Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
selimin, sultan, vasiyeti, yavuz

Yavuz Sultan Selim'in Vasiyeti

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yavuz Sultan Selim'in Vasiyeti

Mısır seferi dönüşünde,Yavuz Sultan Selim hocası İbni Kemal ile birlikte at üzerinde gidiyorlardıBirdenbire devrinin meşhur âlimi İbni Kemalin atının ayağından sıçrayan bir çamur,Yavuz Selim’in giydiği sırmalı cübbesinin üzerine sıçradı ve kirletti

-Bana başka bir cübbe verinizBu cübbede böylece hazinemde saklansın”Sırtındaki kaftanın sandukasına örtülmesini vasiyet etmiş ve vasiyeti yerine getirilmiştir
“Alimlerin atlarının ayaklarından sıçrayan çamurun bile makbul olduğunu gelecek nesiller ibretle görsünÇünki alimler her zaman padişahlara lazımdır”diyerek alimlerin değerini vezirlerine anlatmış olduÖldüğü zaman bu cübbe vasiyeti üzerine türbesindeki sandukasının üstüne serildi

İlim ve ahlakta ün kazanmış yüksek adamların devlet işlerinde kullanılmasını vasiyet etmiş olan Yavuz Sultan Selim,halka rehberliği ancak ilim ve ahlakta yükselmiş olanlar yapabilir”şeklinde konuşmuştur

Yavuz Selim,hazineyi altınla doldurunca onun zenginliği karşısında;
-“Benim altınla doldurduğum hazineleri torunlarımdan her kim akçe ile doldurabilirse kendi mührü ile mühürlesinVe illa hazine-i hümayun benim mührümle mühürlensin”diye vasiyet etti

Oğlu Süleymanın süslü elbiseler giydiğini görünce:

“Süleyman sen böyle süslenirsen,anan ne giyecek?”diyerek sadeliği tavsiye etmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com