![]() |
Teşbih Sanatına Örnekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Teşbih Sanatına ÖrneklerTeşbih Sanatına Örnekler Teşbih - benzetme sanatı - teşbih örnekleri Abbas tilki gibi kurnazdır ![]() Yol yılan gibi kıvrılıyor ![]() Türkiye güzellikte cennet gibidir ![]() Taş gibi sert ekmek Kömür gibi kara gözlerin Elma gibi tatlı yanakların Kalem gibi ince parmak Rüya gibi güzel yaz ![]() Buz gibi soğuk gazoz Civa gibi haretketli adam Süt gibi beyaz badana Dal gibi ince kız Yukarıdaki cümleleri benzetmenin dört türüne göre çekimleyiniz ![]() Sanatlı beyitler ve mısralar Köhne düşünceler paslanmış çivilere benzer ![]() İhtiyar adam bir çocuk gibi ağlıyordu ![]() Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik ![]() Kükremiş sel gibiyim bendimi çiğner aşarım ![]() Kul Mustafa karakolda gezerken/Gülle , kurşun yağmur gibi ya-ğarken Dalgalan sen de şafaklar gibi ey nazlı hilal Bir kez Allah dese aşk ile lisan/Dökülür cümle günah misl-i hazan Karşımda eski evler tarih gibiydi ![]() Gündüz denizlerde sönerken baktık/Ve çobanlar gibi dallar gibi yaktık Kız vücudun sarı güller gibi ter/Çık sudan kendini üryan göster Çini bir kasede bir Çin çayı içmekteydi/Bir güzel yırtıcı kuş gözleri gördüm/Som mücevher gibi kan kırmızı tırnaklarını Ârızın âb-ı sâftır gûyâ/Zekan bir habâbdır gûya Başka sanat bilmeyiz karşımızda dururken/Yazılmamış bir destan gibi Anadolu?muz Ömür çiçek kadar narin Sandım ki güzelliğin cihanda / Bir saltanatın güzelliğiydi ![]() Poyrazla söyleşir gibi yaprakların sesin Rûy-ı zemini tâbi-i fermanı kılmağa/Sultan Selim Han gibi bir şîr-i ner gelir Neva-yı neydir esen bad cam-ı meydür gül /Çemende eşk ile sahba misal- cu dökülür Yarin ki her tebessümü dağ üstü bağ olur/Destinde cam-ı neşve semavi çerağ olur ![]() Hizmetçiye gel der gibi Azrail?e gel der ![]() Kafası kazan gibi oldu ![]() İstanbul karınca yuvası gibi oldu ![]() Dudakların elmadan etli Sürekli sevgiyi duydukça anne toprak Bambaşka Leh,Macar,Venedik,Rus güzeli /Sessiz haremde her biri endamlı bir peri Yalnız bu katta mümkün olur daima / Her hamlesiyle ruh o çelik-ten kanatlı kuş Fark etmez anne toprak ölüm maceramızı Bu dil ağzımda annemin sütüdür ![]() Gördüm deniz dedikleri bin başlı ejderi |
![]() |
![]() |
|