![]() |
Şükrün Önemi |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Şükrün Önemiİslâm âlimleri şükrü şöyle tarif etmişlerdir: Şükür: Her ni’metin Allahtan geldiğini bilip dil ile de hamdetmektir ![]() ![]() ![]() Şükür, Allahın verdiği ni’metleri yerinde sarfetmek, günahlardan kaçınmaktır ![]() ![]() Şükür, ni’meti değil, ni’meti vereni görmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şükür, Allahü teâlânın verdiği ni’metleri O’nun sevdiği yerlerde kullanmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şükür, kendini o ni’mete lâyık görmemektir ![]() ![]() Şükür, yapılan iyiliği anarak ihsân edeni övmektir ![]() ![]() 1- Gelen her ni’meti Allahtan bilip şükretmek ![]() 2- Allahın verdiği her şeye râzı olmak ![]() 3- Ni’metlerden istifâde edildiği müddetçe, Allahü teâlâya isyân etmemek ![]() Şükür, hem eldeki ni’meti yok olmaktan kurtarır, hem de yeni ni’metlere kavuşturur ![]() Kurân-ı kerîmde meâlen buyuruluyor ki: (Bana şükredin, nankörlük etmeyin!) (Bekara 152) (Şükrederseniz elbette ni’metimi artırırım ![]() Allahü teâlâ, şükredene bol bol ni’met verir ![]() Hz ![]() ![]() Cenâb-ı Hak, kudretinin eseri olarak insanların istifâdesi için birçok hayvan yaratmıştır ![]() ![]() ![]() Allah, insanlara bol ni’met vermiştir; fakat insanların çoğu şükretmez ![]() Hadîs-i kudsîlerde buyuruldu ki: (Beni anan şükretmiş, beni unutan nankörlük etmiş olur ![]() (Bir kimse, kendine verdiğim ni’meti benden bilip kendinden bilmezse, ni’metlerin şükrünü edâ etmiş olur ![]() ![]() ![]() Allahü teâlânın, (Kendisine iyilik edene kötülük eden, ni’metime nankörlük etmiş olur, kendisine kötülük edene iyilik eden de, bana şükretmiş olur) sözünü düstur edinmelidir ![]() Namazı doğru kılan, Allahü teâlânın sayılamıyacak kadar çok olan bütün ni’metlerine şükretmiş sayılır ![]() ![]() ![]() Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki: (Kanaat eden, en çok şükredenlerden sayılır ![]() (Kıyâmette “Şükredenler gelsin!” diye seslenilir ![]() ![]() ![]() ![]() (Bir ni’met için, Elhamdülillah diyen, daha iyisine kavuşur ![]() ![]() (Yiyip içtikten sonra Elhamdülillah diyen Cennete girer ![]() (Bir ni’met için Elhamdülillah diyen, ni’metin şükrünü edâ etmiş olur ![]() (Cennetin bedeli “Lâ ilâhe illallah”, ni’metin bedeli “Elhamdülillâh”dır ![]() (İnsanlara teşekkür etmiyen kimse, Allaha şükretmez ![]() ![]() ![]() (Ni’mete şükür, o ni’metin gitmesine karşı emandır ![]() (Ni’mete kavuşunca şükreden, belâya uğrayınca sabreden, haksızlık yapınca af dileyen, zulme uğrayınca bağışlayan, emniyet ve hidâyettedir ![]() (İyiliği anmak şükür, iyiliği gizlemek nankörlüktür ![]() Mü’min kabirde doğru cevap verince, hemen o anda kabrin sağ tarafından ay yüzlü bir kişi çıka gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|