Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alanda, elektrik, elektron, hareketleri, manyetik, parçacıkların, proton, yüklü

Yüklü Parçaçıkların Elektrik Ve Manyetik Alanda Hareketleri Elektron Proton

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yüklü Parçaçıkların Elektrik Ve Manyetik Alanda Hareketleri Elektron Proton

ELEKTRON

JJ Thomson yaptığı deneyler sonucu atomun temel yapı taşlarından biri olan elektronun varlığını keşfetti Kütlesi hidrojen atomunun kütlesinden çok küçük olan ve negatif yüklü kabul edilen bu parçacığa elektron adı verilir

Elektron yükü olup buna elemanter yük adı verilir Elektronun kütlesi olup bu kütle hidrojen atomunun kütlesinin yaklaşık 1/ 1836 katıdır Elektronun bulunuşu elektroniğin de başlangıcı olmuştur

PROTON

Hidrojen atomu bir elektronunu kaybederse proton adı verilen pozitif yüklü hidrojen iyonu haline gelir Yükü elektron yüküne eşit olup kütlesi mp = 1,6710 kg dır Bu kütle hidrojen atomunun kütlesine çok yakın bir değerdir

YÜKLÜ PARÇACIKLARIN ELEKTRİK ALANDA HAREKETİ

İki paralel levhanın boyutları oldukça büyük tutularak boyutlarına göre aralarındaki uzaklık çok küçük kalacak şekilde paralel yerleştirildikten sonra uçları arasındaki potansiyel farkı V olan bir doğru akım kaynağına bağlanırsa levhalar eşit miktarda zıt yükle yüklenirler Bu durumda levhalar arasında sabit ve düzgün bir elektrik alanı oluşur

Paralel levhalar arasındaki elektrik alan vektörünün yönü ( + ) levhadan ( - ) levhaya doğrudur Bu elektrik alanın büyüklüğü üretecin V potansiyeli ile doğru, levhalar arası uzaklık ( d ) ile ters orantılı değişir

Bu elektrik alanı içine konulan q yüklü parçacığa etki eden kuvvet ise olup kuvvet vektörünün yönü ( + ) yüklü parçacık için elektrik alan vektörü yönü ile aynı, ( - ) yüklü parçacık için elektrik alan vektörünün yönü ile zıt yöndedir

YÜKLÜ PARÇACIKLARIN ENERJİSİ

Aralarında düzgün E elektrik alanı bulunan paralel levhalar arasından serbest bırakılan yüklü parçacık hareket edebiliyorsa bu alan içinde elektriksel kuvvet yüklü parçacığa kinetik enerji kazandıracaktır

farkı uygulanıyorsa levhaların birinin önünden geçen yüklü parçacık diğer levhanın önüne ulaştığında yük üzerinde qV kadar iş yapılacaktır Parçacık üzerine yapılan bu iş kadar kinetik enerji kazanacaktır

W = ΔEK

qV = 1/2 m

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com