Türk lokumu Rumların oldu |
06-22-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türk lokumu Rumların olduRumlar, Türk lokumunu kendi adlarına Avrupa Birliği’ne tescil ettirdi Kıbrıs Rum Tarım Bakanlığı, AB ülkelerinde onayları dışında ‘lokum’ adı altında üretim yapılamayacağını açıkladı Lokum üretimi için Rum izni gerekecek Rum Tarım Bakanı Fotis Fotiu, lokumun isim tescilinin yapılması için aylar önce başvuruda bulunduklarını ve itiraz süresinin 21 Ekim’de sona erdiğini belirterek, “Bundan böyle AB toprakları içinde lokum Kıbrıs Lokumu olarak bilinecek Turkish Delight yerine Cyprus Delight olarak anılacak” dedi Avrupa Birliği, bu süre içinde itirazda bulunulmadığı için tüm dünyada Türk lokumu olarak bilinen tatlıyı “Lokumi” adıyla tescil etti Rum Yönetimi, 2 yıl önce de Avrupa günü dolayısıyla hazırlanan bir tanıtım kitabında baklavayı Rum milli tatlısı olarak tanıtmıştı Rumların, baklavayı kendi tatlıları olarak tescil ettirme girişimi, Türkiye’nin müdahalesi üzerine sonuçsuz kalmıştı Rum Yönetimi Tarım Bakanlığı Müsteşarı da, ‘AB içindeki ürünlere artık coğrafi standartlar getiriliyor Lokumun isim tescil hakkını almamız sayesinde satışlarımızda büyük bir patlama yaşanacak AB ülkelerinde lokum adı altında ister Latin ister Yunan alfabesi üretim yapılıp satılamayacak, Kıbrıs lokumu ismini kullanabilmek için Rum Tarım Bakanlığı’ndan üretim yeterlilik izni almaları gerekecek İtiraz süresi geçtiği için artık rahatlıkla lokum bizim diyebiliriz Tescili önünde engel kalmadı’ dedi Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Giroskipu Belediyesi 3 yıl önce 2 bin 718 kiloluk dev bir lokum yaparak Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmişti Rumların ürettiği lokumun rekorlar kitabına girebilmesi için 35 usta, 25 ton şeker, 350 kilo yağ ve 150 kilo badem kullanarak 40 saatte dev lokumu tamamlamıştı Rumlar her yıl daha büyük lokum yaparak rekorlar kitabındaki yerlerini muhafaza ediyor |
|