![]() |
Yaz Gecesi Rüyası |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaz Gecesi Rüyasıbiliosunuz, eskiden, ben de bilmiyorum ama annelerimizin babalarımızın dillerinden düşürmedikleri bir radyo tiyatrosu arkası yarın olayı vardır ![]() ![]() ![]() düşündüm ki, burada da neden olmasın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() buyrun ilk oyunumuza ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() buyrun ilk oyunumuza, keyifli okumalar ![]() ![]() ![]() ![]() Yaz Gecesi Rüyası KİŞİLER THESEUS Atina Dükü HIPPOLYTA Amazon Kraliçesi, Theseus'un Nişanlısı EGEUS Hermia'nın babası HERMIA Egeus'un Kızı, LYSANDER Hermia'ya aşık bir delikanlı DEMETRIUS Hermia'yla evlenmek isteyen bir delikanlı HELENA Egeus'un kızı, PHILOSTRATE THESEUS'un eğlence işlerinden sorumlu OBERON Periler Kralı TITANIA Periler Kraliçesi PUCK Peri BEZELYE ÇİÇEĞİ Peri ÖRÜMCEK AĞI Peri PERVANE peri HARDAL TOHUMU Peri PETER QUINCE Marangoz - Önsöz NICK BOTTOM Dokumacı - Pyramus FRANCIS FLUTE Körükçü - Thisbe TOM SNOUT Lehimci - Duvar SNUG Doğramacı - Arslan R ![]() Periler ve Diğer Maiyet PERDE I - SAHNE I (Atina ![]() ![]() ![]() THESEUSE ee, canım Hippolyta, hepi topu dört gün sonra evleniyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() HIPPOLYTA Dört gün dediğin rüyalarla dolu dört gecenin içinde kaybolup gider ![]() ![]() THESEUS Hadi Philostrate, Atina'nın bütün gençlerini uyandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EGEUS Şanlı dükümüze mutluluklar dilerim ![]() THESEUS Teşekkürler sevgili Egeus, ne haberler getirdin bakalım? EGEUS Sinirlerim çok bozuk efendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Ne diyorsun Hermia? Unutma ki babalar yarı tanrıdır ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Lysander de öyle efendim ![]() THESEUS Orası öyledir tabii ki ![]() ![]() ![]() HERMIA Görmez tabi, benim gözümle bakmıyor ki ![]() ![]() ![]() THESEUS Kararı verecek olan onun gözleri ama ![]() HERMIA Israr ettiğim için cüretimi mazur görün soylu efendim ![]() THESEUS Ya hemen ölüp gidersin, ya da bir daha erkeklerin olduğu bir yerde bulunamazsın ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Böyle büyüyeceksem, böyle yaşayacaksam ve böyle öleceksem bekaret haklarımı kendime saklarım daha iyi ![]() ![]() THESEUS Yeni ay doğana kadar bekle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Bana acımıyorsan kendine acı sevgili Hermia ![]() ![]() LYSANDER Seni kızın babası seviyor Demetrius ![]() ![]() EGEUS Aman ne komik Lysander! Demetrius'u sevdiğim doğru ve benim olan bir şeyi ona vereceğim de ![]() ![]() LYSANDER Ben efendim, hiç de ondan aşağı kalmam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS İtiraf etmeliyim ki bunu ben de duymuştum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EGEUS Size eşlik etmek hem görevim hem de en büyük mutluluğumdur ![]() ![]() LYSANDER Aşkım, nasıl da betin benzin atmış öyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Yağmura hasret kaldılar, ondandır ![]() ![]() LYSANDER Ne acı! Tarihte de, hikayelerde de gerçek aşkıkların işi rast gitmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Ne korkunç! Yüksekteki alçaktakinin hükmü altına alıyor ![]() LYSANDER ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Allah kahretsin! Çok yaşlı birine genç biri yakışır mı! LYSANDER Ya da çevreleri uymaz ![]() ![]() ![]() HERMIA Aman Allahım, başkalarının gözlerine göre mi seçecek seven sevdiğini ![]() ![]() ![]() LYSANDER Tam denk düşse de sevenle sevilen, savaşlar, ölümler ve hastalıklar kuşatır etraflarını ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Herkes aşık olunca acı çekiyor, iç geçiriyor, gözyaşı döküyor ve zavallı hayallerin peşine düşüyor madem, bizim elimizden de bir şey gelmez ![]() ![]() LYSANDER Ne güzel söyledin Hermia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Sevgili Lysander, bak sana yemin, hem de yemin üstüne yemin, yarın gece orada olacağım ![]() LYSANDER Sözünü unutma aşkım ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Acelen ne güzel kardeşim! Hızlı hızlı nereye böyle? HELENA Güzel mi dedin! Ben bunu duymamış olayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Ben yüz vermedikçe daha da sokuluyor yanıma ![]() HELENA Bense hem yüz veriyorum hem astarını, ama boşuna! HERMIA Ben ona lanetler yağdırıyorum, o bana aşk sözcükleri ![]() HELENA Ben hayır duaları ediyorum diye mi sevmiyor acaba beni! HERMIA Ben nefret ettikçe o bana daha da tutuluyor ![]() ![]() HELENA Ben ona tutuldukça o benden nefret ediyor ![]() HERMIA Delirmiş ![]() ![]() HELENA Senin suçun güzelliğin, keşke senin suç ortağın olsam ![]() HERMIA Sen hiç kafana takma kardeşim, bir daha asla benim yüzümü göremeyecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER Helen, senden saklımız gizlimiz yok ![]() ![]() ![]() HERMIA O koruluğu bilirsin, seninle sık sık giderdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yaz Gecesi Rüyası |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaz Gecesi RüyasıDevam LYSANDER Sözüm Söz Hermia ![]() ![]() ![]() (Hermia çıkar ![]() Elveda Helena, umarım Demetrius da senin onu sevdiğin kadar sever seni ![]() (Çıkar ![]() HELENA Ne kadar da mutlular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Çıkar ![]() PERDE I - SAHNE 2 ![]() Atina Quince'in evi ![]() (Quince, Snug, Bottom, Flute, Snout ve Starveling girer ![]() QUINCE Bütün takım burada mı? BOTTOM Sen en iyisi elindeki rol çetelesinden tek tek yoklama yap ![]() QUINCE Şu anda elimde bulunan bu tomarda, Dükle Düşesin düğününden önce gerçekleştirilecek müsamerede rol alacak kişilerin isimleri yazılıdır ve bu isimler bütün şehir halkı tarafından onaylanmıştır ![]() BOTTOM Önce oyunun mevzuunu söyle, oyuncuların adını madını sonra söylersin ![]() QUINCE Pekala! Oyunumuz Acıklı bir komedi! Pyramus'la Thisbe'nin zalim ölümü! BOTTOM Desene, güzel bir oyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() QUINCE Adını söylediğim "burada" desin ![]() ![]() ![]() ![]() BOTTOM Burada ![]() ![]() QUINCE Sen, Nick Bottom, sen Pyramus'a çıkıyorsun ![]() BOTTOM Kim bu Pyramus? Bir aşık mı yoksa zorba bir hükümdar mı? QUINCE Bir Aşık, aşkı uğruna canına kıyacak kadar yiğit bir aşık ![]() BOTTOM Desene bu hayli gözyaşına malolacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayaların öfkesi Parçalar, kırıp geçer Mahpusane kapısını Apollo'nun arabası Uzaktan parlar Aptalların talihini Hem yapar hem bozar Mühtişti yahu! Şimdi öteki oyuncuların rollerini söyle ![]() İşte Herkül bu!, İşte zalim bu! Bir aşık daha acılıdır ![]() QUINCE Körük tamircisi Francis Flute ![]() FLUTE Buradayım, Peter Quince ![]() QUINCE Flute, sen Thisbe'ye çıkıyorsun ![]() FLUTE Nedir bu Thisbe? Sergüzeşt bir şövalye mi? QUINCE Bu Pyramus'un aşkıyla tutuşan bir hanımefendi ![]() FLUTE Olmaz, yapmayın, bana kadın oynatmayın; Bakın, sakallarım çıkıyor artık ![]() QUINCE Ne önemi var: Bir maske takarsın olur biter ![]() ![]() BOTTOM Yüz göstermeden oluyorsa, Thisbe'yi de ben oynarım ![]() ![]() QUINCE Olmaz, olmaz; Senin Pyramus'u oynaman lazım: Flute, senin de Thisbe'yi ![]() BOTTOM Peki, devam edelim ![]() QUINCE Terzi, Robin Starveling ![]() STARVELING Buradayım, Peter Quince ![]() QUINCE Robin Starveling, Sen de Thisbe'nin annesine çıkıyorsun ![]() Tenekeci Tom Snout ![]() SNOUT Buradayım, Peter Quince ![]() QUINCE Sen, Pyramus'un babası oluyorsun, Ben de Thisbe'nin babası ![]() Dogramacı, Snug; sen arslana çıkıyorsun: Galiba bütün roller de bu kadar ![]() SNUG Arslanın rolünü yazdın mı? Çok rica ediyorum yazdınsa ver, biliyorsun, ezberim zayıftır ![]() QUINCE Doğaçlama da takılabılırsın, Arada bir kükre yeter zaten ![]() BOTTOM Bırakın arslanı da ben oynayayım ![]() ![]() ![]() QUINCE Tabii, sen öyle korkunç bir şekilde kükre, oradaki bütün kadınlarla Düşes de bassın feryadı ondan sonra da hepimiz dosdoğru darağacına ![]() ![]() ![]() HEPSİ Evet, dosdoğru darağacına! BOTTOM Haklısınız arkadaşlar, eğer hanımları korkutup akıllarını başlarından alırsanız, akılları kalmadığı için sizi darağacına göndermekten çekinmezler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() QUINCE Boşuna dil dökme, sen Pyramus oynayacaksın ![]() ![]() ![]() ![]() BOTTOM Pekala, Pryamus mes'elesini olmuş bil ![]() ![]() ![]() ![]() QUINCE Farketmez, canın nasıl isterse ![]() BOTTOM Acaba saman rengi bir sakal mı taksam, yahut kavuniçi kahverengi, o da olmadı mor ve buğday rengi, en kötü ihtimalle de sapsarı bir sakal olabilir ![]() QUINCE Evet beyler, herkesin rolü belli oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BOTTOM Buluşacağız ve en açık saçık, en cesur şekilde provamızı yapacağız ![]() ![]() ![]() QUINCE Dük'ün meşesinin orada buluşuyoruz ![]() BOTTOM Anlaşıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Çıkar) PERDE I - SAHNE 2 (Atina dışında bir ormanlık ![]() (Puck ile Peri birbirlerinin aksi taraflardan girerler ![]() PUCK Güzel pericik, yolculuk ne tarafa? PERİ Az giderim uz giderim, Dere tepe düz giderim, Yangında uçar, selde kaçarım Orda burda ben her yerde yaşarım Hızlılıkta ay küreyi aşarım Kraliçem çağırdı mı koşarım, En iyisi ben gideyim periler maskarası, Kraliçem birazdan damlar ![]() PUCK Kral da bu gece burada alem yapacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PERİ Bak eğer ben senin şekline bakıp da yanılmıyorsam, sen şu sahtekar, düzenbaz, açıkgöz peri Robin Goodfellow'sun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK İyi bildin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PERİ Bu taraftan da benimki geliyor ![]() ![]() (Bir taraftan maiyetiyle Oberon girer, öte taraftan Titania ve Perileri) OBERON Ayışığında seni görmek ne büyük zevk, mağrur kraliçe ![]() TITANIA Kıskanç Oberonmuş yolumuza çıkan ![]() ![]() OBERON Azgın karı, ben senin kocan değil miyim?? TITANIA Sen benim kocamsın da ben senin karın değil miyim! Hem Periler Ülkesi'nden tüyüp bütün gün sevgilin Phillida'ya kaval çalıp aşk şiirleri düzdüğünü de bilmiyorum sanma ![]() ![]() ![]() ![]() --- Sonraki mesaj --- OBERON Sende hiç utanma arlanma kalmamış Titania! Hem kendin Theseus'a abayı yak hem de Hippolyta yüzünden bana laf et! Sen değil misin herifçi oğlunu sevgililerinin koynundan çekip çıkarıp yıldızların altında önüne katıp götüren! TITANIA Kıskançlıktan uyduruyorsun! Hıdrellezden beri hiç görüşmedik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OBERON Bütün bunların düzelmesini istemez misin? Hem ne diye Titania Oberon'la didişsin ki ![]() ![]() ![]() ![]() TITANIA Değil sen, bütün peri alemi gelseler o oğlanı benden alamazlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OBERON Peki bu ormanda ne kadar kalacaksın TITANIA Theseus'un düğün gününe kadar kalacağım zaar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OBERON Çocuğu ver bana, ben de takılayım sana ![]() TITANIA Periler Krallığını da versen olmaz böyle şey ![]() ![]() ![]() ![]() (Titania ve maiyeti çıkar) OBERON Hayırlı yolculuklar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK Hatırlamaz olur muyum ![]() OBERON Ben görmüştüm, ama sen görememiştin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK Kırk dakikada devr-i alem eder burada olurum ![]() (Çıkar ![]() OBERON Önce şu çiçiğin suyunu bir ele geçirelim, sonra da Titania'nın uyumasını bekleyelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Demetrius ile Helena girer ![]() DEMETRIUS Seni sevmiyorum, bırak peşimi! Lysander'la güzel Hermia nerede? Birini ben öldürmek istiyorum, öteki de beni öldürmek istiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HELENA Kaskatı kalbinle beni sen çekiyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Seni ayartacak bir şey mi yapıyorum? Kulağına tatlı sözler mi fısıldıyorum? Hem sana açık açık söylemedim mi: Seni sevmiyorum! Seni sevemem! HELENA Sen bunları söyledikçe ben seni daha çok seviyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Sabrımın ve nefretimin sınırlarını zorluyorsun! Seni görmek beni hasta ediyor! HELENA Beni de seni görmemek hasta ediyor! DEMETRIUS Alçak gönüllülüğü de abarttın yani ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HELENA Senin dürüstlüğüne güveniyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Ben en iyisi buradan gidip bir yerlere saklanayım, sen de vahşi hayvanların insafına emanet ol ![]() HELENA En vahşi hayvanın kalbi bile seninki gibi değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Burada kalıp senin saçmalıklarını dinleyecek halim yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HELENA Zaten tapınakta, sokakta, tarlada her yerde bana kötülük ediyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OBERON Yolun açık olsun güzeller güzeli ![]() ![]() ![]() PUCK Evet, işte burada ![]() OBERON Versene o zaman ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK Meraklanmayınız efendim, emriniz başım üstüne ![]() ![]() PERDE II - SAHNE 2 (Ormanda başka bir yer ![]() ![]() TITANIA Gelin, dansedelim, şarkı söyleyelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİRİNCİ PERİ Çatal dilli benekli yılan, Dikenli kirpiler, görünmez olun Kör solucanlar, yanlış yapmayın Periler kraliçesi'nin yanına yanaşmayın ![]() Bülbül, güzel sesinle bize güzel bir ninni söyle ![]() Uyusun da büyüsün ninni ![]() ![]() Zarar görmesin, Dil uzamasın, göz değmesin, Mışıl mışıl uyusun ninni ![]() Örümcekler uğramayın buraya, Uzun bacaklı böcekler gidin gidin Kara böcekler uzak durun Solucanlar, sürüngenler saldırmayın Bülbül, güzel sesinle bize güzel bir ninni söyle ![]() Uyusun da büyüsün ninni ![]() ![]() BİR PERİ Haydi herkes yoluna, burada asayiş berkemal, İçinizden biri nöbet tutsun yeter ![]() (Periler çıkar, Titania uyur ![]() (Oberon girer ve çiçeğin suyunu Titania'nın gözlerine sıkar ![]() OBERON Uyandığında ne görürsen gör, ona gerçek aşkla tutul ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Çıkar ![]() (Lysander ile Hermia girer ![]() LYSANDER Canım sevgilim, ormanda dolanmaktan neredeyse bayılacaksın ![]() ![]() ![]() HERMIA Sen nasıl istersen Lysander ![]() ![]() LYSANDER Bu çimenlik ikimizin yastığı olsun ![]() HERMIA Hayır sevgili Lysander, bir tanem, sevgilim, şöyle uzağa uzan biraz, çok yakınıma gelme ![]() LYSANDER Beni yanlış anlama sakın, masum aşkıma güven ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Lysander bilmece gibi konuşmayı iyi beceriyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER Amin Amin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Dualarının yarısı da duacına kısmet olsun! (Uyurlar) (Puck girer ![]() PUCK Bütün ormanı dolaştım ama hiçbir Atinalı'ya rastlamadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Çıkar ![]() (Demetrius'la Helena koşarak girerler ![]() HELENA Dur! İstersen beni öldür ama dur sevgili Demetrius ![]() DEMETRIUS Bak sana söylüyorum, çekil git ![]() ![]() --- Sonraki mesaj --- HELENA Beni bu karanlıkta yalnız mı bırakacaksın? DEMETRIUS Bir adım daha atma ![]() ![]() (Çıkar ![]() HELENA Bu aşk takibi soluğumu kesti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER (Uyanır ![]() Seni uğruna ateşlerin üstünde yürürüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HELENA Öyle konuşma Lysander, öyle konuşma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER Hermia'yla mutlu olmak mı! Hayır! Onunla geçen he dakikam için pişmanım şimdi! Hermia'yı değil, seni seviyorum Helena! Kim kuğu varken kargayı sever ki! Birazcık aklım varsa o akıl da seni üstün görüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HELENA Benim yaradılışımda mutlaka bir hata var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Çıkar ![]() LYSANDER Şükür ki Hermia'yı görmedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Çıkar ![]() HERMIA (Uyanır ![]() Yardım et bana Lysander, yardım et ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Çıkar ![]() PERDE III SAHNE 1 Orman ![]() ![]() Starveling girer] BOTTOM Herkes geldi mi? QUINCE Tamı tamına ![]() ![]() ![]() ![]() BOTTOM Peter Quince,-- QUINCE Söyle bakalım delikanlı Bottom ![]() BOTTOM Şu Pyramus ile Thisbe komedisinde hoş olmayan yerler var ![]() ![]() ![]() SNOUT Korku dolu bir sahne! STARVELING En iyisi ölüm sahnesini oyundan çıkartmak ![]() BOTTOM Daha neler! Benim bu meseleyi halledecek bir çözüm önerim var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() QUINCE Evet, bölye bir giriş yazsak iyi olur ![]() ![]() BOTTOM Hayır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SNOUT Peki bu hanımlar arslandan da korkmayacak mı? STARVELING Ben kesinlikle korkarım ![]() BOTTOM Arkadaşlar, İyi düşünmek lazım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SNOUT Bir giriş daha yazılsın ve "Arslan da aslında Arslan değildir" densin ![]() BOTTOM Hayır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() QUINCE Aynen böyle yapalım ![]() ![]() ![]() ![]() SNOUT Oynayacağımız gece dolunay olmayacak mı? BOTTOM Takvim! Bir takvim! Takvime bakarak dolunay var mı yok mu anlarız ![]() QUINCE Evet, o gece dolunay var ![]() BOTTOM O zaman salondaki pencerelerden birini açık bırakırız, ay ışığı da oradan odanın içine girebilir ![]() QUINCE Tamam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() --- Sonraki mesaj --- SNOUT Salona asla duvar muvar getiremezsin ![]() BOTTOM Biri ya da diğeri de duvarı oynayacak demektir ![]() ![]() ![]() QUINCE Tamamdır, her şeyi hallettik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Puck arkadan girer ![]() PUCK Kafayı çeken buraya koşup artist kesiliyor galiba ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() QUINCE Konuş Pryamus ![]() ![]() ![]() ![]() BOTTOM Thisbe! Çiçeklerin çirkin kokusu QUINCE Çirkin değil, zengin ![]() ![]() ![]() BOTTOM Çiçeklerin zengin kokusu: senin soluğun yanında yoksul kalır, canım Thisbe! Ama dur, bir ses duyuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() (Çıkar ![]() PUCK Bu çalılık, bu çalılık olalı böyle Pryamus görmemiştir her halde ![]() ![]() ![]() (Çıkar ![]() FLUTE Şimdi benim mi konuşmam gerekiyor ![]() QUINCE Evet ![]() ![]() FLUTE Ey, Nilüfer beyazı rengiyle dünyaya ışık saçan Pryamus ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() QUINCE Ninus'un mezarı! Be adam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FLUTE Safkan atların en safkanı, hiç yorulmayanı ![]() ![]() ![]() (Puck yine girer ![]() ![]() BOTTOM Öyleyse, bu sırf senin içindir ![]() ![]() ![]() QUINCE Hikkat Garibesi! Ne acayip şey! Cinler çarptı bizi ![]() ![]() ![]() (Quince, Snug, Flute, Snout ve Starveling çıkar ![]() PUCK Bataklık, çalılık, fundalık farketmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Çıkar ![]() BOTTOM Bunlar niye kaçtılar ki? Bu mutlaka beni korkutmak için tezgazlanmış bir düzenbazlık ![]() ![]() ![]() (Snout girer ![]() SNOUT Oh, Bottom ![]() ![]() BOTTOM Ne görüyorsun, eşşek kafalı! (Snout çıkar, Quince girer ![]() QUINCE Tanrı seni korusun Bottom! Tanrı seni korusun! Sen neye dönmüşsün böyle! (Çıkar ![]() BOTTOM Sanki anlamadım! Bana eşek muammelesi yapıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Şarkı) Kapkara bir horoz Gagası kirli sarı Ardıçkuşu gerçekleri anlatır Çit kuşunun tüyü ![]() ![]() ![]() TITANIA (Uyanır ![]() Hangi melek beni çiçekten yatağımda uyandırıdı? BOTTOM (Şarkı) İspinoz, serçe, tarla kuşu bir de guguk kuşu başladılar mı şarkı söylemeye cesaret edemezler hayır demeye Zaten kim inanır bir kuşbeyinliye Kim yalan söyler ki, guguk kuşu ağlar durur ![]() TITANIA Yalvarırım nazik ölümlü, bir daha söyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BOTTOM Galiba, muhterem hanımefendi, eminim bunları söylemenizin mutlaka bir akla uygun sebebi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TITANIA Yakışıklı olduğun kadar zekisin de ![]() ![]() ![]() BOTTOM İkisi de değilim ![]() ![]() TITANIA Buradan gitmeyi de nereden çıkardın şimdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Bezelye Çiçeği, Örümcek Ağı, Pervane, Hardal Tohumu Girerler ![]() PEASEBLOSSOM Burdayım ![]() COBWEB Ben de ![]() MOTH Ben de ![]() MUSTARDSEED Ben de ![]() HEPSİ Nereye gidiyoruz? TITANIA Bu beyefendiye kibar ve nazik davranın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PEASEBLOSSOM Merhaba ölümlü! COBWEB Merhaba! MOTH Merhaba! MUSTARDSEED Merhaba! BOTTOM Bana gösterdiğiniz yakın ilgi gözlerimi yaşarttı ![]() ![]() ![]() COBWEB Örümcek Ağı ![]() ![]() ![]() BOTTOM Sizi çok daha yakından tanımak isterim sevgili Örümcek ağı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PEASEBLOSSOM Bezelye çiçeği ![]() --- Sonraki mesaj --- BOTTOM Çok rica ederim valideniz yeşil bezelyeyle pederiniz kuru bezelyeye hürmetlerimi iletin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUSTARDSEED Hardal tohumu ![]() BOTTOM Sevgili Hardal tohumu, sizin ne kadar metin olduğunuzu çok iyi bilirim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TITANIA Haydi, onu alıp benim kameriyeme götürün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Çıkar ![]() PERDE III - SAHNE 2 Ormanda başka bir yer (Oberon girer ![]() OBERON Titania uyandı mı acaba? Uyandığında gözüne görünen ilk yaratığa delice aşak olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK Kraliçe bir canavarla büyük bir aşk yaşıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OBERON Zarlar benim düşündüğümden de iyi gelmiş yani ![]() ![]() ![]() PUCK İşlem tamam ![]() ![]() ![]() ![]() (Mermia ve Demetrius girer ![]() OBERON Saklanalım, işte o delikanlı bu ![]() PUCK Kız bu kız da oğlan bu oğlan değil ![]() DEMETRIUS Seni bu kadar seven birini nasıl böyle azarlarsın? Kötü sözler düşmanlar içindir ![]() HERMIA Şimdilik yalnızca azarlıyorum, ama daha beterini de yapabilirim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Cansız olmasam, cansız gibi bakabilir miyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Lysander'ime ne yaptın söyle! Nerede o? Sevgili Demetrius, ne olur onu bana ver ![]() DEMETRIUS Leşini köpeklerime veririm daha iyi! HERMIA Hoşt köpek! Git! İtoğlu it! Sen bana nazik bir genç kız olduğumu unutturuyorsun! Onu öldürdün mü! Eğer öldürdüysen bundan böyle ortalıkta adam diye dolaşma artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Boşuna sinirleniyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Yalvarırım söyle, iyi mi bari ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Söyledim diyelim, bundan benim menfaatim ne olacak? HERMIA Bir daha beni görmeme imtiyazı! Bir daha benim olduğum yerlere geleyim deme! Lysander yaşıyorsa da ölmüşse de sen bir daha benim karşıma çıkmayacaksın! (Çıkar ![]() DEMETRIUS Damarı tuttu, peşinden gitmenin anlamı yok ![]() ![]() ![]() (Uzanır ve uyur) OBERON Sen ne yaptın yahu! Büyük hata ettin ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK İşler kadere kalınca böyle oluyor işte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OBERON Rüzgara nal toplatıp koruya koş da bir bak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK Gidiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Çıkar ![]() OBERON Cupid'in okuyla vurulmuş şu mor çiçek ağır ağır gözbebeklerine çöküyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Puck girer ![]() PUCK Periler takımının kaptanı, Helena da geliyor, yanında da benim hatam olan genç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OBERON Gel şöyle ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK İkisi bir kişiye ilan-ı aşk edecek ![]() ![]() ![]() ![]() (Lysander ile Helena girer ![]() LYSANDER Seni aşağılamak için ilan-ı aşk ettiğimi de nereden çıkarıyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() HELENA Kurnazlıkta iyice ustalaştın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER Ona nasıl yeminler ettiğimi anlayamıyorum ![]() HELENA Onca yeminden sonra Hermia'dan vazgeçmeni de ben anlamıyorum ![]() LYSANDER Demetrius onu seviyor, seni de hiç sevmiyor ![]() DEMETRIUS (Uyanır) Oh, Helena, tanrıçam, güzellerin en güzeli, peri kızı! Bu gözleri hangi kelimelerle anlatsam bilmem ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HELENA Canınız cehenneme! Gördüğüm kadarıyla beni eğlencenizin maskarası ediyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER Ne kadar kabasın Demetrius! Hermia'yı sevdiğini herkes biliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HELENA Şaka olsun diye bu kadar nefes tüketilmez! DEMETRIUS Lysander, al Hermia'nı git ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER Helen, bu saçmalıyor ![]() DEMETRIUS Asıl saçmalayan sensin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Hermia girer ![]() HERMIA Karanlık bastırınca gözlerin görevini de kulaklar yapmaya başlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER Aşk git git derken insan nasıl durur ki olduğu yerde? HERMIA Hangi aşk seni benim yanımdan alıp götürebilir ki? LYSANDER Helena'nın aşkı! Durduğum yerde duramıyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yaz Gecesi Rüyası |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaz Gecesi RüyasıHERMIA Ağzından çıkanlar aklından geçenler değil tabii ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HELENA Harika ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Senin bu kışkırtıcı sözlerin beni şaşkına çevirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HELENA Yüzümü gözümü övüyormuş gibi yapıp benimle alay etsin diye Lysander'i peşime takan sen değil misin! Öteki aşığın Demetrius'a ne demeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Ne demek istediğini anlayamıyorum ![]() HELENA Ah! Devam edin bakalım, yalancıktan üzüntülü görünün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER Dur sevgili Helena ![]() ![]() ![]() HELENA Oh, harika! HERMIA Bir tanem, lûtfen onunla alay etmekten vazgeç ![]() DEMETRIUS Lysander! Onun yalvarmaları işe yaramazsa ben bu işi zorla yaparım ![]() LYSANDER Sen istediğin kadar tehdit et, o istediği kadar yalvarsın, benim için farketmez! Helena! Seni seviyorum ![]() DEMETRIUS Ben seni onun hiçbir zaman sevemeyeceği kadar çok seviyorum! LYSANDER Ya sözünü geri al ya da kanıtla! DEMETRIUS Gel öyleyse, hadi! HERMIA Lysander, söyler misin, nereden çıktı bütün bunlar? LYSANDER Çekil başımdan, pis sürtük! DEMETRIUS Sözüm ona senden kurtulup benimle döğüşecek! Hadisene, muhallebi çocuğu, gel de dövüşelim! LYSANDER Çek ellerini üstümden, nankör kedi! İğrenç yaratık! Bırak beni yoksa bir yılan gibi savurur yere çalarım seni! HERMIA Sen nasıl oldu da böyle kabalaştın anlayamıyorum? Nasıl bu kadar değişebilirsin ki! Sevgilim ![]() ![]() ![]() LYSANDER Sevgilim deme bana! Aşağılık sürtük! Haşarat zehiri! Pislik! Defol! HERMIA Bu bir oyun falan mı yani? HELENA İyi bildin, tıpkı seninki gibi bir oyun! LYSANDER Demetrius, sözümü tutacağım haberin olsun! DEMETRIUS Keşke benim de senin gibi bir ayakbağım olsaydı ![]() ![]() ![]() LYSANDER Ne yapayım peki? Kemiklerini mi kırayım yani? Ya da onu öldüreyim mi? Ondan ne kadar nefret edersem edeyim, içimden canını acıtmak geçmiyor ![]() ![]() HERMIA Daha ne kadar canımı acıtabilirsin ki! Benden nefret ediyorsun demek! Ama neden? Sana ne oldu sevgilim? Ben Hermia değil miyim? Sen de Lysander? Şimdi de senin beni sevdiğin zamanki kadar güzelim ![]() ![]() LYSANDER Nihayet anlayabildin! Artık seni görmek bile istemiyorum ![]() ![]() HERMIA Demek öyle! Seni aşşağılık sahtekar! Seni tohumu bozuk! Seni aşk hırsızı! Demek gecenin bir vakti aklına girip benim sevgilimi baştan çıkarırsın demek ha! HELENA Harika! Sende hiç utanma arlanma kalmamış, Nazik ve mahçup bir kız olmasam sana senin dilinde cevap verirdim ![]() ![]() ![]() HERMIA Alçak mı? Alçak kukla ha! En sonunda bunu da söyledin! Anlaşılan şimdi de birbirimizin boyunu posunu konuşacağız! Hanımefendi boyuyla kişiliği arasında bağ kuruyor demek ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HELENA Yalvarırım beyler, benimle alay etseniz de onun beni hırpalamasına izin vermeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Bak hala boy pos diyor! HELENA Canım Hermia, yalvarırım kızma bana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Çek git, sana kim engel oluyor ki? HELENA Gidiyorum, ardımda yalnızca aptal kalbimi bırakıyorum ![]() HERMIA O aptal kalbini Lysander'a mı bırakıyorsun? HELENA Demetrius'a tabii ki ![]() LYSANDER Korkma Helena, sana hiçbir şey yapamaz ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Tabii ki yapamaz, hatta sen ona yardım etsen bile ![]() ![]() HELENA Öfkelendiği zaman tırnakları ne kadar sivri olur bilemezsiniz ![]() ![]() ![]() HERMIA Şimdi de ufak tefek diyor! Alçak ya da kısa demiyor ama ufak tefek diyor! Ben bu hakaretlere tahammül etmez zorunda mıyım! Bırakın beni, şunun işini bitireyim ![]() LYSANDER Ufaklık, çekil artık ayak altından ![]() ![]() DEMETRIUS Seni hor gören birine yardımcı olmaya ne kadar heveslisin! Helena'yı rahat bırak, adını bile anma ![]() ![]() ![]() LYSANDER Demetrius, bak, artık beni tutan falan da kalmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Peşinden gelmek mi? Hadi oradan, yan yana gidelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Bu iş senin yüzünden uzadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HELENA Sana hiç güvenim kalmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Çok şaşkınım, ne söyleyeceğimi de bilemiyorum ![]() ![]() (Oberon ile Puck girer ![]() OBERON Bütün bunlar senin yüzünden ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK İnan bana gölgelerin kralı, karıştırdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OBERON Şimdi bu aşık iki genç kapışacak yer arıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK Peri efendim, elimizi çabuk tutsak iyi olacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OBERON Ama biz o hortlaklara benzemeyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK Bir aşağı bir yukarı / bir aşağı bir yukarı / kaldırıp indirmekten yiyecekler kafayı / var mı kafa tutacak bana / ne şehirde ne kırda / bir aşağı bir yukarı / kaldırıp indirmekten yiyecekler kafayı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER Nereye sıvıştın "şerefli" Demetrius ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK (Demetrius taklidiyle) Buradayım, yalancı pehlivan! Asıl sen neredesin? LYSANDER Dürüstçe dövüşelim ![]() ![]() ![]() PUCK Gel öyleyse peşimden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS (Girer ![]() Lysander, konuşsana ![]() ![]() ![]() --- Sonraki mesaj --- PUCK Seni korkak, yıldızlara mı bağırıp çağırıyorsun? Çalı çırpıyla mı savaşacaksın yoksa? Ortaya çıkmayacak mısın? Gel bakalım ödlek herif, çık ortaya bacaksız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Orda mısın? PUCK Sesime gel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER (Girer ![]() Yahu, hem kaçıyor, hem de orada mısı diyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK (Puck ve Demetrius girer ![]() Hey, hey, korkak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Birazcık yüreğin varsa bekle beni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK Burdayım ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Karanlıktan istifade benimle alay ediyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HELENA (Girer ![]() Ah bitkin gece, uzun ve bezgin gece ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK Hala üç kişi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Hiç bu kadar yorulup hiç bu kadar kahrolmamıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK İyi uykular sana güzel kız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PERDE I - SAHNE I Aynı yer ![]() ![]() Titania ile Bottom girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TITANIA Gel, şu çiçeklerden yapılmış yatağa otur ![]() ![]() ![]() BOTTOM Bezelye çiçeği nerede? PEASEBLOSSOM Burdayım ![]() BOTTOM Kafamı kaşı ![]() ![]() ![]() COBWEB Buradayım ![]() ![]() ![]() BOTTOM Örümcek Ağı Beyefendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUSTARDSEED Buradayım ![]() BOTTOM Elden gel Hardal Tohumu beyefendi, sizin nezaketiniz de beni bıktırdı yani ![]() ![]() ![]() MUSTARDSEED Emrinize amadeyim efendim ![]() ![]() ![]() ![]() BOTTOM Şu örümcek ağının kafamı kaşımasına yardım edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TITANIA Bir şarkı dinlemek ister misin canımın cananı? BOTTOM Müziğin güzelinden çok anlarım ![]() ![]() ![]() ![]() TITANIA Peki aşkım, bir şeyler de yemek ister misin? BOTTOM Şöyle bir demet dört yapraklı yonca olsa da hatur hutur yesem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TITANIA Benim gözüpek bir perim var, şimdi hemen gider sana sincapların istiflediği taze cevizlerin hepsini alıp gelir ![]() BOTTOM Şöyle bir avuç bezelye olsa daha iyiydi ama neyse boşver ![]() ![]() ![]() TITANIA Uyu o zaman, ayaklarımı beşik yapar seni sallarım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OBERON (Öne gelir ![]() Hoşgeldin sevgili Robin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TITANIA Oberon'um! Neler gördüm bilemezsin! Sözüm ona ben bir eşeğin gözlerine meftun olmuşum ![]() OBERON Senin meftun orada yatıyor işte ![]() ![]() TITANIA Bütün bunlar nasıl geldi başıma? Ne kadar iğrenç görünüyor ![]() ![]() ![]() OBERON Şimdi susalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TITANIA Müzik mi dedin? Müzik! Uyusun da büyüsün ninni ![]() ![]() ![]() PUCK Ee, artık uyandığında dünyaya kendi sersem gözlerinle bakarsın ![]() ![]() ![]() OBERON Müzik! Gel kraliçem / El ele tutuşalım / şu uyuyanların olduğu yeri bir güzel sallayalım ![]() Yeniden dost olduk artık ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK Periler Kralı, duyuyor musun, sabahın habercisi tarla kuşu ötüyor ![]() ![]() ![]() OBERON Öyleyse kraliçem, sessiz bir hüzünle gecenin gölgesinin peşine takılalım ![]() ![]() TITANIA Hadi o zaman, havalanalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Hadi, biriniz gidin de ormancıyı bulun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HIPPOLYTA Bir keresinde Herkül ve Cadmus'la ayı avına katılmıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Benim tazılarım da onlardan aşağı kalmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EGEUS Efendim, şurada uyuyan benim kızım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Neden olacak, Mayıs ayini için erken kalkmışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EGEUS Evet efendim ![]() THESEUS Gidin şu avcılardan birini bulup getirin de bir boru çalıp bunları uyandırsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER Bağışlayın efendim ![]() ![]() ![]() THESEUS Hepiniz ayağa kalkın ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER Efendim, Hala uyku sersemiyim, şaşkınlıktan kurtulabilmiş değilim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EGEUS Yeter! Yeter! Efendim, bu kadarı yeter! Ben yasaların Lysander'ın kafasına inmesini istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Efendim, Helena ikisinin bu ormana kaçmalarıyla ilgili bütün sırları anlattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Sevgili sevdalılar, şans yüzünüze gülmüş anlaşılan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Herşey gözüme ne kadar küçük, ne kadar silik görünüyor şimdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HERMIA Herşey gözüme ikişer ikişer görünmeye başladı ![]() --- Sonraki mesaj --- HELENA Al benden de o kadar ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Uyandığımıza emin misiniz? Sanki hala uykudayız ve bir rûya görüyoruz gibime geliyor ![]() HERMIA Evet, evet, babam da yanındaydı ![]() HELENA Hippolyta da ![]() LYSANDER Bize tapınağa gelin dedi ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Öyleyse, öyleyse uyandık ![]() ![]() ![]() ![]() BOTTOM (uyanır ![]() Repliğim gelince bana haber verin ki sahneye gireyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PERDE 4 - SAHNE 2 Atina ![]() ![]() (Quince, Flute, Snout ve Starveling girer ![]() QUINCE Bottom'un evine birini gönderdiniz mi? Hala ortada yok mu? STARVELING Ne duyan var ne gören ![]() ![]() FLUTE Gelmezse bu iş yatar ![]() ![]() QUINCE Mümkün değil ![]() ![]() FLUTE Bu şehirde ondan yeteneklisini bulamazsın ![]() QUINCE Evet, hem de çok iyi bir insandı, tam bir dönekti ![]() ![]() ![]() FLUTE Dönek değil, örnek ![]() ![]() ![]() ![]() SNUG (Girer ![]() Beyler, Dük tapınaktan dönüyor ![]() ![]() ![]() FLUTE Ah sevgili yiğit Bottom! Yevmiyeyi kaçırdın işte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BOTTOM Neredesiniz delikanlılar, neredesiniz kanı deli akanlar? QUINCE Bottom! Şükürler olsun! Hiç gelmeyeceksin sandım ![]() ![]() ![]() BOTTOM Beyler, size neler neler anlatacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() QUINCE Hadi, anlat, dinliyoruz Bottom ![]() BOTTOM Bir tek kelime bile söylemem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PERDE 5 - SAHNE 1 Atina ![]() ![]() ![]() ![]() (Theseus, Hippolyta, Philostrate, Lordlar ve maiyet girer ![]() HIPPOLYTA Theseus, bu aşıkların anlattıkları ne kadar tuhaf, değil mi? THESEUS İnanılmayacak kadar tuhaf ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HIPPOLYTA Ama onların öyküsünü bütün gece boyunca dinledikten sonra anlattıklarının büsbütün hayal mahsülü olduğunu düşünmek mümkün değil ![]() ![]() ![]() THESEUS İşte aşıklar geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER Bunu bizden çok siz hakediyorsunuz efendim ![]() ![]() THESEUS Ee, ne diyorsunuz, yemekten sonra yatana kadar üç uzun saatimiz var ![]() PHILOSTRATE Buradayım efendim ![]() ![]() ![]() THESEUS Söyle bakalım, bu akşam için elinde şöyle matrak bir şeyler yok mu? Bir oyun, bir müzik falan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PHILOSTRATE İşte efendim, bu akşam için hazırlanan gösterilerin listesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS (Okur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Okur ![]() ![]() ![]() ![]() (Okur ![]() ![]() ![]() ![]() (Okur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PHILOSTRATE Efendim, topu topu on kelimelik bir oyun bu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Kim bu oyuncu geçinenler? PHILOSTRATE Şehrini esnaf takımı işte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Bir görelim bakalım marifetlerini ![]() ![]() ![]() PHILOSTRATE Değmez efendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Görelim, görelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HIPPOLYTA Görev aşkıyla bir işe girip de perişan olan insanları görmek benim hiç hoşuma gitmez ![]() ![]() ![]() THESEUS Canım sevgilim, sen meraklanma, böyle bir şey olmayacak ![]() ![]() ![]() HIPPOLYTA Yaptıkları beş para etmezmiş ama ![]() ![]() ![]() THESEUS Beş para etmese de onlara teşekkür edelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PHILOSTRATE Yüksek müsaadelerinizle başlamaya hazırlar efendim ![]() THESEUS Buyursunlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() QUINCE Gücendirsek de sizi iyi niyetle, Gücendirmeye geldik sanılmasın asla, çünkü niyetimiz bu değil aslında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Bu arkadaşın noktayla virgülle pek arası yok anlaşılan ![]() ![]() ![]() --- Sonraki mesaj --- LYSANDER Ne dur biliyor ne durak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HIPPOLYTA Gerçekten de bir çocuğun düdüğü üflediği gibi oynadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Arap saçı gibi konuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() QUİNCE - PROLOG Efendimler, nedir bu oyun diye meraktasınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Çok merak ediyorum, bakalım aslan da konuşacak mı? DEMETRIUS Hiç meraklanmayın efendim, Bir eşek bunca laf ettikten sonra aslan mutlaka konuşur ![]() ![]() ![]() SNOUT - DUVAR Bendenizin adı Snout, bu oyunda duvar rolünü ben oynuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Kireç ve toztoprak yığını da ancak bu kadar konuşur işte ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Hayatımda duyduğum en nükteli konuşma bu sevgili efendim ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Şişt, yavaş, Pyramus duvara yaklaşıyor ![]() ![]() ![]() BOTTOM - PYRAMUS Ey suratsız gece! Ey zifiri karanlık gece! Ey gündüzün yokluğunu fırsat bilen gece! Ey gece! Ey gece! Korkarım Thisbe'm yeminini unuttu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Bana öyle geliyor ki içinde biraz duygu varsa duvar da onu lanetleyecek ![]() ![]() ![]() BOTTOM - PYRAMUS Hayır efendim, öyle bir şey yok "Aslında ben, lanet olsun beni aldatan her bir taşına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FLUTE - THISBE Ey duvar, beni Pyramus'umdan ayırdığın için ikide birde sızlandığımı duymuşsundur ![]() ![]() ![]() ![]() BOTTOM - PYRAMUS Bir ses görüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FLUTE - THISBE Sevgilimsin, değil mi? Sevgilim olduğunu düşünüyorum ![]() ![]() ![]() BOTTOM - PYRAMUS Ne düşünürsen düşün, ben senin cazibene kapılmış sevgilinim ![]() ![]() FLUTE - THISBE Ben de seninim, bu can bu bedende durdukça seninim ![]() BOTTOM - PYRAMUS Sevemez kimse seni benim sevdiğim kadar FLUTE - THISBE Sevdiğim sen olmasan bu dünya neye yarar ![]() ![]() ![]() BOTTOM - PYRAMUS Öp beni şu alçak duvarın deliğinden ![]() ![]() ![]() FLUTE - THISBE Hep duvarın deliğini öpüyorum ama hiç seni öpemiyorum ![]() ![]() ![]() BOTTOM - PYRAMUS Buluşmaya Ninnu'nun mezarına gelir misin hemen ![]() ![]() ![]() FLUTE - THISBE Ne hayat kesebilir yolumu ne de ölüm, hemen geliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() SNOUT - DUVAR Benim rolüm böylece bitmiş oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Böylece komşular arasındaki duvar yerle bir olmuş oluyor ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Bir duvarın böyle kafasına göre takılması hiç hayra alamet değil aslında ![]() HIPPOLYTA Hayatımda duyduğum en salakça şey bu ![]() ![]() ![]() THESEUS Böyle şeylerde en iyisi bile bir gölgedir aslında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HIPPOLYTA Hep biz düşünmek zorunda kalıyoruz ama, biraz da onlar düşünse ya ![]() ![]() ![]() THESEUS Onları kendi gördüklerinden daha aşağıda görmezsek, adam yerine de koyabiliriz pekala ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SNUG - ASLAN Yerde sürünen o korkunç fareyi görünce nazik yürekleri korkuyla dolan siz muhterem hanımefendiler, Aslan bütün hiddetiyle vahşice kükrediğinde sarsılıp titreyeceksiniz belki de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Ne kadar nazik bir canavar bu böyle, yüreği de sefkat dolu ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Hakkını yemeyelim, bugüne kadar gördüğüm en iyi canavar bu ![]() ![]() ![]() LYSANDER Bu aslan bir tilki kadar da cesur ![]() ![]() ![]() THESEUS Doğru, bir kaz kadar da dikkatli ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Pek değil efendim ![]() ![]() THESEUS Kaz da tilkiyi kapıp götüremez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() STARVELING - AYIŞIĞI Bu fener ayı temsilen çıktı huzurunuza ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Boynuzları kafasına takması daha doğru olurdu ![]() ![]() ![]() THESEUS Hilal olmadığı için boynuzları görünmüyor daha ![]() ![]() ![]() ![]() STARVELING - AYIŞIĞI Bu fener ayı temsil ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Bu çok büyük bir hata ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Mum yanarken buna cesaret edemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HIPPOLYTA Bu aydan çok sıkıldım, değişse de kurtulsak ![]() THESEUS Baksanıza ışığı azalıp duruyor ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER Ay, devam et ![]() ![]() ![]() STARVELING - AYIŞIĞI Bütün söylemem gereken, bu fener aydır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Bu fener ay olduğuna göre, bütün bunların fenerin içinde olması gerekmez mi? Neyse canım, susalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FLUTE - THISBE İşte yaşlı Ninny'nin mezarı burada ![]() ![]() ![]() SNUG - ASLAN (Kükrer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS İyi kükredin Aslan THESEUS İyi tüydün Thisbe ![]() ![]() ![]() HIPPOLYTA İyi parladın Ay ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS İyi didikledin aslan LYSANDER Aslan da iyi korkuttu ama ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Pyramus geliyor ![]() ![]() BOTTOM - PYRAMUS Sevgili Ay, Güneşimsi ışıklarını saçtığın için teşekkür ederim sana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS İnsanın bir yakını öldü mü hep böyle olur ![]() ![]() ![]() ![]() HIPPOLYTA İçin ezildi, çok üzüldüm bu adamın haline ![]() ![]() ![]() BOTTOM - PYRAMUS Tabiat, ne olurdu aslanı yaratmasan! Bu aslan içinmdeki çiçeği koparıp attı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Bu ölümü yalınzca ölüm olarak nitelemek yetmez! Bu ölümün de ötesinde bir şey ![]() ![]() ![]() LYSANDER Ötesinde mötesinde, iyi ki öldü, yoksa halimiz dumandı yani ![]() ![]() ![]() THESEUS Bir hekimin yardımı olsa belki de iyileşir ve karşımıza bir eşek olarak çıkabilir ![]() HIPPOLYTA İyi de bu ayışığı neden Thisbe gelip sevgilisini bulmadan çekip gitti? THESEUS Önemli değil, Thisbe yıldızların ışığında da sevdiğini bulabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HIPPOLYTA Pyramus'un uzun uzun laf dinleyecek hali yok, umarım fazla uzatmaz ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS İkisi de aynı haltın soyu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LYSANDER Güzel gözleriyle sevgilisini süzüyor ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Hazır olun, sızlanma başlıyor! FLUTE - THISBE Uyuyor musun sevgilim? Ne! Öldün mü beyaz güvercinim? Ayağa kalk Pyramus! Konuş ! Konuş! Dilini mi yuttun? Ölmüş! Ölmüş! Güzel gözlerini, kara toprak mı örtecek? Bu dudaklar, kiraz burun, sarı papatya yanaklar gitti! Gitti! Aşıklar o pırasa yeşili gözler diye haykırın! Gel ey zalim kader! Gel! Gel! Kanı çekilmiş eller, gelin dondurun benim de kanımı! Yaşamak neye yarar sevgilimi hayata bağlayan ipekten halat koptuktan sonra! Yeter sus artık dilim! Gel ey hançer, gel de delik deşik et bağrımı! (Hançeri kendine batırır ![]() ![]() THESEUS Cenazeleri kaldırmak Ayışığı'yla Aslan'a kaldı ![]() ![]() ![]() DEMETRIUS Duvar da var ![]() ![]() ![]() BOTTOM (Kalkar ![]() ![]() ![]() ![]() THESEUS Sonsöz falan istemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK Şimdi aç aslan kükrüyor, kurt aya bakıp uluyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OBERON Haydi, doluşun eve ve uyku mahmurluğundan sararıp solmuş ateşi harlansın ![]() ![]() ![]() ![]() TITANIA Önce şarkıyı öğret bize, sonra söylemesi kolay ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OBERON Tanyeri ağırıncaya kadar, bütün başı boş periler bu eve doluşsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUCK Biz gölgeler incittikse sizi, bir düşünün ve hoş görün bizi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SON |
![]() |
![]() |
|