Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ağacı, akça, japon

Japon Akça Ağacı

Eski 09-28-2007   #1
puslu

Japon Akça Ağacı

Yurdumuzda Karadeniz Bölgesi’nde sonbaharda renkten renge giren, yaprağını döken ormanlarda bolca bulunan ağaçlar genelde akça ağaçlarıdır Akça ağaçlarının yaprakları, sürgün rengi, yazın aldığı renkler, sonbahardaki dökülme renkleri o kadar güzeldir ki sanki çiçek açmış bitkiler kadar dikkat çekerler Yerlere dökülen ilginç yapraklar, ilkbaharda açan ve sonra çiçekleri dökülen bitkiler kadar etkileyicidir (Gövde ve dalların gelişim şekilleri de öyle…

Yurdumuzda akça ağaçları en iyi bilen Hayrettin Karaca’dır Onun kurduğu Karaca Arboretum da (Ağaç müzesinde), Yalova’da bu bitkileri toprakta görebilirsiniz Zannediyorum müzenin döner sermayeli fidanlığında Akça ağacı fidelerini bulabilirsiniz (Burası dışında da pek çok yerel serada artık değişik türler boy boy satılıyor, ne aradığınızı bilin yeterli Belki dev gibi yaşlılarını bile bulabilirsiniz Şimdiden uyarmalıyım Akça ağaç türleri yaşlandıkça çok pahalı olurlar, fiyatları görünce ürkmeyin!)

Tanıtacağım bitki yine Akça ağaç, fakat, doğada fazla boylanmayan türü (5-8 metre) Minik şehir bahçelerine, saksı’da ağaç yetiştirmeye uygun İsmi, Japon Akça ağaçı (Acer Palmatum)

İthalatın artmasıyla birlikte yurdumuza son 10 senedir bolca giren Japon Akça ağaçları, doğru ortam sağlandığında mükemmel görüntüsüyle modern heykele benzerler Bu bitki,çit gibi budanmaya müsaittir, ilkbahar da istenildiği gibi şekil verilebilir

Dünyadaki tüm Japon tarzı bahçelerde, çiçek açan manolyalarla, açelyalar, boncuklu kış bitkileri ya da budanabilen yeşil bitkilerle beraber bolca kullanılmışlar’dır Yurt dışında serin, rutubetli iklimlerdeki modern parklarda karşınıza çıkıyor Oralarda, renkleri ve bitkinin tül gibi gelişen dallarını daha çok vurgulamak için 10-20 li gruplar halinde dikerek, sergiliyorlar

Yapraklar, yeşil, açık yeşil, sarı, bordo, ya da alacalı, el şeklinde (zaten palmatum lafı buradan gelir), ya da ince tül, dantel gibi olabiliyor (A p dissectum)

Yeşil türler, renklilere göre daha zahmetsiz, hızlı gelişirler, sonbahar renkleride kırmızıdır (bence daha güzeller) Bordo yapraklılar biraz zahmetli, rutubet ve serin ortamlar esas tercihleri Bitkilerde dikkat edilecek en önemli nokta, rutubetli çimen ya da toprak üzerinde yarı gölgeli bir alana, humuslu iyi toprakla dikimin yapılmasıdır Rutubet bu bitkilerin gelişimini arttırıyor Beton zemin içine, yol kenarında, tam güneşe dikilen bitkinin yaprakları ağustos aylarında çok su kaybedip, kavruluyor, sonraki senelerde de zor gelişiyorlar

Kışların soğuk, karlı, yazların rutubetli geçtiği tüm asitli topraklarda ( siyah ormansı, yumuşak toprak) ve serin bölgeler de, Japon Akça ağaclar yetişebilir Gölet kenarları Japon Akça ağaçları için mükemmel yerlerdir
Uyarmalıyım, gündüz güneşte bu bitkileri sakın sulamayın Yapraklar yanabiliyor Suyunu, güneş yokken verin Çok sıcaklar da bile akşam vakti yaprakları ıslatmayın, kökleri sulayın, bu bitkiler çok hassas…

Üretimleri sonbahara doğru ürettikleri kanatlı tohumlardan yapılıyor Bu tohumlar toprağa dökülürse kendiliğinden yeni yavrular filizleniyor Daldan çeliklemekte bir diğer üretim şekli , ama tohumdan üretim en eğlencelisi

Yere doğru söğüt gibi büyüyen türleri (Ap dissectum), kışın kızılcık gibi kırmızı gövdeli olanları (A senkaki), mükemmel renk alan (Ap Japonicum) türleri, bir de görüp de aşık olacağınız (A Shirasawanum) ‘u tavsiye edebilirim

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-07-2007   #2
Ergenekon

elinize sağlık,
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Japon Akça Ağacı

Eski 06-07-2009   #3
siLveRghoSt

Cevap : Japon Akça Ağacı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com