Özel Okullar Zamsız Açılıyor |
04-12-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Özel Okullar Zamsız AçılıyorÖzel okullar zamsız açılıyor Krizden etkilenen aileleri düşünen MEF, yeni eğitim ve öğretim yılında zam yapmama kararı aldı İbrahim Arıkan, “Eğitim kalitesi düşmemeli Bu yüzden devlet kadar biz de destek vermek için fiyatları artırmayacağız” dedi Dünyanın yaşadığı ekonomik kriz çocuğunu özel okula gönderen velileri de etkiledi Yaklaşık 390 bin öğrenci özel okullarda eğitim ve öğretim görüyor Yeni eğitim yılında çocuklarının okul parasını kara kara düşünen velilere ilk müjde MEF Eğitim Kurumları’ndan geldi MEF Eğitim Kurumları Başkanı İbrahim Arıkan, küresel kriz sebebiyle işini kaybeden veya sıkıntı yaşayan velileri düşünerek, yeni eğitim-öğretim yılında zam yapmama kararı aldıklarını söyledi YÜZDE 12 ZAM YAPACAKTIK Enflasyon oranının 1-2 puan üzerinde zam yapmayı planladıklarını fakat eğitime destek için planlarını değiştirdiklerini ifade eden Arıkan, “Yüzde 12-13 zam yapmayı öngörüyorduk Fakat eğitim kalitesinin düşmemesi gerekiyor ve bunu devlet kadar bizler de desteklemeliyiz Herkes taşın altına elini koymalı Ayrıca böyle sıkıntılı bir dönemde velilerin yanında olmalıyız” dedi Bazı velilerin okul ücretlerini ödemede zorlandığını belirten Arıkan, “Bizim ödemelerimiz bankaya yapıldığı için okul ücretlerini eksiksiz olarak alabiliyoruz Fakat bankaya ödeme yapmakta zorlananlar az da olsa oluyor Bu velilere de bankalarda kolaylık yapılması için çalışıyoruz Diğer eğitim kurumlarında da bu tür durumlar yaşandığı kulağımıza geliyor” şeklinde konuştu OBAMA MODELİ MEF’in devletten bir şey beklemediğini fakat bazı eğitim kurumlarının zor günler geçirdiğini belirten Arıkan, şöyle devam etti: “Devlet ekonomik zorluklar yaşayan tüm okullara yardım etmeli Obama, eğitim kurumlarına geri ödemesiz kaynak aktardı Biz bu kadarını istemiyoruz Devlet sadece sıkıntı yaşayan okullara 2 yıllık, 2011 yılına kadar faizsiz borç versin Bu tarihten sonra okullar da borcunu ödesin istiyoruz” Öğrenci kaybetmemek için gerekirse indirim yapın Özel Okullar Birliği Başkanı ve Doğan Koleji Kurucusu Cem Gülan, özel okulların 2001 yılından buyana denk bütçeyle çalıştığını ve çok ciddi kârlar etmediklerini söyledi 2 bin 650’ye yakın özel okul içinde en fazla 100 okulun kâr ederek yılı tamamladığını ifade eden Gülen, “Geçen yıl öğrenci sayısında yüzde 10’luk bir artış olmuştu Ancak yüksek yakıt fiyatları, bununla birlikte kriz bu artışın sektöre kazanç getirmesini engelledi” dedi Birlik olarak bir tavsiye kararı aldıklarının altını çizen Gülan şunları söyledi: “Okullara, olabildiğince az öğrenci kaybetmek için mayıs sonuna kadar hem eski hem yeni velilere eski fiyatı uygulayın dedik Hatta indirim yapabilen indirim yapsın önerisinde bulunduk Şu anda 390 bin öğrenci var, yaklaşık 60 bin de öğretmen var Eğer öğrenci kayıpları yüksek miktarlara ulaşılırsa bu öğretmen işsizliği yaratacak” KDV’Yİ İNDİRİN Özel eğitim kurumları olarak bu zor günlerde birlikte hareket ettiklerini vurgulayan Gülan, “Dersanelerin de aralarında olduğu 9 dernekle birlikte geçen hafta MEB’i ziyaret ettik Bakanlarla görüştük Eğitimde KDV’nin inmesi ya da eğitim kredisi faizlerinin yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılanması gibi bir tedbirin, ekonomik paketlerden birinde yer alması için de çalışıyoruz” şeklinde konuştu Meral GÜNDOĞDU- Gökhan KARA |
|