Sanayicinin Cirosu Yüzde 15 Azaldı |
04-15-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Sanayicinin Cirosu Yüzde 15 AzaldıSanayicinin cirosu yüzde 15 azaldı Sanayicinin cirosu bu yılın Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 155, siparişleri ise yüzde 202 azaldı Bir önceki aya göre ise ciro yüzde 06 artarken, siparişler yüzde 31 azalış gösterdi TÜİK, Şubat ayı "Aylık Sanayi Ciro ve Sipariş Endeksini" açıkladı Buna göre, Şubat ayında sanayicinin cirosu yüzde 155 azalarak endeks bazında 122'ye geriledi Ciro bir önceki aya göre ise yüzde 06 oranında artış gösterdi Sanayinin alt sektörleri düzeyinde, 2009 yılı Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre değişim oranları incelendiğinde madencilik ve taşocakçılığı sektörünün cirosu yüzde 41 azalarak 1654'den 1585'e düştü İmalat sanayi sektörünün ise yüzde 158 azalışla 1212'ye geriledi Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre en yüksek ciro düşüşü yüzde 345 ile dayanıklı tüketim malı imalatında görüldü Bunu, yüzde 279 ile sermaye malı imalatı takip etti Aynı dönemde imalat sanayi alt bölümlerinde en yüksek düşüş oranının yüzde 581 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatında gerçekleştiği görüldü Bunu, yüzde 432 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı ve yüzde 427 ile mobilya imalatı izledi Sipariş geçen aya göre yüzde 31 azaldı İmalat Sanayi kısmında Avrupa Birliği düzenlemelerine göre sipariş ile çalışan faaliyetlerde bulunan ve sanayi üretim anketinin kapsamına giren işyerlerinden, 2005=100 temel yıllı oluşturulan siparişler, 2009 yılı Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 202 azalarak 1178 oldu Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre en yüksek düşüş yüzde 31 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti Bunu, yüzde 258 ile dayanıklı tüketim malı imalatı takip etti Siparişler bu yılın Şubat ayında geçen yılın Şubat ayına göre en yüksek düşüş oranının yüzde 579 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatında gerçekleştiği görüldü Bunu, yüzde 429 ile motorlu kara taşıt, römork, yarı römork imalatı izledi |
|