Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
diyagramı, faz, nokta, üçlü

Faz Diyagramı (Üçlü Nokta) Nedir?

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Faz Diyagramı (Üçlü Nokta) Nedir?

Fiziksel kimyada, mineralojide, ve materyal bilimlerinde termodinamik-farklı fazlar arasında denge hallerini gösteren grafik Matematik ve fizikte alternatif olarak faz uzayı anlamına da gelmektedir

Basınç ya da sıcaklık değişimiyle bir madde ya da karışımın evrelerinde (katı, sıvı, gaz) ve bileşiminde oluşan değişiklikleri gösteren grafik Faz diyagramı da denir Hâl diyagramındaki çizgiler maddenin sıvı-katı, sıvı-gaz, katı-gaz evreleri arasındaki denge durumunu gösterir Bu üç dengenin aynı anda bulunduğu, yani hâl diyagramındaki çizgilerin kesişim noktası üçlü nokta ya da üç faz noktası olarak bilinir Örneğin, suyun üçlü noktası 0,01°C'tır Bu sıcaklıkta su, buz ve su buharı dengede bulunur

Basınç-Sıcaklık Diyagramı

En basit faz diagramları bir maddenin örneğin suyun basınç-sıcaklık diagramlarıdır Faz diagramı basınç-sıcaklık uzayında maddenin hal değişimi sırasındaki değişimleri belirtir

Tipik bir faz diyagramı Noktalı çizgi suyun anormal olan davranışını gösterir Yeşil çizgi Donma sıcaklığının mavi çizgi Kaynama sıcaklığının , basınç etkisinde değişimlerini göstermektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com