Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
elektroforez, kimyada, kullanımı

Elektroforez - Elektroforez Nedir - Kimyada Elektroforez - Elektroforez Kullanımı

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Elektroforez - Elektroforez Nedir - Kimyada Elektroforez - Elektroforez Kullanımı

Elektroforez, bir sıvı içinde asılı duran (kolloidal) yüklü katı taneciklerin uygulanan bir elektrik alanın etkisiyle hareket etmeleri Bu olay genellikle su içinde dağılmış büyük kolloidal iyon partiküllerine uygulanır

Elektroforezin kullanıldığı en mühim alanlardan biri kanproteinlerinin (elektriksel yüklerindeki farklılıklara göre) analizidir Değişik hastalıklarda bu proteinlerin oranı geniş çapta değişir Dolayısıyle elektroforez, hastalık teşhisi maksatlarında kullanılır Bunlara karaciğer sirozu, nefrotik sendrom, doku harabiyetleri gibi hastalıklar örnek gösterilebilir Elektroforez; bakteri, virüs, nükleik asitler, nisbeten küçük moleküllü organik bileşikler ve kompleks metal iyonları karışımlarının analizlerinde kullanılır

Karışımların analizlerinde ve ayrılmalarında bu partiküllerin elektroforetik hareketlerinden bir çok tarzda istifade edilir Hastanelerde ve çeşitli tıp merkezlerinde yaygın olarak kullanılan elektroforezde bir selüloz asetat bandı üzerine az miktarda serum uygulanır ve belirli bir süre boyunca bu banta bir elektrik akımı tatbik edilir Bu usul kullanıldığında beş ana grup protein birbirinden ayırt edilebilir Bu ana gruplar: Albümin ile a1 (alfa1), a2 (alfa2), b (beta) ve g (gama) gloubinleridir Bu fraksiyonları görünür hale getirmek için serumlu bant boyanır ve daha sonra bu bant normal bir bantla mukayese edilir

Sonucun değerlendirilmesinde bir başka usul de bantın bir ışık yolu üzerinden geçirilmesidir (tarama) Bu usul kullanıldığında fraksiyonların herbirinin bu ışıkta yaptığı yansıtma veya emilme miktarı bir grafik haline getirilir ve böylece elektroforetik bir tarama elde edilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com