Ahiru! Ente ahır kulle şey ve kullu şey’in haliku illa vecheke, tealeyte uluvven kebîra Ya Ahiru! Ey nihayeti olmayan ezelden ebede kadar var olan “ahıru” Bütün şey’lerin nihayeti sendedir, sen den başka herşey fanidir baki olan senin vechindir, yüceler yücesisin Ya Zahîr! Ente zahiru alâ kulli meknûn, ve’l alimu bi kulli mektum, es eluke en tuzzihira li-min umuri ahseneha bi keramike Ya Zahîr! Varlığı aşikâr “zahir” olan, yarattığı eserleri ile güneş misali varlığını kabul ettiren ve her gizli olanı bilensin… Kereminle bütün gizliliklerde olan iyilikleri güzellikleri bana bildir Ya Batın! Ente tedri bivatın’el-umur kema tedri zevahireha, ve ente allam’ul-guyub, es eluke en tusliha zahiri ve batıni bi kudretike Ya Batın! Varlığını, sıfat ve tecellileriyle ilâhi zatını gizleyen, gaybı bilen sensin… Kudretinle bildiğim ve bilmediğim herşeyin en iyisini bana takdir eyle Ya Kahir! Kahharte el-eşyae bi kudretike, ve kullu cebbariyn mutekebbir duneke, ve nasiyetun bi yedike, ve kullu vakıfun beyne yedeyke, ve hadiun ledeyke Ya Kahir! Kudretinle eşyayı kahrettin ve sana yüz çeviren her cebbar ve mütekebbirin pençesi senin elindedir, ve sen hepsine vakıfsın ve her aldatan seninle aldanmıştır Ya Vahhab! Hebli min ledunke rahmeten ve ilmen ve hebli veleden salihen, inneke ente el-vahhab Ya Vahhab! Bana kendi katından rahmeti, ilmi ve salih evlad hibe eyle muhakkak ki Vahhab (hibe eden, karşılık beklemeden veren) sensin Ya Fettah! İftehli ebvabe rahmetike ve edhılni fiha, ve eızni mineşşeytanirraciym, veftah aleyye min fadlike, ve zidni min siatike, ve’eğnini en halkıke Ya Fettah! Rahmetinden bana kapılar aç, rahmetine koy, beni kovulmuş şeytandan koru, fazlınla hayırlı kapılar aç, üzerime nimetlerini artır ve beni mahlukattan müstağni eyle Ya Hallâk! Ente halakte’l-eşyae min gayri teabin vela nesabin, halakteni halkan seviyyen hasenen cemîlen, ve faddalteni alâ kesirin min halkike tafdilen, es eluke en tuhsine halkî ve terzukanî min rızkike, ya erhamerrahimiyn Ya Hallâk! Sen bütün kainatı yorulmadan yarattın, beni doğru ve güzel halkettin ve bana yarattıklarının arasında fazl ettin (beni üstün kıldın)… Ya erhamerrahimiyn rızkımı genişlet ve beni güzel kullarından eyle Ya Kadîy! Ente takdî fi’l-halki bi’l hakk kema turîd, fakdî lî, bi’l husna ve cennibnî errida, vehtim lî bi hayr fil-ahire ve’l ula Ya Kadîy! Mahlukatın arasında hakk ile istediğin gibi hükmeden sensin, hesabımı güzel ederek ve beni ridanla koruyarak bana hükmeyle, dünya ve ahiret işlerimde sonumu hayreyle Ya Adl! Ente a’delu’l-hakimiyn ve erhamurrahimiyn Ya Adl! Sen hükmedenlerin en hakimi, mağfiret edenlerin en mağfiretlisi “erhamurrahimiyn”sin Ya Hannan! Ihnun aleyye bir’afetike, ve tafaddel bi rıfkıke ve rahmetike, vekbıd anniy kulle cebbariyn aniyd, ve şeytanin merid, ve’hrucniy bi-izzetike min kulli dıyk Ya Hannan! Rahmetinle bana merhamet eyle, rıfkını ve rahmetini dile, her cebbar ve inatçı insanı benden uzaklaştır ve inatçı şeytanıda izzetin hakkı için beni bütün sıkıntılardan kurtar Ya Mennan! Munna aleyye bi’l afiyeti’ş-şafiye fi’d-dunya ve’l ahire Ya Mennan! Dünya ve ahirette bana afiyet ve şifa ihsan eyle (mennan isminle tecelli eyle) Ya Zelcelali ve’l ikram! Ente cevadun mutecemmilu, a’tînî min keremike, ve cealniy şakiran bi ihsanike ve minnetike Ya Zelcelali ve’l ikram! Ey Celal büyüklük azamet ikram ve iyilik sahibi Güzellikleri çok çok ihsan eden kereminle ihsan eyle; senin ihsanlarına karşı minnet ve şükreden kullarından olmayı Ya Kaviyy! Ente ellezi halekta essemavati ve’l arda ve men fi hinne min gayr nasebin ve la te’abiyn, fe kavviyniy alâ taâtike bi-kuvvetike Ya Kaviyy! Arzı ve semayı ve onda olanları yorulmaksızın yarattın, sana itaat etmek için bana gücünle (kuvvetinden) güç (kuvve) ver Ya Şedîd! Işdud ezri, ve eınniy alâ emriy, ve kunlî fî kadaain kulle hacetin te’arizu lî Ya Şedîd! Sırtımı dimdik tut, işlerimde bana yardım et, bütün işlerimde bana kolaylık sağla Ya Ğalib! Galebte kulle gallağbin bi kudretike, fağlub biizzetike men bağye aleyye Ya Ğalib! Kudretinle bütün güçlülerin hakkından geldin bana karşı azan kimsenin hakkından da izzetinle ğalib gel Ya Barru! İleyke yuhşaru el-halku ecmaiyn yevme el ardi, fakdi enni ed’duyune, vezkurni, vehşurniy mea el ebrariy veş’şuhedai ves’salihiyne Ya Barru! Kullarına karşı ikramı ve iyiliği bol mahlukata karşı çok kayırıcı olan… borçlarımda bana yardım et, beni an, beni şehidler, salihler ve iyi insanlarla haşreyle Ya Hafiyyu! Te’alemus’sırra ve ehfa, ve kullu hafiy indeke celiyyu, ıhfırli ma hafiye anin’nas min suin fi’ilyî, ve la teftahnîy yevme’l-kıyameti alâ ruuûsi’l-eşhad Ya Hafiyyu! Sırrın sırrını bilen sensin, her gizli senin yanında açıktır, insanlardan gizli olan günahlarımı mağfiret et, kıyamet günü günahlarıma karşı kimseyi şahid eyleme açığa çıkarma Ya Celîl! Cellet ani’l eşyai azemetuke fea’tiyni min celalike, ve lâ tahrrimni fe vaide cemalike Ya Celîl! Her şey’den senin ismin yücedir, yüceliğinle bana ihsan eyle, cemalinin fazlından beni mahrum eyleme Ya Munkidu! Inkidniy mine’l el-muhlikat, vekşif anni’zzulumati ve ferric annî cemi kurubat Ya Munkidu! Helâk edenlerden beni kurtar, bütün karanlıklardan beni çıkar, sıkıntılardan beni kurtar Ya Rafî’! Ente terfau men turîd ani’l havadisi’s-seyyie, ferfa’anî fi’l illiyyin, ve’rhamniy bi-rahmetike ya erhamerrahimiyn Ya Rafî’! Sen istediğinden dünyanın kötü hadiselerini def edersin, beni illiyyin’e yükselt, ya erhamerrahimiyn rahmetinle bana merhamet eyle Ya Kabıd! Kullu şey’in fî kabdatike, muhituhu bihi kudretuke, fecalnî fî hızrike ve hıfzike, ve la takbizu yedeyye an feyzike Ya Kaabıd! Her şey senin kabzındadır kudretin (herşeyi) kuşatmıştır Beni koruman ve gözetimin altına al, fazlının bolluğundan beni esirgeme Ya Basitu! Ibsud yedeyye bi’l hayrati, ve enilniy ceziyle el hasenati ve e’alâ’dderecati Ya Baasitu! Ellerimi hayırlara aç, hasenatın en güzeline beni nail eyle ve derecemi alî eyle Ya Vasiu! Vesı’te kulle şey’in rahmeten ve ilmen, ica’l rızki vasian Ya Vasiu! İlmin ve rahmetin her şeyi kuşatmış, rızkımı geniş eyle Ya Şefîk! Ente eşfaku alâ halkıke min abaihim ve ummahatihim, ve erafu bi him min hum, ıcalnî şefikan, ve kun aleyye şefîkan ve bi refikan bi rahmetike, ya erhamerrahiymîyn Ya Şefîk! Sen mahlukatına onların anne ve babasından daha şefkatlisin, onlara karşı daha müşfiksin…beni şefkat sahibi eyle, kalbime merhametini koy ve bana şefkat eyle, rahmetini bana arkadaş eyle ya erhamerrahimiyn Ya Refîk! Irfık bî iza ahta’atu Ya Refîk! Hata ettiğim zaman bana rıfkınla muamele eyle Ya Munşîu! En şe’ate kulle şey’in kema arette, ve ezharte kulle bediin alâ vifkî mahterte ve ahbebte, ve barik lî fi rızkî Ya Munşîu! Her şeyi isteğin gibi inşâ ettin, her şeyi istediğin, sevdiğin ve seçtiğin gibi yarattın… verdiğin rızkı bana mübarek eyle Ya Bedî’! Ente bediu’s-semavati ve’l arda ve mubdiu huma Ya Bedi’! Sen arz ve semavatın eşsiz yaratıcısısın Ya Manî’u! Lâ temneanî min rahmetike ve fadlike Ya Manî’u! Rahmetinden ve fazlından beni mahrum etme Ya Tevvab! Ikbel tevbeti, verham gurbeti, ve la tahrimni sevabeke Ya Tevvab! Tevbemi kabul eyle, garipliğime rahmet eyle, ecrinden (sevabından) beni mahrum eyleme Ya Karîb! Karribnî min civarike, vehfaz kalbî bîkurbike ve kenefike, ve la tub’idni min rahmetike Ya Karîb! Beni kendine yaklaştır, kalbimi koru sana yakınlıkla ilhak eyle, rahmetinden uzak eyleme Ya Mucîb! Ecibduaî, ve tekabbelhu Ya Mucîb! Duama icabet et, kabul eyle Ya Mun’imu! Bede’atenî bin’niamî kable en tahlukanî, fe es-eluke bekae niamî bi’l kemalî, ve ziyadeten min fadlike, ya zelcelâli ve’l ikram Ya Mun’imu! Beni yaratmadan önce nimetlendirdin, nimetin devamını ve tamamını fazlından arttırmanı istiyorum ya zelcelâli ve’l ikram Ya Mufaddilu! Levla fadluke le helektu, femnun aleyye bi’l temaamî Ya Mufaddilu! Fazlın olmasaydı helak olurdum, nimetini üzerimde tamamla Ya Ma’rufu! Entallahu, ma’rufuke la yuchel vela yahfa, fe la teslu’bunî ma a’tayteni min’el ma’rufi bi rahmetike Ya Ma’rufu! Sen “O” Allah’sın, ki seni bilen cahilce davranmaz… Rahmetinle marifetinden beni mahrum eyleme Ya Habîr! Habberte’l-eşyae kable en tahlikaha Ya Habîr! Sen eşyayı yaratmadan önce her şeyden haberdardın Ya M’uti! Atinî min fadlike maa yeummenî ve yetummenî Ya M’uti! Fazlından bana ver, beni kuşatsın etrafımı sarsın Ya Muîn! E’anî alâ taatike, ve la tekillenî ilâ ahadin sivake Ya Muîn! Taatinde bana yardım eyle, beni senden başkasına bırakma Ya Settaru! Ustur uyubî, vehfir zunubî, vahfaznî fî meşhedî ve muğiybî, ya celîl’l birri Ya Settaru! Ayıplarımı ört, günahlarımı affet, bulunduğum ve bulunmadığım yerde beni koru ey iyilikte cömert olan “celîl el-birri” rabbim Ya Şehîd! Uşkiduke allahumme ve cemia halkıke ennî eşhedu enneke ent’allahu rabbe kulle şey’in, ve mubdiehu ve muiduhu Ya Şehîd! Allahım şehadet ederim ki, Sen bütün mahlukatın Rabbisin, yine şehadet ederim ki onları yaratan da fani edende Sensin Ya Fatır! Ente fatırıs’semavati ve’l ardı, ırhamnî bi rahmetike, ya Keriym Ya Fatır! Semavatı ve arzı fıtratıyla yaratan sensin, rahmetinle kereminle bana merhamet eyle Ya Reşîd! Urşudni li sulukî tarikike musil ileyke Ya Reşîd! Sana ulaşan yolla beni irşâd eyle Ya Seyyîd! Ente seyyîdu’s’sadat, ve mevle’l mevali, ve ileyke’l masiyr Ya Seyyîd! Sen efendilerin efendisisin, mevlaların mevlasısın, dönüş sanadır Ya Sened! Ente imaaduna ve seneduna ve me’lceuna fiş-şedaidi, ve yekuff kulli şey’in Ya Sened! Sen bütün sıkıntılarda sığınacağımız, desteğimiz ve direğimizsin, her şeye yetersin Ya Muhit! Ahkemte’l-eşyae, ve ehatta bi ha kudreten ve ilmen, ıhfadni min kulli suin bi viddike el kâfî Ya Muhit! Eşyaya hükmettin, ilminle ve kudretinle kuşattın, beni rahmetlinle bütün kötülüklerden koru Ya Mucir! Ecirni min ikabike, ve emminni min azabike, allahumme inni haifun ve inni mustecîrun bike, fe ecirnî mine’nnâr bi rahmekite, inneke ente ehlut-takva ve ehlul elmağfire Ya Mucir! Cezandan beni koru, azabından emin eyle, Allahım korkarak sana sığınıyorum, ve beni nâr’ından (cehennem ateşinden) koru, sen mağfiret ve takva ehlisin Ya Zelcelâlî ve’l ikram! Eınniy ve ekrimnî bima ekremte bihi evliyaeke ve ehle hassatike, ve eclil kadrî inde kaffeti halkıke, ve indema tekumu eşhad Ya Zelcelâlî ve’l ikram! Ya rabbi evliyalarına ve salih kullarına ikram ettiğin gibi bana da ikram eyle, insanların yanında dünyada ve ahirette kadrimi (değerimi) yüce eyle Ya Nime’l el-mevla ve ya ni’mel nasîr! İcalnî bi rahmetike min ibadike el-mansuriyne alâ kulli bağin ve tağiyn ve zî ğıllin ve aduvvin ve kefâ billahi vekiyla, ve kefa billahi nasiyrâ Ya Nime’l el-mevla ve ya ni’mel nasîr! Her haddini aşan azgın düşmana karşı rahmetinle bana nusretini ver Allah yardımcı ve vekil olarak yeter Ve’l hamdu lillahi vahdehu ve sallallahu alâ seyyidina muhammedin ve âlihi ve ashabihi ve cundihi ve zurriyatihi ve ehli beytihi âmîn Hamd ve sena “O”nun Bir’liğine aittir Allah’ın salâtı ve selamı, hazreti Muhammed Aleyhisselâm’a, âli’ne, ashabına, ordusuna, zürriyetine ve ehli beytine olsun Amin alintidir |
|