Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aşkı, nasihat

Aşk-ı Nasihat

Eski 12-08-2008   #1
KRDNZ

Aşk-ı Nasihat

Seyyit Tirmizi'den Mevlana'ya:

"Hür olmadan, kul olamazsın Dinimizde mükellef olmanın üç şartı var: Âkil, bâliğ ve hür olmaktır Çocuk değilsin, deli de değilsin, çok şükür köle de değilsin Peki, acaba gerçekten hür müsün? Kölelerin tekliften muaf olduğunu bilirsin Dindar olman için kölelikten kurtulmuş olman lazım Kölelik, yalnızca düşman eline esir düşmekle olmaz Kim bir şeyi çok seviyorsa, o kimse, sevdiği şeye köle olmuştur Sevdiği de ona efendi olmuştur Artık o kişi, sevdiğinin hükmü altındadır: Sevdiği ister kadın olsun, ister altın, isterse köpek olsun Sen, istersen "nefis" deyiver ona Eğer nefsinin emrinde isen, ona kul olmuşsun, artık Tanrı'ya kul olabilir misin? Efendimiz, "Kişi sevdiğiyle beraberdir" buyurmadı mı? Sen, nefsini seviyorsan, Tanrı'ya nasıl dost olacaksın? Dostluğun ilk durağı, kendi isteğini bırakıp, sevgilinin isteğine sarılmaktır Seni, Allah ile dost olmaktan alıkoyan her şey, ruhunda çıkmış bir çıbandır Bunu böyle bil! İman ehli olmak istiyorsan, sen kendi nefsini değil, seni yaratanı seveceksin Çünkü "İman edenler, Allah'ı en içten sevgiyle sevenlerdir" (Kur'an, 2/165) Gerçek aşık, ahını ve feryadını dışarıya haykırmaz, kendi içine gömer Toprağa ekilmiş tohumlar gibi, o ahlar, onun ruhunda filizlenir, bereketlenir, en sonunda salih amele dönüşür"

"Sen bir güzeli seviyorum, dersin Bir sevdaya düşersin İşler dilediğin gibi gitmez; ona kavuşamazsın Ama yine de o sevdadan kurtulamazsın, ondan vazgeçemezsin Ona kavuşmayı ümit eder durursun Bu bir geçici aşk olduğu halde, onun uğruna yıllarca mücadele edersin Ümit kesmez, peşini bırakmazsın Allah yolunda gerçek sevda var, İş böyleyken, muradına eremeyince, ne diye hemen ondan vazgeçersin? Anlaşılan bu senin talihsizliğin:
Kaç kere bir hayale aşık oldun da sonra onun hayal olduğunu anladın? Gerçek aşk, bir hayalden de aşağı değil ya! Senin için vuslat gerçekleşmese bile, O'nun eşiğinde bekleyen binlerce dosttan, O'nun hikayesini dinlemedin mi?
"De ki: Ey kendi kendilerine yazık etmiş olan kullarım! Benim rahmetimden siz, hiç ümit kesmeyiniz!" (Kur'an, 39/53)
"Rabbinin rahmetinden, ancak yoldan çıkmış olanlar ümit keserler" (Kur'an, 15/56)"

alıntı

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar,
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Ey ŞaiR! Bana Yağmurdan bahsetme, yağdır
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com