|
|
Konu Araçları |
çekilen, çile, doğu, hakkında, türkistan, türkistanda, yıllık |
Doğu Türkistanda Çekilen 60 Yıllık Çile, Doğu Türkistan Hakkında |
11-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Doğu Türkistanda Çekilen 60 Yıllık Çile, Doğu Türkistan HakkındaUygur işçilerin linç edildiği olay Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri’ni sokağa döken, iki işçinin linç edildiği gece ile ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı Çin’in güneyindeki bir kentte Uygur Türkleri’nden iki işçinin linç edilmesi olayı hakkında yeni görüntüler ortaya çıktı Doğu Türkistan’da patlak veren ayaklanmalara neden olan olayın detayları yavaş yavaş ortaya çıkıyor Çin’in güneyindeki bir eyalette Uygur Türkleri’ne yönelik başlatılan saldırılarla ilgili olarak ortaya çıkan görüntülerde iki Uygur işçinin nasıl linç edildiği açıkça görülüyor Görüntülerin Uygur Türkleri tarafından görülmesi ve olayın duyulması Sincan’da gösterileri başlatmış ardından Çin polisinin katliamı gelmişti Çıkan olaylarda resmi rakamlara göre 156 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmış ve binlerce kişi de tutuklanarak cezaevlerine atılmıştı Uygur kadınların feryadı D Türkistan’da meydana gelen çatışmalardan sonra erkekleri katledilen ya da tutuklananların eşleri sokağa döküldü Çin polisinin Doğu Türkistan’daki Uygurların protesto gösterilerinde ortaya koyduğu şiddet sonucu ölenlerin sayısının bine yaklaştığı öne sürülürken, resmi makamlar bu sayıyı halen 156 olarak gösteriyor Çin polisinin gösterdiği sert tepki, öldürmelerle sınırlı kalmadı Olaylara karıştıkları ve sorumlu oldukları iddiasıyla binlerce Uygur Türkü gözaltına alındı ve tutuklandı Ayrıca, Çin yönetimi Doğu Türkistan’da sokağa çıkmayı yasakladı Tüm bu yasaklara rağmen eşleri ve çocukları tutuklanan Uygur kadınları sokaklara çıkmayı başardı Sokaklardaki Çin polislerinin barikatlarına rağmen seslerini yükseltmeye çalışan Uygur kadınları, suçsuz yere tutuklanan eşlerinin ve çocuklarının serbest bırakılmasını istiyor Doğu Türkistan sokaklarını baştan başa kuşatan Çin polisilerinin içinde kalan Uygur kadınları ilginç bir manzara oluşturuyor Uygur kadınlarının protesto gösterileri devam ederken, Çinli siviller de Uygur Türkleri’ne ait iş yerlerini tahrip etmeye başladı Polisin olayları kontrol etmek için gereken çabayı göstermediği öne sürülüyor DÜNYA BÜLTENİ |
Doğu Türkistanda Çekilen 60 Yıllık Çile, Doğu Türkistan Hakkında |
11-25-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Doğu Türkistanda Çekilen 60 Yıllık Çile, Doğu Türkistan HakkındaAH! DOĞU TÜRKİSTAN… Unutulmuş yurdumda, yine vahşet , yine kan, Zulüm payidar oldu, Nerede bizim eller! Türklüğün öz beşiği, Ata Yurdum Türkistan, Zindana döndü şimdi, kapandı bütün yollar Ahde vefa bilmeyen, insana insan denmez, Darda kalan kardeşe, insan olan sırt dönmez, Sen sahip çıkmaz isen, bu yangın asla sönmez, Su taşısa ırmaklar, suyunu verse göller Türkün kanı ucuzmu, bu sessizlik ne için, Ey aydın geçinenler,Türke de kucak açın, Yoksa Türk öldürürken, sevecen mi geldi Çin, Konuşun ele ötüp, Türk için dili lallar Gücüm yok deme bana, sesin var haykıracak, Hiç değilse konuş be, gücün yoksa verecek, Huzuru İlahide, Rabbim senden soracak, Haksızlık karşısında, şeytandır susan diller Bir nefes hürriyete, vatanın dağlarında, Canlarını verdiler, gencecik çağlarında, Filizlenip yeşeren, Türkistan bağlarında, Fidanlar boyun büktü, açmadan soldu güller Rabbim mazlumu korur, gün döner hesap döner, Sanmaki Türklük odu, Türkistanımda söner, Dışı kül kaplasada, altında ateş yanar, Bir nevruz yeli essin, dağılsın hele küller Şehidim rahat uyu, bu od senle yanacak, Ergenekondan ruhun, dağı delip inecek, Yüz suyun hürmetine, gözyaşları dinecek, Rabbim’den bunu niyaz, ediyor mazlum kullar Ey Doğu Türkistanım, vatanım, ata yurdum, Beni affet diyemem, suçluyum, uzak durdum, Gönlümü uzaklardan, esen rüzgâra verdim, Uygur yiğitlerine, götürüp versin yeller İLHAN ESEN |
|