![]() |
Eşlerin Birbiri Üzerinde Olan Hakları... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eşlerin Birbiri Üzerinde Olan Hakları...> >HANIMIN ERKEĞİ ÜZERİNDEKİ HAKLARI > > > > > >Erkek ; > > > >Eve gelince hanımına selam verip hatırını sormalı, üzüntü ve sevincine > >ortak olmalıdır ![]() > >bulunan dostu, dert ortağı, kendini neşelendiricisi, çocuklarının > >yetiştiricisi ve çeşitli ihtiyaçlarının gidericisidir ![]() > > > >Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki: (Haksız olarak hanımını dövenin, > >Kıyamette hasmı ben olurum ![]() ![]() > >[R ![]() > >emanetidir ![]() > >yüzle bakan erkeğin defterine bir köle azat etmiş sevabı yazılır ![]() > >[R ![]() > >rızklarını artırır ![]() ![]() > >olsaydım, o böyle olmazdı) diye düşünmelidir ![]() > >Allahü teâlânın büyük nimeti bilmelidir ![]() > >muamele etmeli, iyiliği çoğalıp, her işi seve seve yapınca, ona dua etmeli > >ve Allahü teâlâya şükretmelidir ![]() > >nimettir ![]() ![]() > >sıkıntılara da katlanmak demektir ![]() > >kötü huylarına katlanan erkek, belalara sabreden Hz ![]() > >kavuşur ![]() ![]() > >kavuşur ![]() ![]() > >şarttır ![]() > >buyuruluyor ![]() ![]() > >arkadaşını üzmek, incitmek, ahmaklık alametidir ![]() > >hayat arkadaşı devamlı üzülerek sinirleri bozulur ![]() ![]() > >Sinirler bozulunca, çeşitli hastalıklar hasıl olur ![]() > >olan bir eş, mahvolmuş, saadeti sona ermiş demektir ![]() > >yardımlarından mahrum kalmıştır ![]() > >doktor aramakla, ona, alışmamış olduğu hizmetleri yapmakla geçer ![]() > >felaketlere, bitmeyen sıkıntılara kendi huysuzluğu sebep olmuştur ![]() > >Dizlerini dövse de, ne yazık ki, bu pişmanlığının faydası olmaz ![]() > >hayat arkadaşına yapılacak huysuzluğun, işkencenin zararı kendine olur ![]() > >karşı, hep güler yüzlü, tatlı dilli olmaya çalışmalıdır! Bunu yapabilen, > >rahat ve huzur içinde yaşar, Allahü teâlânın rızasını da kazanır! > >Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki: (Ey iman edenler, kendinizi ve > >çoluk çocuğunuzu öyle bir ateşten koruyun ki, onun tutuşturucusu insanlarla > >taşlardır ![]() > >erkekler üzerinde hakları vardır ![]() > >üstünlüğe sahiptir ![]() ![]() > >Çünkü Allahü teâlâ, bazı kullarını bazısından üstün yaratmıştır ![]() > >Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Kadınları, Allahü teâlânın emaneti olarak > >aldınız ve onlara yaklaşmanız Allah’ın emri ile helal kılındı ![]() > >onların üzerinde hakkınız olduğu gibi, onların da sizin üzerinizde hakları > >vardır ![]() > >kaldırmamaları, onlar üzerindeki haklarınızdandır ![]() > >riayet ederlerse, maruf üzere rızıklandırılıp giydirilmeleri onların > >hakkıdır ![]() ![]() > >şekilde doğru olamaz ![]() ![]() > >kırılması boşanması demektir ![]() > >avrettir ![]() > >anahtarı tebessümdür > > > >Kusursuz kul olmaz ![]() > >arayan bulamaz ![]() ![]() > >şeyi kusurlu bulmamalıdır! Tenkit, münakaşa, bir yuvanın yıkılmasına veya > >huzursuz hale gelmesine sebep olur ![]() > >değil, hiç kimse tenkitten hoşlanmaz ![]() ![]() > >kadınlar, süse düşkündür, giyimlerine dikkat ederler ![]() > >için, (Bu elbise, sana ne kadar da güzel yakışmış) dersek, bir şey > >kaybetmeyiz ![]() > >caiz görmüştür ![]() ![]() > >için en büyük mutluluk, kocasının kendisini takdir etmesidir ![]() > >kadınlar, basit şeylere dikkat ederler ![]() > >evlenme yıldönümlerinde ufak da olsa bir hediye vermeyi ihmal etmemelidir! > >Kadının biri, senelerce güzel yemekler yapar ![]() > >bir takdir, bir teşekkür görmez ![]() > >koyup yemeklerle birlikte sofraya koyar ![]() > >şaşırır, kızarak; - "Bu ne, saman yenir mi? Ben hayvan mıyım?" diye > >çıkışır ![]() ![]() > >iyiyi, kötüyü ayıramıyor ![]() ![]() > >yalnız kötüyü anladığın, iyiyi hiç anlamadığın meydana çıktı ![]() > >etmesini bilen, iyiyi de takdir etmekten aciz olmamalıdır! Takdirden aciz > >olan da, tenkitten vazgeçmelidir! Beğendiği yemekler ve hizmetler için > >teşekkür etmek gerektiği gibi, beğenmedikleri için de teşekkür etmek > >gerekir ![]() > >gayreti göstermiştir ![]() > >çürük çıksın!" derler ![]() > >arkadaşa kızmak mı gerekir? Yabancıya gösterilen nezaketin hiç değilse onda > >birini, evde karı-koca birbirine göstermelidir! Kabalık, sevgiyi köreltir, > >huzursuzluğa yol açar ![]() > >diyemediğimiz halde, evimizde de hiç duymamış gibi dinleyemiyorsak, mesela > >(Yine aynı şeyleri mi anlatıyorsun) diyorsak, nezaketten ne kadar uzak > >olduğumuz anlaşılmış olur ![]() > >mühimdir ![]() ![]() > >edici, nazik ve güler yüzlü olanın evinde geçimsizlik olmaz ![]() > >efendimiz, eve gülümseyerek girer, selam verirdi ![]() > >tebessüm ihmal edilmemelidir! Çünkü "Lisan-i hal, lisan-ı kalden entaktır", > >yani, hareketlerimiz, sözlerimizden daha fazla tesir eder ![]() > >ateşinde erimeyen maden bulunmaz ![]() ![]() > >tebessüme esir olan genç, bir kızın hiçbir meziyetini dikkate almadan > >onunla evlenmek hatasına kurban gidebilir ![]() > >asık suratlı olur ![]() ![]() > >Bazen bir tebessümün hatırası ömür boyu unutulmaz ![]() > >tebessümdür ![]() ![]() > >ahiret saadetine sebep olur ![]() > > > > > >Erkeğin de hanımı üzerinde hakkı çoktur ![]() > > > >Kadın kocası ile iyi geçinmelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kadının > >cihadı, kocası ile iyi geçinmektir ![]() > >karşılar, güzel sözler söyleyerek hoşnutluğunu kazanmaya çalışırdı ![]() > >Peygamber efendimiz aleyhisselam, kadının bu hareketinden dolayı kocasına > >buyurdu ki: (Hanımına selam söyle, yarı şehid sevabına kavuştuğunu haber > >ver!) [Şir’a] Kadınların Cennete girmeleri erkeklere göre daha kolaydır: > >(Kadın, beş vakit namazı kılar, orucunu tutar, kendini yabancılardan korur > >ve kocasına muti olursa, Cennete girer ![]() > >kadın için korku yoktur: (Kocası razı olduğu halde ölen kadın Cennete > >girer ![]() > >an veya kocası kendine kızdığı zaman, kocasını razı edinceye kadar uyumayan > >kadın Cennetliktir ![]() ![]() > >için kocasını müşkül duruma düşürmemeli, yabancılara ziynetlerini > >göstermemelidir! Böyle olunca ziynetleri Cennete girmelerine mani olmaz: > >(Cennette kadınların az olduğunu gördüm ![]() ![]() > >ziynet eşyası meşgul etti" dediler ![]() ![]() > >kadar güler yüzlü davranıp, sevgi göstermeli, dili ile de onu > >incitmemelidir: (Kıyamette Allahü teâlâ, kocasına dili ile eziyet eden > >kadının dilini 70 arşın uzun yapıp, boynuna dolar ![]() > >bakan kadını da başı kesik ve bedeni parçalanmış hale çevirir ![]() > >(Senden ne gördüm) diyerek küfran-ı nimette bulunmamalıdır! (Eğer > >kocalarına karşı küfran-ı nimette bulunmasalar, namaz kılanlar hemen > >Cennete girerdi ![]() > >ettiğini gördüm ![]() > >nimette bulunurlar ![]() > >kakmamalıdır ![]() > >şeyi ondan istememelidir! Kocasının şerefini korumalı, her işte onun > >rızasını kazanıp gönlünü hoş etmeye çalışmalıdır! (Kocanın hanımı > >üzerindeki hakkı, benim sizin üzerinizdeki hakkım gibidir ![]() > >kocasının hakkını gözetmeyen, Allahü teâlânın hakkını gözetmemiş olur ![]() > >[Şir’a] Kadın, kocasını üzmemelidir ![]() ![]() > >babasının huzuruna geldi ![]() > >ağlıyorsun? - Kasıtsız söylediğim bir sözden Ali bana kızdı ![]() ![]() > >Fakat onu üzdüğüm için ağlıyorum ![]() > >rızası kocanın rızasına bağlıdır ![]() > >rızasını arar, kocası ondan razı olur ![]() > >kocasına itaattir ![]() > >Cennete girmeye hak kazanır ![]() > >Allahü teâlânın lanetinde olur ![]() ![]() > >cihad etmiş gibi sevap kazandırır ![]() > >hakkına riayet, Allah yolunda cihad etmek gibidir ![]() > >kocasından izinsiz olarak nafile oruç tutamaz ![]() > >kalmış olur, sevap kazanamaz ![]() ![]() > >Çıkarsa, gökteki melekler, geri evine dönünceye kadar ona lanet eder ![]() > >[Taberani] (Bir erkek, ihtiyacı için hanımını çağırsa, kadın tandır başında > >olsa da, hemen ihtiyacına cevap versin!) [Tirmizi] (Kocası çağırdığı halde > >yatağa gelmeyen kadına melekler sabaha kadar lanet eder ![]() > >üzerinde en büyük hak sahibi kocasıdır, erkeğin de anasıdır ![]() > >(Kadın, kocasının izni olmadan kendi malını da harcayamaz ![]() > >(İzinsiz evden çıkan kadına, kocası razı oluncaya kadar, güneşin ve ayın > >doğduğu her şey lanet eder ![]() > >ödemedikçe, Allahü teâlânın hakkını ödemiş olmaz ![]() > >erkeklere kadınlardan daha zararlı fitne bırakmadım ![]() > >kocasından izinsiz [ana, baba, kardeşleri dahil] hiç kimseyi evine alamaz, > >nafile namaz kılamaz ![]() > >ediniz! Beni İsrail kadınları süslü giyinip camiye gururlanarak yürüdükleri > >için lanetlenmişlerdir ![]() > >namazları ve hiçbir iyiliği kabul olmaz ![]() > >kabul olmaz) demek, namaz borcundan kurtulur, fakat namaz kılmakla meydana > >gelecek büyük sevaba kavuşamaz demektir ![]() ![]() > >Bir kadından kocası razı olmazsa, kadın, günahının cezasını çektikten > >sonra, Cennete girer ![]() ![]() > >olsa da, sonunda mutlaka Cennete girer ![]() > >birbirlerinin rızalarını almaya çalışmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|