Pötifur Tarifi |
10-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Pötifur TarifiPötifur Tarifi 180 gram pudra şekeri 200 gram iç badem 1 kahve fincanı yumurta akı (3 adet) Önce bir kuşane alın, içine bademler koyun Üstüne de bademleri örtecek kada su doldurun Bir taşım kadar kaynatın Badem lerin iç kabuklarını soyun ve kuramaya bırakın Bunları bir havanda dövebileceğiniz gibi et ma kinesinin ince dişiyle iki kez çekebilirsiniz Eğer imkanınız varsa, çekilen bademleri orta kalınlıkta bir elekten geçirin Büyük badem parçalarını kullanmazsanız çok daha iyi olur Ama ziyan etmek istemiyorsanız onları yeniden çekin ya da havanda döverek inceltin Çünkü bu büyük parçalar, pişerken pötifurların yer yer çatlamalarına yol açar Şurasını unutmayın, kullanacağınız bademler net 200 gram gelmelidir Şimdi sıra, bu ince çekilmiş bademleri, pudraşekeri ve üç yumurta akı ile iyice karıştırmaya geldi Hepsini bir araya katıp birbirinin içinde eritircesine karıştıralım Yeterince karıştırdıktan sonra da bu hamuru bir sıkma torbasına koyalım Kuru bir fırın tepsisine ikişer santim çapında yuvarlaklar halinde sıkalım Sonra da tepsiyi ortadan daha az ısıdaki bir fırına sürelim 20 dakika kadar pişirelim Bu süre içinde de hamurların üstü hafifçe kızarmıştır Tepsiyi fırından çıkartıp soğumaya terk edelim |
Pötifur Tarifi |
10-29-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Pötifur Tarifi60 gr (4 çorba kaşığı + 1 tatlı kaşığı) tuzsuz tereyağı (yumuşatılmış) 60 gr (1/2 su bardağı) + 2 çorba kaşığı un 75 gr (1/4 su bardağı 1 çorba kaşığı) şeker 2 yumurta 1/2 kahve kaşığı vanilya esansı Fondanlı kaplaması: 500 gr fondan (yumuşatılıp, 8 çorba kaşığı şekerli şurupta eritilerek, sıcak olarak saklanmış) Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip, ıstınız 1 tatlı kaşığı yağla 22,5X22,5 cm'lik (ya da bu boyutlara yakın) bir kalıbı yağlayınız 2 çorba kaşığı unu kalıba serpip, unun her tarafa yayılması için kalıbı sallayınız Kalıpta kalan fazla unu silkeleyip, kalıbı bir kenara bırakınız Orta boy ateşe dayanıklı bir cam kaba şekeri, yumurtaları ve vanilya esansını koyup, kabı içi yarıya kadar kaynar su dolu bir tencereye yerleştiriniz Tencereyi ağır ateşe oturtup, karışımı yumurta teli ya da elektrikli çırpıcıyla sürekli karıştırarak, koyulaşana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten alıp kabı içinden çıkarınız Kalan 60 gr (1/2 su bardağı) unu, bir kaşıkla yadirerek katınız Kalan 60 gr (4 çorba kaşığı) yumuşatılmış yağı da 4-5 parça halinde ekleyip, karışımı pürtüksüz bir hale getiriniz Hazırladığınız bu karışımı yağlanmış ve unlanmış kalıba döküp, bir bıçağın sırtıyla yada kaşığın tersiyle üstünü düzleştiriniz Kalıbı fırının orta katına sürüp, keki 15-20 dakika, ortasına batırılan bir şiş temiz çıkana kadar pişiriniz Kek pişince kalıbı fırından çıkarıp, keki kalıpta soğumaya bırakınız Kek tamamen soğuyunca kalıptan çıkarıp, uzun ve keskin bir bıçakla 4X4 cm'lik kareler halinde keserek bir kenara bırakınız Sıcak fondanlı kaplamayı ateşe dayanıklı orta boy bir cam kaba dökünüz Kırmızı şeker boyasını ekleyip iyice çırpınız Kabı içi yarıya kadar sıcak su dolu bir tencereye yerleştirip, tencereyi ağır ateşe oturtunuz (Böylece fondanlı kaplamanız kekleri kapladığınız sürece soğumayıp, katılaşmayacaktır) Kek parçalarından birine bir kürdan batırıp, sıcak fondana sokunuz Kek parçasının her tarafı fondana bulanınca, kaptan çıkarıp bir tel ızgaranm üstüne koyunuz Öteki kek parçalarını da aynı biçimde fondanla kapladıktan sonra, en az 1 saat, fondan iyice soğuyup tamamen sertleşene kadar bir kenarda bekletiniz (Fondanınız artarsa, ilerde kullanmak için bir kavanozda uzun süre saklayabilirsiniz) Pötifurları bir servis tabağına dizip, servis ediniz Not: Son derece hafif bir çeşit sünger keki olan pötifurları çay yada Fransız kahvesi ile servis edebilirsiniz Pötifurlar, krem şantiyi yada değişik reçellerle doldurulabilir |
|