![]() |
Kırk Köse İle Bir Köse Masalı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırk Köse İle Bir Köse MasalıKIRK KÖSE İLE BİR KÖSE VE Diğer köse masalları Derleyen: Cellâddin KİŞMİR Bir varmış bir yokmuş, evvel zaman içinde kalbur saman içinde, cinler cirit oynar eski hamam içinde ![]() ![]() ![]() O olmadı, bu olmadı; Ayşeciğin donu fistanına uymadı; yedi iklim dört cihan duydu da bizim pire cenapları duymadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte böyle, ne siz vardınız dünyada ne *****z, ne babanız ben gezerdim tek başıma Birde baktım bir gün bir karış boylu bir metre sakallı camız tezeği gibi kat kat akıllı bir köse çıktı karşıma, merhaba dedikten, hoş beş ettikten sonra, anladım ki kösenin bir derdi var ![]() “Ne o köse efendi,” dedim ![]() O açtı ağzını, yumdu gözünü söyledi söyledi ![]() “Dur yahu” dedim, “arkandan atlı mı kovalıyor, biraz yavaş ol ![]() Anlattı böyle tek tek, ben dinledim yavaş yavaş, tıpkı sizler gibi ![]() Günlerden bir gün yani aslanların korktuğu, farelerin uçtuğu devirlerde bir karış boylu, metre sakallı kat kat akıllı köseciğimizin parası kalmadı elinde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Köse” demişler bu ne biçim öküz böyle Hani bunun kuyruğu, kulağı? Boynuzlarını burnunu ne yaptın? Ayaklarına ne olmuş? Gözleri ağlamış mı ne? Köse şaşırıp kalmış ![]() ![]() ![]() ![]() “Hadi git tavşan, ablana söyle de pilav yapsın, tatlı yapsın, aklına ne gelirse yapsın; iki saat sonra buraya getirsin ![]() Tavşan dinlememiş bu sözleri, çekmiş gitmiş dağlara ![]() “Köse” demişler, “senin evin bu tarafta hâlbuki tavşan dağlara, taşlara gitti ![]() Köse hazır cevabı hemen yapıştırmış: “Siz bilmezsiniz o kestirmeden gidiyor ![]() İki saat sonra Kösenin karısı bir elinde yemekler, öbür elinde tavşan çıkar gelir ![]() ![]() ![]() “Alın” demiş, “bir öküz fiyatına bir tavşan” Öküz değil, deve fiyatına da olsa Köseler alacaklarmış zaten ![]() “Tavşan her birimizin karısına uğra bize yemek getirsinler ![]() Tavşan vurmuş gitmiş dağlara taşlara ![]() ![]() ![]() “Hiç olmazsa” demiş, “birer kahve içimlik oturun ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kırk Köse İle Bir Köse Masalı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırk Köse İle Bir Köse MasalıKöseler kahve içmeye girmişler ![]() “Hanım bize kırk kahve pişir kırkı da şekersiz olsun ![]() “Pişirmem” demiş ![]() “Pişireceksin” demiş ![]() “Pişirmem” demiş ![]() Köse demiş pişireceksin, karısı demiş pişirmem başlamışlar böylece dövüşmeye ![]() ![]() “Of anam” demiş, “kanlar içinde yere yuvarlanmış ![]() Köseler korkup telaşlanmışlar: “Hay köse neden yaptın canım ![]() “sakın korkmayın” demiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Nah işte böyle” demiş ve cebinden bir düdük çıkarak öttürmüş ![]() Düdük öter ötmez karısı ayağa fırlamış! Köseler: “Bize sat bu düdüğü bize sat demişler ![]() Köse: “Parayı veren düdüğü çalar” demiş; birer altına birer düdük satmış ![]() Kırk köselerin kırkı da kösenin bu ikinci oyununa kanarak hiç yoktan karılarıyla kavga edip öldürmüşler ![]() ![]() ![]() “Vay” demişler, “köse bunu da bize etti ha öyle mi?” Kalkmışlar, Köseyi öldürmeye ![]() ![]() ![]() “Ne var hemşerim demiş ne düşünüp durursun?” Çoban: “Ah keşki öyle olsaydı” demiş ![]() - Bundan kolay ne var hemşerim ![]() ![]() ![]() ![]() “Peki, iyi söyledin, hoş söyledin, ama bu sürüyü ne yapayım?” “Düşündüğün şeye bak? Ben varım ya canım ![]() ![]() Çoban akıl akıldan; el elden üstündür diyerek koyunlarını Köseye bırakarak gitmiş, gideceği yere! Köse ağzı kulaklarında güle oynaya şarkı türkü söyleye evin yolunu tutmuş ![]() ![]() “Seni öldüreceğiz,” demişler ![]() “Durun sersemler durun,” demiş Köse ![]() Köseler yine telaşlanıp; “Bize de bul; bize de bul demişler ![]() “Aha” demiş “şu denizin dibinden ![]() Köse, Kırk Kösenin kırk ayağına kırk büyük taş bağlayıp: “Haydi, bakalım demiş; kendinizi gösterin? Kim daha çabuk, kim daha önden girerse, en çok onun sürüsü olur ![]() Köseler birbirleriyle yarış mı kavga mı ne dersiniz deyin denize girip ses vermez yerlere gitmişler ![]() ![]() ![]() Metre sakallı, kat kat akıllı Köse kırk köselerin hesabını görüp evine döndüğünde şöyle rahatça bir nefes almış ![]() |
![]() |
![]() |
|