Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Nesil Bilinçlendirme Kampı - Gizli Tehlikeler & Tehditler > Atatürk Köşesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anısı, atatürkün, ile, ilgili, matematik

Atatürk'ün Matematik İle İlgili Anısı

Eski 07-12-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Atatürk'ün Matematik İle İlgili Anısı

Atatürk'ün matematik ile ilgili anısı
Atatürk'ün, kendisinin yazmış olduğu geometri kitabı sayesinde, bir çok matematiksel terimin Türkçe olarak değiştirildiğini, kolay ve anlaşılır hale getirildiğini hepimiz biliyoruzAşağıdaki anıda Atatürk'ün Türkçe terimlere nasıl değer verdiğini ve geometrik şekilleri bizler için kolay ve anlaşılabilir bir hale getirdiğini göreceğiz

Açı derler açı!
Tarih 1937 Kasım ayının on üçü Atatürk Sivas?ı şereflendirmişlerdi Ben de Sivas?ta Maarif Müdürü olarak bulunuyordum Atatürk, liseyi gezdiler, dokuzuncu sınıfın matematik dersine girdiler
Öğrencilerden birine:
- Defterinizdeki hendese( geometri) davasını (teoremini) tahtada anlat! dediler
Çocuk davanın (teoremin) şeklini çizdi O zamanki Arapça terimlerle anlatmaya başladı:
- Şu zaviye (açı), şu zaviyeye müsavidir (eşittir), mütebadil (karşı) ve mütecavir (yan) zaviye olduğu için şu hatlar (çizgiler) birbirine müvazidir (paraleldir), dedi
Atatürk, bir aralık öğretmene ve bizlere dönerek:
- Anlamıyorum, dediler
Atatürk'ün burada ?anlamıyorum? sözünden ne demek istediklerini elbette ki takdir buyurursunuz (anlarsınız)!
Öğretmen:
- Paşam, programlar böyledir, dedi
Atatürk:
- Ben hoca olsam böyle okutmam
Öğretmen:
- Istılahlar (terimler) henüz değişmedi
Atatürk:
- Bunu okutmak budalalıktır
Öğretmen:
- Paşam, kitaplar böyledir
Atatürk:
- Getir kitabı, dedi
Kitap geldi Atatürk forma halindeki kitaba göz gezdirdikten sonra, çocuğun yanına yaklaşarak elini şu şekilde tuttular:
- Buna ne derler?
Çocuk yine:
- Zaviye, dedi
Atatürk işte o zaman, gür sesiyle buna:
- Açı derler, açı! Dediler
Sonra tahtaya bir şekil çizerek bizlere bugünkü terimlerle ilk dersi verdiler
Bu olay üzerine durumu yüksek ( Milli Eğitim) Bakanlığa bildirdik Zannederim bir hafta sonra gelen bir genelgede ? bu terimlerin ders yılında hemen uygulanması? bildiriliyordu
Böylece 1937 ders yılında Türkçe terimler okullarda kullanılmaya başlandı
Cemal GÜLTEKİN
İstanbul 1946

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com