Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
afganistan

Afganistan..!

Eski 06-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Afganistan..!

ÖNSÖZ

Afganistan Orta Asya’nın kalbinde yeralıp 5000 yıllık bir tarihe sahiptir Büyük imparatorlukların dikkatini çeken bu ülke tarih boyunca bir çok savaş yaşamıştır İmparatorlukların bu ülkeye savaş çıkarmalarının amacı ilk başta Hindistan’ı ele geçirmek ve bu amaçlarına ulaşmak için Afganistan’ın stratejik konumundan yararlanıp oraya nüfuz etmek , bu ülkenin zengin yer altı kaynaklarına hakim olmak ve Asya’daki ülkeleri kendi kontrolü altında tutmaktı Bu savaşlar beraberinde bir takım yağmaları da getirmiş, ülkenin ilerlemesine engel olmuştur Bu ülkenin halkının dini hayatında tasavvuf ve tarikatlar çok etkili olmuştur Edebiyat ve eğitim Gazneliler, Timuriler ve Selçuklular zamanında yaygın ve büyük bir kitleye ulaşmış ve en büyük şair, edip ve yazarları bu dönemde yetiştirmiştir Modern eğitim ve öğretim olarakta en parlak dönemini komünistler döneminde yaşamıştır Taliban’ın iktidara gelişiyle eğitim ve öğretime büyük darbe indirilmiş okular kapatılmış, sadece geleneksel din eğitim verilmiştir, bir bakıma eğitim-öğretim karanlık çağına girmiştir Geçici hükümetler yeniden modern eğitim ve öğretime başlanmıştır

Çalışmamız üç bölümden oluşmakta, birinci bölümde Afganistan’ın tarihçesi, coğrafyası ve ekonomisi; ikinci bölümde ise, Afganistan’da sosyal yapıda eğitim, etnik gruplar, aile yapısı, örf, adet, sanat ve kültürden ibaret; üçüncü bölümde ise, dini hayat olarak, eğitim, din eğitimi, mezhep ve tarikatlardan ibarettir II Bölümde, aile yapısı, örf, adet, isim koyma ve bayramlaşma konuları kendimin ve arkadaşlarımın bilgilerine dayanmaktadır

Ancak yaptığımız bu çalışmanın yeterli olduğu kanaatinde değiliz Bununla beraber, tezimizin hazırlanmasında yardımcı olan Afganistan’lı arkadaşlarımızın da katkılarıyla bu konuyla ilgilenenlere faydalı olacağı kanaatindeyiz Ayrıca Afganistanlılar olarak yaptığımız bu çalışma bitmeden Afganistan kültürünü ele alan ve art niyet taşıyan araştırmacıların ortaya attıkları yanlış bilgilerin düzeltilmesi içinde yararlı olacağı düşüncesindeyiz

Eski bağlara dayanan Afganistan Türkiye dostluğu ve iki ülke milletinin din, dil, örf ve adet bakımından çok sıkı bir dostluğu olup günümüze kadar devam etmektedir Bizim öğrenim görmemiz için Afganistan-Türkiye arasında aracı olan Türkiye Diyanet Vakfına teşekkürü bir borç bilirim Çalışmamız boyunca bizden yardımını esirgemeyen ve her konuda bize destek olan değerli hocamız DoçDr Ramazan Buyrukçu’ya ve bu tezimin hazırlanmasında katkısı bulunan arkadaşım Cengiz Titiz’e ve beni eğiten aileme teşekkürü bir borç bilirim

1 Konunun belirlenmesi ve sınırlandırılması:

Afganistan’ın tarihi çok eskilere varır ve üzerinde bir çok imparatorluklar, devletler kurulmuşlardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com