![]() |
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü 2 Nisan, bütün dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilân edildi ![]() ![]() Her yıl, “Otizm Farkındalık Ayı” olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve bilinirliğin arttırılarak, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor ![]() ![]() ![]() Otizmin belirtileri Otistik çocuklar genelde öğrenme zorluğu çekerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Otistiklerde, etkilenme dereceleri değişse de, şu ortak belirtiler görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü Türkiyedeki otizmli bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata tam katılımlarının sağlanması amacıyla bu alanda çalışan 16 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu bir sivil toplum hareketi olan OTİZM PLATFORMU, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla, bütün dünyada olduğu gibi Türkiyede de sayıları her geçen gün artan otizm teşhisli çocuklara dikkat çekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Otistik çocuklar da eğitim imkânlarından yararlanmalı Rehberlik Araştırma Merkezlerinde otizmli çocuklarımızın eğitsel değerlendirmesini yapan kadroların, çağın ihtiyaçlarına uygun erken tanılama ölçeklerini kullanması için eğitimlerle desteklenmesi gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Otistik çocukların eğitimi ile ilgili en önemli konu ise onların normal okullarda eğitim görme haklarının sağlanmaması ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Otizm konusunda ailelerin, eğitimlerin, kamu kuruluşlarının ve STKların işbirliği yapması, erken teşhis konusunda bilinçlenmenin sağlanması gerekmektedir ![]() Ailelere yol haritası: Otizmden kuşku duyulması Eğer çocuğunuzda otizm olabileceğinden kuşkulanıyorsanız, en kısa zamanda bu kuşkunuzla ilgili olarak uzman görüşü almalısınız ![]() Bu amaçla doğrudan çocuk ruh hastalıkları uzmanına ya da çocuk nörologuna başvurabileceğiniz gibi, önce çocuğunuzun doktoruna ya da sağlık ocağında çalışan sağlık personeline de danışabilirsiniz ![]() Çocuğunuzun gelişimini takip eden çocuk doktoruna, Ana Çocuk Sağlığı Aile Planlama Merkezlerinde ya da sağlık ocaklarında görev yapan aile hekimlerine, hemşirelere ve ebelere, çocuğunuzda fark ettiğiniz sorunları ve neden otizmden kuşkulandığınızı anlatabilirsiniz ![]() ![]() Ülkemizde otizm teşhisi koyabilecek uzmanlar çocuk ruh hastalıkları uzmanları ve çocuk nörologlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitimin planlanması Bir çocuğa otizm teşhisi koyulduktan hemen sonra eğitim programının planlanması adımına geçilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitim ortamına yerleştirme yapılması RAMda hazırlanacak eğitsel plandaki görüş doğrultusunda il ya da ilçe Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu, otizmli çocuğunuz için en uygun olan eğitim ortamına yerleştirme kararı verir ![]() Kaynaştırma: Kaynaştırma, özel eğitim gerektiren çocukların eğitimlerini normal gelişim gösteren çocukların devam ettiği resmî veya özel okullarda sürdürmeleridir ![]() ![]() Özel eğitim sınıfı: Özel eğitim sınıfları, resmî ve özel okul bünyesinde özel eğitim gerektiren öğrenciler için açılan sınıflardır ![]() Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi (OÇEM): Zorunlu öğrenim çağında olup normal ilköğretim programlarına devam edemeyecek özelliklerde olan otizmli öğrenciler için resmî ve özel otistik çocuklar eğitim merkezleri (OÇEM) vardır ![]() Otistik Çocuklar İş Eğitim Merkezi: İlköğretimlerini tamamlayan, genel ve meslekî ortaöğretim programlarına devam edemeyecek durumda olan ve 21 yaşından gün almamış otizmli bireyler otistik çocuklar iş eğitim merkezlerine devam edebilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özel eğitim giderlerinin karşılanması: Ülkemizde resmî eğitim kurumlarında verilen özel eğitim hizmetleri ücretsizdir ve devlet tarafından karşılanır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık GünüTürkiye'de otizm hastalığı Birleşmiş Milletler'in kararıyla, 2008 yılında başlamak üzere, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla, her yıl 2 Nisan tarihi 'Dünya Otizm Günü' ve nisan ayı 'Otizm Farkındalık Ayı' olarak kabul edildi ![]() ![]() Biz de otizmin farkına varmak için Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı'nın özel okulunu ziyaret ettik ![]() Genç kız, sesinin en güzel tonuyla "Çok güzel söylediiin!" diyerek bir anda kucakladığı çocukla birlikte küçük salonun ortasında dakikalarca dönüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genellikle 18 aylıkken ilk belirtilerini gösteren otizm, çocukların göz temasından kaçınmasıyla başlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En çok anneler yıpranıyor Birebir gerçekleştirilen eğitimlerde öğrencilere basit cümlelerle kendilerini ifade etmekten tutun da elbiselerini nasıl giyeceklerine varıncaya kadar birçok şey öğretiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evdeki eğitim ise daha çok annelere düşüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mercan Hanım, 1,5 saatlik eğitim için her hafta Çekmeköy'den Şişli'ye geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Kaan'ın ailesi için hastalığı kabullenmek çok zor olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vakfın öğretmenleri üniversitede bu eğitimi alsalar da, burada işe başlamadan önce ayrıca bir eğitim sürecinden geçiyorlar ![]() ![]() Otizm, doğuştan gelen ve sebebi bilinemediği için kesin bir tedavisi de olmayan bir hastalık ![]() ![]() BAHAR MANDAN |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık GünüDünya Otizm Farkındalık Günü Nedeni tam olarak bilinmeyen ve tedavisi olmayan otizmde, yoğunlaştırılmış ve kişiselleştirilmiş özel eğitim büyük önem taşıyor ![]() ![]() Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği'nce (DOMDER), Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez Diyarbakır'da ''Dünya Otizm Farkındalık Günü'' kapsamında uluslararası eğitim konferansı düzenledi ![]() DOMDER Kurucu Başkanı Mine Onur, otizmli çocukların bugününü ve geleceğini daha da güzelleştirmek ve yaşam kalitelerini artırmak amacıyla Diyarbakır'da otizmli çocuğu olan veliler olarak bir araya gelerek dernek kurduklarını, DOMDER olarak bölgede ilk kez otizme yönelik uluslararası bir konferans düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi ![]() Onur, otizmin dünyada nedeni tam olarak bilinmeyen ve tedavisi olmayan bir hastalık olduğunu ifade ederek, yoğunlaştırılmış ve kişiselleştirilmiş özel eğitimle otizmli bireylerin bağımsız yaşam becerileri kazanabildiklerini belirtti ![]() ''Bu toplumsal bir sorundur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SOSYAL İLİŞKİLER ÇOK ÖNEMLİ Fransız Eğitim Bilimleri Doktoru ve Otizm Uzmanı Dr ![]() ![]() ![]() ''1943'den bu yana otizmin gelişimi 10 numaralı uluslararası bir hastalık olarak bahsedilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER DE ETKİLİ Thomas, 1925 yılından bu yana yapılan çalışmalarda otizmin genetik ve çevresel etkenlerden kaynaklandığının belirtildiğini, 6 farklı ülkede yapılan 26 çalışmada 12-25 yaş arası otistik kişilerde otizme neden olan farklı faktörlerin ortaya çıktığını bildirdi ![]() ![]() ''Otistik bireylerin eğitiminde hem profesyonel yardım hem de aile desteği son derece önemli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “EĞİTİM KÖYLERİ HEDEFLİYORUZ” AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt da engelliliğin hep ihmal edilmiş bir sorun olduğunu ifade ederek, hükümet olarak engelli bireylere ve ailelerine destek olmaya çalıştıklarını belirtti ![]() Kendisinin de Diyarbakır'daki engelli derneklerinin faaliyetlerine katkı sunduğunu anlatarak, ''Hükümet olarak yalnız bırakılmış engelli bireylerin ailelerine maddi ve manevi destek sunmaya çalışıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Etkinlik kapsamında Sümerpark'ta yarın Otizmli ailelere yönelik eğitim çalışması yapılacak ![]() |
![]() |
![]() |
|