Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
büyük, dikkat, dondurmadaki, tehlikeye

Dondurmadaki Büyük Tehlikeye Dikkat

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dondurmadaki Büyük Tehlikeye Dikkat



Yazın çok tüketilen hazır dondurmalar, süt tozu, glikoz şekeri, kanserojen renklendiriciler ve 'şüpheli' katkı maddeleri ile yapılıyor



Sıcak havalardan bunalan insanların en çok tükettiği ürünlerin başında hiç kuşkusuz dondurma geliyor Ne var ki hazır dondurmalar insan sağlığını tehdit ediyor Aksiyon Dergisi'nin hazırladığı haber yeni bir tartışmayı da gündeme getirdi Yaz mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden dondurma "Dondurmalar Tebliği"ne göre değil, "Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği"ne göre üretiliyor Bu da piyasadaki birçok dondurmanın süt tozu, glikoz, margarin, sentetik salep, renklendirici ve aroma gibi 'şüpheli' katkı maddeleri ile üretildiği anlamına geliyor

Türk Gıda Kodeksi Yönetme-liği'ndeki "Dondurma Tebliği"ne göre dondurmanın içinde süt, kaymak, salep, şeker, yumurta sarısı ve doğal aroma yahut meyvelerin bulunması gerekiyor Piyasada satılan dondurmalar ise 'Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği'ne göre üretiliyor ve yapımında su buzu, meyveli buz, sorbe, sütlü buz, bitkisel yağlı sütlü buz kullanılıyor İçlerindeki katkı maddeleri de bu başlıklara uygun şekilde hazırlanıyor "Mamullerimizin hiçbir çeşidinde domuz ve domuzdan elde edilmiş katkı maddeleri kullanılmamıştır" ibaresi istisnasız her üründe bulunuyor Tüketiciler Birliği'nin (TB) yayımladığı rapora göre 'yoktur' ibaresine rağmen bazı dondurmalarda E-441 koduyla belirtilen jelatin kullanılıyor Jelatinin maliyeti düşük olmasına rağmen dini hassasiyetten uzak firmalarca üretiliyor ve kimi zaman domuzdan elde ediliyor Kullanılan sığır jelatini olsa dahi İslami usullere göre kesilmiş olması gerekiyor Aksiyon Dergisi'nin yayımladığı haberde dikkat çeken bir diğer nokta ise mevcut üretilen dondurmaların yüzde 95'inde hiç süt kullanılmaması Süt yerine aynı tadı vermesi için süt tozu kullanılıyor Pahalıya alınan dondurmalarda dahi durumun aynı olduğu belirtiliyor Dondurma üretiminde kullanılan katkı maddeleri ve renklendiriciler; mineral dengesini bozuyor, hiperaktivite-dikkat dağınıklığı-huysuzluğu artırıyor, böbreklere de zarar veriyor, koroner kalp ve şeker hastalığına yol açıyor, bağışıklık sistemini zayıflatıyor, anne sütünün kalitesini düşürüyor, kanseri tetikliyor ve şişmanlatıyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.