Özel Sektör - Kamu Sektörü - Merkezi Planlama |
06-20-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Özel Sektör - Kamu Sektörü - Merkezi PlanlamaÖZEL SEKTÖR, bir ekonomide mülkiyeti özel kişilerin elinde olan ve kâr amacıyla üretim yapan özel girişimlerin oluşturduğu kesim Öteki sektörü ise, mülkiyeti devletin olan ve ticari amaçla ekonomik etkinlikte bulunan kamu sektörü oluşturur Özel sektör kapitalist sisteme özgü bir olgudur Kapitalist bir ekonomide neyin, ne kadar üretileceği, hangi alanlara yatırım yapılacağına özel girişimci karar verir Sosyalist ülkelerde özel girişimin yerini merkezi planlama alır Özel sektörün büyüklüğü ülkeden ülkeye değişir Azgelişmiş ülkelerde kapitalist girişimcilerin yetersiz kalması nedeniyle devlet birçok ekonomik etkinliği üstlenmek zorunda kaldığından, kamu sektörü bu ülkelerde üretim, istihdam vb açıdan önemli bir yer tutar Kimi üretim alanlarında ise, kamu yararı ön planda olduğundan, bu alanlar özel sektöre bırakılmaz