|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
akdi, alişverişte, bozma, hadisler, ikalede, kolaylik, kütübi, sitte |
![]() |
Kütüb-İ Sitte Hadisler - Aliş-Verişte Ve İkale'de (Akdi Bozma) Kolaylik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kütüb-İ Sitte Hadisler - Aliş-Verişte Ve İkale'de (Akdi Bozma) KolaylikALIŞ-VERİŞTE VE İKALE'DE (AKDİ BOZMA) KOLAYLIK 198 - Hz ![]() ![]() ![]() Buhârî, Büyû 16; Tirmizî Büyû 75, (1320) ![]() 199 - Tirmizî'nin rivayeti şöyledir: "Allah, sizden önce yaşamış olan bir kimseye rahmetiyle muamele etti ![]() ![]() Tirmizî, Büyû 75 ![]() ![]() 200 - Tirmizî'nin Ebu Hüreyre'den kaydettiği bir rivayette Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurur: "Allah, satıştaki müsâmahayı, satın alıştaki müsâmahayı, ödemedeki müsâmahayı sever" Tirmizî, Büyû 75 (1319) ![]() 201 - Huzeyfe ve Ebu Mes'ud el-Bedrî (radıyallahu anh) Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın şöyle söylediğini işittiklerini anlatır: "Sizden önce yaşamış olan birisine, ruhunu kabzetmek üzere melek gelmiş idi, sordu: "-Bir hayır işledin mi?" Adam: "-Bilmiyorum" diye cevapladı ![]() "-Hele bir düşün (belki hatırlarsın) dendi ![]() "-Bir şey hatırlamıyorum, ancak dünyada iken, insanlarla alış-veriş yapardım ![]() ![]() Allah onu (bu kadarcık iyiliği sebebiyle affedip) cennetine koydu ![]() Buhârî, Büyû 17-18, Enbiyâ 50, İstikrâz 5; Müslim, Müsâkât 26-31, (1560) ![]() 202 - Amra Bintu Abdirrahmân (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Bir adam bir meyve bahçesinin meyvelerini toptan satın aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muvatta, Büyû 15, (2, 621); Buhârî, Sulh 10; Müslim, Müsâkât 19, (1557) ![]() 203 - Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ki: "Kim bir Müslümanın ikâlesini (yani alım-satım akdini feshetmesini) kabul ederse, Allah da onu düşmekten kurtarır" Ebu Dâvud, Büyû 54, (3460); İbnu Mâce, Ticârât 26, (2199) ![]() |
![]() |
![]() |
|