Mutfak Sözlügü 2 |
12-01-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfak Sözlügü 2Gato : Pastalarin pandispanyasina verilen addir Göz göz olmak : Muhallebi, pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerinde olusan küçük oyuklara denir Gratine Etmek : Genellikle gratine edilecek yemegin üzerindeki sosa rendelenmis peynir serpilerek firin izgarasinda kizartilmasi islemidir Harç : Kullanilan malzemelerin dogranarak karistirilmasi Islatmak : Zor pisen kuru baklagillerin pisirme sürelerini kisaltmak için önceden su içinde bekletilmesi Jelatin : Toz yada tabaka halinde satilan bir kivam verici Karanfilli Sogan :Kabuklari soyulmus sogana 2-3 dis karanfil saplanarak bazi yemeklerin haslamasi sirasinda kullanilir Kef : Kaynatilan yemegin üzerinde istenmeyen kisimlarin olusturdugu köpük Konkase Domates : Kaynayan suya atilan domatesler kabuklari çatlamaya baslayinca çikarilir, soguk suya atilir böylece kolayca kabuklari soyulur Domatesler ikiye kesilip çekirdekleri çikarilir ve tavla zari büyüklügünde dogranir Közlemek : Izgara veya kömür atesinde sebzelerin kabuklariyla pisirilmesi Krim : Taze, dinlenmis sütün üzerinde biriken yagli kisim Kuzu Gömlegi : Kuzunun karin kismindaki iç organlarini gögüs kafesindeki organlardan ayiran zar kismi Labne : Hiç tuzu olmayan yumusak krem peynir Daha çok tatlilarda ve pastacilikta kullanilir Lapa : Taneli gidalarin genellikle pirinç suyuyla kaynatilarak bulamaç haline getirilmis sekli |
|