Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
elektrik, elektronlar

Elektronlar Ve Elektrik

Eski 07-03-2009   #1
Şengül Şirin

Elektronlar Ve Elektrik

Elektronlar Ve Elektrik

Elektrik akımı, elektronların bir maddenin içinden akması demektir (bak ELEKTRİK) Elektronların akışını, dolayısıyla elektrik akımının geçişini engellemeyen maddelere iletken denir Metal atomlarının en dış kabuğundaki zayıf bağlı elektronların ayrılması çok kolay olduğundan, bütün metaller elektriği çok iyi iletir Ametaller ise elektronların geçmesine kolay kolay izin vermeyen yalıtkan maddelerdir (Ayrıca bak İLETKENLİK) Elektronlar eksi yüklü olduğu için, bir elektrik devresinde elektronların akış yönü eksi kutuptan artı kutba doğrudur

Polietilen gibi bazı maddeler bir kumaş parçasına sürterek elektrik yüklenebilir Sürtünmeyle elektriklenme denen bu olayda, kumaştaki bazı elektronlar sürtünmenin etkisiyle kumaştan ayrılarak polietilene geçer Bu durumda kumaş artı elektrik yüklenir; polietilen ise kazandığı bu zayıf bağlı elektronlar kaçıp gidinceye kadar eksi elektrik yükünü korur Sürtünmeyle elektron kazanarak ya da kaybederek artı ya da eksi elektrik yüklenen

bu maddelerin elektriğine statik ya da durgun elektrik denir Naylondan ya da başka bir yapay (sentetik) elyaflı kumaştan yapılmış giysileri üzerimizden çıkarırken ışıltısını gördüğümüz, hatta çıtırtısını işittiğimiz kıvılcımlar, kumaşın üzerinde statik elektrik yükü olarak biriken elektronların önce havaya, oradan da en yakındaki artı yüklü nesne olan vücudumuza sıçramalarından kaynaklanır

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com