![]() |
Sade Güzellik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sade GüzellikSeda Sakacı'nın "Sade Güzellik" adlı kitabında, doğallığı seçen kadınlar için genç ve güzel kalmanın sırları paylaşılıyor ![]() ![]() Peki, bu cildimizi besleyen gıdalar ve maddeler neler? Antioksidanlar Vücudun doğal savunma mekanizmasının parçasıdırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gıdaların içindeki en önemli antioksidan maddeleri: A vitamini ( havuç, domates) B vitamini (buğday, bulgur) C vitamini (çilek, limon) D vitamini ( yumurta, yoğurt) E vitamini ( fındık, ceviz, badem) Polifenol ( üzüm çekirdeği) Kateşin ( yeşil çay) Likopen ( domates) Meyve ve sebzelerin rengi ne kadar canlı ve parlaksa (kızılcık, böğürtlen, çilek, domates vb) bağışıklık sistemini güçlendirme ve antioksidan etkileri o kadar fazladır ![]() ![]() Antioksidanlar, cilt dokularındaki vitamini stabilize ederler, Hastalıklara ve erken yaşlanmaya karşı korur, serbest radikalleri avlar ve cildi pürüzsüz hale getirip, sıkılaştırırlar ![]() Alfa Hidroksi Asitler (AHA?lar) Meyve asitleri olarak bilinirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyve asitlerinin konsantre formu önem taşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Laktik asit ve glikolik asit, egzama ve sedef hastalığının tedavisinde etkilidir ![]() ![]() Beta hidroksi asitler (örneğin söğüt kabuğunda bulunan salisilik asit ) büyük ölçüde alfa hidroksi asitlerle aynı etkiye sahiptir ![]() Meyvelerde bulunan cilt için önemli alfa hidroksi asitler: Laktik asit ( domates ve ayrıca süt) Glikolik asit ( şeker kamışı) Oleik asit ( zeytin ve zeyinyağı ) Malik asit ( Elma ve sirkesi ) Tartarik asit ( üzüm ve sirkesi ) Sitrik asit ( limon, narenciye, ananas) Asetik asit ( olgunlaşmamış üzüm ) Enzimler Doğal olarak cildi eksfoliye eder ve parlatır ![]() ![]() ![]() Enzim seviyesinin artması hücre yenilenmesini ve elasktikiyeti arttırır ![]() Meyvelerde bulunan cilt için önemli enzimler: Papaya Ananas Flavonoidler Bitkilerin kendilerini böcek saldırılarından ya da yoğun UV ışınlarının zararlarından korumak için ürettikleri organik moleküllerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Flavonoid açısından zengin gıdalar: Yeşil çay Soğan Elma Turunçgiller Retinoidler A vitamini türevidir ![]() ![]() ![]() Cilt yaşlanmasına karşı savaşırlar ![]() VİTAMİNLER Cildi koruyan vitaminler, beslenme yoluyla serbest radikalleri nötralize eder ![]() ![]() Cilde haricen uygulanan vitaminler A vitamini ( kırışıklık azaltıcı) C vitamini ( parlaklık ve renk verir) E vitamini ( cildin dokusunu iyileştirir) A vitamini - Saçları ve mukoza dengesini korur ![]() - Sindirim, solunum ve bağışıklık sitemini destekler ![]() - Göz kemik ve diş sağlığında yaraların hızla iyileşmesinde etkendir ![]() - Cildin doğal sağlığını destekler ![]() - Cildin esnekliğini geliştirir ![]() ![]() - Foto-yaşlanma belirtilerini azaltır ![]() - Yağda çözünür ve vücutta depolanır ![]() - Fazla miktarda alınması deriyi kalınlaştırabilir ![]() ![]() - A vitamini için güzlük doz 5 ![]() ![]() - Dışarıdan alınırken yemeklerle birlikte alınması daha yararlıdır ![]() - A vitamini cildi güneşten korur ![]() ![]() - Cildinizin vitamin stoklarını serbest radikallerin saldırısından korumak için , cildinizi antioksidanlarla desteklemeniz gerekir ![]() - Cildinizi koruyacak yeterli A vitamini temini için, A vitamini içeren yağları veya kremleri cildinize doğrudan sürmeniz çok önemlidir ![]() - A vitamini en çok yumurtanın sarısı, peynir, karaciğer, böbrek, yürek, domates, kavun, kayısı, karnabahar, havuç ve vişnede bulunur ![]() B vitamini - Hücrelerin gelişimi için enzimlerin oluşmasına yardımcı olur ![]() ![]() ![]() - B vitamini eksikliği, deri sorunlarına yol açabilir ![]() - Suda çözünür ![]() ![]() ![]() - B vitamini en çok bira mayası, karaciğer, baklagiller, yumurta, doğal buğday ve tohumlarda bulunur ![]() - B3 vitamini (niasin)sığır eti, tavuk, yumurta ve sütte bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - B6 vitamini, karaciğer, tavuk, hindi, morina balığı, tahıl, yumurta, sebze, soya fasulyesi, yer fıstığı, süt ve patateste bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() - B12 vitamini, kırmızı et, karaciğer, somon balığı, morina, süt, yumurta ve mayadabulunur ![]() - B12 vitamini, alyuvar üretimini, sinir siteminin sağlıklı tutulmasını, folik asit işlenmesini sağlar ![]() ![]() C vitamini - Kolajen liflerinin yapıtaşları olan prokolajeni üretir ![]() ![]() - Cildin şeffaflaşmasına yardımcı olur ![]() - Hiperpigmentasyon üretimini kontrol eder ![]() - Serbest radikalleri temizler ![]() - Kılcal damar duvarlarını güçlendirir ![]() - Cilt sağlığına yardımcı olur ![]() - Cildin bağışıklık sistemini güçlendirir ![]() - Suda çözünür ![]() ![]() ![]() - C vitamini en çok çilek, kivi, narenciye, domates, kabak, karnabahar, biber, biberiye ve maydanozda bulunur ![]() - Hücrelerin korunmasını, demirin vücutta emilimini sağlar ![]() - C vitaminin günlük maksimum dozu 1,000mg?dır ![]() ![]() D vitamini - Kalsiyum emilimi ve kemik oluşumu için çok gereklidir ![]() - Yar iyileşmesinde ve doku iyileştirmede önemli bir rolü vardır ![]() - Sentezi için alınan gıdalar yeterli olmaz, güneş ışığı gereklidir ![]() - Yağda eriyen vitaminlerdendir ![]() ![]() - Eksiklik durumunda takviye edilmesi gerekmektedir ![]() - D vitamini en çok yoğurt, peynir, yumurtanın sarısı ve balık yağında bulunur ![]() E vitamini - Yaşlanma sürecini geciktirir ![]() - Cilt hücrelerini ve hücre zarlarını korur ![]() - Kolajen üretimini kontrol eder ![]() ![]() - Cilt kuruluğunu giderir ![]() - Yağda eriyen vitaminlerdendir ![]() ![]() - Eksiklik durumunda günde 200-400Iu?luk E vitamini alınması ve sabah saatlerinde tercih edilmesi önerilir ![]() - E vitamini en çok zeytinyağı, soya yağı, tereyağı, kaymak, hindistancevizi ve kuruyemişlerde bulunur ( fındık,ceviz,badem vs) ![]() K vitamini - Yaraların iyileşmesini, kemiklerin güçlenmesini sağlar ![]() - Brokoli, ıspanak, bitkisel yağlar, tahıl ve peynirde bulunur ![]() Beta Karoten - Cilt ve mukoza astarının sağlıklı olmasını sağlayan A vitaminine dönüşür, enfeksiyonlara ve gece görme zorluklarına karşı bağışıklık sitemini güçlendirir ![]() - Sarı ve yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, havuç, kırmızı biber, mango, kavun ve kayısı gibi sarı ve turuncu renkli meyvelerdebulunur ![]() - Sigara içenler ve asbeste maruz kalanlarda akciğer kanseri tiksini arttırır ![]() ![]() - Beta karotenin günlük maksimum dozu 7 mg?dır ![]() Biotin - Vücudun, gıdayı enerjiye dönüştürmesini sağlar ![]() - Böbrek, karaciğer, yumurta ve kuru meyvelerde bulunur ![]() - Biotinin günlük maksimum dozu 0 ![]() Folik Asit - Sağlıklı alyuvar oluşumun ve nöral yollardaki bozuklukların azaltılmasını sağlar ![]() - Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, Brüksel lahanası, bezelye, portakal, nohut, kahverengi pirinç ve muzda bulunur ![]() -Yüksek dozda alınırsa sinir sisteminde harabiyet yapabilir, yalşılarda B12 emilimini zorlaştırabilir ![]() |
![]() |
![]() |
|