Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bani, kılma, namaz, peygamber, sav, şekli

Hz. Peygamber (S.A.V) Namaz Kılma Şekli -El Bani

Eski 07-12-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hz. Peygamber (S.A.V) Namaz Kılma Şekli -El Bani

HZ PEYGAMBERİN NAMAZ KILMA ŞEKLİ

KABE'YE YÖNELMEK

"Hz Peygamber (SAV), farz veya nafile namazlar için, namaza kalktığı zaman, Kabe'ye yönelir Kabeye yönelmeyi emr ederdi Bu sebeple, namazını güzel kılmayan birine şöyle buyurdu: "Namaza kalktığın zaman, abdesti tam al, sonra kıbleye yönelerek tekbir al"Buhari,müslüm

"Hz Peygamber (SAV), seferde iken nafile namazları ve vitir namazını bineği üzerinde kılar bineği, onu şark ve garb hangi yöne doğru yöneltirse o tarafa doğru kılardı"Buhari,müslüm

Bu konuda Allah Telâlâ şöyle buyuruyor "Ne tarafa dönerseniz, Allah'ın yüzü oradadır" (el-Bakara,2/115)

"Hz Peygamber (SAV), bazen devesi üzerinde nafile namaz kılmak isteyince, onu da kıbleye doğru yöneltip öyle tekbir alırdı, daha sonra bineği ne tarafa yönelirse o şekilde kılmaya devam ederdi"ebu davud
"HzPeygamber (S A V) bineği üzerinde başı ile ima ederek rüku' ve secde yapar, secdeyi ruku'dan daha fazla eğilerek yapardı" Ahmed b Hanbel ve Tirmizi (Tirmizi onu sahih kabul eder)

"Hz Peygamber (S AV) farz namazları kılmak islediği zaman, devesinden iner namazı öyle kılardı"- Buharî ve Ahmed b Hanbel

Şiddetli korku zamanlarında kılınan namaza gelince, Hz Peygamber (SAV) bu namazı ümmetine yaya giderken ayakta; binekli iseler, kıbleye, yahut kıble dışına yönelerek kılmalarını meşru' kıldı"Buharî ve Müslim

ve şöyle buyurdu: "Ordular bir birine girdiği zaman, namaz ancak, tekbir almak, ve baş ile işarette bulunmaktan ibarettir"Buharî ve Müslim'in isnadı ile Beyhakî

Hz Peygamber (SAV), yîne:"Doğu ile batı arası kıbledir" buyurdu-- Tirmizi ve Hâkim nakletmiş ve sahih olduğunu söytemişlerdir Ben de irvaul-Ğalilde (292) tahriç ettim

Câbir (RA) şöyle dedi: "Biz Resulullah ile birlikle bir yolculukta yahut askerî bir birlikte bulunuyorduk Bu esnada hava bulutlandı Kıbleyi araştırdık, fakat kıble konusunda farklı görüşlere sahip olduk Herkes namazını tek başına kıldı, içimizden biri, yerini belirlememiz için, önüne bir çizgi çiziyordu Sabah olunca, o çizgiye baktik ki, kıbleye ters bir yöne doğru namaz kılmışız Durumu Hz Peygambere söyledik Bize namazın iadesini emretmedi Ve "Namazınız caizdir" buyurdu Dârekutnî, Hâkim, Beyhakî, Tirmizi, Ibn Mace, Taberanî Bu hadis "Irva"da da zikr edilmiştir (296)

"Resulullah (SAV) "Yüzünün göğe çevrildiğini görüyoruz Şimdi seni hoşnut olacağın bir kıbleye döndürüyoruz Artık namazda yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir",(el-Bakara2/144) âyeti indirilmeden önce, Kabe önünde olduğu halde, yüzünü Kudüs'e doğru çeviriyordu Âyet inince, Kabe'ye yöneldi Bir ara Küba'da halk sabah namazını kılarken, onlara bir kimse gelerek şöyle dedi: Bu gece, Resulullan"(SAV)'e bir âyet indi ve Kâ'be'ye doğru yönelmesi emredildi Siz de hemen Kabe'ye yöneliniz"Bunun üzerine, Şam'a doğru yönelmiş bulunan halk, imamları ile birlikte yönleri kıbleye gelinceye kadar döndüler"*Buhari, Müslim, Ahmed, Serraç, Taberanî (3/108/2), ibn Sa'd, (243) el-irva (290)

NAMAZ'DA KIYAM

Hz Peygamber (SAV), Allah Teâlâ'nın "Gönülden boyun eğerek Allah için namaza kalkın" (el-Bakara,2/238) emrine uyarak farz ve nafile namazları ayakla kılardı Fakat, seferde nafileleri binek üzerinde kılardıŞiddetli korku zamanlarında (savaşta), yukarıda geçtiği gibi, ayak üzerinde, ya da binekli olarak namaz kılmalarını ümmetine meşru' kıldı Bu husus Allah Teâlâ'nın "Namazlara ve orta namaza devam edin', "Gönülden boyun eğerek Allah için namaza kalkın Eğer korkarsanız, yaya yahut binekte iken kılın Güvene erişince, bilmediklerinizi size Öğrettiği gibi, Allah'ı anın" (el-Bakara,2/238) ayetleriyle ilgilidir

"Resulullah (SAV), ölümüne neden olan hastalığında namazları oturarak kıldı"*Tirmizi bu hadis İçin "Sahih" demiştir

Bundan önce de bir defasında namazı böyle kılmıştı :Hz Peygamber hastalanmış, cemaat da onun arkasında ayakta namaz kılmıştı Onlara oturmalarını işaret etti, onlar da oturdular Namazdan çıkınca şöyle buyurdu: Az önce, siz nerede ise iranlıların ve Rumların yaptığı gibi yapıyordunuz Onlar, kralları otururken ayakla dururlar Siz böyle yapmayın İmam ancak kendisine uyulması için tâyin edilmiştir, îmam rüku' edince siz de rüku' edin; rüku'dan başını kaldırınca siz de kaldırın İmam oturarak namaz kılınca, siz de birlikte oturarak namaz kılın"'Müslim ve diğer kaynaklar

Hastaların Oturarak Namaz Kılmaları

Imran b Husayn (RA) şöyle demiştir "Bende basur hastalığı vardı Durumu Resulullah (SAV)'e sordum Buyurdu ki; namazı ayakta kıl bunu yapamazsan oturarak kıl Buna da gücün yetmezse, yan yatarak kılBuharî, Ebû Dâvud ve Ahmed b Hanbel

Yine Imran şöyle demiştir: "Oturarak namaz kılan bir kimsenin hükmünü Hz Peygamber'e sordum Buyurdu ki; ayakta namaz kılmak daha faziletlidir Oturarak namaz kılan kimse, ayakta kılanın yarı sevabını alır Bir kimse (Bir rivayete göre, yatarak) namaz kılarsa, ayakta namaz kılanın yarı sevabını alır" Bu namazdan hastanın namazı kast edilmiştir Enes (RA) da şöyle demiştir "Resulullah (SAV), hastalıktan dolayı oturarak namaz kılan bir grup insanın bulunduğu yere çıktı ve oturanın namazı ayakta kılanın namazının yarısına denktir" buyurdu19- Ahmed b Hanbel, Ibn Mâce sağlam bır isnatla rivayet ettiler

"Hz Peygamber {SAV) bir hastayı ziyareti esnasında onu yastığı üzerinde namaz, kılarken gördü Yastığı kaldırıp attı Bu sefer hasta namaz kılmak için bir tahta aldı Resulullah (SAV) onu da kaldırıp attıktan sonra buyurdu ki: Gücün yeterse namazını toprak üzerinde kıl Değilse işaretle kıl ve secdeni rükuundan biraz daha fazla eğilerek yap"Taberani,Bezzar

Gemide Namaz Kılmak

"Hz Peygamber'e, gemide namaz, kılmanın hükmü sorulduğunda şöyle buyurdu: Gemide iken namazı ayakla kıl Boğulmaktan korkarsan o başka"-Bezzar 68

"Hz Peygamberin yaşı ilerleyince, üzerine yaslanmak için namazgahında bir dayanak edindi"Hakim Hakim ve Zehebî "Sahih" demişlerdir

Gece Namazını Ayakta ve Oturarak Kılmak

"Hz Peygamber (SAV) bazı geceler, ayakta uzun süre namaz kılar, bazı gecelerde de oturarak uzun süre namaz kılardı Kıraatı ayakta yapınca, rüku'u da ayakta yapar; oturarak kıraat yaptığı zaman ise, rüku'u da oturarak yapardı"Müslim ve Ebû Dâvud

"Yine Hz Peygamber, bazı zamanlar, oturarak namaz kılar; kıraati oturarak yapar; geride otuz yahut kırk âycı kalınca ayağa kalkar; bunları ayakta okur; sonra rüku' ve secdesini yapardı Ikinci rekâtta da bunun gibi yapardı" Buhari ve Müslim

"Hz Peygamber iyice yaşlandığı zaman, hayatının son dönemlerinde sünnet namazları oturarak kılardı Bu durum vefatından bir gün Öncesine raslamaktaydı" Müslim ve Ahmed b Hanbel

"Hz Peygamber bazen de bağdaş kurarak namaz kılardi" Nesaî ve Ibn Huzeyme (Sahih (1/107/2); el-Makdısî, Sünen (80/1, Hâkim Sahih demiş Zehebî de ona katılmıştır

AYAKKABILARLA NAMAZ KILMAK

"Hz Peygamber (SAV) bazen yalınayak, bazen de ayakkabılarla namaza dururdu"Ebû Dâvud ve İbn Mace, Bu mütevatîr bir hadistir Tahavî de böyle demiştir

bunu Ümmeti için de mubah kılarak şöyle buyurdu: "Sizden biri, namaz kılarken ayakkabılarını giysin, yahut da bunları çıkararak ayaklan arasına koysun; baskalarına eziyette bulunmasın'" Ebû Dâvud

"Hz Peygamber, bazen ayakkabı ile namaz kılma konusunda daha tekitli konuşarak şöyle buyururdu: "Yahudilerin yaptıklarının aksini yapın Zira onlar ne ayakkabı, ne de mestleri ile namaz kılarlar"Ebu Davud

"Hz Peygamber (S AV) bazen de namazda iken ayaklarından ayakkabılarını çıkarır, sonra namaza o şekilde devam ederdi"Ebu Davud

Nitekim Ebû Saîd el-Hudrî de şöyle demiştir:
"Hz Peygamber (SAV) bir gün bize namaz kıldırdı Namazın bir kısmım kılınca ayakkabılarım çıkarıp sol tarafına koydu Cemaat bunu görünce, onlar da ayakkabılarını çıkardılar Namazı bitirince, Resulullah (SAV) buyurdu ki; size ne oluyor ki, ayakkabılarınızı çıkardınız? Şöyle cevap verdiler Bİz senin ayakkabılarını çıkarıp attığını görünce, ayakkabılarımızı çıkarıp attık Bunun üzerine Hz Peygamber buyurdu ki; Cebrail (AS) bana gelerek, ayakkabılarda pislik olduğunu haber verdi Bunun üzerine ben de onları çıkarıp attım Sizden biri camiye geldiği zaman ayakkabılarına baksın Eğer onlarda bir pistik görürse, silsin ve ayakkabılarla namaz kılsın"Ebu Davud

"Hz Peygamber (SAV), namazda ayakkabılarını çıkarınca, onları sol tarafına koyar"32 ve şöyle buyururdu: "Sizden bîri namaz kılarken ayakkabılarım sağına koymasın Başkasının sağına gelecek şekilde soluna da koymasın Eğer solunda biri bulunmazsa, o takdirde soluna koysun Solunda biri varsa o zaman ayakları arasına koysun"Ebu Davud,Nesei

MİNBER ÜZERiNDE NAMAZ KILMAK

"Bir defasında Resulullah (SAV) minber üzerinde (Bir rivayette üç basamaklı minber üzerinde) namaz kılmıştı Minber Üzerinde kıyam yaptı; tekbir aldı; cemaat da arkasında tekbir aldılar Sonra Hz Peygamber minber üzerindeyken, rüku'a gitti, sonra rüku'dan başını kaldırdı ve geri inerek minberin dibinde secde yaptı, ikinci rekâtta da aynı şekilde yaptı Namazı bu şekilde bitirdikten sonra cemaata karşı dönerek şöyle buyurdu: "Ey cemaat! Bana uymanız ve nasıl namaz kıldığımı öğrenmeniz için böyle yaptım" Buharı, Mislim Ibn Sa'd (1/253) Bkz "el-Irvâ"545

NAMAZDA SÜTRENlN LÜZUMU

"Hz Peygamber (SAV), namazda sütreye yakın durur, sütte ile kendisi arasında üç arşınlık bir mesafe bulunurdu" Buhari* ve Ahmed b Hanbel

"Secde yeri ile sütre arasında ise; bir koyun geçecek kadar bir mesafe bulunurdu"Buhari ve Müslim

"Hz Peygamber yine şöyle buyururdu: "Sütresiz namaz kılma, önünden herhangi bir kimsenin geçmesine müsaade etme Eğer geçmek isterse, onunla mücadele et Çünkü şeytan onunla beraberdir" Ibn Huzeyme, (Sahih", 1/93/1) sağlamca bjr senet ile
"Yine Resullah (SAV) şöyle buyuruyor Sizden biri, sütreye doğru namaz kılarsa, ona yaklaşsın da şeytan onun namazını kesmesin"Ebû Davud ve Bezzar

"Bazen Resulullah (SAV) kendi mescidinde, namaz kılmak için, araştırır ve direk arkasında namaz kılardı"A Hanbel

"Resulullah (SAV) sütre olabilecek herhangi bir şeyin bulunmadığı bir boşlukta namaz kılarken, kendi önüne bir kargı diker ve ona doğru namaz kılar, cemaat da arkasında kılardı"Buharî, Müslim ve ibn Mâce

"Bazen de bineğini önünde yan şekilde durdurur, ona doğru namaz kılardı"Buharî ve Ahmed

"Deve ağıllarında namaz kılmak böyle değildirBuharî ve Ahmed

Çünkü Hz Peygamber buralarda namaz kılmayı yasaklamıştır "Bazen de bineğin semerini alır, onu kıbleye gelecek şekilde ve arkasına durarak namaz kılardı"
"Hz Peygamber (SAV) yine şöyle buyururdu: Sizden biri, önüne koyacak semerin arka kaşı kadar bir sütre bulunca ona doğru namazını kılsın Sütrenin arkasından geçenlere aldırış etmesin" Müslüm

"Bir defasında da Resulullah (SAV) bir ağaca doğru namaz kıldı "Bazen de Hz Âise(RA)'n üzeri örtülü olarak yattığı divana doğru namaz kılardı"Buhari

"Hz Peygamber (SAV), sütre ile kendisi arasından hiçbir şeyin geçmesine müsaade etmezdi Bir defa namaz kılarken, önünden bir koyun geçmek isterken onunla adetâ yarışarak öne geçti ve karnını duvara yapıştırdı Koyun ise Hz Peygamber'in arkasından geçmek zorunda kaldı" lbn Huzeyme"Sahih'inde(1/95/l);Taberânî(3/140/3); Hâkim Sahih demiş, Zehebî de ona katılmıştır

"Hz Peygamber (SAV) bir defasında farz namaz kılıyorken yumruğunu sıktı Namazı bitirince cemaat: Yâ Resulullah! Namazda bir şey mi oldu? dediler Hz Peygamber de: Hayır, dedi ve söyle devam etti: Şeytan önümden geçmek istedi Ben de onu yakalayıp boğdum, öyle ki, dilinin soğukluğunu ellerimde hissettim Allah'a yemin ederim ki,kardeşım Süleyman (AS) benden önce davranmasaydı, şeytan mescidin direklerinden birine bağlanır, Medine çocukları da onun etrafında dolanırdı Kıblesi ile kendi arasına herhangi bir kimsenin girmesine mani olabilıyorsa olsun"Ahmed,Darekutni

"Yine Resulullah (SAV,) buyuruyor ki;sifcden biri kendisini insanlardan gizleyen bir şeye karşı namaz kılarken, birisi önünden geçmek istese unu göğsünden itsin Gücü yettiğince iki defa engel olmaya çalışsın Şayet ısrar ederse, onunla mücadele etsin Çünkü o seytandır"Buharî, Müslim, ibn Huzeyme'den başka bir rivayet için Bkz (1/94/1)

"Yine Hz Peygamber buyuruyor ki; namaz kılanın önünden geçen kişi bunun ne kadar günah olduğunu bilseydi, kırk gün beklerdi de onun önünden geçmezdi" Buhari, Müslim, ibn Huzeyme'den başka bir rivayet için Bkz (1/94/1)

NAMAZI KESEN ŞEYLER

Peygamber Efendimiz bu konuda şöyle buyuruyor "önünde semerin arka kaşı gibi bir sütre bulunmayan kimsenin namazını; hayızlı kadın (Yani baliğa olan kadın Buluğa eren kadın),, eşek, ve siyah köpek geçtiği zaman keser "Ebû Zer (R A) diyor ki; "Yâ Resûlellah! Siyahın beyazdan farkı ne?" diye sordum Şöyle cevap verdi: "Siyah köpek şeytandır "Müslim Ebu Dâvud ve ibn Huzeyme (1/95/2)

MEZARA DOĞRU NAMAZ KILMAK

Hz Peygamber (SAV) mezara karşı namaz kılmayı yasaklar ve söyle buyururdu: "Kabirlere doğru namaz kılmayın ve onların üzerine oturmayın"Müslim Ebu Dâvud ve ibn Huzeyme (1/95/2)

NAMAZA NlYYET ETMEK

Resulullah (SAV) şöyle buyururdu: "Ameller niyetlere göredir Herkes için niyet ettiği şeyin karşılığı vardır"Buhari,Müslüm

NAMAZDA TEKBÎR

Resulullah (SAV) namaza "Ellahu Ekber" diyerek başlardı Daha önce de geçtiği üzere, namazını güzel kılmayan kimseye böylece emredip ona dedi kî; Yerli yerince abdest alıp sonra da "Ellahu Ekber" demeyen hiç kimsenin namazı tamam olmaz Taberani

Hz Peygamber bu konuda yine şöyle buyuruyor: "Namazın anahtarı temizlik, başlangıcı iftitah tekbiri, bitimi de selâmdır"Ebu Davud

"Hz Peygamber (SAV), tekbir alırken, arkasındakilere duyuracak şekilde sesini yükseltirdi" Ahmed b Hanbel ve Hakim nakletti Hakim Sahih dedi

"Hz Peygamber (SAV), hasta olunca, Hz Ebu Bekir, O'nun tekbir sesini arkadaki cemaata ulaştırıyordu"Müslüm ve Nesei

"Resulullah (SAV) şöyle buyuruyor" İmam Ellahu Ekber deyince, siz de Ellahu Ekber deyin" Sağlam bir isnatla Ahmed ve Beyhakî

Tekbir Alırken Elleri Kaldırmak

Hz Peygamber, bazen tekbir ile birlikte ellerini kaldırır,"Buhari ve Ebû Davud

bazen tekbirden sonra ellerini kaldırır", bazen de tekbir almadan önce ellerini kaldırırdı"Buhari ve Nesaî

"Hz Peygamber (SAV), ellerini kaldırırken parmaklarını düzgün tutar; aralarını ne ayırır, ne de bitiştirirdi" Ebû aivud ve ibn Huzeyme (1/62/11/; Hâkim Hakim sahih olduğunu söylemiş Zehebî de ona uymuştur

"Tekbir alırken ellerini omuz hizasına kadar kaldırırdı" Buharî, " Bazen de kulak yumuşağı hizasına kadar kaldırırdı" Buharî

Namazda Sağ Eli Sol El Üzerine Koymak

"Hz Peygamber (SAV) namazda sağ elini sol eli üzerine ve şöyle buyururdu: Biz peygamberler topluluğu, iftarda acele etmek, sahuru geciktirmek ve namazda sağ ellerimizi sol ellerimiz üzerine koymakla emr olunduk" Ibn Hıbban ve sağlam bir isnatla "el-Ziya el-Makdisî

"Hz Peygamber, sol elini sağ eli üzerine koyarak namaz kılan birine rastladı ve sağ elini alttan çıkarıp sol eli üzerine koydu" Sağlam bir isnatla Ahmed b Hanbel ve Ebû Dâvud (Sahih)

Elleri Göğüs Üzerine Koymak

"Resulullah (SAV), sağ elini sol elinin sırtı üzerine, bileği üzerine ve kolu üzerine kor,"Ebû DaVud-Nesaî ve sağlam bir isnadla îbn Huzeyme (1/54/2) Ibn Hıbban "Sahih" olduğunu söylemiştir (485,"" " ashabının da böyle yapmalarını emrederd Malık Buharı ve Ebû Avanei" " Bazen de sağ eli ile sol elini tutardı" Sağlam bir isnatla Nesaî ve Dârekutnî "Ve ellerini göğsü üzerine koyardı"Ebu Davud,İbn Huzeyme 1/54/2,Ahmed

"Yine Hz Peygamber (SA V) namazda elleri böğür üzerine koymayı yasakladı," Buharî, Müslim Bkz el-Irvâ 374 v' "Bu elleri böğür üzerine koymak, Hz Peygamberin yasaklamış bulunduğu elleri beline koymak demektir" Nesaî,Ebu Davud

NAMAZDA SECDE YERÎNE BAKMAK VE HUŞU'

"Hz Peygamber (S AV), namaz kılarken başını eğer ve gözü ile yere bakardı Kabe'ye girince, çıkana kadar gözünü secde yerinden ayırmamıştı" Beyhaif Hakim "Sahihtir" dedi "Buyurdu ki; evde namaz kılan kimseyi meşgul edecek bir şeyin bulunması uygun değildir," Sağlam bir isnatla Ebû Dâvud ve Ahmed

"Hz Peygamber (SA V), namaz kılarken göğe doğru gözünü dikmeyi yasakladıBuhari, " B u yasaklamayı şu sözü ile de kuvvetlendirdi:" Namazda göğe doğru bakan bir takım insanlar, bundan vazgeçsin Aksi takdirde, gözleri onlara geri dönmez (Bir rivayetle: gözleri kör olur)Müslüm

Başka bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuşuır;'' Namaz kılar ken sağa sola bakınmaym Şüphesiz Allah, sağa sola bakınmadığı surece, yüzünü namaz kılan kuluna çevirir"Tirmizi ve Hâkim nakletmis ve bu hadisin "sahih" olduğunu söylemişlerdir, Bkz "Sahihu't-Tetgîb", No: (353) " Yine Resulullah namaz kılarken sağa sola bakınmakla ilgili olarak şöyle buyurdu: "Bu, şeytanın namaz kılandan çaldığı şeydir"Buhari

Yine Hz Peygamber (S AV) şöyle buyurdu: "Kul, namazda sağasola bakınmadığı sürece, Allah ona bakmaya devam eder Kişi namaz kılarken yüzünü sağa sola çevirince Allah da ondan yüz çevirir" Hadisi Ebû Dâvud ve diğerleri nakletmiş

"Hz Peygamber (SAV) namaz esnasında şu üç şeyi yapmayı yasakladı: Horozun yem topladığı gibi namaz kılmayı, köpek oturuşu gibi oturmayı, tilkinin bakındığı gibi sağasola bakınmayı"Ahmed ve Ebu Yala

"Yine Hz Peygamber (SAV) şöyle buyurmuştun Dünyadan veda edecekmişçesine Allah'ı görür gibi namaz kıl Sen Allah'ı görmüyorsan da o seni görüyor""Bkz el-Muhallis "Ehadîsü-Müntekât"; "Taberani

Yine Hz Peygamber (SAV) şöyle buyuruyor: "Bir kimse; farz namazın vaktine ulaşır, güzel bir şekilde abdestini alır, rüku' ve huşu'unu güzel yaparsa, büyük günah işlemediği sürece, bu namaz onun geçmiş günahlarına keffaret olur Bu durum her zaman
için böyledir" Müslim

Hz Peygamber (SAV), yünden yapılmış bîr elbise ile namaz kılmıştı Elbisedeki çizgilere dikkatlice bakmıştı Namazı bitirince, şöyle buyurdu: "Bu elbiseyi Ebû Cehm'e götürünüz ve O'nun Enbicaniyyesini getiriniz Çünkü o elbise, az önce beni meşgul etti " "Bir rivayetle: namazda ben onun çizgilerine baktım, nerede ise benim huzurumu kaçıracaktı)" Buharî Müslim ve imam Mâlik Bkz "el-lrvâ",(376)

Hz Âişe'nin, sofraya serdiği resimli bir yaygısı vardı Hz Peygamber (SAV) bu yaygıya doğru namaz kılmıştı Namazdan sonra şöyle buyurdu: "Bu yaygıyı benden uzaklaştır" (Çünkü onun üzerindeki resimler, namazda beni meşgul ediyor)""" Buharî Müslim

Hz Peygamber (SAV) şöyle buyuruyor: "Yemek hazır iken, küçük ve büyük abdest sıkıştırınca, namaz kılmak uygun olmaz"Buhari

NAMAZDA KIRAATE BAŞLAMADAN ÖNCEKİ DUALAR

Hz Peygamber (SAV), kıraate başlamadan önce, çok çeşitli dualar okurdu: Bu dualarda Allah'a hamd eder, O'nu över şânını yüceltirdi Namazını güzel kılmayan kimseye de, böyle yapmayı emretmiş ve söyle buyurmuştu; "Tekbir almadan ve Allah'a hamd etmeden, O'na senada bulunmadan ve Kur'an'dan kolay gelen ayetlerden okumadan, bir kimsenin kıldığı namaz tamam olmaz""el-İrva no:8

Hz Peygamber (SAV) zaman zaman değişik dualar okurdu Bu dualar şunlardır: "Allahım! Doğu ile batı arasını bir birinden uzaklaştırdığın gibi, beni de hatalarımdan uzaklaştır Allahım! Beyaz elbise kirden temizlendiği gibi, beni de hatalarımdan temizle Allahım! Su, kar ve dolu ile benim hatalarımı yıkayıp temizle" Hz Peygamber, bu duayı farz namazlarda okurdu" Müslüm

"Müslüman olduğum halde, yüzümü, gökleri ve yeri yaratan Allah'a yönelttim Ben müşriklerden değilim Benim namazım, hacca ait ibadetlerim, dirim ve ölüm, kâinatın yaratıcısı, eşi ve ortağı bulunmayan Allah içindir Bununla emrolundum ve ben ilk müslumanlardanım " "Allahım! Mülkün yegâne sahibi sensin Senden başka bir İlah yoktur Seni teşbih ederek överim Sen benim rabbimsin, ben ise senin kulunum Kendime zulmettim Günahlarımı itiraf ettim Benim bütün günahlarımı ört Çünkü senden başka bir bağışlayıcı yoktur Beni en güzel ahlâka ulaştır Zira, senden başka, ahlâkın en güzeline ulaştıran yoktur Beni kötü ahlâktan uzak tut Zira senden başka, ahlâkın en kötüsünden insanları uzaklaştıracak yoktur Emrindeyim, mutluluk vermeni istiyorum Bütün hayırlar senin elindedir Kötülükler sana ait değildir Senin hidayete ulaştırdığın kimse esas hidayettedir Ben seninim ve sana döneceğim Senden sana sığınmaktan başka çare yoktur Mübareksin ve şânın yücedir Senden mağfiret diler ve sana tevbe ederim" Nesai

Peygamber yukarıdaki duayı hem farz, hem de nafile namazlarda okurdu
"Allahım! Seni Överek teşbih ederim Senin ismin mübarektir Şânın yücedir Senden başka bir İlah yoktur"Nesai, ' Hz Peygamber (SAV) şöyle buyuruyor; "Allah katında en sevimli söz, kulun" Sübhanekellahumme" duasını okumasıdır" Ebû Dâvud ve sığlam bir isnatla "Tahavî"

Gece namazında Hz Peygamber (SAV ), yukarıdaki duaya "üç defa LâilâheilleIlah,üçdefada Ellahu Ekber Kebiren ilâvesini yapardı" Müslim

"Allah en büyüktür Bütün övgüler Allah içindir Sabah-akşam Allah'ı noksanlıklardan beri kılarım" Sahabîlerden biri namaza bu dua ile başlayınca Hz Peygamber (AS) şöyle buyurdu: "Ben bunlara saştım Bunlar sebebiyle göğün kapıları açıldı" Müslim

"Allah'a hamd olsun" Bir başkası kıraata bu dua ile başlayınca Hz Peygamber ona da şöyle buyurdu: "Hangimiz önce Allah ın katına yükseltecek,diyerek, oniki meleğin bu dua için yarış yaptıklarını gördüm"Müslüm

"Allahım! Hamd sana mahsustur Göklerin, yerin ve aradaki varlıkların nuru sensin Gökleri, yeri ve bunlar arasındakileri ayakta tutan sen, sensin Bütün övgüler sanadır Sen Haksin; va'adların ve söylediklerin Haktır Sana kavuşmak haktır Cennet haktır, cehennem haktır; peygamberler haktır Mııhammed haktır Allahım! Kendimi sana teslim ettim Sana güvendim Sana inandım Sana döneceğim Sana dayanarak hasımlaştım Seni hakim seçtim Sen bizim rabbımızsın Varış sanadır Benim geçmiş ve gelecek, açık ve kapalı bütün günahlarımı bağışla Benden daha iyi bildiğin günahlarımı da bağışla En evvel sen vardın, en son yine sen var olacaksın Sen benim ilâhımsın Senden başka İlah yoktur"Buhari,Müslüm

Hz Peygamber, gece namazlarında aşağıdaki dua çeşitlerini okurdu:

"Cebrail'İn, Mîkail'in ve israfil'in rabbı olan; göklerin ve yerin yaratıcısı olan, görünen ve görünmeyen her şeyi bilen Allahım! ihtilâfa düştükleri zaman, kulların arasında gerçek hükmü veren sensin Gerçeği bulmada İhtilâfa düşülünce, izninle beni doğruya ulaştır Çünkü sen dilediğini doğru yola ulaştırırsın"Buharî Müslim, Ebû Avane,

9- Hz Peygamber (SAV) on kerre tekbir alır, on kere hamd eder, on kere teşbih eder, on kere Lâilâhe illellah der, on kere istiğfar eder ve on kere şöyle dua ederdi:
"Allahım! Beni mağfiret et; beni doğru yola ilet, bana rızık ver, afiyet ver" Yine on kere:

"Allahım! Hesap gününün darlığından sana sığınırım"Ahmed "- Hz Peygamber (SAV) yine üç defa:
"Melekût, ceberut, kibriya ve azamet sahibi olan Allah en büyüktür" derdi"Ebu Davud

NAMAZDA KIRAAT

Hz Peygamber (AS) Allah'a sığınır ve şöyle derdi: "Allah'ın huzurundan kovulmuş olan şeytanın dürtmesinden, üflemesinden ve kötü nefesinden Allah'a sığınırım" Resûlullaiı (SAV), bazen de ilaveli olarak: "Şeytanın şerrinden her şeyi en iyi işiten ve bilen Allah'a sığınırım" der, ondan sonra gizli olarak: "Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adıyla" ibaresini okurdu"Ebu Davud

Ayet Ayet Okumak

Besmele çektikten sonra Hz Peygamber (SAV), Fatiha'yı da âyet âyet bölerek okurdu: "Bismillahirrahmanirrahîm" der; sonra biraz durur; sonra "el-Hamdü lillahi rabh il -âlemin" der; sonra bir müddet daha durur, "er-Rahmanirrahim" der; daha sonra yine bir müddet durarak; "Mâliki yevmiddin" der; sûre bitinceye kadar da bu şekilde okurdu Hz Peygamber'in bütün okuyuşları böyle idi Âyet başlarında durur ve o âyeti sonraki âyetlere bitiştirmezdi"Ebu Davud

Hz Peygamber "Mâliki yevmiddin"i "meliki yevmiddin" tarzında da okurdu"

Fatiha'nın Rükün Oluşu ve Faziletleri

Hz Peygamber Fatiha sûresinin şanını yücelterek şöyle buyurdu: "Namazda Fatihayı okumayan kimsenin namazı yoktur" Bir rivayete göre, (Fatiha ve ilave ayetleri okumayan) ibaresi yer almaktadır"Müslim, Başka bir lâfızla gelen rivayette: "Kişinin Fatiha okumadan kıldığı namaz caiz değildir" denilmiştir"Darekutni

Hz Peygamber bir defasında da şöyle buyurdu: "Bir kimse Fatiha okumadan namaz kılarsa, o namaz noksandır, noksandır, noksandır, tamam değildir'Müslim

Başka bir rivayette yine şöyle buyuruyor "Yüce Allah şöyle buyuruyor: "Ben namazı kendim ile kulum arasında ikiye ayırdım Yarısı benim için, yarısı da kulum içindir, istediği şeyler kulumundur"; "Fatiha'yı okuyun: Kul orada elhamdu lillahi rabbıl-âlemin diyor O zaman Allah'da, kulum beni övdü" der Kul "er-Rahmanirrahîm" deyince: "Kulum bana sena etti" der Kul "Mâliki Yevmiddin" der Yüce Allah da: "Kulum beni yüceltti" der Kul"İyyâke Nâ'budü ve lyyâke Nestaîn" der Allah da "Bu benim ile kulum arasındadır; kulum ne isterse onundur" buyurur Kul Ihdinessırâtâl-Müstakim sitratâllezîne en'amte aleyhim ğayril-mağdûbi aleyhim veleddâllîn" der Allah Teala da: "Bunlar kulumundur, kulum ne islerse onundur" buyurur, Müslüm

Hz Peygamber (SAV) yine şöyle buyururdu: "Allah Teâlâ; ne Tevratta, ne incil'de Fatiha'nın benzerini indirmemiştir Fatiha, Seb'ul-Mesanî'dir" (Bir rivayete göre; bana verilen o büyük Kur'an'dır) Hz Peygamber (AS), namazını güzel kılmayan kimseye,
namazında Fatiha okumasını emretmiş ve Fatiha'yı ezberleyemiyen birine şöyle buyurmuştur; "Subhanallahi vel-hamdü lillahi velâ ilahe illelahu vallâhu ekber velâ havle velâ kuvvete illâ bilillâh" de"Ebu Davud

Yine Hz Peygamber namazını güzel kılmayan kişiye şöyle buyurdu: "Eğer ezberinde Kur'an varsa onu oku Yoksa Allah'a hamd et; O'nun şanını yücelt ve tehlil getir" Yani el-hamdü lil-lah, Ellahu Ekber, la ilahe illallah de"Ebu Davud

imam Sesli Okurken Cemaatin Sükut Etmesi

Hz Peygamber (AS), cebrî namazlarda, imamın arkasındaki cemaatin de Fatiha'yı okumasına cevaz vermişti Bu cevaz, Hz Peygamber'in sabah namazını kıldırmakla olduğu sırada vuku' bulmuştu Sabah namazında Hz Peygamber Kur'an okuyor, fakat okumakla zorluk çekiyordu Namazı bitirince şöyle buyurdu: "Galiba imamınızın arkasında siz de okuyorsunuz"? Cemaat şöyle cevap verdi: "Evet, yâ Resûlellah! süratlice okuyoruz" Bunun üzerine Hz Peygamber şöyle buyurdu; "Böyle yapmayın Ancak sizden biri Fatiha okuyabilir Çünkü Fatiha'sız namaz olmaz"Buharî, Cüz 'ül-Kıraa, Ebû Dâvud

Bundan sonra, Hz Peyamber (SAV), cehri namazlarda cemaatın okumasını yasakladı Bu durum Hz Peygamber (SAV) kıraati cehri olan bir namazdan (Bir rivayette de bunun sabah namazı olduğu söyleniyor) çıktıktan sonra meydana gelmişti Resulullah (SAV) buyurdu ki; "Az önce sizden biri benimle birlikte kıraatta bulundu mu?" Cemaattan biri: "Ben okudum, yâ Resûlellah!" dedi Bunun üzerine Resulullah (SAV) şöyle buyurdu: "Ben diyorum ki; ne oldu ki, bana ortak olunuyor:" Ebû Hureyre şöyle buyuruyor; "Bundan sonra, Peygamber (AS)'ın bu sözünü işiten cemaat, aşikâre okuduğu namazlarda, Hz Peygamber'e iştirak etmekten kaçındılar, İmamın açıktan okumadığı yerlerde de kendi kendilerine gizlice okuyuşta bulundular"Malik

Hz Peygamber (AS), imamın okuduğunu dinlemeleri için, cemaatın susmasını imama uymayı tamamlayan işlerden saymış ve şöyle buyurmuştur: "imam kendisine uyulması için tâyin edilmiş kimsedir O tekbir alınca siz de tekbir alın imam okurken siz sükût ediniz" ----bî Şeyhe (1^7/1); Ebû Dâvud, Müslim, Ebû Avane,

Nitekim imamı dinlemeği, arkasındakileri kırattan muaf tutmak olarak kabul etmiş ve şöyle buyurmuştur "Her kim imama uyarsa, imamın okuması onun okuması sayılır"Ibn Ebî Şeybe (1/96/1); Direkutnî; Ibn Mâce; Tahavî ve Ahmed b Hanbel müsned
Bu, aşikâre okunan namazlar içindir

Sırrı Namazlarda Kıraatin Vücubu

Sırrî, yani imamın aşikara Kur'an okumadığı gündüz namazlarında, Hz Peyamber Ashabının imamın arkasında namaz kılarlarken, kıraatta bulunmalarını tasvip etmiştir Câbir diyor ki; biz öyle ile ikindi namazlarını imamın arkasında kılarken ilk iki rekâtta Fatiha ve zamm-ı sûre, son iki rekâtta ise, yalnız Fatiha Okurduk"Ibn Mâce

Hz Peygamber, kendisi okurken cemaatın kıraatından doğan karışıklığı hoş karşılamamışlar Bu durum öğle namazım ashabına kıldırırken meydana gelmiştir Hz Peygamber namazdan sonra şöyle buyurdu: "Sebbihisme Rabbikel-A'lâ" süresini hanginiz okudu?" Ashabtan biri "Ben okudum Fakat, hayırdan başka bir maksadım yoktu" dedi Hz Peygamber bunun üzerine buyurdu ki; "Gerçekten anladım ki, biriniz onu benim ağzımdan aldi"Müslüm

Başka bir hadiste şöyle deniliyor: "Ashap Hz Peygamber'in arkasında namaz kılarken açıktan okuyorlardı Bunun üzerine Resulullah (SAV) buyurdu ki; okuduğum Kur'an-ı karıştırdınız"Buhari cüz ünde,Ahmed

Yine Hz Peygamber buyurdu ki; "Namaz kılan kimse rabbiyle gizlice konuşuyor demektir Kiminle konuştuğuna dikkat etsin Biriniz kıraatta bulunurken, diğeri açıktan okuyarak onun okuyuşunu karıştırmasın" Malik, Buhari

Hz Peygamber başka bir hadis-İ şerifte buyuruyor ki; "Herkim Allah'ın Kitabından bir harf okursa ona bir hasene vardır Bir hasene on misli ile karşılık görür" Elif lâm mim" tek bir harftir demiyorum, fakat "elif bir harftir, "lam" bîr harftir, "mim" bir harftir diyorum"Tirmizi

Namaz'd a Amin Demek

Hz Peygamber (SAV) Fatiha'yi okuyunca sesli olarak ve uzatarak "âmîn" derdi Cemaate de "âmin" demelerini emrederek şöyle buyururdu: "îmam gayril-mağdûbi aleyhim ve laddâllîn) deyince siz de "âmin" deyin Çünkü imam âmin deyince melekler de âmin derler" Buharı, Cüz'ül-Kıraa; sağlam bir isnatla Ebu Davud

Bu konuda aynı mânada değişik lâfızla başka bir rivayet daha vardır Bu lâfızlardan birinde şöyle denilmektedir: "Sizden biri namazda "âmin" der, melekler de gökte âmin derler ikisi aynı âna denk gelirse o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır"'-'' Başka bir rivayette: "Âmin deyiniz ki, Allah kabul etsîn" Buharî, Müslim, buyrulmuştur

Yine Hz Peygamber (SAV) şöyle buyururdu: "Yahudiler sizin selâmınıza ve imanım arkasında "âmin" deyişinize hased ettikleri kadar, hiçbir şeye hased etmezler" Buhari", el-Edebül-Müfred, Ibn Maee, Ibn Huzeyme, Ahmed

Hz Peygamber'in Fatiha'dan Sonraki Kıraati

Hz Peygamber (SAV), Fâtiha'dan sonra başka bir sûre daha okurdu Bazen bu sûreyi uzatır; bazen de yolculuk, öksürük, hastalık veya çocuk ağlaması gibi arızî sebeplerle kısa tutardı Nitekim Enes b Mâlik, şöyle demiştir: Bir gün sabah namazında, Hz Peygamber kısa okudu (Diğer bîr hadiste: Hz Peygamber, sabah namazını kıldırdı ve Kur'an'daki sûrelerden en kısa olan ikisini okudu) Kendisine: Yâ Resulallah! Niçin kısa okudun? diye sorulunca, şöyle buyurdu: "Bir çocuk ağlaması işittim Annesinin bizimle birlikte namaz kıldığını tahmin ettim Bunun üzerine, hemen annesinin ona yetişmesini istedim"

Yine Hz Peygamber şöyle buyuruyor "Ben uzun okumak niyetiyle namaza baslarım Bir çocuk ağlaması işitirim Onun ağlamasından dolayı annesinin üzüleceğini bildiğim için de namazı kısa tutarım" "Bazen de, Hz Peygamber, sûrenin başından başlar, çoğu zaman onu tamamlardı" Ve şöyle buyururdu: "Her sûreye rüku' ve secdeden nasibini verin (Yani her rekâtla bir
sûre okuyun)" Ibn Ebî Şeybe, (1/100/1); Ahmed b Hanbel, "Başka bir ifadede: Her sûre bir rekâtla okunur"Tahavî

"Bazen Hz Peygamber (SAV), bir sûreyi iki rekâta böler," Ahmed, bazen de tamamını İkinci rekâtta tekrarlardı"
"Bazen bir rekâtla iki ya da daha fazla sûreyi birleştirirdi,,

"Ensar dan bir zat, Küba Mescidinde cemaate imamlık yapıyordu Namaz kıldırırken her rekâtta okuyacağı zamm-ı sûreye başlamadan önce "Kul Huvellahu Ehad" sûresini okur, sonra onunla birlikte başka bir sûre daha okurdu, ve bunu her rekatta böyle yapıyordu Arkadaşları bu konuda kendisi ile konuştular ve dediler ki; sen kıraate bu sûre ile başlıyorsun, sonra bunu yeterli görmeyip başka bir sûre daha okuyorsun Ya yalnız bu sûreyi (Kul Huveîlahu Ehad) oku, ya da onu bırakıp başka bir sûre oku Buna karşılık, o imam şöyle cevap verdi: Ben bunu bırakmam Eğer size imamlık yapmamı istiyorsanız, ben böyle okurum Eğer hoşlanmıyorsanız imamlığınızı bırakırım" Cemaat o zatı içlerinde en faziletli kişi olarak görüyorlar ve başkasının kendilerine imamlık yapmasını istemiyorlardı Hz Peygamber, onlara gelince, durumu kendisine haber verdiler O da şöyle buyurdu: "Ey filan, arkadaşlarının söylediğini yapmana engel olan şey nedir? Her rekâtta bu sûreyi okumanın lüzumuna seni sevk eden şey nedir?" İmam olan sahabı şöyle cevap verdi: "Ben o sûreyi (Kul huvellahu Ehad) okumayı çok seviyorum" Bunun üzerine Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurdu:" O sûreye olan sevgin seni cennete sokacaktır"Buhari,Tir

Hz Peygamber'in Bir Rek'atta Birkaç Sureyi Birleştirmesi

"Hz Peygamber (SAV), Mufassal sûrelerden benzer olanlarını kıraatta birleştirirdi Bir rekâtla (Rahman ,55/78)151 ve (Necm,53/62) sûrelerini; bir rekâtla (İkterebet54/55) ve (el-Hâkka,69/52) sûrelerini; bir rekâtta (et-Tûr,52/49) ve (ez-Zâriyât,51/60); bir rekâtta (İzâ Veka'at, 56/96) ve (Nûn,68/52) sûrelerini; bir rekâtta (Se'ele Sâi1ün,70/44) ve (en-Nâzi'at,79/46) sûrelerini; bir rekâtta (Veylün lil-Mutaffifîn,83/36) ve (Abese,80/42) ; bir rekâtta (el-Müddessir,74/56) ve (el-Müzzemmil,73/20); bir rekâtla (Hel Etâ76/31) ve (La uksimu biyevmiIKıyame,75/40); bir rekâtta (Amme, 78/40) ve (el-Mürselât,77/50); bir rekâtta da (ed-Dühân,44/59) ve (İzes-Şemsü Küvviret,80/29) sûrelerini okurdu'"Buhari,Müslüm

"Hz Peygamber (SAV) bazen, gece namazlarında (ileride geleceği üzre) bu rekâtta (el-Bakara, en-Nisâ ve Âl-i İ'mrân) gibi uzun yedi sûre (es-Seb'ut-Tıval)'ler arasını berleştirir ve şöyle buyurdu: "En faziletli namaz, kıyamı uzun olan namazdır'"Müslüm,Tahavi

"Hz Peygamber namazda (Eleyse zâlike bikadirin âlâ en yuhyiyelmevlâ) âyetini okuyunca (Sübhâneke febelâ=Seni noksan sıfatlardan beri kılarım, evet kadirsin) derdi (Sebbihisme Rabbikel-A'lâ)'yı okuyunca (Sübhane Rabbiyel-A'lâ) derdi"Sağlam bir isnatla Ebû Davud

Sadece Fatiha ile Yetinmenin Caiz Olması

"Muaz b Cebel Hz Peygamber (SAV) ile birlikte yatsı namazını kılar, sonra da gidip arkadaşlarına namaz kıldırırdı Yine bir gece, gidip onlara namaz kıldırıyordu Seleme oğullarından Selîm adındaki bir genç de onun arkasında namaz kılıyordu Namaz o gence uzun gelince, namazdan ayrılarak mescidin bir köşesinde namazını kılmış, sonra da devesinin yularından tutup oradan uzaklaşmıştı Muaz namazı bitirince bu durumu kendisine anlattılar Muaz şöyle dedi" Bu adamın yaptığı münafıklıktır Onun yaptığı bu işi Hz Peygambere haber vereceğim" O genç de bunu duyunca: "Ben de onun yaptığını Hz Peygambere haber vereceğim" dedi Sabahleyin hepsi Hz Peygamberin yanına gittier Muaz o gencin yaptığını Hz Peygamber'e anlattı O genç de dedi ki; "Yâ Resûlullah! Senin yanında uzun süre eğleşiyor, sonra dönüp bize uzun uzadıya namaz kıldırıyor" Bunun üzerine Resûlullah (SAV) Muaz'a: "Sen fitneci misin? ey Muaz!" dedi ve o gence dönerek: "Yeğenim! Sen namaz kılınca nasıl yapıyorsun? diye sordu: Genç söyle cevap verdi:
"Fatiha'yı okuyorum, Allah'tan cennet istiyorum, cehennem'den O'na sığınıyorum Fakat, sen ve Muaz'ın neyi mırıldandığınızı bilemiyorum" Bunun üzerine: "Ben ve Muaz cennet ile cehennemi mırıldanıyoruz" buyurdu Delikanlı şöyle dedi: "Ordu toplandığı zaman, düşmanın geldiği haberini alınca, Muaz durumu anlayacak" Râvi diyor ki; düşman geldi ve genç şehit düştü Bundan sonra Resûlullah (SAV) Muaz'a: "İkimizin hasmı (olan genç) ne yaptı?" diye sordu Muaz: "Yâ Resûlellah! -Allah doğrudur, ben yalancı çıktım- o genç şehit oldu" dediIbn Huzeyme, Sahih (1634), sağlam bir isnada Beyhakî

Beş Vakit Namaz'da Açık ve Gizli Kur'an Okumak

Hz Peygamber (SAV) sabah namazı ile akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekâtlarında sesli olarak kıratla bulunurdu Öğle ve ikindi namazları ile akşamın üçüncü, yatsının üç ve dördüncü rekâtlarında gizli okurdu" Ashâb Hz Peygamber'in sırrî namazlardaki okuyuşunu sakalının hareketinden ve bâzı âyetleri zaman zaman cemaat duyacak şekilde sesli okumasından anlarlardı" '' Yine Hz Peygamber (SAV) cuma ve bayram namazları ile istiskâ ve küsûf namazlarında sesli olarak kıraatta bulunurdu"Buhari,Müslüm,Ebu Davud,

Gece Nafilelerinde Sesli ve Sessiz Okuyuş

"Hz Peygamber (SAV), gece namazlarında bazen sesli, bazen de sessiz okurdu" Evde iken okuyunca, odada bulunan kimseler onun kıraatinı duyardı"Ebu Davud

"Bazen sesini daha da fazla yükseltir, odanın dışında bulunan kimseler de okuyuşunu duyabilirdi" Nesaî, Tirmzî "Şemail'de; Beyhakî de "ed-Delâil'"de hasen bir sened ile rivayet etti

Hz Peygamber (SAV) Ebû Bekir ile Ömer'e de böyle yapmalarını emretti Şöyle ki; bir gece Hz Peygamber (SAV) evinden dışarı çıktı, Ebû Bekir'in sessiz olarak namaz kıldığını gördü Ömer'e uğradı; o da yüksek sesle namaz kılıyordu, ikisi Hz Peygamber'in huzurunda bir araya geldikleri zaman Resulullah (SAV) şöyle buyurdu: "Ey Ebû Bekir! Sana uğradım; sessiz olacak namaz kılıyordun? Ebû Bekir dedi ki; münacatta bulunduğuma sesimi duyurdum, yâ Resulallah! Ömer'e de: "Sana uğradım, sesini yükselterek namaz kılıyordun?" buyurdu Hz Ömer de söyle cevap verdi: "Yâ Resûluİlah! Dalgınları uyarıyorum ve şeytanı kovuyorum" Bunun üzerine Hz Peygamber buyurdu ki; "Ebû Bekir! Sen sesini biraz yükseli; Ömer sen de sesini biraz alçalt"Ebu Davud

"Hz Peygamber (S AV) yine buyuruyor ki; aşikare Kur'an okuyan, aşikâre sadaka veren gibidir Gizlice Kur'an okuyan, gizlice sadaka veren gibidir"Ebu Davud

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com