Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
devri, insanları, orta, taş

Orta Taş Devri İnsanları

Eski 01-26-2010   #1
Şengül Şirin

Orta Taş Devri İnsanları

Orta Taş Devri İnsanları

Yaklaşık İÖ 10000'de buzulların yavaş yavaş çekilmesiyle Ön Asya ve Kuzeybatı Avrupa' daki Yontma Taş Devri insanları farklı bir yaşam biçimine geçtiler Orta Taş Devri adı verilen bu dönemde, iklimde görülen ısınmayla birlikte bitki örtüsü de değişti Kuzeybatı Avrupa'da sık ormanlar yetişti Bizon, at ve rengeyiği sürüleri ile mamutlar ortadan kayboldu Avcılık ve toplayıcılıkla uğraşan Orta Taş Devri insanları daha küçük av hayvanlarıyla yetinmek zorunda kaldılar

Başlangıçta ağaçlan keserek ormanı açma olanaklan yoktu Bu yüzden ağaçlann daha seyrek olduğu yerlerde, deniz kıyısında, göllerin ve ırmaklann yakınında, kuru, kumlu fundalıklarda barındılar Küçük insan grupla-n oklar ve geyik boynuzundan yapılmış mızraklarla avladıklan küçük hayvanları, kuşlan, balıklan ve deniz kabuklularını yiyerek yaşadılar Çakmaktaşından, tahta ya da kemik kabzalar ya da saplar takarak kullandıklan bıçaklar, ok uçlan ve minik oltalar gibi küçük aletler yaptılar Daha sonralan çakmaktaşından kullanışlı baltalar da yapıldı

Taş kadar dayanıklı olmayan maddelerden yapılma aletler turbalıklarda korunmuş olarak bulundu Bunlar arasında alet saplan, ok saplan, kızaklar, huşağacı kabuğundan eşyalar sayılabilir Deniz kıyısındaki büyük kabuk ve kemik yığınlan genellikle insanlann yaşadığı yerleri gösterir Anadolu'da Orta Taş Devri'ne ait kalıntıların bulunduğu önemli yerlerden biri Antalya' daki Beldibi kaya sığınağıdır Taş Devri'nin tüm evrelerine ilişkin buluntulann elde edildiği Beldibi'nde, Orta Taş Devri'ne ait küçük taş aletler, çakmaktaşından ve kemikten yapılma oltalar, uçlar ve kazıyıcılar özellikle dikkat çeker

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com