'KiM' Diye Soracağına 'BeN' Diyebilmek |
04-07-2008 | #1 |
gülgüzeli
|
'KiM' Diye Soracağına 'BeN' DiyebilmekBiz yaÅŸamı deÄŸiÅŸtirmeye çalışırız YaÅŸam da bizi deÄŸiÅŸtirmeye çalışır YaÅŸamı istediÄŸimiz gibi deÄŸiÅŸtiremezsek 'mutsuz' oluruz YaÅŸam bizi gerektiÄŸi gibi deÄŸiÅŸtiremezse 'uyumsuz' görünürüz EÄŸitim,çalışma,para kazanma,dostlar edinme, kitap okuma, film izleme, politik görüş kazanma gibi çabalarımızın hepsi de 'yaÅŸamı deÄŸiÅŸtirme' uÄŸraşıdır Çevreden etkilenme,yeni görüşler kazanma, bakış açımızın deÄŸiÅŸmesi,politik görüşlerimizin deÄŸiÅŸimi gibi tutumlar da 'yaÅŸamın bizi deÄŸiÅŸtirdiÄŸi' göstergeler Bizim eksenli davranışımız ve yaÅŸamı deÄŸiÅŸtirme çabalarımız kimi kez 'tutuculuk, deÄŸiÅŸimi algılayamama, uyum saÄŸlayamama' olarak görünür Biz de eksenli davranışımızın yaÅŸamı deÄŸiÅŸtirmediÄŸini düşünüp çabalarımızın boÅŸuna olduÄŸu duygusuyla umutsuzluÄŸa düşeriz Ama,eksen deÄŸiÅŸtirip yeniliklere uyum saÄŸlayanların içinde de 'kiÅŸiliksiz uydumcu' olduÄŸuna iliÅŸkin kuÅŸku sürüp gider Bu iç oyucu kuÅŸkuyu da uyum saÄŸlamanın kazançlarıyla avutmaya çalışırlar Oysa gerçek,çoÄŸu kez ikisinin karşılıklı etkileÅŸimi ile belirlenir Ne bütünüyle yaÅŸamı biz deÄŸiÅŸtiririz Ne de yaÅŸam bütünüyle bizi deÄŸiÅŸtirir Önemli olan 'yaÅŸamı yönetebilmek'tir 'YaÅŸam yönetimi' yeni bir kavram Kazanılması gereken donanımın en önemlisi En üst düzeydeki beceri Bilginin, bilincin,donanımın,becerinin,ustalığın büyük bir 'iÅŸ ve güç birliÄŸi' 'YaÅŸam yönetimi',kiÅŸinin gerçek gücünü bildiÄŸi,hedeflerini seçtiÄŸi,kendi yapabilecekleri ile yapması gerekenleri doÄŸru yerde,doÄŸru zamanda buluÅŸturduÄŸu büyük bir özyönetim ustalığı Kendisiyle çevre koÅŸulları arasında doÄŸru stratejiyi belirlediÄŸi planlama gücü Teslim almadan ve teslim olmadan buluÅŸmayı baÅŸardığı deÄŸiÅŸim Kendisine seçtiÄŸi ekseni sorgulamayı baÅŸaran bir eleÅŸtirel bakış açısı DoÄŸru ekseni kaybetmeyen bir uzgörüşe sahip olma Ä°nsanı,dünyayı,yaÅŸamı,baÅŸarıyı,baÅŸarısÄ ±zlığı doÄŸru algılayan bir bilince sahip olma Ne olduÄŸunu,ne olmadığını bilme Ne olacağını,ne olmayacağını doÄŸru kestirme Ustaca bir öngörü Olmak istediÄŸine yönelen kararlı bir irade Bu kararlı iradeyi sürdürecek azim ve sebat YaÅŸamın iniÅŸ çıkışlarına göğüs gerecek bir dayanıklılık 'YaÅŸam yönetimi',bütün bunların olumlu bir bütünleÅŸmesi AÄŸlamak yerine düşünmek Sızlanmak yerine silkinmek Yakınmak yerine yapıcılık Beklemek yerine harekete geçmek Yarının yerine bugünü koymak 'Belki'nin yerine 'kesinlikle'yi getirmek 'Kim?' diye soracağına 'ben' diyebilmek 'YaÅŸam yönetimi'ni baÅŸarmak YaÅŸamı biz mi deÄŸiÅŸtiririz? YaÅŸam mı bizi deÄŸiÅŸtirir?Yönetebilirsek,yaÅŸamı biz deÄŸiÅŸtiririz Yönetemezsek,yaÅŸam bizi önüne katar ve sürükler alıntı