![]() |
Noktalama Işaretleri Ve özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Noktalama Işaretleri Ve özellikleriNOKTALAMA İŞARETLERİ VE ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIM NOKTA: VİRGÜL: Cümlede özneden sonra; “genellikle de uzun cümlelerde kullanılır ![]() Örn: Eylül, buranın en güzel, en neşeli, en canlı ayıdır ![]() Bir düşünceyi kabul ya da reddetmek için kullanılan “EVET, HAYIR, YOK…” gibi sözcüklerden sonra: Örn: -Yok, ben bu işe karışmam ![]() -Evet, senin dediğin doğruymuş ![]() Tamlama kurmuş görünüpü anlam kargaşası yaratan sözcükler arasına: Örn: -Küçük ağacın arkasına saklandı ![]() -Küçük, ağacın arkasına saklandı ![]() Bağımlı sıralı cümleleri ayırmak için: Örn: İki günde bir, sırtına bir giysi geçiriyor, Galata’daki yazıhaneye damlıyor, orada oturuyor, çevresindekilere sorular soruyor, hesapları tartışıyor, bir çeşit denetleyici görevi yapıyordu ![]() İKİ NOKTA: NOKTALI VİRGÜL: Bağımsız sıralı cümleler arasına: Örn: At ölür meydan kalır; yiğit ölür şan kalır ![]() Birbirine bağlaçlarla (fakat, ancak, çünkü…) bağlanan cümlelerde bağlaçların önüne: Örn: Sizi hep koruyacağım; çünkü bana çok gereklisiniz ![]() Virgülle ayrılmış farklı tür ya da takımları ayırmada ![]() Örn: Karadeniz kıyılarında en çok, çay, fandık, mısır; Akdeniz kıyılarında ise sebze, pamuk, ve narenciye üretimi yapılır ![]() ÜÇ NOKTA: Söylenmeyen, söylenmek istenmeyen sözcüklerin yerine: Örn: Aramızda ona, … adını vermiştik ![]() SIRA NOKTALAR: Bir alıntıda alıntıya alınmamış sözcüklerin bulunduğunu göstermek için ![]() Herhangi bir nedenle yazılmak istenmeyen sözcüklerin bir bölümü yerine: Örn: K…… ![]() ![]() SORU İŞARETİ: ÜNLEM İŞARETİ: TIRNAK İŞARETİ: KESME İŞARETİ: Özel adlardan sonra konur ![]() Örn: Ahmet’le ne zaman tanışacağız? Bana Gül’den haber var ![]() KISA ÇİZGİ: Kavramlar arasında, başlangıç, sonuç ve ortaklık bildirmek için: Örn: Türkçe, Ural – Altay dilleri arasındadır ![]() 2005 – 2006 öğretim yılı başladı ![]() UZUN ÇİZGİ: Konuşma çizgisi de denir ![]() Yazıda konuşan kişinin konuşmasının başına konur ![]() – Eee, daha daha nasılsın? AYRAÇ (PARANTEZ): Cümle kuruluşla ilgili olmayıp, cümlenin ya da içindeki sözcüğün anlamını açıkyalıcı özellikteki arasözler, sözcükler parantez içinde gösterilir ![]() Örn: Vatanı, (güzellik yönündün) cennete benzetmiştir ![]() Bu durumu Çardaklı (Çankırı) her haliyle yansıtıyor ![]() |
![]() |
![]() |
|