Gözleme Tatlısı |
06-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Gözleme TatlısıGözleme Tatlısı Tarifi - Gözleme Tatlısı Yapılışı - Gözleme Tatlısı Nasıl Yapılır - Gözleme Tatlısı Malzemeleri Kullanılacak malzeme: 1,5 su bardağı un, 200 gr tereyağı, 1,5 kahve fincanı su, 1 yumurtanın sarısı, 1 çay kaşığı tuz Kızartılması için: 1+1/4 su bardağı ayçiçek yağı Şurubu için: 1+3/4 su bardağı toz şeker, 1 tatlı kaşığı limon suyu Üstüne serpmek için: 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi veya dövülmüş antepfıstığı Yapılışı: Tencereye 1,5 bardak su, 1 3/4 su bardağı tozşeker ve 1 tatlı kaşığı limon suyu konulup orta ateşe oturtulur Tahta bir kaşıkla şeker eritildikten sonra şurup koyu bir kıvama gelinceye kadar 10 dakika kadar kaynatılır Sonra tencere ateşten indirip şurup soğumaya bırakılır Hamur açarken kullanılmak üzere 1/4 su bardağı un ayrıldıktan sonra geri kalan un elekten geçirilerek hamur yoğurma mermerinin üstüne dökülür Unun ortasında bir havuz açılır Buraya 70 gr tereyağı, tuz, yumurta şansı ve azar azar bir kahve fincanı su koyularak yoğuru-lur ve pek sıkıca olmayan bir hamur haline getirilir Sonra bu hamur mermerin üstünde yuvarlaya yuvarlaya uzatılır ve 10 eşit parçaya bölünür Her küçük parça üstüne hafifçe basılarak yassılaştırılır ve her biri yaklaşık 10 cm çapında yuvarlak parçalar halinde açılır 10 parça hamurun açılması bitince bunlardan biri alınıp üstüne fırçayla tereyağı sürülür Böylece bir kat hamur, bir kat yağ olmak üzere hamurlar birbirinin üstüne istiflenir Üstlerine hafifçe bastırılarak birbirlerine yapışması sağlanır ve merdaneyle 0,5 cm kalınlığında açılır Kalan tereyağıyla hamurun üstü yağlandıktan sonra bir ucundan sarmaya başlanarak ince uzun bir hale getirilir Bu şekilde serince bir yerde yarım saat kadar dinlendirilir Yarım saat sonra bu uzun hamur, mermerin üstüne konur ve daha çok kalın tarafları inceltilerek biraz daha uzatılır, her yanı aynı kalınlığı bulunca 20 eşit parçaya bölünür Her parça iki avuç arasında yassı-laştınlır Sonra da merdaneyle açılarak 3-4 cm çapında yuvarlak yufkalar elde edilir Hamurların açılması sona erince ikişer, üçer tanesi alınıp içinde kızdırılmış ayçiçek yağı bulunan tavaya atılır ve iki yanı nar gibi kızartılır Kızaran hamurlar maşa veya kevgirle alınıp yağı süzüldükten sonra soğuk şurubun içine atılır Gözlemelerin tamamı kızartılınca şuru-buyla birlikte tabaklara konur ve üzerine dövülmüş ceviz içi veya antepfıstığı serpilerek servis yapılır |
|