![]() |
Tarihde Bugün 14 Haziran |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihde Bugün 14 HaziranTarihde Bugün 14 Haziran Borges genetik bir hastalık nedeniyle orta yaştan itibaren görme bozukluğu yaşadı Arjantinli yazar Jorge Luis Borges 1986 yılında hayata veda etti ![]() ![]() Jorge Luis Borges, 24 ağustos 1899'da Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te doğdu ![]() ![]() ![]() 1919'da Mallorca ve İspanya'da birer yıl kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() 'Ficciones ve Alef' adlı kitabında toplanan hikayelerini bu dünemde yazdı ![]() ![]() Virginia Woolf ve William Faulkner'ın kitapları İspanyolcaya ilk kez bu dönemde ve Borges tarafından kazandırıldı ![]() ![]() ![]() 1946'da Juan Peron'un iktidara gelişiyle, kütüphanedeki işinden atıldı ![]() ![]() Aynı sıralarda Buenos Aires Üniversitesi'nde İngiliz ve Amerikan edebiyatı profesörlüğüne başladı ![]() ![]() Ailesinden gelen hastalık nedeniyle görme bozukluğu çeken Borges bu yıllarda görme yeteneğini tamamen kaybetti ![]() ![]() Bu ödül ona gecikmiş bir uluslararası ün kazandırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Borges'ten bir şiir Anlar Eğer, yeniden başlayabilseydim yaşamaya, İkincisinde, daha çok hata yapardım ![]() Kusursuz olmaya çalışmaz, sırtüstü yatardım ![]() Neşeli olurdum, ilkinde olmadığım kadar, Çok az şeyi Ciddiyetle yapardım ![]() Temizlik sorun bile olmazdı asla ![]() Daha çok riske girerdim ![]() Seyahat ederdim daha fazla ![]() Daha çok güneş doğuşu izler, Daha çok dağa tırmanır, daha çok nehirde yüzerdim ![]() Görmediğim bir çok yere giderdim ![]() Dondurma yerdim doyasıya ve daha az bezelye ![]() Gerçek sorunlarım olurdu hayali olanların yerine ![]() Yaşamın her anını gerçek ve verimli kılan insanlardandım ben ![]() Yeniden başlayabilseydim eğer, yalnız mutlu anlarım olurdu ![]() Farkında mısınız bilmem ![]() ![]() Anlar, sadece anlar ![]() ![]() Hiçbir yere yanında termometre, su, şemsiye ve paraşüt almadan, Gitmeyen insanlardandım ben ![]() Yeniden başlayabilseydim eğer, hiçbir şey taşımazdım ![]() Eğer yeniden başlayabilseydim, İlkbaharda pabuçlarımı fırlatır atardım ![]() Ve sonbahar bitene kadar yürürdüm çıplak ayaklarla ![]() Bilinmeyen yollar keşfeder, güneşin tadına varır, Çocuklarla oynardım, bir şansım olsaydı eğer ![]() Ama işte 85'indeyim ve biliyorum ![]() ![]() ![]() Ölüyorum ![]() ![]() ![]() Günün diğer önemli olayları 1909: Dernek kurma özgürlüğüne ilişkin ilk yasa olan İçtimaatı Umumiye Kanunu kabul edildi ![]() 1923: Kadınlar Halk Fırkası kuruldu ![]() 1926: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'ya, İzmir'de suikastta bulunulacağı haber alındı ![]() ![]() ![]() 1928: Bolivyalı devrimci Ernesto Che Guevara de la Serna hayata merhaba dedi ![]() 1935: Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi kurulmasına ilişkin yasa TBMM'de kabul edildi ![]() 1936: Rus yazar Maksim Gorki hayata veda etti ![]() 1937: Hatay'ın bağımsızlığı TBMM'de onaylandı ![]() 1940: II ![]() ![]() ![]() 1951: Dünyanın ilk ticari bilgisayarı UNIVAC, ABD'de tescil edildi ![]() 1954: Sakarya ve Adıyaman il oldu ![]() 1964: Güney Afrika hükümetini devirmek için gizli plan yaptığı gerekçesiyle yargılanan Nelson Mandela ömür boyu hapse mahkum oldu ![]() 1967: Oraloğlu Tiyatrosu'nda sahnelenen 'Kadınlar I-ıh Derse' adlı oyunun müstehcen olduğu iddiasıyla açılan davada sanıklar beraat etti ![]() 1972: 'Umut' filmini gizlice yurtdışına çıkardığı iddiasıyla Yılmaz Güney'in yedi yıl hapsi istendi ![]() 1982: Falkland Adaları'nı işgal eden Arjantin birlikleri teslim oldu ![]() 1984: Bir tutukluyu döverek öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan İzmit Cezaevi Müdürü Saim Şener idam cezasına çarptırıldı ![]() 1987: Türkiye'de 2 bin 294 kişiye bir hekim düşerken, 642 kişiye bir polis düştüğü açıklandı ![]() 1989: Kapalı yerlerde sigara içilmesi ile sigara reklamı ve kampanyası yasaklandı ![]() 1993: Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'i hükümeti kurmakla görevlendirdi ![]() 1994: TBMM, Kuzey Irak'ta 36'ncı paralelin kuzeyinde Bağdat'ın egemenliğini sınırlayan Çekiç Güç'ün görevini yedinci kez uzattı ![]() 2000: İtalya'da affedilen ve Abdi İpekçi suikastı ile gasptan Türkiye'ye iadesi kararlaştırılan terörist Mehmet Ali Ağca Türkiye'ye getirildi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihde Bugün 14 Haziran |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihde Bugün 14 HaziranYASANAN DIGER OLAYLAR 1777 - Yıldızları ve şeritleri olan ilk ABD bayrağı Kongre tarafından Amerika Birleşik Devletleri bayrağı olarak kabul edildi ![]() 1789 - Darıdan damıtılarak yapılan ilk Viski Amerikalı din adamı, vaiz Elijah Craig tarafından üretildi ![]() ![]() 1839 - Jandarma Teşkilatı kuruldu ![]() ![]() 1900 - Hawaii Amerika Birleşik Devletleri'ne katıldı ![]() 1920 - Milli Aşireti ayaklanması başladı ![]() 1925 - Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk şeker fabrikası, Alpullu'da üretime başladı ![]() 1925 - İzmirde Göztepe takımı kuruldu ![]() 1926 - Brezilya, Milletler Cemiyeti'nden ayrıldı ![]() 1930 - Askeri Yargıtay kuruldu ![]() 1935 - Etibank Genel Müdürlüğü kuruldu ![]() 1949 - Vietnam Devleti kuruldu ![]() 1952 - İlk nükleer denizaltı olan USS Nautilus'un omurgası kızağa kondu ![]() 1966 - Vatikan, index librorum prohibitum adı verilen yasaklı kitaplar listesini yürürlükten kaldırdığını duyurdu ![]() ![]() 1977 - Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, hükümet kurma görevini CHP genel başkanı Bülent Ecevit'e verdi ![]() 1985 - Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg, Schengen Antlaşması'nı imzaladılar ![]() 2001 - Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996'da oluşturdukları Şanghay Beşlisi adlı yapılanmaya Özbekistan'ın da katılmasıyla Şanghay İşbirliği Örgütü kuruldu ![]() BUGUN DOGANLAR 1736 - Charles Augustin de Coulomb, Fransız fizikçi (ö ![]() ![]() Charles Augustin de Coulomb, (d ![]() ![]() ![]() ![]() Coulomb; Angoulême, Fransa'da doğmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1899 - Yasunari Kavabata, Japon yazar (ö ![]() 1959 - Marcus Miller, Bas gitarcı ve caz müzisyeni 1969 - Michael Gerber, ABD' li yazar 1971 - Giancarlo Judica Cordiglia, İtalyan oyuncu, yönetmen 1972 - Matthias Ettrich, Alman bilgisayar mühendisi 1978 - Diablo Cody, Oscar sahibi ABD'li senaryo yazarı BUGUN YASAMINI YITIRENLER 1920 - Max Weber, sosyolog (d ![]() 1926 - Mary Cassatt, ABD'li ressam (d ![]() 1936 - Maksim Gorki, yazar (d ![]() 1991 - Peggy Ashcroft, İngiliz aktris (d ![]() 1994 - Henry Mancini, besteci (d ![]() 1995 - Roger Zelazny, Polonyalı-Amerikalı yazar ![]() 2007 - Kurt Waldheim, Avusturyalı politikacı ve devlet adamı (d ![]() 2008 - Avni Anıl, Türk Bestekar (d ![]() Tatiller ve Özel Günler Anneler Günü (Afganistan) Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü |
![]() |
![]() |
|