Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kültür-Sanat > Köşe Yazıları

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
orduya inan

"Orduya İnan!"

Eski 09-03-2009   #1
delishhhh
Varsayılan

"Orduya İnan!"



İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu (1886-1978) olağanüstü üretken; ilginç bir düşünce insanı Hani ne derler; onda ne ararsan var! O bir felsefeci, o bir oyun yazarı, o bir estetikçi, o bir pedagog, hattat, yayıncı, eğitimci, ilahiyatçı 130 eserinin her biri farklı ilginçliklerle dolu Hemen hemen her konuda fikir üretmiş Eserlerinin tümünden söz etmek için sayfalarca yazmamız gerekir Kısaca şunu diyebilirim: Eserlerinde öne çıkan özelliği anlatım biçimidir Öyle ki, bir paragrafta yaptığı -gereksiz gibi görünen- yinelemeler bile okuyucuyu rahatsız etmiyor Yüreğindekini yazıya coşkun bir ırmak gibi dökmesi beni hep etkilemiştir Büyük şair Rainer Maria Rilke “İnsan içinden bir şey verirse, o küçük ya da büyük olmaz; gerçek olur” diyor Baltacıoğlu hep içinden, yüreğinden verdi ve gerçeği yaşattı Yalın bir anlatımı vardır; kesinlikle söz cambazlığı yapmaz O ’korkmadan’yazdı Yazarken ’şu ne der; bu ne düşünür’gibi beynine engeller kurmadan kalem oynattı Eğer günümüzde çok tanınmıyorsa, çoğu fikirlerinin ’birilerini’rahatsız etmesindendir Eserleri zor bulunuyor Baltacıoğlu’nun eserlerini yeniden toplumla kucaklaştırmak gerekir Özellikle “Türk’e Doğru” adlı eserini tüm okuyucularıma öneririm Bu kitabın her sayfasında yoğun duygu ile tutarlı mantık sizi sarıp sarmalıyor Şimdi sizlere Türk’e Doğru’dan “Orduya İnan” başlıklı küçük bir bölümü sunacağım Buyurun efendim, okuyalım:
“Ayrı bir dilin var; adı Türkçedir! Konuşmaya yarar, anlaşılır, yazmaya yarar Okunur, nesre, şiire gelir, duygularını taşır, sahneye, temsile uyar, heyecanlarını taşır() Türkçe akıl dili, heyecan dili, hareket dilidir Bu dil, bu Türkçe, varlığını önsüzlükten alan, evrimini sonsuzluğa kadar uzatan bir milletin dilidir Türksün; çünkü Türkçe düşünüyorsun, Türkçeyi seviyorsun, çocuklarına Türkçe öğretiyorsun, Türkçeyi yeryüzüne yaymak istiyorsun Bu isteğini hâkim kılmak için sana kuvvet gerek Sana kurmayı, erleri, silâhları ile hazırlanmış bir cihaz gerek Bu kuvvet ordudur, Orduya inan!”
“Macar kadınlarının gömleklerini, Bulgar kadınlarının peştamallarını süsleyen ” alaturka “yı üç kıtada fizik kanunları gibi hâkim kılan sensin Yaratıcı mimar, bu âlemdeki vazifen daha bitmedi İnsanlara yapıcılığı öğretmen için elin, kolun bağlı olmamalı Hürriyetini sana silâh kuvveti verir Bu kuvvet ordudur Orduya inan!”
“Elini kana bulaştırmazsın Fakat kestiğin parmak da acımaz Kanaatkârlık millî hassandır (özelliğindir) Hırsın barbarların hırsı değildir; idealcinin hırsıdır Kuvvete eğilmezsin, zayıfı ezmezsin () Tarihin bir erdem tarihidir İnsanların daha kötü olmaması, faziletlerin yeryüzüne yayılması için senin varolman, yaşaman, yaşatman gerekir Ersiz, silâhsız, kurmaysız, tekniksiz kalamazsın! Orduya inan!”
“Türk! İnsanlığı seversin ve bütün insanların kardeş ve eşit olmasını istersin Fakat apayrı bir şey; bütün insanların birbirini sevdiklerine inanırsan yanılırsın! Barışı seversin; fakat barışın (bozulmayacak bir) âlem yasası olduğunu kabul ettiğin gün kendini kaybetmiş olursun Bilirsin ki savaş bir gerçektir; korkunç bir gerçek! Savaşı acıklı bir zaruret olarak al! Seni vurmak isteyeni açık gözlülük edip sen daha önce vur! Türk! Orduya inan!”

MEVLT YILMAZ

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.