Yoğurt Suyu Nasıl Kullanılır? |
11-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yoğurt Suyu Nasıl Kullanılır?yoğurt suyunun faydaları - yoğurt suyundan neler yapılır - yoğurt suyundan ne yapılır - yoğurt suyu ve böbrek taşı Yoğurt Suyu Nasıl Kullanılır? Yoğurdun suyunda bulunan ve Türkiye'de eksikliği en fazla görülen vitaminlerden biri olan Riboflamin (B2) vitaminin sağlık açısından son derece yararlı olduğu bildirildi Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim görevlisi Dr Nurten Budak, yoğurdun görünümü ve lezzetini artıracağı düşüncesiyle suyunun dökülmesinin yanlış olduğunu söyledi Dr Budak, "Yoğurdun suyuna sarı ve yeşilimsi rengi veren B2 vitaminidir Yoğurdun suyunun dökülmesi ile sağlık açısından son derece yararlı olan bu vitamin de boşa gitmektedir Bu nedenle yoğurt suyu kesinlikle dökülmemelidir Yoğurdun suyunun mutlaka dökülmesi gerekiyorsa, süzülüp, yemeklere katılmalıdır'' dedi B2 vitamini eksikliğinin, göz ve ağız kenarlarında çatlamalar ve yaralara neden olduğunu ifade eden Budak, "B2, Türkiye'de eksikliği en fazla görülen vitaminlerden biridir Bu nedenle yoğurt suyunun değerlendirilmesi sağlık açısından önemlidir B2 vitamini, vücuttaki protein, karbonhidrat ve yağlarla etkileşim içine girerek, onların kullanılmasını kolaylaştırır Böylece vücut bunlardan daha çok yarar sağlar'' dedi Kola yerine ayran Dr Budak, ayranın içindeki yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkisiyle kanser başlangıcını önlediği ve tümör gelişimini gerilettiğini de söyledi Ayranın hayli zengin bir içeriğe sahip olduğunu söyleyen Budak, şunları söyledi: "Ayran, kalsiyum ve potasyum içermesi nedeniyle özellikle kemik ve dişlerin oluşumuna olumlu etki yapar Ayran ayrıca, A, B12, D, B2 ve B6 vitaminleri ile protein deposudur Ayran, kolestrerol miktarının azaltılmasının yanısıra, toksit maddelerin notralizasyonunu sağlar, vücudun sıvı dengesini korur Bu nedenle, yoğurt suyu ayran olarak da değerlendirilebilir'' |
|