Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bunlara, dikkat, hamurişi, yaparken

Hamurişi Yaparken Bunlara Dikkat

Eski 01-09-2014   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Hamurişi Yaparken Bunlara Dikkat



Hamurişi Yaparken Bunlara Dikkat



Yumuşacık poğaçalar yapamıyorum gibi mesajlar aldıktan sonra bu yazıyı yazmaya karar verdim Bu bölümde Hamurişi yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları anlatacağım
İçerisinde maya bulunan bir hamur yoğuracaksanız İçine koyacağınız tüm malzemelerin oda ısısında olması gerekiyor Yumurta bile buzdolabından çıkmış olmamalı, Tüm malzemeler ılık olmalı, Süt yada su konulacaksa mutlaka cezvede ılıyana kadar ısıtılmalı, soda ekleyecekseniz sıcak suyun içinde şişesiyle birlikte en az 10 dakika bekletilmeli, yoğurduğunuz hamurda kullanacağınız un çok önemli, bayatlamış un ile yapacağınız poğaçalardan istediğiniz sonucu kesinlikle alamazsınız Benim size bu konuda tavsiyem açık un kullanmayınız Açık unlar daha çabuk bayatlamaya yol açtığı için poğaçalarınızda sert olacaktır Her zaman 1 kiloluk paketlerde satılan paket un kullanınız Herhangi bir hamurişinde ortalama 1 kiloya yakın un koydulduğundan, evinizdeki un devamlı yenilenecek ve taze olacaktır Ben 2 kiloluk unları bile tercih etmiyorum Ayrıca Yuva Mayanın fabrikasında aldığım eğitim üzerine sizlere maya çeşitlerinden bahsetmek istiyorum Maya çeşitleri;
  • Yaş maya
  • Kuru maya
  • İnstant maya olmak üzere 3 çeşite ayrılıyor
YAŞ MAYA; Ev hanımlarının en çok tercih ettiği maya çeşitlerinin başında geliyor Yaş mayaları kullanmadan önce bir bardak ılık su yada sütün içinde eritilmesi ve tamamen eridikten sonra hamura karıştırılması gerekiyor Tek tezavantajı bu mayayı aldığınız gün yada ertesi gün kullanmanız gerekiyor Eğer kullanılmazsa aktivesi düşer ve istediğiniz sonucu alamazsınız


KURU MAYA; Aynı yaş mayada olduğu gibi, 1 su bardağı ılık su yada süt içinde eritilerek hamur kabınıza ilave edilir Yalnız bu mayalar kabuklu oldukları için ılık suyunuzun içinde en az 10 dakika bekletilmeli, sonra hamur kabınıza ilave edilmelidir Genelde 100 gramlık paketlerde satılır Raf ömrü yaş mayadan daha uzundur Bu mayanın dezavantajı yaptığınız tarifte mayanın ölçüsünü ayarlayamayabilirsiniz Ortalama 1 yada 1,5 yemek kaşığı toz maya hamurişi tarifiniz için yeterli olacaktır Bu mayayı kullandıktan sonra ağzını sıkıca kapatmalısınız yoksa 1-2 hafta sonra yine aktivitesini kaybetmeye başlayacaktır Paket açılmadığı sürece son kullanma tarihine kadar saklanabilir


İNSTANT MAYA; Benim en çok tercih ettiğim maya çeşididir Artık bütün marketlerde kabartma tozu satılan reyonlarda bulabilirsiniz Bu mayayı suda eritmenize yada bekletmenize gerek yok Direk hamur kabınızın için kabartma tozu döker gibi dökmeniz yeterlidir Tek kullanımlık olduğu için bayatlama yada aktivetisini kaybetme gibi bir sorunu yok En pratik kullanım instant mayadadır






Bu arada tüm maya çeşitleri aynı sonucu verir Yani yaş maya daha yumuşak yapıyor gibi bir söylenti kesinlikle doğru değildir Mayayı söylediğim şekilde kullandığınız sürece hepsinden mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz Maya ile ilgili tüm bilgileri öğrendiğimize göre şimdi püf noktalarımıza devam edebiliriz


Hamurişi tariflerinde genelde bardak ölçüsü pek verilmez Çünkü herkesin kullanmış olduğu bardak ölçüsü, yumurtalarının büyüklüğü ve un markası değişiktir Ortamın ısısı bile hamurunuza koyacağınız unun miktarını etkiler
İlk yaptığınızda muhteşem bir hamur yoğuramayabilirsiniz Fakat 2 yoğurmanızda daha tecrübeli olacağınız için un miktarını daha iyi ayarlarsınız Elinize yapışmayan hatta çok çok az yapışan bir hamur idealdir Hamurunuza şekil vermeden önce hamurunuzun üzerini örtüp en az 15 dakika dinlendirmelisiniz Bu şekilde hamur kendine geleceği için daha iyi sonuç almanızı sağlar
15 dakikanın sonunda hamurunuzdan parçalar koparıp istediğiniz şekli verip yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsinize aralarda boşluk kalacak şekilde dizin
Tepsiyi doldurduktan sonra, tepsinizi hava almayacak bir şekilde büyük bir poşete geçiriniz Havayla temas eden hamurunuzun kabarma işlemi çok gecikecektir Bu şekilde en az 1 saat mayalanması bekleyin 1 saat sonunda nasıl kabardığını göreceksiniz Poşeti çıkartıp, poğaçalarınızın üzerine artık yumurta sarınızı sürebilirsiniz
Yumurta sarısını mutlaka mayalanma işlemi bittikten sonra sürün Önceden sürerseniz Poğaçanız mayalanırken yumurta sarısını içine çekeceği için yine istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz Poğaçalarınızı 180 derecede pişirebilirsiniz
Poğaçalarınızı fırından çıkardıktan sonra üzerine temiz bir bez 10 dakika dinlendirin Poğaçanızı artık afiyetle yiyebilirsiniz:)
Uzun bir yazı oldu farkındayım ama bunları uyguladığınız sürece mükemmel hamurişleri yapabilirsiniz
pratikevyemeklericom

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.