Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
annesi, fransız, mahmudun, mıydı

2. Mahmud'un Annesi Fransız Mıydı?

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

2. Mahmud'un Annesi Fransız Mıydı?

2 Mahmud'un annesi Fransız mıydı?

Osmanlı tarihinin en reformcu ve tartışılan padişahlarından biri olan II Mahmud'un annesi Nakşidil Sultan'ın bir Fransız olduğu iddia edilir

Rivayete göre, 1776 yılında Martinlik Adası'ndaki Fransız ailelerinden önde gelenlerinden biri olan Buc de Rivery ailesinin Aimee adında bir kızı olur Bu kız, Napolyon'un eşi Josefin'in de kuzenidir Çocukluğunda Nantes şehrindeki bir manastırda eğitim gören Aimee, 1790'da henüz 14 yaşındayken Fransa'dan ailesinin bulunduğu adaya dönerken gemisi batar Bu sırada Akdeniz'de Osmanlı Devleti'ne bağlı hüküm süren Cezayir korsanları Aimee'yi kurtarır Esir edilen Aimee İstanbul'a getirilir Ve sarayda I Abdülhamid'in cariyelerinden biri olur Ve onunla evlenir Müslüman olup Nakşidil Sultan adını alır ve ileride padişah olacak II Mahmud'u doğurur

ÖLÜRKEN ANLATTI
Bu iddialar, 21 Kasım 1931 tarihli Fransız "İllustration" dergisinde yer alır Bir söylentiye göre, Nakşidil Sultan ölüm döşeğindeyken eski dininde ölmek arzusunu oğluna söylemiştir Bunun üzerine annesinin son arzusunu yerine getirmek isteyen İkinci Mahmud İstanbul'daki Capucin rahiplerinin reisi olan Aleksi d'Arras adlı bir papazı saraya davet etmiş ve anasına dini merasim yaptırmıştır Nakşidil Sultan'ın Fatih Camii'nin mihrap duvarının arkasındaki bölümde bulunan, o devrin mimarisini pek de yansıtmayan bir türbesi vardır On dört kenarlı, pencereleri iki sıra ve ikinci sıradakiler beyzi olan, gayet değişik ve ilginç bir türbedir Halk arasında bu türbe, bir Hıristiyan yapısına benzetilir ve II Mahmud tarafından Fransız olan annesinin etkisi altında kalınarak yaptırılmış olduğu söylenir

ARALARINDA 8 YAŞ FARK VAR
Ancak Osmanlı tarihinde Nakşidil'in Fransız olduğuna dair bir kayıt yoktur Fransız tarihçileri, Aimee'nin 1790 tarihinde kaybolduğunu yazmıştır Halbuki İkinci Mahmud bu tarihten 6 yıl önce doğmuştu Bu Fransız kızı eğer 8 yaşında II Mahmud'u doğurmadıysa, onun annesi olamazdı Dolayısıyla bu ihtimal, böylece kendiliğinden ortadan kalkar Bazı Fransız yazarlar, Nakşidil'in doğrudan doğruya II Mahmud'u doğurmamış, ancak onu yetiştirip terbiye ettiği için anası makamına geçmiş ve Mahmud'un tahta geçmesinden sonra valide sultan ilan edilmiş olması ihtimalini ileri sürer Sarayda annesi ölen prenslerin başka kadına verilmesi adeti vardır Ancak valide sultan olarak ilan edilmelerinin başka bir örneği yoktur Ancak ne olursa olsun, Aimee de Rivery'nin Nakşidil Sultan olup olmadığı hep tartışılacak gibidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com