Proteinler |
04-25-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Proteinler PROTEİNLER Genel Özellikleri 1-N(Aminoasit)’in dehidrasyonu ile birleşmeleri ile oluşur 2-Yapımında en az 1 çeşit aminoasit bulunur 3-Yapımında en çok 20 çeşit aminoasit bulunur 4-Sentezlerinde n-1 kadar H2O açığa çıkar 5-Hücrede ribozom larda sentezlenir 6-Hücrelerde kullanılan karakter çeşidi kadar protein bulunur 7-Hidrolizinde n-1 kadar H2O açığa çıkar 8-Yapısında n-1 kadar peptid bağı bulunur 9-Globülar (küresel) proteinler enzimler ve hormonlar suda çözünür Lifli proteinler hücre zarı kes ve derideki yapısal proteinler suda çözünmez 10-Biuret çözeltisi ile mor renk , nitrik asit ile sari renk verirler 11-Hücre zarından geçemezler 12-Kan ve doku sıvısında bulunurlar 13-Her canlının proteini kendine özgüdür Ancak canlılarda kullanılan ortak proteinlerde vardır ÖRN : Solunum enzimleri 14-Benzer proteinlerde amino asitlerin sayısı , dizilişi , sırası ve tekrarlanışı aynıdır Farklı proteinlerde farklıdır 15-Yapısında peptid , hidrojen bağı ve disülfit bağları vardır Amino asitler ENZİMLER Canlılarda Hücrede gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar dış ortamdaki reaksiyonlara göre Hücredeki biyokimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini sağlayan biyolojik katalizör olan enzimlerdir Enzim çeşitleri : Yardımcı kısım = Organik ise koenzim(vitaminler) İnorganik ise kofaktör(Ca,K,Na) Apoenzimle koenzim (kofaktör) ‘in oluşturduğu yapıya holo enzim denir Substratın yüzey artışı enzim etkinliğini artırır Her enzim özel bir kofaktör (koenzim) le çalışır Bir kofaktör (koenzim) birden çok enzimin yardımcı kısmı olabilir Her hücre kendi enzimini kendi üretir Her hücrede kimyasal reaksiyon çeşidi kadar enzim çeşidi vardır Enzimler reaksiyonları hızlandırırlar veya yavaşlatırlar Enzimler tepkimeden değişmeden çıkarlar (harcanmazlar) ve tekrar tekrar kullanılırlar Enzimler hücre dışında da etkendirler Enzimler protein yapıdadırlar Proteinlerin yapısını bozan her şey (PH, Isı vb) enzimin yapısını da bozar Enzimatik reaksiyonlar çift yönlüdür Enzimler belirli bir PH değerinde aktifleşirler ÖRN: Pepsin , PH=2 , Tripsin PH=8,5 Her enzim bir gen tarafından kontrol edilir Enzimler tek veya takımlar halinde çalışırlar Bazı enzimler inaktif olarak üretilir Aktivatörlerle aktif hale getirilir HCI ÖRN : Pepsinojen -------------- Pepsin (inaktif) (aktif) 16-Bazı maddeler (metal iyonları ve zehirler) enzimlerin aktif bölgeleri ile birleşip onları etkisiz hale getirir 17-Birleşik enzimlerde substratı tanıyan protein kısmıdır Bağlanma ve etkinlik ise kofaktör (koenzim) ile gerçekleşir 1- Ortam Isısı Düşük Isı : Kinetik enerji azalır Reaksiyon yavaşlarDönüşümlüdürYüksek Isı : Enzimlerin protein olan yapısını bozarDönüşümsüzdür Enzimlerin en etkin olduğu PH değeri 7 dir Enzimin yapısını bozarlarSubstratın yapısını bozarlarEnzim koenzimin (kofaktör) ayrışmasına neden olurlarEnzimle substrat arasına girerek birleşmeye engel olurlar Ancak bazı enzimler farklı PH derecesinde aktif olurlar ÖRN : Pepsin ------------- PH = 2 Tripsin --------------PH = 8,5 gibi Belli oranda substrat bulunan ortama enzim ilave edildikçe reaksiyon hızlanır ve en hızlı noktada substrat bitince reaksiyon durur 4- Substrat miktarı Enzim miktarı sabit tutulup substrat miktarı arttırıldıkça reaksiyon hızlanır Enzimlerin doygunluk anından sonra belirli hızla devam eder ve biterNot: Enzim miktarıda artarsa 6- Ortamdaki diğer maddeler Aktivatörler:(Vitamin,hormon,safra tuzu vb) İnhibitörler:(Ağır iyonlar,toksinler,zehir vb) Substrata göre : Lipid ------------- Lipaz Maltoz ------------Maltaz Protein ----------- Proteinaz Reaksiyona göre : Hidroliz --------------- Hidrolaz Oksidasyon ---------Oksidaz |
Cevap : Proteinler |
04-25-2009 | #2 |
Şengül Şirin
|
Cevap : ProteinlerGenel Özellikleri Suda çözünürler Hücre zarından geçerler Sindirim enzimlerinden etkilenmezler Molekül er yapıları: H | H2N-- C--COOH | R Bütün amino asitlerde değişen sadece radikal gruptur Aasitlerin amino grubu asit, karboksil grubu baz özelliktedir Bu nedenle 7-Kuvvetli asitler karşısında baz, kuvvetli bazlar karşısında asit gibi davranır Kanda ve doku sıvısında bulunurlar Peptid bağları :Aasitlarin amino grubu ile karboksil grupları arasında kurulur Amino asit sayısı Amino asitlerin çeşidi Amino asitlerin dizilişi Amino asitlerin tekrarlanışı Amino asitlerin birbirlerine oranı Proteinler DNA’daki kalıtsal şifreye göre sentezlenir Bu şifre proteinin amino asitlerinin sayısı , sıralanışı dizilişi ve tekrarlanışını belirler Amino asitlerin birinin sayısı sırası değişirse farklı proteinler ortaya çıkar Kalıtsal bilgideki değişmeler proteinlerde de değişmeye yol açar Proteinlerin ilk sentezlendiklerinde sahip oldukları primer yapı fonksiyonel değildir Primer yapıda oluşan zayıf hidrojen bağları ile protein boyut kazanarak fonksiyonel olan sekonder , tersiyer ve kuaterner yapılar oluşur Zayıf hidrojen bağlarının yüksek ısı , asit , yüksek basınç gibi etkilerle bozulmasına dolayısı ile fonksiyonun kaybedilmesine neden olur Bu yapının bozulması olayına denaturasyon adı verilir Hücre zarı , organel , kas hücrelerinde aktin miyozin flamentleri gibi yapıları oluşturur Enzim görevi : Biyokimyasal reaksiyonları katalizler Taşıma görevi : Hemoglobin vücutta O2 ve CO taşır Tanıma görevi : Hücre zarındaki özel proteinler moleküllerin tanınıp hücreye alınmasında rol oynar Hormonal görev : Hormonların yapısını oluşturarak vücutta yaşamsal olayların düzenlenmesinde rol oynar Savunma görevi : Antikorlar halinde vücudun savunmasında rol alır Enerji kaynağı : Gereksinim duyulduğunda enerji kaynağı olarakta kullanılır Osmotik basıncın korunmasında : Kanda bulunan proteinler kan ile doku sıvısı arasında osmotik basıncın ayarlanmasını sağlayarak madde alış verişinde rol oynar Dokularda fonksiyonel yapı olarak : Kaslarda aktin ve miyozin , bağ dokusunda fibroblastların oluşturduğu lifler , sinir dokusunda nöronlar Akseptör olarak : Klorofil ve ışık akseptörleri Koruma : Yılan zehiri gibi |
|