Çok Faydalı Bilgiler |
07-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çok Faydalı Bilgiler1) Açık renk ayakkabılar ; Üzerindeki lekeler benzine batırılmış bir bezle silinirse yok olurlar 2)AĞZI DAR ŞİŞE NASIL TEMİZLENİR Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan biraz su bir kaşık pirinç katıp çalkalayınız 3)AHŞAP MOBİLYA BAKIMI NASIL OLUR TOZ ALMANIN İP UÇLARI : Toz alırken her zaman yumuşak bez kullanın Toz doğru alınmadığı zaman mobilyanın yüzeyini çizecektir Hiçbir zaman kuru bezle toz almayınız, aksi taktirde toz mobilyanın yüzeyinde mikroskobik çizikler bırakacaktır Mobilyanın yüzeyine eşit bir biçimde sprey sıkınız, ama çok fazla sprey sıkmamaya çalışınız Mobilyanın yüzeyini dairesel hareketlerle yumuşak ve temiz bir bezle siliniz Sonra güzel bir parıltı için kuru bir bezle mobilyanızı kurulayınAğaç vitrinler için önce bezin üstüne sprey sıkın , sonra toz alın Hiçbir zaman için mobilya bakımı için sabun ve su kullanmayın Su mobilya cilasını bozar, ağacın içine sinip yapısını bozar , mobilyanın hasarlanmasına yol açar 4)AHŞAP MOBİLYA NASIL PARLATILIR Mobilyaların tozunu alırken , bir parça eski yünlü bezin üzerine biraz sıvı yağ damlatıp silin ve temiz bir toz beziyle parlatın Ahşap eşyalarınızın pırıl pırıl parladığını göreceksiniz 5)AHŞAP MOBİLYANIN DÜŞMANLARI : Güneş ışığındaki ultraviole ışınlar ağaç cilasını bozabilir Mobilyalarınızı direk güneş ışığından kaçınacak şekilde düzenleyin Sıvı döküntüler hemen temizlenmedikleri taktirde mobilyaları bozabilir İçecek bardakların altında bardak altlığı , vazoların altına küçük tabak koyun Sıcaklık cilanın üstünde beyaz leke bırakacak şekilde kimyasal değişikliklere yol açabilir Sıcak tabak ve kapların altına koruyucu pedler koyun Yüksek nem seviyesi ağacın şişmesine yol açar Alçak nem seviyeside ağacın nem kaybetmesine ve küçülmesine yol açar Olaganüstü değişiklikler yamulmalara çatlamalara ve kırılmalara neden olabilir 6)ALÇI LEKESİ Ilık sirkeye batırılmış bir bezle silin 7)ALİMİNYUM TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR Kimi zaman aliminyum kaplarımız kirlenir ve lekelenir (özellikle bulaşık makinasında yıkadıktan sonra) bunların temizliğide kolaydır İçinde kuzu kulağı pişirin veya süt kaynatın Bozulan rengi eski haline dönecektir Biraz zeytinyağı ile bir kaç damla alkolü karıştırın ve yumuşak bir bezle aliminyum kaplarınıza sürün Pırıl pırıl olacaktır 8)ALKOL LEKESİ Cilalı Ahşap üzerinde; Lekeli yerleri bir mantar tıpasıyla silin veya terebentinle ıslatın , sonra parlatın Masif Ahşap üzerinde; Eter veya benzinle temizleyebilirsiniz Leke çok inatçıysa çakmak benzinini deneyiniz 9)ALTIN NASIL TEMİZLENİR Bir litre suya 15 gr Sabun rendesi ve 100 gr Amonyak ilave edin Temizlemek istediğiniz altın eşyalarınızı bu karışımın içerisinde 1- 2 saat kadar bırakın Sonra soğuk suyla çalkalayın ve bir deri parçasıyla temizleyin 10)AMPULLERİN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR En iyi temizleyici alkoldür Ancak ampulun yüzeyi pütürlüyse bir kesilmiş soğan parçasıyla silin sonra nemli bir bezle temizleyin Ampulü temizledikten sonra ışığı yakmadan üzerine bir iki damla parfüm sürünEviniz mis gibi kokacaktır 11)AYAKKABIDAKİ LEKELER SU LEKESİ; Boyamadan önce vazelin sürün KÜF LEKELERİ; Bir bezle gliserin sürerek lekeleri silin 12)AYNALARA SİNEK KONMASINI NASIL ÖNLERİZ Aynayı temizlediğiniz son suya alkol katarsanız sineklerin konmasını engellemiş olursunuz 13)BANYO TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR Banyonun tertemiz olmasını istiyorsak , haftada bir kez sıcak sirkeyle yıkamak gerekir Sirkeyi ateşte kaynattıktan sonra banyonun içine dökerek bir bezle iyice silmek gerekir, daha sonra suyla yıkanır 14)BAZI KİMYASALLARI NASIL TEMİN EDEBİLİRİZ AMONYAK = Eczanelerde satılır BEYAZ İSPİRTO(Metil Alkol) = Eczanelerde ve kimyevi madde satıcılarında bulunur PERKLORETİLEN = Kuru temizleme sıvısıdır Kuru temizlemecilerde ve kimyevi madde satıcılarında bulunur POTASYUM OKSELAT = Eczanelerde veya kimyevi madde satıcılarında bulunur 15)BEYAZ BOYALI TAHTA KAPI VE PENCERELERİN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI Birkaç soğanı iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın Biraz soğuyunca temizlenecek yerlere bir bezle sürün 16)BEZ PABUÇLARIN TEMİZLENMESİ ZOR OLUYORSA NE YAPMALI Pabuçları bir yastık kılıfının içerisine koyun Kılıfın ağzını kapayın ve çamaşır makinasında Yıkayın Yeni gibi olacaktır 17)BİBERON NASIL TEMİZLENİR Biberonun dibinde kalan süt ve mama kalıntılarını temizlemek için biberonun içine biraz kağıt havlu veya kağıt peçete atıp biraz su ilave edin ve çalkalayın Sonuca şaşıracaksınız 18)BİLGİSAYAR TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR Tüm fiş ve kablolar çekildikten sonra bilgisayar temizleme köpükleri veya temizlik deterjanları ile silinerek yapılmalıdır Bilgisayar içerisine sıvı kaçmamasına dikkat etmeli ve temizlik bittikten yarım saat sonra çalıştırılmalıdır 19)BÖCEK ÖLÜLERİ LEKE YAPMIŞSA Beyaz çamaşırlar : Çamaşır suyuyla yıkayın Renkli Kumaşlar : Lekeyi ılık suyla ıslatın, sonra amonyaklı suyla fırçalayın 20) BULAŞIĞIN DAHA TEMİZ OLMASI İÇİN Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz 21)BUZDOLABININ NEMİNİ ALMAK İÇİN NE YAPMALI Buzdolabındaki nemi almak için , dolaba içi tuz dolu bir kap konulur 22)BUZDOLABINIZDAKİ KÖTÜ KOKULARI NASIL ÖNLERSİNİZ Buzdolabınızdaki yiyecekler zamanla hoş olmayan kokular yaratabilirler Bunu önlemek için buzdolabınızın içine vanilyaya batırdığınız pamuk koyarsanız hem kötü kokuyu önlemiş hemde yiyeceklerinize zarar verebilecek kokuları yok etmiş olursunuz 23)CAM KIRINTILARINI TEMİZLEMEK İÇİN NE YAPMALI Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz, bunu da temizlemek için ıslak pamuk kullanmanız yeterli olur 24)CAM SİLERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ Cam silerken silme suyuna tuz koyulduğunda daha kolay temizlenir ve daha temiz olur 25)CAM ÜZERİNDEKİ BOYA LEKELERİ NASIL ÇIKARTILIR Eğer lekeler küçükse, bunları jiletle kazıyarak çıkartabilirsiniz Daha inatçı ve büyük boya lekelerini önce alkolle ıslatın, sonra jiletle kazıyın 26)ÇAMAŞIRDAKİ PAS LEKESİ NASIL ÇIKARILIR Lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenir 27)ÇAMAŞIRLARIN HOŞ KOKMASI İÇİN NE YAPMALI parfümü bitmiş küçük parfüm şişelerini atmaya kıyamıyorsanız onları çamaşır dolabınıza koyun Böylece çamaşırlarınızın hoş kokmasını sağlamış olursunuz 28) ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKARILIR Pamuklu ve yünlülerde leke taze ise ılık suya batırılmış bir bezle ovulur Eskimiş ise ; İçine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir Ilık su ile çalkalanır 29)ÇAYDANLIKLARIN KÖTÜ KOKUSUNU GİDERMEK İÇİN NE YAPMALI Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için içine bir parça kesme şeker koyun 30)ÇAYDANLIKTAKİ KİREÇ TORTUSU NASIL ÇIKARILIR Çaydanlıktaki kireç tortusunu çıkarmak için 15 dakika kadar içerisinde sirke kaynatınız 31)ÇEKMECELERİN İÇERİSİNİ BOŞALTMADAN NASIL TEMİZLERİZ Elektrik süpürgesinin başına çorap geçirerek temizleyebiliriz 32)ÇİKOLATA LEKESİ NASIL ÇIKAR Lekeyi sabunlu soğuk suyla yıkayın ve gliserinli suyla silin 33)ÇÖP KUTUSUNUN ETRAFA koku YAYMASINI NASIL ÖNLERİZ Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat ya da kabartma tozu dökerseniz etrafa yaydığı kötü kokuyu önlemiş olursunuz 34)DERİYİ NASIL PARLATIRIZ Camsil deriyi parlatır 35)DUVAR KAĞITLARI NASIL TEMİZLENİR Duvar kağıtlarının tozdan arınması için yulaf ununa batırılmış bir fanila parçasıyla silmek yeterli gelecektir Bu işlem sonucunda temizlenen yerler ayrıca leke tutmayacaktır 36)DUVAR TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI Oda duvarını temizlemek daima can sıkıcı işler arasında yer alır Üstelik bu işin püf noktaları bilinmiyorsa; Odanın ortasına kaynar su dolu bir kap bırakın Kapı ve pencereleri iyice kapatın Meydana gelecek buhar duvarları nemlendireceğinden temizlik işiniz oldukça kolaylaşacaktır Mutfak duvarlarının temizliği için kullanacağınız sabunlu suya bolca tuz ilave edin Böylece duvarlardaki yağ ve is lekelerini kolayca çıkartabilirsiniz Boyalı duvarlarınızı iyice yıkayıp kuruttuktan sonra , nişastalı suya batırdığınız süngerle silin Böylelikle bir sonra ki temizlik işlemini kolaylaştırmış olursunuz 37) ELDEKİ SOĞAN VE SARIMSAK KOKUSUNU ÇIKARMAK İÇİN Ellerdeki soğan ve sarımsak kokusunu giderebilmek için yapılacak en iyi şey , haşlanmış patatesle ovmaktır 38)ELİNİZE UHU YAPIŞTIRICI BULAŞIRSA NE YAPMALI Asetonla siliniz 39)ETKİLİ TEMİZLİK İÇİN AYNI ZAMANDA ŞU HUSUSLARA DİKKAT EDİLMELİDİR •Temizliğin süresi •Temizliğin sıklığı •Temizlik yöntemi •Temizlik çözeltisinin sıcaklığı •Çözeltinin kullanım süresi •Kullanılan temizlik maddesinin cins ve miktarı •Kullanılan araç ve gereçler 40)EZİLMİŞ HALILARA NE YAPMALI Halılarınızın ezilmiş yerlerini düzeltmek için ıslak bir bezle ılık ütüyü bu ezilmiş yerlerin üzerinde gezdirin Bu işlemi yaparken ütüyü çok fazla bastırmamaya çalışın Ezilmiş olan kısımların dikleştiğini göreceksiniz Gerekirse birazda fırçalayabilirsiniz 41)FIRININIZA SİNMİŞ KÖTÜ KOKULARI NASIL YOK EDERİZ Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için , yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın, daha sonra soğumaya bırakın 43)GÖMLEK YAKASINDAKİ KİRLER NASIL ÇIKAR Gömlek yakalarındaki kirleri çıkarmak için ,gömleği makinaya atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin 44)GÖZLÜK CAMLARI NASIL TEMİZLENMELİ Gliserinle silerseniz buğulanmadığını görürsünüz 45)HALI TEMİZLİĞİNDE PÜF NOKTALAR Halılar doğal ve yapay olmak üzere iki farklı elyaf türünden üretilirler Halı kaplı alanların mümkün olduğunca kirlenmesinin önlenmesi ve koruyucu bakımının yapılması gerekmektedir Halı nemden güneşten ve lifleri güvelerden korunmalıdır Dışarıdan içeriye kir taşınmaması için dış girişlere pas pas konulmalıdır Halının günlük temizliği elektrik süpürgesiyle süpürülerek yapılır Haftalık temizliği ise halı iyice süpürülüp tozu alındıktan sonra şampuanlanarak yapılır Halı üzerindeki lekeler günü gününe ve mümkün olduğu kadar çabuk çıkarılmalıdırLekenin cinsine göre farklı temizlik maddeleri kullanılır Halıyı şampuanlamadan önce üzerindeki lekeler çıkarılırHalının iyi temizlenmesi açısından bu önemlidir Halıların yılda bir veya kirlenme durumuna göre birkaç kere yıkanarak temizlenmesi gerekmektedir Halıya ilk defa uygulanacak yıkama işlemine başlamadan önce halının yıkanmaya karşı dayanaklı olup olmadığı kontrol edilmelidirHalı temizliğinde ve şampuanlanmasında kullanılan deterjanlar içerisinde ağartıcı ve optik parlatıcıların bulunmamasına ve az köpürmesine özen gösterilmelidirHalılar şampuanlandıktan sonra su çekme makinesı ya da halı yıkama makinesı ile suları alınmalıdır Çok kirli halıların temizlenmesinde püskürtme emme yöntemi kullanılmalıdır Sıcak iklimli yerlerde halıların yünlü güveden korunması için temizleme işleminden sonra naftalinlenmesi gerekir Halıların temizleme süreci kısaca şöyle açıklanabilirTabanı köpük ve lastik olanlar en kolay temizlenen halılardır Tabanı jüt olanların jüt kısmı imalatı sırasında iyi yıkanmamışsa çekme yapar Açık renkli halılarda bazen yer yer lekeler meydana gelebilir Bunun nedeni ise orta kısma konan katranın çözülmesidir Bu nedenle halı yıkanmadan önce köşesinden denenmelidir Halılar elle veya makine ile temizlenebilir Elle temizlik yıkama ve silme şeklinde uygulanır Silme işleminde ilk olarak halının tozu elektrik süpürgesiyle alınır Daha sonra ipek halı ise tüyleri yönünde ve yüzünden benzin , trikloretilen , perkroletilen gibi eriticilerden birisi ile silinir Açık havada eritici tamamen uçuncaya kadar havalandırılır İpek halıların temizliğinde su kullanılmamalıdır Çünkü su halıların matlaşmasına ve tüylerinin yatmasına neden olur Diğer elyaflardan yapılmış halıların temizliğinde ise şunlara dikkat edilir; Önce elektrik süpürgesi ile tozları alınır Bir kovanın içerisinde hazırlanan su ve halı şampuanı karışımı ile silinir Silme için bez ve yumuşak fırça kullanılır Duru su ile de silinerek şampuan veya deterjanın tamamen gitmesi sağlanır Durulama suyuna sirke ilavesi yapılarak halının tüyleri parlatılır, halı kuruduktan sonra tekrar kullanıma alınır Silme işlemi sırasında amonyak ve çamaşır suyu gibi malzemelerin kullanılması renkleri solduracağı için sakıncalıdır El ile temizleme işlemi ise genellikle çok kirli halılara uygulanan bir işlemdir Halıların elle yıkanması sırasında yapılan işlemler şunlardır; Halıların süpürülerek tozları alınır Halının her tarafı su ile bolca ıslatılır Yumuşak bir fırça ile halının her tarafı ovulur Yeterince ovalanan halının suyu süngerle emdirilerek veya ıslak kuru bir elektrik süpürgesi ile alınır Saçak ve halı yıkamada ılık su kullanılması tercih edilir Saçaklar beyaz ise çamaşır suyu ile ağartılmalıdır Daha sonra kenarları üzerine ağırlık koyarak veya yüzey üzerine tutularak kurutulur Tersi durumunda halı kenarları kıvrılarak deforme olabilir Sıcak mevsimlerde kullanılmayan ve depolanan halıların naftalinlenmesi gerekir Parça halılar bekletilmesi sırasında rulo yapılırsa daha iyi korunmuş olur Duvardan duvara halıların sıcak havalarda güvelenmemeleri için silme sularına naftalin katılmalıdır Kilimlerin temizlikleri de halılarda olduğu gibi yapılmalıdır Yıkama ve temizlemede klorlu bileşikler renkleri bozacağı için kullanılmaz Halı yıkamada halı yıkama makinesı, elektrikli süpürge, halı fırçası , deterjana ihtiyaç vardır Halıların makine ile yıkanması sırasında dikkat edilecek konular şöyle sıralanabilir; *Halı önce elektrik süpürge ile süpürülür, zeminde kalabilecek toz ve kirler yıkama sırasında halıya geçerek temizliği zorlaştırır *Halıların yıkanmasında halı yıkayıcı deterjan kullanılmalıdır *Halının kirlilik derecesine göre ¼ veya 1/20 oranında suyla karıştırılmış halı şampuanı katılır *Halı yıkama makinesının kirli su tankındaki köpüğün oluşmasını önlemek için köpük kesici kullanılır *Yıkama bittikten sonra halı havalandırılarak birkaç saat içinde kurutulmalıdırHalı yıkama sırasında sadece köpükle yıkama yapan maddelerin dekullanılması söz konusu olabilmektedir Bu şekilde emme ünitelerine gerek yokturKöpük havalandırma sırasında uçtuğundan yerine temiz bir halı bırakmaktadır *Halıların temizliğinden önce lekeleri çıkartılmalıdırPiyasada kumaş yüzeyler için üretilmiş çok çeşitli lekelerde etkili olabilecek sprey şeklindeki ürünlerden bu amaçla yararlanılabilmektedir 46)HALI VE KİLİMLERİN KAYMASI NASIL ÖNLENİR Serilen halı veya kilimin dört ayrı köşesine birer ince lastik veya köpük sünger parçası dikmek kafi gelecektir 47)HALIDA KALAN MOBİLYA İZLERİNDEN NASIL KURTULURUZ Mobilyaların yerlerini değiştirdiğinizde halıların üzerinde iz bırakır Bu izleri yok etmek için izlerin üzerine bir parça buz koyun ve erimesini bekleyin Daha sonra üzerinde elektrik süpürgesini gezdirin İzden eser kalmadığını göreceksiniz 48)HALIDAKİ SİGARA YANIKLARINDAN NASIL KURTULURSUNUZ Halıdaki sigara yanıklarından kurtulmak için yanık yerler üzerinde zımpara kağıdıyla dairesel hareketler yaparak kurtulabilirsiniz 49)HALILARIN PARLAK OLMASI İÇİN NE YAPMALIDIR Halılarınızı halı şampuanıyla sildikten sonra durulama suyuna sirke katarak durulayın 50)HAMUR İŞİNDEN SONRA TEZGAHI NASIL TEMİZLEMELİ Hamur işi yaptıktan sonra mutfak tezgahı ister istemez kirlenir, İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir 51)KADıFE GıYSıLERıN TEMıZLıĞı HAKKINDA BıLGı Kirlenmiş koyu renk kadife elbise ve pantolonlarınızı tuzla temizleyebilirsiniz Temiz bir fırçayı temiz ve kuru bir tuza batırarak giysinize kuvvetle sürünLekeler gidecek kullanılmaktan doğan parlaklık kaybolacaktır Ayrıca eskiyipte parlayan pantolonlarınızdaki Bu parlaklığı gidermek için ütü bezini sirkeli suyla ıslatın sonra çok sıcak suyla ütüleyin Parlaklığın tamamen kaybolduğunu göreceksiniz 52)KAHVE LEKESı NASIL ÇIKAR Beyaz sabunu ılık suda köpürtün Lekeli bölgeyi bu suyla yıkayıp durulayın 53)KAHVERENGı AYAKKABILARIN TEMıZLıĞı NASIL YAPILMALI Rengini değiştirip siyaha boyamak isterseniz önce çiğ patatesle ovalayın, sonra siyah cila sürün 54)KAPILARINIZI CıLA YAPARKEN Cila olmasını istemediğiniz yerlere vazelin sürün, buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay çıkarabilirsiniz 55)KAPTA BıRıKEN KıREÇ NASIL TEMıZLENıR Su kaynattığınız kaptaki kireci temizlemeniz için kabın içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatın tertemiz olur 56)KARBONATLA NELER YAPILIR *Yanmış tencereyi kolayca temizlemek için , tencerenin dibini bir parmak suyla doldurun 3 çorba kaşığı karbonat ekleyip 5 dakika kaynatın Sonra tencereyi bulaşık deterjanıyla yıkayın *2 Kaşık karbonatı 2 bardak sıcak suda eritin Temiz bir bezi suya batırıp buzdolabının içini silin Karbonatlı sıcak su en inatçı kirleri hatta yüzeye yapışan yağları bile kolayca çıkaracaktır * Rengi solan halıları karbonatlı suyla silerek canlandırabilirsiniz *Gümüş eşyaları karbonatlı suyla ovun Ancak önce eşyanın iç tarafını ovup deneyin 57)KıRLER Kirler bakteri ve mikropların beslenmeleri için en iyi ortamı oluştururlar Kir parçacıkları çoğunlukla mikroskobik büyüklüktedir Katı, yarı katı ve sıvı halde bulunabilirler Kirin materyal üzerine yapışması;kirin cinsine, kirin büyüklüğüne, ve zamana bağlıdır Görünüş ve sağlık bakımından istenmeyen ve zararlı olabilen kir çeşitleri 4 şekilde guruplandırılabilir 1-Oluşumuna göre kirler 2-Görünüşüne göre kirler 3-Temizlenme şekillerine göre kirler 4-Kaynağına göre kirler A-OLUŞUMUNA GÖRE KıRLER : Bu kir gurubunda kir maddesinin özelliği dikkate alınmaktadır Buna göre kirler gevşek, yapışkan ve partikül şeklinde guruplandırılmaktadır Gevşek Kir Gevşek kir her çeşit yüzeye yapışmayan kirdir(Taş,Kum,Çakıl, gazete kırpıntıları, sigara izmariti, tahta talaşı gibi) Temizlenmesi kolay bir gurubu oluşturur Temizliği için mop elektrikli süpürge ve el süpürgesinden yararlanılır Yapışkan Kir Temiz yüzeylere yapışmış her çeşit elementlerdir Bu tür kirler suda çözülebilen kirler(çamur,yiyecek,içecek gibi) ve çözücüde çözülebilen kirlerdir(yağ motor yağı, tebeşir gibi) Kimyasal temizlik ve ıslak temizlikle giderilmesi mümkün olan kirlerdir B- GÖRÜNÜŞÜNE GÖRE KıRLER : Burada kirli maddenin dışarıdan görünüşüne göre yapılan bir guruplama söz konusudur Bu guruptaki kirlere toz leke ve pas örnek olarak verilebilir TOZ Havada serbest olarak yüzen kuru kirdir Her tip yüzeye konarak açığa çıkar, yüzeylerin mat ve kötü görünmesine , kötü kokmasına neden olur Tozlar,sıvı, buhar ve yağ ile temas ederse yüzeylere yapışırlar Kısa periyotlarla tozların silinmesi gereklidir 58)KOYU RENK AYAKKABILAR Üzerlerindeki lekeleri alkole batırılmış bezle silin Lekeler yok olacağı gibi ayakkabılarınız pırıl pırıl olacaktır 59)KRıSTALLERıN PARLAMASI ıÇıN NE YAPMALI Kristallerin ışıl ışıl parlaması için yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın Bu işlem kristalleri parlatacaktır 60)KUMAŞ ÜZERıNDEKı BOYA LEKELERı Leke henüz oluşmuşsa , yani tazeyse en etkili temizleyici madde terebentindir Leke kurumuşsa sabunlu suyla yıkayın ve birkaç saat bu suda bırakın Boya iyice yumuşayınca bir bıçakla kazıyın, sonra terebentinle silin 61) KUMAŞTA LEKE ÇIKARICI ıZı KALMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Bir kumaşı benzin ya da başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir suyla silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz 62)KÜÇÜK YANIKLAR ıÇıN NE YAPMALI Küçük yanıklar için ; Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın 63)LAVABOYU NASIL TEMıZLEMELı Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler , hemde kokuları giderir 64)LEKE ÇIKARMA SANATI Yünlü pamuklu ipekli kumaşlar için elinizin altında sihirli leke çıkarıcıyı biliyormusunuz Kuru fasulyanın haşlama suyu, içine tuz katılmadığı taktirde mükemmel bir temizleyicidir 65)LEKELER Leke yiyeceklerin suyun herhangi bir sıvı veya boyanın dökülmesiyle yüzeyin renginin değişmesidirKimyasal çözücülerle emici tozlarla , ağartıcılarla sabun ve su ile sentetik deterjanlarla asit alkali veya yağ çözücülerle çıkarılabilirler Eskimiş lekeler her zaman çözülmeyebilirler Fakat lekenin yeni olduğu biliniyorsa şu yol takip edilmelidir; •Emmesi için pudra •Çözmesi için çözücü deterjan •Asit veya alkali ile lekeyi çıkarmak gerekir • 66)LıMON LEKESı NASIL ÇIKAR Mutfak tezgahınız mermer ise kola, sirke, kesilmiş limon , portakal ya da soğan gibi asit içeren her şeyi tezgahtan uzak tutmalısınız ınatçı lekeler varsa amonyaklı suyla silip durulayın 67)MAKAS VE BIÇAKLARDAKı PAS LEKESıNı NASIL ÇIKARIRIZ Makas ve bıçaklardaki pas lekesini en iyi çıkarma yöntemi gazdır Pas olan yeri birkaç defa gaza batırılmış bir bezle silin Sonra da yünlü bir kumaş parçasıyla kurulayın 68)MANGAL IZGARANIZIN TEMıZLıĞı NASIL YAPILIR Mangal ızgaranızı temizlemek zordur Ilıkken camsille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz 69)MEYVE LEKESı NASIL ÇIKARILIR 3 Çay kaşığı karbonatı 1 fincan soğuk suda eriyinceye kadar karıştırın ve lekeli bölgeye sürün 70)MEYVE SUYU LEKESı NASIL ÇIKAR Örtünüze veya elbisenize meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır 71)MUM LEKELERıNı ÇIKARMAK ıÇıN Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin, sonra nemli bir bezle siliniz 72)MUSLUKLARI DAHA ıYı NASIL TEMıZLERıZ Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin, sonuç daha mükemmel olacaktır 73)MUTFAK DUVARLARININ TEMıZLıĞı NASIL YAPILIR Mutfak duvarları için kullanacağınız suya bolca tuz ilave edin, böylece duvarlardaki yağ ve is lekelerini kolayca çıkarabilirsiniz 74)MUTFAK EŞYALARININ ETıKETLERıNı YOK ETMEK ıÇıN Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin 75)ODANIZIN MıS GıBı KOKMASINI ıSTERSENıZ Ampulün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız , ampul yandığında mis gibi kokacaktır 77)PAMUKLU GıYSıLERıN ÇEKMEMESı ıÇıN NE YAPMALI ılk yıkamada bir gece soğuk suyun içerisinde bekletin, sonra yıkayın çekmeyecektir 78)PANCAR LEKESı NASIL ÇIKARILIR Bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yere yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin Ekmekler lekeyi emecektir 79) PARLAKLIĞINI KAYBEDEN ÇELıK TENCERELER NASIL PARLATILIR Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır, ve bir bez parçasıyla parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur 80)PARLAKLIĞINI YıTıRMıŞ SÜRAHıYE NE YAPILMALI Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski parlaklığını kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak su doldurup sıkı sıkı sallayın 81)PARLAYAN KUMAŞLARA NE YAPILMALI Etek ve pantolonlarınızda parlaklıklar oluşuyorsa bu kısımları yeni kesilmiş bir patatesle iyice ovalayın kuruduktan sonra fırçalayabilirsiniz Parlaklıktan eser kalmaz 82)PARMAK ıZLERı HAKKINDA GENEL BıLGı Duvarın boyasına zarar vermeden parmak izlerinden kurtulmak mümkündür ızleri kesilmiş patates parçasıyla ovunuz Parafine buladığınız bir bezle silerseniz parmak izlerinin çıktıklarını görürsünüz 83)PASLANMA Hava su ve yiyeceklerin yüzeyler (genellikle metaller)arasındaki kimyasal işlem sonucu meydana gelen bir tabaka veya lekedir Metale bağlı olarak renk değiştirir Demir rengi kahverengi, bakır rengi yeşil, gümüş, altın aliminyum rengi siyah renktir Paslanmalar uygun bir asitle veya ovucu tozla ovmakla çıkarılabilir C-TEMıZLENME ŞEKıLLERıNE GÖRE KıRLER Bu guruplandırmada ise kirlerin yüzeylerden uzaklaştırılmalarında kullanılan yöntem esas alınmaktadır Bu kritere göre oluşan kirler şunlardır; SU ıLE TEMıZLENEN KıRLER Bu kir gurubunda suyla yıkanarak ya da silinerek temizlenen kaba kir şeker yağ tuz kan ve nişasta türü kirler bulunurKirlerin önemli bir kısmı bu gurupta yer alırKiri oluşturan maddelerin çoğu iyi bir yıkama işleminde su yıkama maddesi ısı ve mekanik hareketin etkisiyle büyük oranda temizlenir AĞARTILABıLEN KıRLER Ağartılarak temizlenen boyar maddeli kirlerdir Meyve çay kahve şarap kola yemek sosu gibi kirler bu guruba örnek olarak verilebilir Boyar maddelerin okside edilerek parçalanması sonucu lekelerin beyazlatılmasıyla temizlenmiş olur ASıTLERLE ÇIKAN KıRLER Pas kireç metal lekeleri gibi asit temizleyicilerle çıkan kir gurubudur Yerleşmiş kalsiyum ve magnezyum tuzlarının diğer maddelerle birleşmesinden oluşur Bunların temizlenmesi ise çamaşır elyafına zarar vermeyecek asidik maddelerle yapılan özel yıkama işlemi ile giderilir SOLVENTLERLE ÇIKAN KıRLER Makine yağları mumlar, kozmetik boya gibi kirler eritilerek çıkartılabilecek kirlerdir Bu kirler su ve yıkama maddeleriyle çözülmeyen kirlerdir Bunların giderilmesinde perkloretilen , trikloretilen , florakarbon, ve ağır benzin gibi maddeler kullanılır Bu temizlik maddelerinin kapalı mekanlarda kullanılması sakıncalıdır ÖZEL LEKE ÇIKARTMA ıŞLEMı GEREKTıREN KıRLER Bu guruba giren kirler yıkama ağartma ve yardımcı yıkama maddeleri ve solventlerle çözülmeyen leke türü kirler olup ayrı bir uzmanlık dalı olan özel leke çıkartma işlemini gerektirir Bu guruba tükenmez kalem ayakkabı boyası ruj lekesi örnek olarak verilebilir C-KAYNAĞINA GÖRE KıRLER Burada kirlerin geldikleri kaynak dikkate alınarak guruplama yapılmaktadır Bu kritere göre guruplanan kirler şunlardır; *Vücuttan kaynaklanan kirler(deri hücreleri,ter,cilt yağları) *Çevreden atmosferden gelen kirler (toz is yakıt artıkları , yemek artıkları) *ışyeri koşullarından kaynaklanan kirler(hastane,ilaç,kan,yağ,me yve ,çay,şarap) GÜNÜMÜZDE SIKÇA KARŞIMIZA ÇIKAN KıR TıPLERı ŞUNLARDIR; *Çay,Kahve,Meyve suyu,mürekkep,yağ gibi lekeler, deterjanlı (alkali) bir solüsyonla yüzeyden uzaklaştırılabilir *Boya (sentetik) madeni yağ gibi lekeler, yüzeye zarar vermeden solvent yardımıyla çıkartılabilir Fakat solvent çevre sağlığına zararlı olduğu için mekanik ovma maddeleri ile temizlik yapılabilir *Kireç pas gibi reaksiyon sonucu meydana gelmiş leke ve tortular ancak asidik solüsyonlarla ortamdan uzaklaştırılır *Küf mantar bakteri ve mikroorganizmaları ortam ve yüzeylerden uzaklaştırıp yok etmek ancak dezenfektan solüsyonlarla mümkün olmaktadır 84)PVC PENCERELERıN TEMıZLıK VE BAKIMI NASIL YAPILIR Bazı penlerde koruyucu bandın uzun süre güneşe maruz kalması nedeniyle profil yüzeye kaynadığı görülmektedir Bu durumu ortadan kaldırmak için bantları serin havada çıkarmak gerekir, aksi halde 55 dereceye kadar ısıtılmış ince bir yağın bant yüzeyine sürülerek 4-5 saat bekletilip sonra çıkartılması daha uygun olacaktır PVC sistemleri çözücü veya ağartıcılarla temizlenmemelidir 85)RENKLı GÖMLEKLERıN CANLI OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur 86)RUGAN AYAKKABILAR Çatlamalarını önlemek için zeytinyağı veya vazelin sürün Sıcaklık çatlamalarına neden olacağı için serin yerde saklayın 87)SARARMIŞ MERMERLER NASIL TEMıZLENıR Mermerin can düşmanı sıcak ütü, tencere gibi eşyanın üstüne konmasıdır Sararmış mermerler için en iyi beyazlatma yolu bol tuzlu limon suyuyla ovmaktır Sözünü ettiğimiz eriyikle ovulan mermer durulanıp pamuklu bir bezle parlatılırsa ilk günkü haline dönecektir 88)SARIMSAK KOKUSU NASIL GıDERıLıR Sarımsak yedikten sonra birkaç maydonoz yaprağı çiğnemek kokuyu alır, eldeki sarımsak kokusunu gidermek için ise ellerinizi limon suyu ile ovalamanız gerekmektedir 89)SATIN ALDIĞINIZ PLASTıK VE CAM EŞYALARIN ETıKETLERı ÇIKMIYORSA NE YAPMALI Etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletin Bir bez ile ovalayıp yıkayın Üzerinde hiçbir leke ve çizilme oluşmayacaktır 90)SıRKEYLE NELER YAPILABıLıR Sirke her türlü temizlikte yardımcıdır *Ellerinizdeki meyve lekelerini çıkarır *Ütüyü kireçten arındırır *Renkli çamaşırların rengini korur *ınatçı lekeleri çıkarır *Giysilerdeki sigara lekesini yok eder *Cildi temizler *Pas lekelerini giderir *Formika yüzeyleri parlatır *Bakır eşyaları parlatır *Mutfak dolapları ve buzdolabını temizleyip dezenfekte eder 91)SPOR AYAKKABILAR Benzine batırılmış , eski diş fırçasıyla temizleyin 92)SÜET AYAKKABILAR Süet ayakkabıların dökülen tüylerini kabartmak için onları su buharına tutun Sakın ıslak iken fırçalamayın ıyice kuruyunca tel fırçayla fırçalayın 93)SÜRAHıNıN DıBı KıR TUTMUŞ ıSE NE YAPMALI Sürahinizin dibi kir tutmuş ise , içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır 94)SÜT ŞıŞELERıNıN TEMıZLıĞı NASIL YAPILMALI Süt şişelerinin dibini temizlemek için tuz ve sirke karışımını şişeye ilave edip iyice karıştırınız 95)ŞARAP LEKESı NASIL ÇIKARILIR Oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yıkayın 96)TAZE CEVıZ LEKESı NASIL ÇIKARILIR Taze ceviz lekesini çıkarmak için eller önce bir iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır 97)TEFLON TAVADA OLUŞAN LEKELER ıÇıN NE YAPMALI Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın Bunu tavanızın içine dökün 10 dakika kaynatın 98)TEMıZLıK MADDELERı ÇÖZÜCÜLER : Soda , Su, Benzin, Gazyağı, Alkol TEMıZLEYıCıLER : Sabun ve sentetik temizleyiciler (deterjan) OĞUCULAR VE EMıCıLER : Tuz, Ovucu tozlar, Talk pudrası vb ALKALıLER : Amonyak, Karbonat, Soda vb ASıTLER : Limon suyu, Sirke, Okzalik asit, Tartarik asit, Tuz ruhu AĞARTICI VE DEZENFEKTANLAR : Hidrojen peroksit,(oksijenli su), Klorlu ağartıcılar (çamaşır suyu), naftalin vb 99)TEMıZLıK NEDıR Genel temizliğin bilinen 4 ana amacı vardır *Yaşanabilir temiz ortamlar yaratmak *Mekanları her zaman kullanıma hazır hale getirmek *Ortamdaki yüzeylerin , kaplamaların ömrünü uzatmak ve korumak *Mikroorganizmalardan arındırılmış güvenli hijyenik bir ortam yaratmak, bulaşıcı hastalık ve benzerlerinin yayılmasını önlemek, bakteri ve mikroorganizmaların transfer riskini sıfıra indirmek Bir alana tam olarak temiz denilebilmesi için görünen kirlerin yanı sıra görünmeyen kirlerin de yok edilmesi gerekir TEMıZLıK 5 Ana gurupta incelenebilir; *Fiziksel temizlik; Yüzeylerin toz,çöp, döküntü vb görünen kirlerden arınması *Kimyasal temizlik ;Yüzeylerin temizlenmesi amacıyla çeşitli kimyasal maddelerin kullanılması *Bakteriyolojik temizlik;Gözle görülmeyen hastalık yapabilen çeşitli patojen mikroorganizmaların yüzeylerden temizlenmesi *Osmolojik temizlik; Ortamda kokuya neden olan, görünen ve görünmeyen kirliliklerin giderilmesi, *Entomolojik temizlik; Ortamda haşere olmaması için yapılan temizlik ve kontrol 100)TER LEKESı NASIL ÇIKAR Koltuk altlarında oluşan lekeyi beyaz şaraba batırılmış bezle silin 101)TOZ BEZLERı Eğer toz bezleri sildiğiniz yüzeye toz bırakıyorsa her toz alışınızdan sonra durulama suyuna bir miktar gliserin koyun Bir daha ki sefe toz beziniz toz bırakmayacaktır 102)TUTKAL LEKESı NASIL ÇIKARILIR Tutkal lekelerinizi çıkarmak için sirke ile ıslatıp bol su ile durulamalıdır 103)TÜL PERDENıZı NASIL YIKAMALISINIZ Tül perdenizi asla sıcak suda yıkamayın Çamaşır makinanızın perde veya (hassas kumaş) proğramını kullanın 104)ÜST ÜSTE KONULAN BARDAKLAR ÇIKMIYORSA NE YAPMALI Üst üste koyduğunuz bardaklar yapışıp çıkmıyorsa bir leğenin içerisine koyun Üstteki bardağın içerisine buz koyup leğenin içerisine yavaş yavaş sıcak su koyun Bardakların kolayca çıktığını göreceksiniz 105)ÜTÜ ALTLARI NASIL TEMıZLENıR Ütünüzün altının pırıl pırıl olmasını istiyorsanız temiz bir kağıt parçası ve biraz diş macunuyla bunu sağlayabilirsiniz Kağıdı ıslatıp ütünüzün altını silerseniz yanlarınıda birazcık diş macunuyla ovun, sonra kuru bir kağıtla kurulayıp parlatın 106)ÜTÜ YAPMAYI KOLAYLAŞTIRMAK ıÇıN NE YAPMALI Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için ütü masasının kılıfının altına aliminyum folyo koyun Sıcağı geri yansıtacağından ütü yapmak daha kolay olacaktır 107)ÜTÜDE SARARAN ELBıSELERE NE YAPMALI Ütüde sararan elbise hemen oksijenli suyla silinirse sararan yerler kaybolur 108)VERNıKLı AYAKKABILAR Süt ve limon suyu en tesirli temizlik maddesidir 109)YAĞLI ŞıŞELER NASIL TEMıZLENıR Daha önce içerisinde yağ durmuş olan şişeleri temizlemek için içerisinde sirke ile parça halinde kaya tuzu atılmalı iyice sallanmalıdır, şişelerin pırıl pırıl olduğu görülecektir 110)YENı ALDIĞINIZ KAZAĞIN TÜYLENMEMESı ıÇıN NE YAPMALI Yeni aldığınız kazağın tüylenmemesi için bir naylon torbaya koyarak 24 saat buzdolabının buzluğunda bekletin, tüylenmesi önlenir 111)YUMURTA LEKESıNı ÇIKARMAK ıÇıN NE YAPMALI Önce soğuk suda bekletmeli, sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız 112)ZEYTıNYAĞI LEKESıNı ÇIKARMAK ıÇıN Zeytinyağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir 113)KEK KALIPTAN ÇIKMIYORSA NE YAPMALI Pişirdiğiniz kek kalıptan çıkmıyorsa, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin 114)BAKLıYATLARINIZIN BÖCEKLENMEMESı ıÇıN NE YAPMALI Her türlü bakliyatın böceklenmemesi için muhafaza ettiğiniz kavanoz ya da bez torbanın içerisine 1-2 diş sarımsak ilave ediniz 115)BALIĞI PıŞıRıRKEN RENGıNıN GÜZEL OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur 116)BALIĞI RAHAT KIZARTMAK ıÇıN Balığı kızartma yapacaksanız temizleyip iyice yıkayın Kağıt havlu ile kurulayınBalık ıslak olursa yumurta ve una bulamakta zorluk çekersiniz Üstelik kızartma işleminiz zorlaşır 117)BALIK ÇORBASI YAPARKEN NELERE DıKKAT ETMELıDıR Balık çorbası yaparken , suyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45-60 derecede kaynatın Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerler olduğunu unutmayınız 118)BALIK KOKAN TAVA NASIL TEMıZLENıR Limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın 119)BALIK KOKUSUNU ÇIKARMAK ıÇıN NE YAPMALI Yıkama suyunun içerisine bolca kahve telvesi atınız, sonra bolca durulayınız 120)BALIN SAF OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ Baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin Su beyazlaşacak olursa içinde un veya nişasta var demektir 121)BAYAT EKMEKLERı NASIL DEĞERLENDıRıRıZ Bayat ekmeği ince ince dilimleyip üzerine sütü gezdirin ve kızgın yağda kızartın Servis tabağına ekmek dilimlerini alıp üzerine dilimlenmiş domates ve rendelenmiş peynir serpiştirip sıcak olarak servis yapın 122)BıSKÜVıLER YUMUŞAMIŞ ıSE NE YAPMALI Bisküviler yumuşamış ise onları birkaç dakika fırınlamak gerekir 123)BıSKÜVıNıN TAZE KALMASI ıÇıN NE YAPMALI Bisküvi kutusuna ekleyeceğiniz 1-2 kesme şekerle bisküvilerin uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz 124)BÖREĞıN KIVAMINDA PıŞMESı ıÇıN Hazırladığınız yufkalı böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız , fırına koymadan önce keskin bir bıçakla iri dilimler halinde kesin ve oda ısısında en az yarım saat bekletin 125)BÖREĞıN LEZZETıNı ARTTIRMAK ıÇıN Tepside yufka böreği hazırlarken , daha leziz ve kıvamında olmasını istiyorsanız, böreği hazırlayıp pişirmeden önce buzdolabında birkaç saat bekletin 126)BÖREĞıN ÜZERıNıN KIZARMASI ıÇıN NE YAPILIR Böreğin üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk aldığını göreceksiniz 127)CEVıZLERıN KABUKLARINI KOLAYCA AÇABıLMEK ıÇıN NE YAPMALI Onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin Böylece içleri de dağılmayacaktır 128)ÇATLAYAN YUMURTALARI NASIL KAYNATIRIZ Çatlayan yumurtaları aliminyum folyoya sararak kaynatabiliriz 129)ÇAY NASIL ıYı DEMLENıR Çayı demledikten sonra en fazla 10 dakika daha kısık ateşte bırakın Çünkü demlenen çay uzun süre kaynarsa içindeki bazı maddelerin oranı değişir ve çayın tadı bozulur 130)DOMATES SALÇANIZ ÇOK EKŞı ıSE NE YAPMALI Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin Havuç salçanızı tatlandıracaktır 131)DOMATESı KOLAY SOYMAK ıÇıN NE YAPMALI Bıçağın sırtıyla kabuklar soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir dakika bekletilir 132)DONDURULAN BUZUN PARLAK OLMASI ıÇıN NE YAPILMALI Buz dondururken; suyu kaynatın soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun Buzlar daha canlı kristal gibi görünür Kaynamış suda oksijen azalır, bu da buzun mat görünmemesini sağlar 133)EKMEĞıNıZ KÜFLENıYORSA NE YAPMALI Ekmek dolabını 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir 134)ETıN YUMUŞAK OLMASINI ıSıTYORSANIZ Etin yumuşacık olmasını istiyorsanız, eti pişirmeden önce limon suyuna bulayıp bekletin Birkaç damla limon suyu ile et daha yumuşak ve lezzetli olur, daha çabuk pişer , bir diğer yol ise eti yoğurtla karıştırmak 135)FIRINDA PATATESıN DAHA KOLAY PıŞMESı ıÇıN NE YAPMALI Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin, daha kolay pişecektir 136)FIRINDA TAVUĞUN DAHA ıYı KIZARMASI ıÇıN NE YAPMALI Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak sürün, diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin, tavuğunuz nar gibi kızaracaktır Ayrıca 2 çorba kaşığı yoğurdu , sulandırılmış bir çorba kaşığı salçayı ve birazda zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıştırın Fırına koymadan önce tavuğun her tarafına sürün Çok daha lezzetli olacaktır 137)KABARIK OMLET YAPMAK ıÇıN NE YAPMALI Kabarık omlet yapmak istiyorsanız , bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız 138)KARNABAHAR NASIL BEYAZ OLUR Karnıbaharı pişirmeden yarım saat önce tuzlu soğuk suda bekletirseniz kar gibi beyaz kalır 139)KARNIBAHAR PıŞıRıRKEN ÇIKAN KOKUYU NASIL YOK EDERıZ Karnıbahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra , içine sebzeleri atmayı deneyin Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz 140)KAYNAYAN SÜTÜN DıBıNE YAPIŞMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine tutmaz 141)KEBAPIN LEZZETLı OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Kebap yapmak üzere aldığınız etin lezzetli pişmesini istiyorsanız doğradıktan sonra üzerine pişmiş süt dökün, bir süre beklettikten sonra yemeğinizi yapın 142)KEKı KOLAY ÇIKARMAK ıÇıN NE YAPMALI Kek kalıbınızın içerisine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit aliminyum folyo koyun Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkartabilirsiniz 143)KEKıN ÇÖKMEMESı ıÇıN NE YAPMALI Hazırladığınız kekin fırında pişirirken çökmemesi için hamuru kalıbıyla birlikte fırına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin 144)KEKıN ORTASINA MALZEME KOYMAK ıÇıN NE YAPMALI Hazırladığınız kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile kesmenize gerek yok , dikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice çektiğiniz zaman düzgün bir şekilde kesildiğini göreceksiniz 145)KEREVıZ PıŞıRıRKEN KOKUSUNU NASIL ALIRIZ Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun Turşu kerevizin kokusunu alacaktır 146)KESıLMıŞ LıMON NASIL SAKLANIR Küçük bir tabağa toz şeker serpin , kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun 2 hafta limon kurumadan saklanır 147)KIZARTMA KOKUSUNU YOK ETMEK ıÇıN NE YAPMALI Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı , adaçayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun 148) KIZARTMA KOKUSUNUN EVE YAYILMASINI ÖNLEMEK ıÇıN NE YAPMALI Kızartma kokusunun tüm eve yayılmasını önlemek için yağın içerisine 1-2 dal maydonoz atın 149)KIZARTMA YAPARKEN YAĞIN SIÇRAMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Kızartma yaparken yağın sıçramaması için bir tutam tuz atmanız yeterlidir 150)KIZARTMANIN TAVAYA YAPIŞMASINI ÖNLEMEK ıÇıN NE YAPMALI Yeni bir tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatın Bu işlem ilerde kızartmalarınızın tavaya yapışmasını önleyecektir 151)KıVıLER ÇOK SERT ıSE NE YAPMALI Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise gece boyunca plastik bir torba içerisinde elma ve armutla saklayın 152)KONSERVE AÇILDIKTAN SONRA NE YAPMALI Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur 153)KURU FASULYALARI DAĞILMADAN PıŞıRMEK ıÇıN NE YAPMALI Kuru fasulyaları dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyalar yarı piştikten sonra koyun 154)KURU FASULYANIN ıYı PıŞMESı ıÇıN Kuru fasulya, kuru barbunya, nohut gibi bakliyatın iyi pişmesi ve gazının çıkması için pişirmeden bir gece önce ılık suyla ıslatıp bekletin Ertesi gün suyunu değiştirip 1 çay kaşığı kimyon ilave edip haşlayın 155)KURU SOĞANLARI NASIL KORURUZ Kuru soğanları kese kağıdına sardıktan sonra buzdolabının sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasını önlemiş olursunuz 156)KUŞ ÜZÜMLERıNı AYIKLAMAK ıÇıN NE YAPMALIKuş üzümlerini ayıklamak için onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız Unla beraber çöplerde düşer 157)LAHANA PıŞıRıRKEN KOKUSUNU NASIL YOK EDERıZ Bunu önlemek için lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine biraz ekmek içi koymak yeterlidir Yemeğe karışmaması için ekmek içlerini küçük temiz bir torba içinde koymanız , sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır 158)LıMONDAN DAHA FAZLA SU ELDE ETMEK ıÇıN NE YAPMALI Limonu fazla sıcak olmayan bir fırında birkaç dakika bekletin 159)MANTARIN KARARMASI NASIL ÖNLENıR Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir 160)MANTARLARIN DAHA LEZZETLı OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun 5 dakika bekletin , daha sonra pişirin 161)MAYDONOZ VE DEREOTU NASIL SAKLANIR Maydonoz ve dereotunu bozulmadan saklayabilmek için yıkayıp, kağıt havlu üzerinde süzülmeye bırakın Cam bir kavanoza koyup kapağı kapalı olarak buzdolabında bekletebilirsiniz 162)MEYVELERıNıZıN TAZE KALMASI ıÇıN NE YAPMALI Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır 163)MISIR HAŞLARKEN DAHA LEZZETLı OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içerisine bir tatlı kaşığı şeker atın 164)NASIL ELMA SıRKESı YAPABıLıRıZ Soyulmuş elma kabuklarını atmayınBir kavanoza koyun, üzerini kapatacak kadar kaynatıp soğuttuğunuz suyu ilave edin 2 tatlı kaşığı toz şeker koyunAğzını kapattıktan sonra ılık bir yerde bir süre bekletin Sirkeniz olunca süzerek kullanın Bu sirke midenize zarar vermez 165)OMLETıN TAVAYA YAPIŞMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için , önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın , sonra yağı döküp kızdırın, daha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısın 166)PASTALARIN GEVREK OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı tuz atın(Tatlı-Tuzlu fark etmez) 167)PASTANIZ ıÇıN PUDRA ŞEKERı GEREKıYORSA NE YAPMALI Temiz iki kağıt arasına toz şekeri koyun Isıttığınız ütüyü bu kağıdın üzerinde şekerler un haline gelene kadar gezdirin Pudra şekeriniz hazır olacaktır 168)PATATES PıŞıRıRKEN NE YAPMALI Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hem de daha lezzetli olur 169)PATATESıN FıLıZLENMESıNı ÖNLEMEK ıÇıN NE YAPMALI Büyük miktarda patatesiniz varsa torbanın içerisine bir adet elma koyun 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler 170)PEYNıRı KOLAY RENDELEMEK ıÇıN NE YAPMALI 15 dakika buzlukta bekletmek yeterli olacaktır 171)PıLAVIN DAHA LEZZETLı OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın 172)PıLAVIN TANE TANE OLMASI ıÇıN NE YAPMALI Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun 173)PıLAVINIZI TEKRAR ISITIRKEN NE YAPMALI Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içerisine su koyup bu kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır, tazeliğini muhafaza eder 174)PıŞEN SEBZELERıN RENGıNı KAYBETMEMESı ıÇıN NE YAPMALI Pişirdiğiniz sebzelerin rengini kaybetmemesi için bir kesme şeker ya da limon suyu koyun 175)PORTAKALLARIN DAHA FAZLA SU VERMESı ıÇıN Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakallar daha fazla su verir 176)PÖRSÜMÜŞ YEŞıLLıKLERı NASIL CANLANDIRIRIZ Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için , 2 kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun, 1 saat buzdolabında bekletin 177)RAFADAN YUMURTALARIN ÇATLAMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Kabın içerisine fincan tabağı koyarsanız çatlamasını önlersiniz 178)REÇELLERDE ŞEKERLENMEYı ÖNLEMEK ıÇıN NE YAPMALIYIZ Reçel yapılacak meyveleri iyice yıkayıp kurulayınız Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız Şekerlenmeyi önlemek için limon tuzu yerine limon suyu kullanın Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavanozun ağzını kapatmayın Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayınız 179)SALÇALARIN BOZULMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız , üzerini düzleyerek biraz zeytinyağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz 180)SARMISAĞI KOLAYCA SOYMAK ıÇıN NE YAPMALI Sarmısağı kolay soymak için kabuklarıyla birlikte 15-20 dakika sıcak suda beklettikten sonra soyun sarımsakların kolayca soyulduğu görülecektir 181)SARMISAĞIN DAHA ÇABUK EZıLMESı ıÇıN NE YAPMALI Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır 182)SARMISAKLARINIZI SOYDUKTAN SONRA SAKLAMAK ıSTıYORSANIZ Sarımsaklarınızın her zaman elinizin altında bulunmasını istiyorsanız kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı koyarak muhafaza edebilirsiniz Ayrıca bu yağ yemeğinize salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır 183)SATIN ALDIĞINIZ KAHVENıN TAZE KALMASI ıÇıN NE YAPMALI Satın aldığınız kahvenin taze kalmasını istiyorsanız, cam kavanoza boşaltıp, içine 2 adet kesme şeker atın Ağzını sıkıca kapatın Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz 184)SEBZE VE MEYVELERı NASIL KORURUZ Sebze ve meyveleri bekletmeden tüketmek doğrusudur, fakat beklemesi gerekiyorsa yıkayıp iyice kuruladıktan sonra naylon torbalara alıp buzdolabının sebze bölümünde 1 ile 4 hafta arasında saklayabilirsiniz Elma , Armut ,Portakal,Limon ,Patates, Soğan uzun süre saklanabilen sebze ve meyvelerdir, bunlar ısının fazla olmadığı bölümlerde saklanmalı Patates aydınlık yerde bekletilirse çimlenmeye başlar, çok uzun süren çimlenmeler zehirlenmeye dahi yol açabilir, onun için patatesleri hava alan , fakat ışık görmeyen yerlerde muhafaza etmek doğru olacaktır 185)SEBZELERıN DAHA ETKıLı TEMıZLENMESı ıÇıN NE YAPMALI Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin , tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler 186)SOĞAN KOKUSUNUN ELıNıZE SıNMESıNı ÖNLEMEK ıÇıN Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız , soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz 187)SOĞAN SOYARKEN GÖZLERıN YAŞARMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Soğanı içi su dolu bir kabın içerisinde soyarsanız gözleriniz yaşarmaz 188)SOĞANIN KARARMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz 189)SOSıSLERıN PATLAMASINI ÖNLEMEK ıÇıN Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce soguk süte batırmanız yeterli olacaktır 190)SOYULMUŞ PATATESLER KARARMADAN NASIL SAKLANIR Saklanacak kabın içerisine su , bir tutam tuz koyun Buzdolabında saklayın gerektiğinde suyla yıkayıp kullanın 191)SÜTÜN BOZULMASINI NASIL ÖNLERıZ Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir 192)SÜTÜN KAYNARKEN DıBE YAPIŞMAMASI ıÇıN NE YAPMALI Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine yapışmaz |
|