Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çağlayanı, victoria

Victoria Çağlayanı

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Victoria Çağlayanı

Afrika'daki Zambezi Irmağı, Zambia ve Zimbabve arasındaki sınırda, 108 metre derinliğinde bir boğaza dökülerek Victoria Çağlayanı'nı oluşturur Yüksekliği ve genişliği Niagara Çavlanı'nın iki katı olan Victoria Çağlayanı' nın en geniş yeri 1675 metredir Güneş ışığı ve hatta ay ışığı altında, çağlayandan saçılan su damlacıkları gökkuşakları oluşturur Çağlayandan dökülen suların gümbürtüsü ve çevreye saçılansu damlacıklannın oluşturduğu puslu görünüm çağlayana, yerel Afrika dilinde "gürleyen duman" anlamına gelen Mosioatunya adı verilmesine neden olmuştur Çağlayandan saçılan su damlacıkları 300 metreden fazla yükselir ve bazen 65 km uzaklıktan görülebilir

1855'te David Livingstone'ın keşfettiği Victoria Çağlayanı'ndaki bir hidroelektrik santral Zambia'nın Haramba kentine enerji sağlar Cape Town'dan gelen bir demiryoluyla, çağlayan yakınındaki görkemli bir köprü üzerinden karşı yakaya geçilir Köprüden aşağı bakıldığında çağlayanın oluşturduğu girdap ve akıntılar görülebilir Çağlayanın yakınındaki kasabanın adı da Victoria Çağlayanı'dır

VİKİPEDİ

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com