|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
adabı or ilim, bilgisi or hilafet, hayatı or muaşeret, imam, rıza, vasiliği or |
![]() |
İmam Rıza Hayatı/Muaşeret Adabı/İlim ve Bilgisi/Hilafet ve Vasiliği/ |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() İmam Rıza Hayatı/Muaşeret Adabı/İlim ve Bilgisi/Hilafet ve Vasiliği/İmam Rıza Kimdir?
Adı: Ali (a ![]() ![]() Lakapları: Rıza, Sabır, Fazıl, Vefiy, Reziy, Veliy, Zekiy ![]() Künyesi: Ebu’l-Hasan ![]() Baba-Ana: Aziz babası İmam Musa b ![]() ![]() Doğumu: Hicretin 148 ![]() ![]() Zamanın Halifeleri: Harun Reşit, Emin, Memun-i Abbasi ![]() İmamet Süresi: Yirmi yıl (183 – 203) ![]() Şahadeti: Hicretin 203 ![]() ![]() Mezarı: Nevkan’ın Senabad’ında (Meşhed’in şimdiki mahallelerinden birinde) ![]() Yaşam Dönemi 1) İmametten önceki dönem ![]() ![]() 2) İmametten sonraki dönem ![]() 3) Horasan’da geçen üç yıllık imamet dönemi ![]() Bu dönem, İmam (a ![]() ![]() Çocukları İmam Rıza’nın (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Rıza (a ![]() Masum İmamların sekizincisi olan İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() Aziz babası, İmam Musa b ![]() ![]() ![]() İmam Rıza (a ![]() ![]() İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harun Reşit, çılgınca zulüm ve haksızlıklarına ilaveten, yabancıların fikir ve düşüncelerini, özellikle Yunan felsefesini, halkın ilgisini yabancıların ilmine çekmek ve Ehl-i Beyt ailesini ilmi inzivada bırakmak için Müslümanların ilmi havzalarında yayıyordu ![]() “Harun, nübüvvet ağacını kestiği ve imamet fidanını kökünden kazıdığı bir halde öldü… Hidayet İmamlarından biri ve Mustafa (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer bir sözünde de şöyle buyuruyor: “Ben ceddim Resulullah (s ![]() ![]() ![]() Horasan bölgesinde hükümet aleyhine ayaklananları yatıştırmak için o bölgeye gitmiş olan Harun Raşid, Hicri 193’te Horasan’da ölerek Tus (Meşhed)’un “Senabad” bölgesinde defnedildi ![]() Harun’un ölümünden sonra hilafet hakkında onun oğulları Emin ve Memun arasında ihtilaf çıktı ![]() ![]() Bu iki kardeş arasındaki ihtilaf beş yıl sürdü ![]() ![]() Böylece İslami ülkelerin yönetimi Memun’un eline geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Memun, onların kıyamını durdurmak ve Şialar arasında kendine bir yer edinmek için, onların büyüğü ve önderi olan İmam Ali b ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yüzden Memun, İmam (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() Velhasıl, İmam Rıza (a ![]() ![]() Maliki mezhebinden olan bir muhaddis ve fakih olan İbn-i Sabbağ (Ö: 855) şöyle yazıyor: Ebu Zer’a-yi Razi ve Muhammed b ![]() ![]() ![]() “Ey şanı yüce seyyid, ey İmamların evladı, pâk olan babalarının ve kadri yüce dedelerinin hakkı hürmetine, mübarek yüzünü bize göster ve babalarının ceddin Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() İmam (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey millet! Susun ve size faydası olacak sözü iyice dinleyin, ezberleyin…” Bu esnada İmam Rıza (a ![]() “Babam Muse’l- Kazım babası Cafer’üs- Sadık’tan, o da babası MUHAMMED Bakır’dan, o da babası Zeyn’ül- Abidin Ali’den, o da babası Kerbela şehidi Hüseyin’den, o da babası Ali b ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra tekrar gölgeliği tahtırevanın üzerine atıp kendi yoluna devam etti ![]() Ravi diyor ki, katır biraz ilerlediğinde İmam (a ![]() ![]() O önemli olayda, kalem ve hokkaları ile mezkur hadisi yazanların sayısının yirmi bin kişi üzerinde olduğu kaydedilmiştir ![]() Fazl b ![]() ![]() Sözünün devamında şöyle diyor: “Muhakkiklerin dediğine göre, bu hadis öyle sahih bir senede sahiptir ki, eğer onun senedini (senedinde geçen isimleri), deli ve hasta olan bir adama okurlarsa şifa bulur ![]() Yine şöyle ekliyor: “Nuh b ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Rıza (a ![]() ![]() Memun, siyasi planlarını uygulamak için geniş çaplı bir faaliyet başlattı ![]() ![]() Ama İmam Rıza (a ![]() “Eğer bu hilafet seninse ve Allah (c ![]() ![]() ![]() Memun bu önerisinden vazgeçmedi, bu müzakereler tam iki ay sürdü ![]() ![]() İmam Rıza (a ![]() “Ben veliahtlığı şu şartlarla kabul ediyorum; Devlete ait işlerde emr ve nehy etmeyeceğim, fetva ve hüküm vermeyeceğim, vali tayin etmeyeceğim, kimseyi makamından almayacağım, hükümette olan bir şeyi değiştirmeyeceğim, beni bunların hepsinden muaf kılacaksın ![]() İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçi bu olay, az da olsa Alevi ve Şiilerin gam ve üzüntüsünü giderdi ![]() ![]() Şunu da hatırlatmamız gerekir ki, İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() Kadı Said b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dineveri (Ö: 282) de şöyle diyor: Memun, İklidus’un kitabını Rumlulardan ele geçirip onun tercüme ve izahatının yapılmasını emretti ![]() ![]() Memun’un, yabancıların kitaplarını, özellikle Yunan felsefesini Müslümanların arasında yaymaktan maksadı, Ehl-i Beyt ailesine halkın teveccühünü azaltmak ve buna ilaveten Abbasilerin o mübarek ailenin karşısındaki ilmi eksikliklerini örtbas etmek ve Abbasi hükümetinin temellerini gittikçe takviye etmekti ![]() Ama İmam Rıza (a ![]() ![]() Ebu Salt-i Herevi şöyle diyor: Memun, İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama İmam (a ![]() ![]() ![]() ![]() Arz ettiğimiz gibi İmam Rıza (a ![]() ![]() Memun, durumun bu açıdan da kendi zararına tamam olduğunu ve Bağdat’taki Abbasiler arasındaki kargaşa ve rahatsızlıkları görünce, başkenti Merv’den Bağdat’a intikal ettirmeyi düşündü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meşhur görüşe göre, İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() Kaynaklar: [1] – Bihar, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] – Uyun-u Ahbar’ur-Rıza, c ![]() ![]() ![]() [3] – El- Mecd-u fi Ensab’it- Talibiyyin, s ![]() ![]() [4] – Uyun-u Ahbar’ur-Rıza, c ![]() ![]() ![]() [5] – Keşf’ul-Ğumme, c ![]() ![]() ![]() [6] – Fusul’ul-Muhimme, s ![]() ![]() [7] – Tarih-i Yakubi, c ![]() ![]() ![]() [8] – İkd’ul-Ferid, c ![]() ![]() ![]() [9] – Resail-i Harezmi, s ![]() ![]() [10] – Uyun-u Ahbar’ur-Rıza, c ![]() ![]() ![]() [11] – Keşf’ul-Ğumme, c ![]() ![]() ![]() [12] – Tarih-i Taberi, c ![]() ![]() ![]() [13] – a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [14] – a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [15] – Tarih-i Taberi, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [16] – Kafi, c ![]() ![]() ![]() [17] – Uyun-u Ahbar’ür Rıza, c ![]() ![]() ![]() [18] – İsbat’ul-Vasiyye, s ![]() ![]() [19] – Uyun-u Ahbar’ur-Rıza, c ![]() ![]() ![]() [20] – Fusul’ul-Muhimme, s ![]() ![]() [21] – Yenabi’ul-Mevedde, s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [22] – Fusul’ul-Muhimme, s ![]() ![]() [23] – Şia alimlerinden olan Kadi Nurullah-i Şuşteri (Ö: 1019) “İhkak’ul-Hak ve İzhak’ul-batıl” kitabını, Fazl bin Ruzbehan’ın kitabının reddinde yazmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [24] – Mihman Name-yi Buhara, s ![]() ![]() [25] – Vesilet’ul-Hadim, s ![]() ![]() [26] – Uyun-u Ahbar’ur-Rıza, c ![]() ![]() ![]() [27] – a ![]() ![]() ![]() ![]() [28] – a ![]() ![]() ![]() ![]() [29] – Kafi, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [30] – Tarih-i Taberi, c ![]() ![]() ![]() [31] – Vefeyat’ul-A’yan, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [32] – Et-Tenbih-u ve’l- İşraf, s ![]() ![]() [33] – Muhtasar-u Tarih’ud- Duvel, s ![]() ![]() [34] – Ahbar’ut- Tival, s ![]() ![]() [35] – Uyun-u Ahbar’ur-Rıza, c ![]() ![]() ![]() [36] – Tarih-i Taberi, c ![]() ![]() ![]() [37] – Uyun-u Ahbar’ur-Rıza, c ![]() ![]() ![]() [38] – a ![]() ![]() ![]() ![]() [39] – A’lam’ul-Vera, s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [40] – İsbat’ul-Vasiyye, s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : İmam Rıza Hayatı/Muaşeret Adabı/İlim ve Bilgisi/Hilafet ve Vasiliği/ |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : İmam Rıza Hayatı/Muaşeret Adabı/İlim ve Bilgisi/Hilafet ve Vasiliği/İmam Rıza Fazileti ve Siresi Hilafet ve Vasiliği İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mahzumî şöyle diyor: İmam Musa b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mansur b ![]() Bir gün Musa b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ben bugün oğlum Ali’yi vasim ve kendimden sonra halifem kıldım; O’nun yanına git, bu makamından dolayı O’nu tebrik et ve bunu sana emrettiğimi O’na bildir ![]() Mansur diyor ki, İmam Musa b ![]() ![]() ![]() ![]() Davud-u Rıkkî şöyle diyor: İbrahim’in babası İmam Musa Kazım’a; “Canım sana feda olsun, ben artık yaşlanmışım, senden sonra kimin İmam olacağını bana söyle” dediğimde, İmam (a ![]() ![]() ![]() ![]() Süleyman-i Mervzî de şöyle diyor: İmam Musa b ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey Süleyman! Oğlum Ali (Rıza) benim vasim ve benden sonra insanların hüccetidir; O, oğullarımın en üstünüdür ![]() ![]() Makam ve Mevkisi imam rıza İmam Musa Kazım (a ![]() “Bu kardeşiniz (Ali b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Memun, İmam Rıza (a ![]() “O, yeryüzü ehlinin en üstünü, en alimi ve en abididir (en çok ibadet edenidir ![]() İmam Musa Kazım (a ![]() “Oğlum Ali (İmam Rıza) benim en büyük oğlum, sözümü en çok dinleyen ve emrime en çok itaat edendir; O, benimle “Cefr” ve “Camia” kitabına bakıyor ![]() ![]() [1] – A’lam’ul-Vera, s ![]() ![]() [2] – Bihar’ul-Envar, c ![]() ![]() ![]() [3] – a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [4] – a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [5] – A’lam’ul-Vera, s ![]() ![]() [6] – Cefr; Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlim ve Bilgisi İbrahim b ![]() “Ben İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “İstesem üç günden daha çabuk Kur’an’ı hatmederim; ama okuduğum her ayet hakkında ve neyin hakkında nazil olduğunu düşünmeden geçmiyorum ![]() Ebu Salt-i Herevi şöyle diyor: “Ali b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Salt-ı Herevi şöyle diyor: İmam Rıza (a ![]() “Ben Medine’de Ravza-i Mutahhara’da oturuyordum, birçok alimler de birbirleriyle tartışıyorlardı, birisi bir meselede aciz kaldığında hepsi bana yönelirlerdi, meseleyi bana sorurlardı, ben de o meselenin cevabını verirdim ![]() Ebu Salt-ı Herevi yine şöyle naklediyor: Muhammed b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu kardeşiniz Ali b ![]() ![]() ![]() ![]() “Şüphesiz Âl-i Muhammed’in alimi senin sulbündedir; keşke ben onu görebilmiş olsaydım; O Emir’ul- Muminin Ali’nin adaşıdır ![]() Bütün Lisanları Bilmesi Ebu Salt-i Herevi şöyle diyor: İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey Eba Salt! Ben Allah’ın yaratıklarına olan hüccetiyim, Allah Teala insanların lisan ve lügatlerini bilmeyen bir kimseyi insanlara hüccet kılmaz ![]() ![]() ![]() Cafer b ![]() İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben cevaben; “Allah, resulü ve resulünün oğlu daha iyi biliyorlar” dedim ![]() İmam (a ![]() ![]() Süleyman diyor ki; Asayı alıp eve girdim, bu esnada evde dolaşan bir yılan gördüm ve hemen onu öldürdüm ![]() [1] – Keşf’ul-Ğumme, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] – Keşf’ul-Ğumme, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [3] – Bihar’ul-Envar, c ![]() ![]() ![]() [4] – a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [5] – a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alçak Gönüllülüğü ve Tevazusu Yasir-i Hadim şöyle diyor: “İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() Bir gün İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() İmam (a ![]() Sus, herkesin Rabbi birdir, anne babası birdir; mükafat ve ceza da amellere göredir ![]() Namazı İlk Vakitte Kılması ve Halkın İşlerine Yetişmesi Sûlî diyor ki: (Bir müddet İmam Rıza (a ![]() “İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() Memun’a Nasihat Etmesi Şeyh Mufid (r ![]() “İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() Hizmetçisine Şefkati İmam Rıza (a ![]() “Ebu’l- Hasan’ir- Rıza (a ![]() ![]() Sofra Başında Hizmetçiye Karşı Davranışı İmam (a ![]() “İmam Rıza (a ![]() ![]() [1] – Mekarim’ul-Ahlak, s ![]() ![]() [2] – Mekarim’ul-Ahlak, s ![]() ![]() [3] – Mekarim’ul-Ahlak, s ![]() ![]() [4] – Vesail’uş- Şia, c ![]() ![]() ![]() ![]() [5] – Bihar’ul-Envar, c ![]() ![]() ![]() [6] – Tuhaf’ul-Ukul, s ![]() ![]() ![]() [7] – Uyun, c ![]() ![]() ![]() ![]() [8] – Bihar, c ![]() ![]() ![]() ![]() [9] – Bihar, c ![]() ![]() ![]() ![]() [10] – Mehasin-i Berkî, c ![]() ![]() ![]() ![]() [11] – Kâfî, c ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : İmam Rıza Hayatı/Muaşeret Adabı/İlim ve Bilgisi/Hilafet ve Vasiliği/ |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : İmam Rıza Hayatı/Muaşeret Adabı/İlim ve Bilgisi/Hilafet ve Vasiliği/Cenazeyi Teşyi Etmesi
Musa b ![]() Ben İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey Musa b ![]() ![]() Musa b ![]() Cenazeyi kabrin kenarına bıraktıklarında mevlam İmam Rıza’yı cenazenin tarafına gidip halkı bir kenara ittiğini, cenazeye yaklaşıp elini onun göğsüne bırakarak şöyle dediğini gördüm: “Ey filan oğlu filan! Seni cennetle müjdeliyorum, bu saatten sonra artık sana bir korku yoktur ![]() Ben İmam’a; “Canım sana feda oldun, sen bu adamı tanıyor musun? Halbuki sen, Allah’a and olsun ki bugüne kadar bu bölgeye asla gelmemişsin!” İmam (a ![]() “Ey Musa b ![]() ![]() Din Alimleriyle Münazarası Şia’nın büyük alimlerinden olup 1000 yıl önce yaşayan Şeyh Saduk (r ![]() ![]() Memun, Fazl b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ben sizi hayır bir şey için toplamışım, amcam oğluyla münazara yapmanızı istiyorum ![]() ![]() Onlar da; “Ey müminlerin emiri! Başımız üstüne, yarın erken sizin yanınıza geleceğiz inşaallah ![]() ![]() Hasan b ![]() Biz İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() İmam Rıza (a ![]() “Benim selamımı ona ilet ve ona de ki; maksadını anladım, ben yarın erken sizin yanınıza geleceğim inşaallah Teala ![]() Nevfilî diyor ki; Yasir gittiğinde İmam Rıza (a ![]() “Ey Nevfilî! Sen Iraklısın, Iraklılar zeki olur, Memun’un çeşitli din ve akait alimlerini bir araya toplaması hakkında görüşün nedir?” Ben cevaben; “Canım sana feda olsun, sizi imtihan etmek ve ilminizin seviyesini öğrenmek istiyor ![]() İmam (a ![]() Nevfilî: “Hayır, Allah’a and olsun ki asla bundan korkum yoktur, senin onlara galip olmanı ümit ediyorum ![]() İmam (a ![]() Nevfili: “Evet ![]() İmam (a ![]() [1] – a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] – Hıristiyan oskofların reisi ![]() [3] – Yahudi alimlerin reisi ![]() [4] – Melek veya yıldıza tapanların, ya da Hz ![]() ![]() [5] – Ateşe tapanların kadısı ![]() [6] – Rumlu tabip) ve mütekellimler (akait ilminde üstat olanlar ![]() Sabah olunca İmam (a ![]() ![]() ![]() İmam Rıza (a ![]() ![]() Caslik; “Evet, istemesem de kabul edeceğim; İncil’in dediğini hiç inkar edebilir miyim?” Sora İmam (a ![]() ![]() ![]() “Ey cemaat! Eğer sizin aranızda muhalif olup da sorusu olan varsa, sorusunu utanmadan ve çekinmeden sorsun!” Bu esnada Kelam ilminde eşi olmayan İmran-i Sabi şöyle dedi: “Ey alimler! Eğer Onun kendisi beni sora sormaya davet etmeseydi soru sormayacaktım ![]() İmam (a ![]() “Ey efendim, dediklerini anlayıp kanaat getirdim, şehadet ederim ki Allah Teala, senin vasf ettiğin şekildedir; hidayet ve hak bir dinle peygamberliğe seçilmiş olan Muhammed de O’nun kuludur ![]() İmran daha sonra kıbleye yönelerek secdeye kapandı ve müslüman oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Bayram Namazı Kıldırışı Hicri 202 (M: 818 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Eğer ben bayram namazı kıldıracak olursam, ceddim Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() Memun İmam (a ![]() ![]() ![]() Bayram gününün sabahı, güneş doğmadan önce cadde ve sokaklar İmam Rıza’nın nasıl bayram kıldıracağını merak eden insanlarla dolup taşmıştı, hatta kadın ve çocuklar bile oraya gelmişlerdi ![]() ![]() ![]() Komutanlar da ordularıyla birlikte, atlarına bindikleri bir halde İmam (a ![]() ![]() İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Memun’un komutan ve adamları, İmam (a ![]() ![]() İmam (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fazl b ![]() Memun bir adamı İmam’ın yanına göndererek; “Size zahmet verdik, siz geri dönün” diye ricada bulundu ![]() ![]() ![]() Halk da böylece Memun’un, İmam (a ![]() ![]() [1] – Bihar, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] – İrşad-ı Mufid, s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İleri Görüşlülüğü Muhammed b ![]() Harun’nun hilafeti döneminde İmam Rıza (a ![]() İmam (a ![]() “Beni bu işe pervasız eden Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() Durum İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() Safvan b ![]() İmam Rıza (a ![]() ![]() İmam (a ![]() “O (Harun), her ne kadar çaba sarf etse de, bana ulaşacak bir yolu yoktur ![]() Rıza Adlandırılmasının Sebebi Muhammed b ![]() Ben İmam Muhammed Taki (a ![]() ![]() İmam (a ![]() “Allah’a and olsun ki yalan söylüyorlar, gerçek yoldan sapıyorlar ![]() ![]() Arz ettim: “Peki, geçmiş atalarınız Allah’ın sevgilileri, resulünün ve İmamların razı oldukları kişiler değil miydi; neden yalnız babanız “Rıza” diye anılıyor? İmam (a ![]() “Dost ve taraftarları ondan razı oldukları gibi muhalif ve düşmanları da O’ndan razı oldular; bu rızalık, atalarından hiçbirine nasip olmadı ![]() ![]() Dualarının İcabete Erişmesi Muhammed b ![]() İmam Rıza (a ![]() ![]() “Ben, Bermek ailesi aleyhinde, babama yaptıkları zulümden dolayı beddua ettim, Allah Teala da işte bugün benim onların hakkındaki duamı kabul etti ![]() İmam (a ![]() ![]() Müfessir olan Muhammed b ![]() ![]() “Memun, Ali b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu haber Memun’a yetişince rahatsız olup İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() İmam (a ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah’ım! Ey Rabbim! Sen biz Ehl-i Beyt’in hakkını büyük kıldın ki, sen emrettiğin şekilde halk bize tevessül etsin, senin fazl, rahmet, ihsan ve nimetini umsun ve arasınlar ![]() ![]() [1] – Kafi, c ![]() ![]() ![]() [2] – a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [3] – Uyun, c ![]() ![]() ![]() ![]() [4] – Uyun, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah’a and olsun ki, İmam’ın bu duasından hemen sonra rüzgar esmeğe başladı, bulutlar oluştu, gökte şimşek ve yıldırım çakmağa başladı, halk yağmurdan kaçmak için harekete geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra şimşekli ve yıldırımlı bir bulut daha geldi, yine halk yerlerinden kalkıp hareket etmek istediler ![]() ![]() “Ey cemaat! Sakin olun, bu bulut da sizin için değildir, filan şehre gidiyor; o şehrin halkına yağacaktır ![]() ![]() On bulut böylece ard arda gelip geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah Teala işte bu bulutu sizin için göndermiştir, öyleyse O’na bu lütfünden dolayı şükredin, şimdi kalkın evlerinize gidin; bu bulut evlerinize ulaşmadıkça yağmayacak, evlerinize yetiştikten sonra yağacaktır ![]() İmam (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra İmam (a ![]() ![]() Allah’ı Çok Anması Reca b ![]() “Allah’a and olsun ki, İmam Rıza (a ![]() ![]() Kur’ân Okuması İbrahim b ![]() “İmam Rıza (a ![]() “Eğer üç günden daha kısa bir zamanda hatmetmek istesem edebilirim ama, her bir ayetin hangi şey hakkında ve ne zaman nazil olduğunu düşünmeden geçmiyorum ![]() ![]() Reca b ![]() “İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() [1] – Uyun, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] – Mişkat’ul-Envar, s ![]() ![]() [3] – Bihar, c ![]() ![]() ![]() ![]() [4] – Uyun, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salavât Getirmesi Reca b ![]() “İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberlerin Silahınâ Sarılmayı Tavsiye Etmesi Ravi diyor ki: “İmam Rıza (a ![]() “Peygamberlerin silahına sarılın” diye buyuruyordu ![]() ![]() Hz ![]() Yunus b ![]() “Ali b ![]() ![]() ![]() ![]() Evden Çıktığında Okuduğu Dua İmam Sadık (a ![]() “İmam Bakır (a ![]() ![]() Muhammed b ![]() “İmam Rıza (a ![]() ![]() Kunutta Okuduğu Dua Reca b ![]() İmam Rıza (a ![]() “Rebbiğfir ve’rham ve tecavez amma ta’lemu inneke ente’l- eazz’ul- ecell’ul- ekrem ![]() “Rabbim, beni bağışla; bana merhamet et; bildiğin hatalarımdan geç; şüphesiz sen en aziz, en yüce ve en değerlisin ![]() İhlas Suresini Okuduğunda Söylediği Zikir Reca b ![]() “İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() Veliahtlığının Hikmeti Reyyan b ![]() İmam Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah biliyor ki, ben veliahtlığı isteyerek kabul etmedim; onu kabul etmekle ölüm arasında muhtar kılınınca kabul etmeyi ölüme tercih ettim ![]() ![]() ![]() Ben de zaruretten dolayı, ölüme yönelmişken zor ve ikrah üzere veliahtlığı kabul etmek zorunda kaldım ![]() ![]() ![]() [1] – Uyun, c ![]() ![]() ![]() ![]() [2] – Mekarim’ul-Ahlak, s ![]() ![]() [3] – Bihar, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [4] – Mehasin-i Berkî, c ![]() ![]() ![]() ![]() [5] – Bihar, c ![]() ![]() ![]() ![]() [6] – Bihar, c ![]() ![]() ![]() ![]() [7] – Yusuf/55 ![]() [8] – Uyun-u Ahbar’ur-Rıza, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ziyareti İmam Rıza (a ![]() “Bilin ki kim, Allah’ın farz kıldığı hakkımı ve itaatimi tanıdığı halde beni ziyaret ederse, ben ve babalarım kıyamet günü onun şefaatçileri oluruz ![]() İmam Rıza (a ![]() “Dostlarımdan her kim, hakkımı tanıdığı halde beni ziyaret ederse, kıyamet günü ona şefaatçi olurum ![]() İmam Cevad (a ![]() “Kim babamın kabrini ziyaret ederse, cennet ehli olur ![]() Yine İmam Cevad (a ![]() “Kim babamın kabrini Tus’da (Meşhed), onun hakkını tanıdığı halde ziyaret ederse, cenneti ona garanti veririm ![]() Bir rivayette şöyle geçer: “İmam Rıza (a ![]() ![]() İmam Hadi (a ![]() “Kimin Allah’a bir haceti olursa, gusül etmiş olduğu halde ceddim Rıza (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duası Reyyan b ![]() Ben Ali b ![]() ![]() “Allahumme ente sikatî fi kulli kerbin ve ente recaî fi kulli şiddetin ve ente lî fi kulli emrin nezele bî sikatun ve uddetun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah’ım! Her gam ve kederde güvencem, her sıkıntı ve zorlukta ümidim ve başıma gelen her musibette sığınağım ve hazırlığım sensin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dua, az bir farkla “Bedir” savaşında Peygamber (s ![]() ![]() ![]() ![]() [1] – Men La Yahzuruh’ul-Fakih, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] – Emali-yi Saduk, s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [3] – Kamil’uz- Ziyarat, s ![]() ![]() [4] – Men La Yahzuruh’ul-Fakih, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [5] – Bkz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [6] – Uyun-u Ahbar’ur-Rıza, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [7] – Emal-yi Şeyh Mufid, 273 ![]() ![]() ![]() ![]() [8] – Muhec’ud- Da’vat, s ![]() ![]() [9] – Tarih-i Taberi, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|