Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
isimleri, medinei, medinenin, münevverenin

Medinenin İsimleri - Medine-i Münevvere'nin İsimleri

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Medinenin İsimleri - Medine-i Münevvere'nin İsimleri

Medine-i Münevvere'nin İsimleri

Medine-i Münevvere'nin Kur'an-ı Kerim'de ve sahih hadislerde geçen isimleri şunlardır:

1- El-Medine: Allah Teâlâ şöyle buyurur: (Medine halkına ve onların çevresinde bulunan bedevi Araplara, Allah'ın Rasulü'nden geri kalmaları ve onun canından önce kendi canlarını düşünmeleri yakışmaz) (1)

2- Tâbe: Bu kelime, ya "tıyb (güzel kokudan)"dan gelmedir Veya "tıybu'l ayş bihâ (ondaki hoş yaşantı)"dan, "hulûlu't tıybi bihâ (iyiliğin ona inmesi)"nden veya alimlerin buna benzer zikrettiği sözlerden gelmektedir

Câbir b Semura radıyallahu anh'tan şu rivayet edilir: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'i şöyle derken işittim: "Allah Teâlâ Medine'yi "Tâbe" olarak isimlendirdi" (2)

3- Taybe: Bu şekilde isimlendirilmesinin nedeni, "Tâbe" olarak isimlendirilmesindeki neden gibidir Çünkü iki kelimenin kökü aynıdır

Fatıma binti Kays'tan rivayet edilen Cessâse hadisinde, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurur: "Bu Taybe'dir Bu Taybe'dir Bu Taybe'dir" (3)

4- Ed-Dâr: Burada kastedilen, "Dâru'l Hicra (Hicret Yurdu)"dur Allah Teâlâ şöyle buyurur: (Daha önceden ed-Dâr'ı (Medine'yi) yurt edinmiş ve gönüllerine imanı yerleştirmiş olan kimseler, kendilerine hicret edenleri severler ve onlara verilenlerden dolayı içlerinde bir rahatsızlık hissetmezler Kendileri zaruret içinde bulunsalar bile, onları kendilerine tercih ederler) (4) İbni Kesir rahimehullah şöyle der: "Allah Teâlâ daha sonra Ensar'ı överek; onların faziletini, şerefini, değerini, haset etmediklerini ve ihtiyaçları olmasına rağmen fedakarlık yaptıklarını açıklayarak şöyle buyurur: (Daha önceden ed-Dâr'ı (Medine'yi) yurt edinmiş ve gönüllerine imanı yerleştirmiş olan kimseler) Yani, Hicret Yurdu'na Muhacirlerden önce yerleştiler ve onların bir çoğundan önce iman ettiler

Medine-i Münevvere ile ilgili sahih hadislerde geçen ve bazı alimlerin Medine'nin isimleri arasında saydığı sıfatlar ise şunlardır:

1- Ed-Dır'u'l Hasıyne: (Sağlam Zırh) Câbir b Abdillah radıyallahu anh, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu rivayet eder: "Rüyamda sağlam bir zırh (dır'un hasıyne) içinde olduğumu gördüm Onu, Medine olarak yorumladım" (5)

2- Medhalu's Sıdk: (Doğruluk Kapısı) İbni Abbas radıyallahu anhuma'dan, şöyle dediği rivayet edilir: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem Mekke'de idi Sonra, hicret etmesi emredildi ve kendisine şu ayet indirildi: (Ve şöyle de: "Rabbim! Gireceğim yere beni doğrulukla girdir ve çıkacağım yerden benim doğrulukla çıkmamı sağla! Bana senin tarafından hakkıyla yardım edici bir kuvvet ver!"

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com