Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
evlilikte, izi, kaderin

Evlilikte Kaderin İzi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Evlilikte Kaderin İzi

Evlilikte Kaderin İzi

Hocam evlilikle ilgili yazılarınız özellikle dikkatimi çekiyor, istifade etmeye çalışıyorum Çünkü ben de bu süreçteyim

Öğretmenim, 28 yaşındayım, Batman'lıyım Şimdiye kadar önüme onlarca aday çıktı Çoğundan hoşlanmadım Kimi de İslami duyarlılığı az, dengesiz insanlardı En son biriyle tanıştım, çok iyi, düzgün, inançlı biriydi Ailem araştırdı, "ailesi psikopat" diye bana engel oldular Aile desteği alamadığım için kendime güvenemedim, diretemedim, tam bir çıkamaza girdim Çok sıkıntılar yaşıyorum, dua edip Allah'a sığınıyorum Bu çaresizliğin beni ümitsizliğe düşürmesinden korkuyorum
Evleneceğimiz kişinin ailesi ne kadar önemli? Evlilikte kaderin ve irademizin rolü nedir? Bana bu konularda önerileriniz nelerdir? (Rumuz: Doğulu)

Evlilik bir kader işidir Kaderin dışında bir şey var mı hiç? Diğer bir ifadeyle, Allah'ın ilmi dışında ne olabilir ki? Bunun için kadere "ilim nev'indendir" demişler

Kader Allah'ın çizdiği programdır Bu programın büyük olanı "büyük âlem" olarak bildiğimiz kâinatta, diğeri de "küçük âlem" dediğimiz insanda mevcut

Kader aynı zamanda bir ölçü olarak bilinir Olmuş, olacak her şey belli bir programa ve belli bir ölçüye göre takdir edilmiş, yaratılmış ve yaratılıyor

Kur'ân bize bu bilgileri veriyor "Biz her şeyi belli bir ölçüye göre indirdik", "Biz her şeyi belli bir kadere/miktara göre yarattık" diyor Yüce Allah Bir de, "Yaratan bilmez mi hiç" âyeti vardır ki, Allah hem gördüklerimizi bilir, hem de görmediklerimizi, göremediklerimizi

Ama Allah'ın ezelî ilminde bilmesi, bizim o işi yapmamızı zorlamaz, mecbur etmez Mecbur etseydi, sorumlu tutmaz, iyilik/kötülük, günah/sevap, hayır/şer kavramları söz konusu olmazdı

Çalışmayan, tembel bir insanın maddi sıkıntı çekmesini biliriz Biz böyle bir sonucu bildiğimiz için mi bu adam tembellik yaptı?

Bu kişi iradesini kullanmadı, tercihini bu şekilde yaptı, dolayısıyla böyle bir sonuçla karışlaştı Çalışkan insan için de benzer sonuç söz konusudur

Evlilikte de aynı ölçü ve aynı sonuç geçerlidir

Siz incelersiniz, araştırır, soruşturursunuz, sonunda olumlu veya olumsuz karar verirsiniz, kader sizin tercihiniz ve seçiminiz doğrultusunda hükmünü verir

Meselenin ilginç bir yönü vardır Sonuç olumlu çıkarsa, istediğimiz gibi gerçekleşirse, "aklımızı kullandık" derken, sonuç beklediğimiz gibi olmaz, "Ne yapalım kaderimiz böyleymiş" diyoruz

Oysa imanî açıdan bakıldığında mesele tam tersidir İnsan iyiliklerine sahip çıkmamalıdır, çünkü iyilik yapmamızı isteyen de Allah'tır, yaratan da İyi çıkarsa Allah'tan bilmemiz gerekir Fakat yanlış tercih sonucu yanlış bir yola girersek, yanlışı isteyen biziz, yaratan Allah'tır Dolayısıyla yanlış ve aleyhimize çıkan sonucu kadere yüklememiz doğru olmaz

Bunun için elimizden geleni yaptıktan sonra girişimde bulunacağız, Allah'a tevekkül edip sonuca razı olacağız Ümitsizliğe, yılgınlığa ve güven sorununa kapılmayacağız

Evlilikte karşı tarafın aile yapısı önemlidir Fakat bu konuda da hemen kesin yargıya varmamalı Kendiniz bizzat yakından görüp karar vermelisiniz, çünkü başkalarının bakışı sizi yanıltabilir

Maalesef çevremiz çoğu zaman evlilik meselesinde yanlış bilgi verebiliyor Bu açıdan her söze kanmamalı, her bilgiye güvenmemeli

Bir de evlilik işini fazla aceleye getirmeyin Sabreder, zamana bırakırsanız, Allah'tan yardım diler, O'na güvenirseniz, strese, sıkıntıya girmezsiniz Çünkü bilirsiniz ki, Allah niyetimize göre verir bize her şeyi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com