Mideye Zararli Ve Yararli Yiyecekler |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mideye Zararli Ve Yararli YiyeceklerSon günlerde midenizle ilgili şikayetleriniz artmaya mı başladı? Hazımsızlık, ekşime ya da yanma gibi sorunlar mı yaşıyorsunuz? Eğer şikayetleriniz bu yöndeyse doğru beslenmiyorsunuz demektir Çünkü özellikle mide hastalıkları yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklanır Çok fazla, aşırı yağlı ve çok hızlı yemek, yemekten sonra hareketsiz kalmak, besinleri yeterince çiğnemeden yutmak mide sorunlarının en önemli sebepleridir Bu yüzden öncelikle zor sindirilebilecek besinlerden uzak durmalısınızSalata, kepek ekmeği, az yağlı süt ve yağsız et gibi hafif besinler yiyerek hem midenizi yormamış hem de sindirimi kolaylaştırmış olursunuz Bu arada midenizin aşırı asit üretmesine neden olabilecek acı baharatlar, alkol, nikotin, lahana, baklagiller, koyun eti, mayonez, tüm kızartmalar, ağır yağlar gibi tüm yiyeceklerden ve içeceklerden de kaçınmalısınız Hamur İşleri : Kepek ekmeği, galeta, gevrek Beyaz ekmek, tost ekmeği, poğaça, simit Süt ve süt ürünleri,Yumurta : Rafadan yumurta, az yağlı süt, yoğurt, az yağlı peynirler Krema, kaymak, mayonez, katı yumurta, yağlı sert peynirler Yağlar : Bitkisel margarin ve yağlar, zeytinyağ, ayçiçek yağı, mısırözü yağı Fazla tereyağ, kuyrukyağı Et, Kümes Hayvanları : Yağsız et, dana ve sığır eti, haşlama tavuk, yağsız salamlar Yağlı et, sakatat, pastırma, kızartma etler, baharatlı et yemekleri, salamura ve füme etler, sucuk Meyve, Sebze : Elma, armut, muz, çilek, şeftali, ıspanak, patates püresi, pirinç Lahana, salatalık, patates cipsi, turunçgiller, ham meyveler, kuruyemiş, pestil İçecekler : Maden suyu, su, sebze suları, şekersiz meyve suları (ekşi olmayanlar), papatya çayı Kahve, çay, meyve çayları ve nane çayı, alkol, kolalı içecekler ve limonata, ekşi meyve suları Bu arada mide sorunlarını giderirken ne yediğiniz kadar onları nasıl yediğiniz de büyük önem taşır Mide yakınmalarını azaltmak için ayrıca; İyi çiğneyin, yemekleri yavaş yiyin Üç büyük öğün yerine beş ya da altı küçük öğün yiyin Yemekle yatma arasında en az dört saat geçmesi gerekir Yemekten hemen sonra uzanmayın, midenizin boşalması için zaman tanıyın Yatmadan en son dört saat önce yemek yiyin Mideniz yatarken dolu olursa mide asidi yemek borusuna sızabilir |
|