![]() |
Zübeyr Bin Avvâm |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zübeyr Bin AvvâmZübeyr Bin Avvâm Cennetle müjdelenenlerden ![]() Hazret-i Zübeyr, Peygamber efendimizin halası olan Hazret-i Safiyye’nin oğludur ![]() ![]() ![]() Îmân ettiği vakit, amcası çok kızmıştı ![]() ![]() - Aslâ küfre dönmem! Allah birdir ![]() ![]() ![]() Böylece, yapılan bütün işkencelere büyük bir sabır ve metânet gösteriyordu ![]() Allah sizi yine toplar Îmân edenler çoğaldıkça, müşrikler, korkularından Müslümanlara akla hayâle gelmedik işkenceler yapıyorlardı ![]() - Siz bâri yeryüzüne dağılın! Yüce Allah, sizi yine toplar ![]() Eshâb-ı kirâm sordular: - Yâ Resûlallah nereye gidelim? - Habeş ülkesine gitseniz iyi olur ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine, içlerinde Zübeyr bin Avvâm hazretlerinin de bulunduğu 15 kişilik bir kâfile Habeşistan’a hicret etti ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ümmü Seleme anlatır: "Biz Habeşistan’da huzur içinde yaşarken, bir grup Habeşli Necâşi'ye isyân ederek saltanatını elinden almak istedi ![]() ![]() ![]() Necâşî de bunların üzerine yürüdü ![]() ![]() ![]() ![]() - Kim savaş cephesine gidip, bize haber getirir? Hazret-i Zübeyr bin Avvâm cevap verdi: - Ben giderim! - Peki, sen git! Hazret-i Zübeyr bu sırada, Müslümanların yaşı en genç olanı idi ![]() ![]() ![]() ![]() Müjde, Necâşî zafere erişti! Biz ise, Necâşî’nin düşmana gâlip gelmesi ve memleketinin başında kalması için, Allahü teâlâya duâ ettik ![]() ![]() ![]() - Müjde, Necâşî zafere erişti ve Allahü teâlâ, onun düşmanını helâk etti ve ona memleketinde kalmaya kudret verdi ![]() O zamana kadar böyle sevindiğimizi hatırlamıyorum ![]() Necâşî, Allahü teâlânın izniyle o kâfiri mağlup ederek sağ sâlim sarayına döndü ![]() ![]() ![]() Peygamber efendimiz Medîne’ye hicret ettiği zaman, Hazret-i Zübeyr bin Avvâm’ı, Ensâr’dan Ka’b bin Mâlik ile kardeş yaptı ![]() Peygamber efendimiz, Bedir muharebesinde Hazret-i Zübeyr bin Avvâm’ı, sağ kanada kumandan tayin etti ve buyurdular ki: - Meleklerin alâmetleri ve nişanları vardır ![]() Savaş şiddetli geçiyordu Bunun üzerine Zübeyr bin Avvâm hazretleri, başına sarı bir sarık sardı ![]() ![]() Zübeyr bin Avvâm anlatır: "Bedir günü, ben, müşriklerden Ubeyde bin Sa’îd’le karşılaştım ![]() ![]() ![]() ![]() Elimdeki mızrağımı hemen onun gözüne sapladım ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|