Yol Hikayeleri - Bir Sırtçantalı Olmak |
07-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yol Hikayeleri - Bir Sırtçantalı OlmakYol Hikayeleri - Bir Sırtçantalı Olmak - Selma Akar Kaldığım otelin -Valentin- yemekleri o denli nefis ki, otelde 3 JD` ye kalırken yemeklere 4 JD veriyorum Yoğurtla hindistan cevizini karıştırıp içine de biraz şeker koymuşlar, öyle enfes bir tat vermiş ki, diğer yemekler oldukça leziz görünümlü, hepsi de çok güzel Uzun zamandır böyle bir sofra hem görmedim hem tatmadım Yemekler harika, otel harika, rüzgar ve serin hava harika ve tabii ki Petra Sokaklar inişli, yokuşlu Bir inişe kendimi kaptırırken yokuşta afallıyorum Zira yorucu dik yokuşlar var Hatta insanlar evlerine gitmek için dik merdivenleri tırmanıyorlar Burda yaşamak tırmanmak demek sanki Aklım yemekte olduğu halde otelin yolunu tuttum İnsanı alıp götüren cinsten bir rüzgar var Ciddi soğuk Kendimi içeri attım İnsanlar bir salonda oturmuş `Indıana Jones` izliyorlar Ben de oturup izlemeye koyuldum Kaldığım oda ranza yataklı ve sanırım 12 kişilik Farklı ülkelerden bir çok sırtçantalı Onlara ve kendime turist diyemiyorum zira arada çok bariz ve ayırıcı farklar var Sırtçantalılar bir yer görmekten ziyade yolda olmak, bir yerden bir yere gidiyor olmak, yaşama bildik sınırların `dışından` bakmak isteyen insanlar Bir noktada artık tıkandıkları, aynı şekilde devam edemeyeceklerini hissettikleri için yollara düşenler Kılık kıyafetinden tutun da, bakışlarına, konuşmalarına ve mütevaziliklerine kadar kendilerini hemen belli edenlerden Salaş, geleneksel, mütevazi ve hesaplı yerler ve seyahat şekli onların seçimi Ve hatta seçimden bile bahsedilemez belki; rüzgar nereye götürürse O yüzden de gittiğim herhangi bir yerde bir şekilde oraya gelmiş ve orada yerleşmiş olanlarına bile rastladım Yardım kuruluşlarında gönüllü olarak çalışanlarına da, 1-2 aylığına yollara düşüp te 1 yıldır yollarda olanlarına ve uzun çok uzun yolculukları devam ettirenlerine de Cebinde parası kalmayınca bir yerlerde çalışanlarına bile Farkettiğim bir şey daha var; insan olduğu yerde kalınca daha çok para harcıyor, oysa hareket halindeki biri o parayı hem keyifle hem severek ve daha çok şey yaparak harcıyor Para da yetiyor zaten, bir şey istemeden, beklemeden dolaşınca Mesele, şartlanmaların dışında bir yaşama bakış atabilmek, rahatlayabilmek, gevşeyebilmek meselesi Ve bu insanlar özellikle, batının organize, hazır ve kuralcı yapısının dışına; doğuya doğru gidiyorlar Doğunun henüz batılılaşmamış, bozulmamış yanına Kesinlikle, yaşamların içinden geçiyor olmak, bir yerlerde bir tadımlık kalmak ve süregiden bir akışta bir yolcu olduğunu bilerek, bunu hissederek dolaşmak çok ama çok farklı ve özgürlük kokan bir deneyim Ve birçokları için bu bir yaşam şeklini almış bile; yol nereye götürürse Ve kimbilir nerede durursa Selam Akar |
|