Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eşzamansız, flip, flop, girdileri

Eşzamansız Flip Flop Girdileri

Eski 11-08-2008   #1
[KAPLAN]
Icon47

Bir iki duraklı (flip-flop) (D, S ve R, yada J ve K) için normal veri girişleri eşzamanlıeşzamansız denir, nedeni ise saat sinyalinin durumundan bağımsız olarak iki-durumluyu set veya reset ederler ve bunlara ön tanımlı ve temiz denir: giriş olarak ifade edilir, çünkü onların çıkışlarda (Q ve not-Q) sadece basamak ve saat sinyal geçişleri senkronize etkisi vardır Bu ekstra girişlere

Ön tanımlı giriş aktive edilince senkronize girişler veya saatten bağımsız olarak flip-flop set olur (Q=1, not-Q=0) Eğer temizleme girişi aktive edilirse senkronize girişlerden ve saatten bağımsız olarak flip-flop reset olur (Q=0, not-Q=1) Eğer hem ön tanımlı hem de temizleme girişleri aktive olursa ne olur? Sürpriz, sürpriz: çıkıştan geçersiz bir durum elde ederiz, burada Q ve not-Q aynı duruma gider, eski örnekte gördüğümüz S-R kilitlemesi gibi davranır! Ön tanımlı ve temizleme girişleri birden fazla flip-flop bir araya getirilip çok-bitli ikili bir kelimenin üzerinde işlem gördüğünde kullanışlı olur ve bunların hepsini set veya reset yapmak için tek bir çizgi yeterli olur
Eşzamanlı girişlerde olduğu gibi eşzamansız girişlerde aktif-yüksek veya aktif-düşük olacak şekilde düzenlenebilir Eğer aktif-düşük durumundalar ise tıpkı negatif ayrıt-başlatılmış saat girişlerinde olduğu gibi blok sembolünün üzerinde ilgili giriş ucunda bir eviren balon olacaktır

Bazen "PRE" ve "CLR" ifadeleri bu girişlerin negatif mantığını ayrıca göstermek için üzerlerinde evirme barlarıyla gösterilecektir:
  • ÖZET:
  • İki-duraklı (flip-flop) üzerindeki Eşzamansız girişleri saat giriş durumuna bağlı olmaksızın çıkışları (Q ve not-Q) kontrol eder
  • Bu girişler ön tanımlı (PRE) ve temiz (CLR) olarak adlandırılır Temiz giriş reset durumunu beslerken, ön tanımlı giriş set durumunu flip-flop besler
  • Bir J-K flip-flop unun çıkışları eşzamansız girişleri kullanarak geçersiz bir durumu besleyebilir çünkü çok katlı titreşici devre içindeki bütün geri beslemeler iptal edilmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com