Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bugün, pişirelim

Bugün Ne Pişirelim

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bugün Ne Pişirelim




Yeni bir gün başlıyor, acaba bugün ne pişirsem? Hem ailenin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak, hem dengeli, hem de farklı bir yemek olmalı derken çoğu kadın boş yere stresli anlar yaşamakta Bu yazıyı siz hanımlara, sorununuza bir nebze olsun çare bulabilmek için hazırladık Gerçi burada erkekleri de unutmamak gerek Onlar da her gün aynı saatlerde gelen “bugün ne pişirmemi istersin” telefonlarından kurtulup, işlerine kendilerini daha fazla verebilmenin keyfini yaşama fırsatı bulacaklardır
Dengeli ve çeşitli mönüler hazırlamak sanıldığı kadar zor değildir Bunu, birkaç önemli kuralı yan yana getirerek kolaylıkla gerçekleştirmek mümkündür Mönü planlarken ilk dikkat edilmesi gereken, mönünün ailedeki bireylerin günlük gereksinmelerini karşılayacak oranda olmasıdır Üç ana öğünden her birinde; protein grubu, yani yumurta, süt, peynir, yoğurt, et, balık, tavuk ve benzerlerinden bir tanesini; karbonhidrat grubu, yani pirinç, makarna, ekmek, börek, tatlı ve benzerlerinden bir tanesini; vitamin ve mineral grubu için de, sebze, salata, meyve ve benzerlerinden bir tanesini bulundurmak gereklidir Dolayısıyla, öğünlerde üç besin grubunun her birinden birer tane tüketilmiş olur Böylece hem dengeli, hem de porsiyon miktarını aile bireylerinin ihtiyacına göre ayarlayarak, yeterli beslenmeyi sağlamış olursunuz



Mönü planlarken dikkat edilmesi gereken ikinci önemli husus da mönülerdeki renk, şekil, kıvam ve tat uyumunu sağlamaktır Aynı renkten olan yiyecekler yerine, ayrı renkten olan yiyecekler yan yana getirilmelidir Örneğin; domates çorbası, barbunya yemeği, elma yerine domates çorbası, ızgara tavuk, yeşil salata kombinasyonunu tercih ederek mönüdeki renk uyumunu sağlayabilirsiniz Çünkü, renk uyumu sağlanmazsa mönü kişiye sevimsiz görünür Dolayısıyla iştahı olumsuz yönde etkiler Örnekte belirttiğimiz gibi hepsi kırmızı renkte olan yemekler yerine, biri kırmızı, biri beyaz, biri yeşil yemeğin göze ve iştah merkezine etkisi çok daha olumludur
Bilindiği gibi her yemeğin özelliğine göre belirli bir kıvamı vardır Mönü planlarken yemeklerin kıvamına göre bir seçim yapmak gereklidir Örneğin, sebze çorbası, sulu köfte, cacıktan oluşmuş aşırı sulu bir mönü yerine, sebze çorbası, haşlanmış patatesli söğüş et ve mevsim meyvelerinden bir tanesi tercih edilirse mönü daha hoşa gider ve yenilebilir biçimde olur Aynı tatta olan yemeklerin de mönüde bir araya gelmemesine özen gösterilmelidir Örneğin, domates soslu bir makarna yanında, domates salatası yemek, sanki domates yanında az makarna yiyormuşsunuz gibi olur Halbuki domates salatası yerine kıvırcık salata seçimi daha uygundur Gene, etli dolma yanında pirinç pilavı yemek, az kıymalı pilav yemeye benzer Etli dolmayanın-da yoğurt yemek daha uygun olur Yemeğin göze güzel görünmesinde şekil de fevkalade önem taşımaktadır Gelişigüzel, yemek görüntüsüne önem verilmeden hazırlanmış bir sofra yerine, daha özenle hazırlanmış, güzel ve cezbedici şekiller verilmiş yemeklerden oluşan bir mönü, herkes için çok çekicidir Hiç kuşku yok ki, bu yolla ailenizdeki tüm bireylere istediğiniz her yemeği rahatlıkla yedirebilirsiniz Aksi takdirde yemekleriniz ziyan olur Bir patates püresi düşünün, tabakta volkanik dağlar görüntüsünde olup, sanki servis kaşığı ile pat diye tabağa yapıştırılmış bir püre, sofranın üzerinde öylece duruyor Kan şekeriniz anormal düşmemiş, açlıktan da gözleriniz dönmemişse, herhalde o püreyi yemezsiniz Halbuki güzel şekil verilmiş, üzeri maydanoz, bezelye veya zeytin ile süslenmiş bir püre, gayet tabii ki göze daha hoş gelir, albenisi daha fazladır ve de daha çok takdir toplar Mönü planlamaya kısa püf noktalarıyla devam edelim Yiyecekler uygun koşullarda pişirilip saklanırsa, üç gün muhafaza edilebilir Sebze salataları daima taze hazırlanmalı ve bekletilmeden tüketilmelidir Aksi halde ekşir, tadı ve şekli bozulur Mönülerde pilav, makarna, börek yanında tatlı kullanılmamalıdır Bir öğünde aynı gruptan iki yemek olmamalıdır Örneğin, makarna veya şehriye çorbasının bir arada olmaması gibi Yine mönüde etli sebze yemekleri ve etli dolmalar yanında, zeytinyağlı sebze yemekleri veya zeytinyağlı dolmalar kullanılmamalıdır Yiyeceklerin hazırlanması ve porsiyonların belirlenmesinde ailedeki bireylerin yaş, cinsiyet ve aktivitelerine göre besin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır Hafif aktivitesi olan bireyler aralarda meyve, kırıkkırak, diyet bisküvi, peynir, diyet süt veya diyet yoğurt gibi yiyeceklere yer vermelidirler Aktivitesi fazla olan bireyler aralarda kuruyemiş, kurabiye, kek gibi yiyecekler tüketebilirler İklim ve mevsimlerin besin ihtiyaçlarını etkilemesi de söz konusudur Soğuk havalarda, sıcak ve enerji değeri yüksek yiyecekler tercih edilirken, sıcak havalarda soğuk ve enerji değeri daha az olan yiyeceklere yer verilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.