![]() |
Onu Anlayabilmek... |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Onu Anlayabilmek...- Âyinedir bu âlem, Herşey HAK ile kâim, Mir’ât-ı Muhammed’den Allah görünür dâim! (Sh-218 Mir’at=ayna) -Anınla ülfet eden, bir nefes ![]() ![]() Haşre değin, sohbetin eyler heves” (Azeri Çelebi-1585) -O dem ki, fâni dünyadan Muhammed Mustafâ gitti ![]() Sevindi âhiret amma, bu âlemden safâ gitti ![]() -Mi’racda Cebrâil’e kaç yaşındasın, demişti ![]() ![]() ![]() ![]() HİLKAT-İ NEBİ Mevlid kitabında Süleyman Çelebi hazretleri şöyle izah ediyor : Hak taâlâ çün yarattı Âdemi - Kıldı Âdemle müzeyyen alemi ![]() Mustafa Nurunu alnına kodu - Bil Habibim Nurudur bu Nur dedi ![]() Sonra Havvâ alnına nakletti NUR - Anın alnında tecelli kıldı NUR ![]() Şiit doğdu ona nakletti bil - Durdu onda dahi nice ay-u yıl ![]() Erdi İbrâhim-u İsmâile hem - Söz uzânur, ger kalanın der isem ![]() İşbu resm ile müselsel muttasıl - Ta olunca MUSTAFÂ’ya müntakil Geldi çün ol rahmeten lil-âlemin - Vardı NUR onda karâr etti hemin ![]() YÜZÜNDEKİ NURU GÖRÜNCE Resulüllah’ın mübarek babası, Hz ![]() görünce Beni ESED KABİLESİNİN GÜZELİ, “yüz deve vereyim, benimle nikahlan” demişti ![]() -HZ ![]() EMMEL HARÂMU FEL MEMÂTU DUNEHU VEL-HILLU LE AHELLU FESTEBİNUHU, YAHMİL-KERİMU IRZEHU VE DİNEHU FE KEYFE BİL-EMRİL-LEZİ TEBĞINUHU (Hakikatta Haram, Ölümden beterdir ![]() ![]() Kerim kişi namusunu ve Dinini korur, Nasıl olur ulu orta bana böyle şeyler söylersin) -Medine’den Zühreoğulları kızı Hz ![]() güzeli, o NUR’u takibe başladı ![]() Sonra Abdullah’ın yüzündeki Nur’un, kendisinden Hz ![]() anlayınca bir gün Abdullah’a : Şimdi artık sana olan “yüz deve teklifimi” geri aldım, demişti ![]() ABDULLAH EVLENDİKTEN SONRA İSE -Ama ne hikmettir ki Abdullah; iki aylık evli iken ticaret kervanı ile gittiği ŞAM’dan dönerken yolda Medine-i münevvere’de dayıları Necran- oğullarının evinde vefat etti ![]() RÜ’YÂ GÖRMÜŞTÜ -Hz ![]() rü’yada bir zât gelip : -Ey Âmine! ![]() ![]() kimseye açma demişti ![]() TEKRAR RÜ’YA GÖRDÜ -Resulüllah anne karnında 6 aylık iken yine rü’ya ve o esrarlı ZAT, tebessüm ile âlemlerin hayırlısına hâmilesin ![]() hâlini kimseye açma dedi ![]() VELÂDET-İ NEBİ, (20 Nisan 571 P ![]() ÂEMİNE HÂTUN Muhammed ânesi - Ol Sedef’den doğdu ol, DÜR’DÂNESİ Çünkü Abdullahdan oldu hâmile - Vakt erişti, hafte vu eyyâmile ![]() Hem Muhammed gelmesi oldu yakın- Çok alâmetler belurdî gelmeden ![]() Ol Rebîul Evvel âyın nîcesi - On ikinci gîce isneyn gecesi ![]() Ol gece kim doğdu ol hayrul-beşer ânnesi - Ondâ neler gördü neler? ![]() ![]() Dedi gördüm ol Habîbin annesi- Bir acep Nur, kim güneş pervânesi ![]() Berk urub çıktı evimden nagehan - Göklere dek NUR ile doldu Cihan ![]() Gökler açıldı ve fetholdu zulem - Üç melek gördüm, elinde ÜÇ ALEM ![]() Biri maşrık, biri mağrıbde anın - Biri dâmında dikildi ka’benin ![]() Bildim anlardan ki ol, halkın Beg’i - Ki, yakın oldu cihâna gelmeyi ![]() İndiler gökten melekler sâf saf - Ka’be gibi kıldılar beytim tavâf ![]() Geldi huriler bölük bölük buğur - Yüzleri nurundan evim doldu NUR ![]() Hem hevâ üzre döşendi bir döşek - Adı sündüs Döşeyen ânı melek ![]() Çün göründü bana bu işler ayan - Hayret içre kalmış idim ben hemân Yârılup dıvar çıktı evimden nâgehan - Üç bile HURİ bana oldu ayân ![]() Bazılar derler ki ol üç dilberin - Asiyeydi biri ol Mehpeygerin ![]() Biri Meryem Hâtun idi âşikâr - Birisi hem Hurilerden bir Nigâr ![]() Geldiler Lütfile ol üç mehcebin - Verdiler bana SELAM ol dem hemin ![]() Çevre yanıma gelip oturdular – Mustafâ’yı birbirine muştular ![]() Dediler oğlun gibi bir oğul -Yâradılâlı CİHAN, gelmiş değil, Bu senin oğlun gibi kadri cemil - Bir anâya vermemiştir OL Celil ![]() Ulu DEVLET buldun ey Dildâr, sen - Dooğıserdir, senden ol hulk-i hasen ![]() Bu gelen ilm-i LEDÜN sultânıdır - Bu gelen TEVHİD-U İRFÂN kânıdır ![]() Bu gelen aşkına devreyler felek - Yüzüne müştâkdır, insu MELEK ![]() RAHMETEN LİL-ÂLEMİN’dir MUSTAFA - Hem şefiul-Müznibin’dir Mustafâ ![]() Vasfını bu resme tertib ettiler - Ol mübârek NUR’u terğıb ettiler ![]() ÂMİNE eder, çün vakit oldu tamam - Kim vücuda gele ol hayrul-enâm ![]() Susadım gâyet harâretten kati - Sundular bir câm dolusu şerbeti İçtim ânı oldu cismim NURA GARK - Edemezdim kendimi NUR’dan fark ![]() Geldi bir AKKUŞ kanâdıyla revam - Arkamı sığâdı kuvvetle hemân Doğdu ol sâatte ol SULTÂN-I DİN - Nura ğark oldu semâvat-u zemin DOĞDUĞU GECE : İ R Â N D A İranlıların kadısı rüya gördü ![]() DİCLE suyunu geçip İRAN illerine dalmıştı ![]() KİSRÂ, devlet erkanını toplamış bu rüyayı istişare etmek istemişti ![]() Bu defa Farslılların din lideri de bir rüya gördüğünü ve develer ve atların sürüler hâlinde İran ülkesinde yürüdüğünü söyledi ![]() Sonra bu durumu yorumlaması için ŞAM’da bulunan yüz yaşındaki yaşlı (yatalak) Rahibe gidip sormaya karar verilir ve Rahip şöyle der : -Kader hükmünü icra eder, eğer Arapların ihyasını Allah dilemiş ise onun önüne kimse geçemez ![]() ![]() (Sh ![]() O GECE HÂDİSELER (Hz ![]() ![]() ![]() 1-İranda kisrânın sarayında 12 sütun birden gürültü ile yıkıldı ![]() 2-Ateşe tapanların bin yıldır yanan ocakları (deniz sanki üzerlerine dökülmüş gibi) sönüverdi ![]() 3-Taberiye gölü akılları donduracak bir sarsıntı ile yerin dibine geçti ![]() 4-Semâve vâdisi sanki içinde yüzlerce okyanus varmış gibi kaynadı taştı sular altında kaldı ![]() 5-Kâ’bede putlar secdeye kapandı ![]() MEVLİD KİTABI, YÂRADILMIŞ BAHRİNDE Yâradılmış, Cümle oldu Şâduman, Gam gidup âlem, yeniden buldu CAN Cümle zerrât-ı cihân edip sedâ, Çağrişuben dediler ki, MERHABÂ Merhabâ ey âl-i Sultân merhaba, Merhabâ ey kâni irfan merhabâ, Merhabâ ey Rahmeten lil âlemin, Hep Seninçün yaratıdı bu semâvatu zemin ![]() ![]() Merhabâ ey kurretul ayni Halil, Merhaba ey, sensin şefiul-müznibin ![]() ![]() BÜLBÜLÜN SESLENMESİ -Resulüllah Doğarken SEHER VAKİ bülbül eğilip : -Sevin ey nazlı GÜLÜM sevin (misk kokular saçan) kâinatın gülü Muhammed Mustafâ geliyor ![]() -Gül gonca dudaklarını kıpırdatmış ve demiş ki : -Ey Bağrı yanık bülbül ![]() ![]() sanırsın? Bunlar hep, onun aşkındandır ![]() Benim özümdeki koku da, zâten onun ırmağından çağlamaktadır ![]() O olmasaydı, ne sen böyle (aşk ile) gönülleri delerdin, Ne de ben DİKENLİ DALLAR içinde (bu kadar saâdetle) etrafa kokular saçardım ![]() Evet, uyanık gönüller, gül ile bülbülün konuşmasını böyle dinliyorlardı ![]() HER VARLIK SEVİNÇ NÂRALARI ATIYORDU -Her varlık kendi lisanı ile sevinç ızhar edip, bayram yapmış, birbirine, O’nu müjdelemişti ![]() Öyle karanlık devirde dünyâya güneş gibi doğdu ki, öyle güneş ki, DİL ile anlatılamaz ![]() ![]() DOĞUNCA NE DİYORDU ? ![]() ![]() Secdeye kapanmış da : -Allahu ekber Allahu ekber ![]() ![]() -Vel-hamdu lillâhi kesîra -Ve sübhanel-lâhi bükreten ve Asîlâ) -Ümmeti, ümmetî, ümmetî, diyordu ![]() ANNELER SULTANI DİYOR Kİ “Kulağım ağzına verdim dinledim, -Söylediği sözü ol dem anladım : -Derdi ki ey yüce mevlâ yüzüm tuttum sana, Ya ilâhi ümmetim ver gil bana ![]() SÜLEYMAN ÇELEBİ NE DİYOR : Tıfl iken ol diler idi ümmetin, Sen kocaldın terk edersin sünnetin ![]() ![]() ![]() SÜT ANNE’YE VERİLMESİ HALİME DER Kİ İŞE YARAMAZ, CANSIZ BİR MERKEBİMİZ VARDI SÜTSÜZ, KAVRUK BİR DE, DİŞİ DEVEMİZ (Sh-227) Varlıkların nuru evimize girince devenin memeleri süt pınarına döndü ![]() Sağa sağa bitiremez olduk ![]() ![]() ![]() içinde sordu : -Ey Halime, dedi getirdiğin yetim ne uğurlu bir insanmış, içimize girer girmez bereket yağmaya başladı ![]() İKİ SENE SONRA Ta iki sene sonra kainatın efendisi memeden kesildi ![]() harika idi ![]() ![]() -Çocuklar hep oynar fakat o, onlara katılmaz kenarda dururdu ![]() bir gülümsemesi vardı ki, insanın ciğerinin zarına işlerdi ![]() -Kötü bir manzara seyredilecek olsa onu uyku tutar onları görmezdi ![]() ANNESİNE GÖTÜRÜLMESİ -Sütten kesilince HALİME ONU, annesine götürdü fakat tekrar geriye gönderme kararı verildi ![]() Mekke’ye gelirken : Ah!! bir de gördü ki, başının üstünde bir BULUT gölge etmekte ![]() ![]() tarafa yönelirse bulut da o tarafa hareket ediyordu ![]() Bütün bunlara şâhid olan Hz ![]() ![]() HÂRİKALAR HÂRİKALAR -Hâdiseler durmuyordu ![]() ![]() ![]() deste deste nurlar inmekte, duyulmadık hâdiseler cereyan etmekte idi ![]() İLK AMELİYAT MUCİZESİ Hz ![]() 5-6 yaşlarında iken (3-4 yaş diyenler de var) Oğlum koşarak geldi ve çığlık atarak anne dedi yetiş yetiş ![]() ![]() ![]() -Bir adam geldi aramızdan kardeşim Muhammed’i alıp kaptı bir tepe üzerine çıkardı ve karnını yardı ![]() -Ne dedin ne dedin? ![]() ![]() -Gözlerimin gördüğünü söyledim ![]() -HALİME İLE HARİS hemen dışarı fırladılar ![]() - Yürekleri ağzına gelmişti… Koşarak o tarafa doğru gittiler ama, Kâinatın efendisini gülümser bir halde buldular ![]() -İkisi birden haykırdılar : -Ey yavrucuğumuz, sana neler oldu böyle? -Allahın, sevgili Resulü, tebessüm ederek diyordu ki: -Beyaz elbiseli iki kişi gelip beni yere yatırdılar ![]() -Karnımı yardılar, İçimde bilmediğim bir şey aradılar ![]() -Ey iki gözümün nuru, sen hiçbir acı duymadın mı? -HAYIR ![]() ![]() -O adamlar, bir şey demediler mi ? -Tek kelime konuşmadılar ![]() kayboldular ![]() -HARİS, çarpılmış gibi titriyordu ![]() -HALİME ise, şok olmuştu ![]() -Ben bu çocuğun başına bir hâl gelmesinden korkuyorum ![]() annesine bir an önce teslim etmeliyim, diyordu ![]() HARİS de : Teslim etsek mi? Diyordu ![]() -Fakat, -Halime, ben onun yokluğuna nasıl dayanırım dedi ![]() -Ama çaresiz Mekke’nin yolunu tutmuşlar ![]() annesine teslim etmişlerdi ![]() SÜT ANNE HALİME’NİN AYRILIK GÖZ YAŞLARI HALİME, köye gidecek ama, gözleri Mekke’de kalmıştı ![]() geriye bakıyor sanki gözü ile onu tekrar köye götermek istiyordu ![]() hem ağlıyor, hem ağzından şu cümleler dökülüyordu : Feda ey güzel GÜL, can-u ten sana, Ezelden hasretim işte ben sana ![]() Bütün alem BAKIR, sen bir kimyasın, Ne laleler benzer, ne çemen sana ![]() ![]() Parlıyor yüzünde güneşin Nuru, Selamlar gönderir yasemin sana ![]() ![]() Gözyaşı İNCİMİ, yoluna döktüm, Sıdkıle aşıkım gönülden sana ![]() Ne acı imiş, ki ayrılık demi, Hep yaşlar doldurdu bu gözlerimi, İşte gidiyorum, Ey masum çocuk, Ölümden beterdir, bana yolculuk ![]() ANNELERİN SULTÂNI EBEDİ AYRILIRKEN 6 YAŞINDAKİ NUR TOPU YAVRRUSUNA ŞUNLARI SÖYLENİYORDU -Şarktan garba, herkesin sevgilisi olacaksın Evladım! -Her doğan ölür, -Her yeni eskir, -Her yaşlı göçer, -Her gül solar, -Her varlık fena bulur, -Her nefes tükenir, -Her ömür son noktaya gelir ![]() -Ben de öleceğim, benim fani hayatım (hayat mumum) da ECEL RÜZGARINA teslim olacak fakat, gam yemem ![]() -Nur topu gibi temiz bir vekil bırakacağım aleme ![]() ![]() ![]() -Öleceyim ama biliyorum ki adım, baki kalacaktır ![]() ![]() ![]() -Tam o anda Cihânın Nuru ipekten nâzik, tatlı ellerini annesinin alnına koydu ![]() -Anneler Sultânı tatlı tatlı tebessüm ediyordu ![]() belki ama : Br de ne görsün! ![]() ![]() ![]() ve cennete uçuverdi ![]() Kendisi, Henüz doğmadan babasından ayrılmış idi ![]() Bu defa 6 yaşına iken de Sultânlar Sultânı annesinden ayrılıyordu ![]() Peygamberler peygamberinin 63 senelik dünya hayâtı işte böyle başlamıştı ![]() Dünyâdan hiçbir tad aldırmamıştı ![]() ![]() Mevlâ ![]() Yüce Allah, Lütfu ile, keremi ile biz âciz kullarını da O yüce peygamberin şefâatine nâil eylesin ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : Onu Anlayabilmek... |
![]() |
![]() |
#2 |
gülgüzeli
![]() |
![]() Cevap : Onu Anlayabilmek...Amin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne kadar güzel ve bi okadarda anlamlı bi paylaşımda bulunmuşsunuz emeğinize yüreğinize sağlık ![]() ![]() ![]() İlk Müslümanların Çektikleri Eziyetler, Habeşistan'a Hicretleri ve Çember İçinde Kalmaları ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimizi doğrulayıp İslâm dinini kabul eden ashab-ı kiramdan birçokları, bu uğurda pek çok eziyetler çekmiş, birçok maddî mahrumiyetlere katlanmış, dinleri uğrunda mallarını ve canlarını vermişlerdir ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimiz dahi birçok eziyetlere uğramış, hiç bir peygamberin görmediği eza ve cefaya uğrayarak bunlara sabretmiş ve metanet göstermiştir ![]() ![]() ![]() Şimdi bu ( ahir ) zamanda,herşey daha rahat daha kolay daha çok vs ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|